Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocena projektu - okna

m_kaz5

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Chcemy zacząć budowę domu dla rodziny 2+1 (kolejne dziecko w planach:) według projektu indywidualnego. Mamy już działkę.

Będzie to parterówka ale z poddaszem do adaptacji w przyszłości na gabinet i tzw pokój hobby.

Póki co w projekcie są schody ale ich nie chcemy robić. Jedna z sypialni będzie gabinetem. Czyli jeden z tych pokoi będzie usunięty ( ten koło garażu). Będzie pralnia/kotłownia i 3 sypialnie.

Proszę o ocenę projektu zwłaszcza pod kątem niepotrzebnych kosztów - chciałabym mieć jakąś podstawę do rozmowy z architektem na temat tego co poprawiać. Nie zależy nam jakoś szczególnie na wyglądzie z zewnątrz, tak więc mile widziane szczególnie rady odnośnie okien itp. Dodaję link do projektu. Niestety nie mogę dodać załącznika:/

https://drive.google.com/file/d/13FJuo3ohOdAFsZxRNhp2MEjgyoH5Eybn/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/11Sn0ElSUbz4hjNIo0pAlW5bCcqzhzXgc/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1RULkpxL43ql4F28hsrJ8qqV2s2dFO9PN/view?usp=sharing

Dziękuję!

Edytowane przez m_kaz5

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Opcja na poddasze jest kosztowna. Bez niej murłatę kładziesz na stropie - brak ściany kolankowej, jej termoizolacji, wieńca na niej, elewacja mniejsza. Łatwo rozprowadzasz wentylację po stropie, przykrywasz strop termoizolacja (łatwo, tanio, mniejsza powierzchnia, bez mostków w porównaniu z ociepleniem połaci). Zdecydowanie taniej i lepiej dodać pomieszczenie na parterze. Zwłaszcza, że jak wyprostujesz bryłę do prostokąta to wyjdzie to praktycznie za darmo (nie zmienia się powierzchnia ścian zewnętrznych). Dach wyjdzie taniej, jak będzie prostszy.

Ogrzewany garaż to spory koszt i komplikacja termoizolacji i wentylacji. Zobacz ceny w miarę sensownych bram garażowych. A i tak ich szczelność jest nędzna a dołem nie da się uniknać mostku. Wyrzuć go poza przestrzeń ogrzewaną. Oddylatuj, zrób termoizolacje pomiędzy - może być osobną konstrukcją doklejoną do domu nie izolowaną od gruntu (w tym zakresie temperatur grunt będzie grzał i jak dasz chociaż z 5cm izolacji na ścianach i stropie to temperatura nie spadnie tam poniżej zera.

Czemu maja służyć te wypustki muru? To spory koszt wyjdzie zaizolować i otynkować z dwóch stron. Jak Ci bardzo zależy, to zrób konstrukcje z drewna czy gabiony.

Jak dom ma być ustawiony względem stron świata?

• Like 1

Dziękuję za odpowiedź. W sumie nie wiem po co te wypustki chyba żeby ładniej wyglądało i chronią od deszczu może? ( zapytam:) Ale podejrzewam, że kwestie estetyczne:) Mężowi się podobają, to jeśli nie będzie duży koszt to pewnie zostawimy. Ciekawy pomysł z tym drewnem i garażem. Nie wpadłam na to:) Jeszcze zastanawiają mnie te okna. Podobają nam się te okna w salonie ( te na górze, jakby trójkątne). Nie wiem tylko czy to bardzo kosztowny pomysł? Poza tym chyba ich nie da rady umyć? Wysokość ma być 2.8 plus podwyższenie parteru...Problem mamy z tym gabinetem na dole, ponieważ działka jest wąska:/ Może zostać w tym układzie co jest ale nie do końca pasuje mi mała spiżarka a nie bardzo jest jak ją powiększyć. No i mąż chce mieć pokój hobby:D Chyba że rzeczywiście pokombinujemy z garażem. W zasadzie jak tak o tym myślimy to nie potrzebujemy ogrzewanego garażu. Mieszkałam w domu z ogrzewanym garażem i sobie chwaliliśmy ale nie wpadłam na to że w tym domu nie było miejsca na zamrażarkę, warsztat oraz drewno kominkowe. Wszystko to było/jest w garażu ogrzewanym. A my przecież będziemy mieć miejsce na to wszystko w domu jeśli go odpowiednio do nas zaprojektujemy. Bardzo pomocna uwaga, dziękuję! Bryła bardzo nam się podoba z powodu usytuowania domu ( dzięki takiemu kształtowi będziemy mieć cień na tarasie i będzie on osłonięty od wiatrów. Taras jest od południowego zachodu. Edytowane przez m_kaz5

