Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiewnik okienny w łazience

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mam ogromny problem z wilgocią w łazience. Dom z lat (około)60-70. Mury szczelinowe(ponoć szczeliny zalane betonem(??)), murowane z tego co wiem z pustaka pianowego(info od pośrednika- nie mam jak sprawdzić- jestem za granicą). Dom nieocieplony. Mury grube na jakieś pół metra.

W całym domu wentylacja grawitacyjna. Łazienka to jedno z niewielu pomieszczeń z oknami z PCV.

Woda wręcz się leje po szybie w łazience. Rozszczelnienie okna nic nie daje. Uchylone okno i woda zaraz wysycha.

Grzyb to chyba oczywiste że wychodzi. Kratka wentylacyjna niedaleko drzwi, okno po drugiej stronie pomieszczenia.

Identyczny problem w toalecie. Tyle że tam jest brak wentylacji.

Nawiewnik podobno nie polecany w łazience ze względu na zimno. Tutaj moim zdaniem jest to uzasadnione.

Mi to wygląda na ewidentny deficyt świeżego powietrza. W korytarzu nie ma to powietrze skąd za bardzo się brać.

Porady wskazane. Dom ojca a ja próbuje rozwiązać problem. W całym temacie jestem zielony.

Pozdrawiam.

Powietrze ma się brać z nawiewników w pomieszczeniach "czystych". Ma zostać w nich ogrzane i trafić do pomieszczeń "brudnych" gdzie wyciągać je powinny kratki. Problemu szukaj z wywiewem i tam go naprawiaj. Kominiarz nie miał zastrzeżeń do wentylacji? Kominy wentylacyjne drożne? Okna z nawiewnikami?

Jak dołożysz nawiew, to osłabisz wentylację w pomieszczeniach czystych (zakładając, że wywiew sprawny - bo inaczej nawiewnik niczego nie poprawi).

Wywiew sprawny.

W Pomieszczeniu czystym(w tym wypadku korytarz) jest zimniej niż w łazience.

W korytarzu nie mam jak dołożyć nawiewu bo będzie tam jeszcze zimniej.

Co się dzieje z powietrzem z sypialni i innych "czystych" pomieszczeń, skoro nie podążają "tranzytem" przez korytarz do łazienki czy kuchni?

Dzień dobry.

Mam ogromny problem z wilgocią w łazience. Dom z lat (około)60-70. Mury szczelinowe(ponoć szczeliny zalane betonem(??)), murowane z tego co wiem z pustaka pianowego(info od pośrednika- nie mam jak sprawdzić- jestem za granicą). Dom nieocieplony. Mury grube na jakieś pół metra.

W całym domu wentylacja grawitacyjna. Łazienka to jedno z niewielu pomieszczeń z oknami z PCV.

Woda wręcz się leje po szybie w łazience. Rozszczelnienie okna nic nie daje. Uchylone okno i woda zaraz wysycha.

Grzyb to chyba oczywiste że wychodzi. Kratka wentylacyjna niedaleko drzwi, okno po drugiej stronie pomieszczenia.

Identyczny problem w toalecie. Tyle że tam jest brak wentylacji.

Nawiewnik podobno nie polecany w łazience ze względu na zimno. Tutaj moim zdaniem jest to uzasadnione.

Mi to wygląda na ewidentny deficyt świeżego powietrza. W korytarzu nie ma to powietrze skąd za bardzo się brać.

Porady wskazane. Dom ojca a ja próbuje rozwiązać problem. W całym temacie jestem zielony.

Pozdrawiam.

Wentylator w łazience plus minimum rozszczelnienie okien w pokojach. Najtaniej w wykonaniu. U mnie wentylator chodzi przez pół roku non-stop, bo sama grawitacja to za mało.

Wentylator w łazience plus minimum rozszczelnienie okien w pokojach. Najtaniej w wykonaniu. U mnie wentylator chodzi przez pół roku non-stop, bo sama grawitacja to za mało.

Potwierdzam.

Ja miałem wentylator z higrometrem ustawionym na 60%

Temat grzyba, nadmiernej wilgoci itp. rozwiązał się definitywnie.

Jedynie trzeba to zrobić z głową.

Bo jeśli nie masz nawiewników w oknach, to uruchomiony wentylator w łazience może wywołać ciąg wsteczny na wszystkich innych pionach grawitacyjnych.

A to też jest niepożądany efekt.

Trzeba zadbać o to by do łazienki był napływ powietrza, najlepiej z sąsiadujących pomieszczeń, a nie z nawiewnika okiennego - bo będzie zimą nieprzyjemnie zimno.

Brak nawiewników w oknach w pomieszczeniach czystych. Tylko część okien jest drewniana. Zresztą pomieszczenia czyste też mają kratki wentylacyjne.

.

1. Pozakładać nawiewniki w każdej sypialni i salonie (pomieszczeniach czystych). Lub trzymać okna CAŁY CZAS rozszczelnione.

2. Zatkać kanały w pomieszczeniach czystych.

Moim zdaniem tego świeżego powietrza po prostu nie starcza na łazienkę. Gdzie po każdym myciu robi się sauna.

Owszem - brak powietrza docierającego do łazienki z dwóch powodów:

1. Te świeże powietrze nie ma jak dotrzeć do wnętrza domu (brak nawiewników).

2. Nawet jeśli nieszczelnościami powietrze jakoś dociera, to zostaje od razu usuwane kanałami w pomieszczeniach "czystych".

PS. Zacznij najpierw od rzeczy najprostszej - pouchylaj wszystkie okna w pomieszczeniacg czystych, zaklej w nich kanały WG i zrób obrzęd gromniczny - jeśli będzie OK, to zrób to co napisałem na początku. Jeśli test będzie negatywny, to potrzebujesz ogarniętego fachowca od wentylacji.