Jest zaprojektowany jako w bryle. Dopiero tutaj na forum uświadomiliście mi, że to duży koszt a nie jest to jeden z priorytetów. Problem z tym garażem jest taki, że wjazd jest od południa na działce ( tak jak jest garaż) i nie ma za bardzo miejsca żeby go przesunąć. Bo chcemy się dosunąć do działki od lewej strony bo działkę z prawej chcemy w przyszłości kupić od rodziny. I mieć większy ogród:)

Mój kolega ma garaż doklejony do części mieszkalnej, ale na osobnym fundamencie. Między ścianami garażu i domu jest 30 cm EPS. Do tego śluza powietrzna (drzwi zewnętrzne do garażu i EI30 do tej śluzy z mieszkania). Czyli da sie bez utraty miejsca na działce wykonać taki garaż i nie psuć termiki domu.

Ogólnie ten projekt wymaga dopracowania, pomieszczenia wyglądają jakby były wstępnie rozmieszczone bez patrzenia na ich ergonomię. To poddasze do dalszego zagospodarowania jest niezłym generatorem kosztów. Działki na forum nie chcesz pokazać, a przecież nie da jej oddzielic od domu (dom to część nieruchomości).

Działki nie dodałam, bo nie myślałam, że jest potrzebna. Wydawało mi się, że chcę się dowiedzieć tylko o okna:D Jutro poszukam mapy do celów projektowych i dodam.

Nie wiedziałam, że da się tak z garażem, świetna informacja.Zastanawiam się czy w ogóle potrzebujemy garażu ( czy nie wystarczy domek narzędziowy na rzeczy ogrodowe który i tak chcieliśmy zrobić +wiata). Rowery i wózek w tym pomieszczeniu dodatkowym 9m2 ( nie likwidować go jednak i zostawić jak jest w projekcie). Co byłoby tańsze wydzielony garaż oddzielony od domu czy wiata+"dodatkowy" pokój w bryle domu z wejściem od zewnątrz? Nie wiem też czy takie rozwiązanie się sprawdzi. Mieszkam obecnie w bloku i mamy taką komórkę właśnie i tam trzymamy rowery. Jak o tym myśle wydaje mi się to nawet wygodniejsze niż garaż bo są jedne drzwi a nie duża brama i nie trzeba się przeciskać z wózkiem czy rowerem. Ale nie wiem czy w praktyce to by się sprawdziło:)

Edytowane przez m_kaz5

Okna możesz sobie wycenić przed przyklepaniem projektu. Nie pokazałaś elewacji, więc trudno coś o nich powiedzieć.

Wiata i domek narzędziowy to bardzo tanie m2 w porównaniu z domem.

Drzwi zewnętrzne to ładnych kilka tysięcy - lepiej ich nie dokładać, jak to nie jest konieczne. W domu znajdzie się trochę rzeczy, które na zimę warto schować przed mrozem. Więc pomieszczenie techniczne warto zrobić większe, niz się na początku wydaje.

Pokój musi mieć okno.

Wentylacja ma być grawitacyjna? To czym będziecie grzać? Pelletem?

Koszt tych ostróg będzie duży, bo to z 15-20cm EPS z obydwu stron + tynk na tym. To wyjdą konkretne m3 i m2.

Działki nie dodałam, bo nie myślałam, że jest potrzebna. Wydawało mi się, że chcę się dowiedzieć tylko o okna:D Jutro poszukam mapy do celów projektowych i dodam.

Nie wiedziałam, że da się tak z garażem, świetna informacja.Zastanawiam się czy w ogóle potrzebujemy garażu ( czy nie wystarczy domek narzędziowy na rzeczy ogrodowe który i tak chcieliśmy zrobić +wiata). Rowery i wózek w tym pomieszczeniu dodatkowym 9m2 ( nie likwidować go jednak i zostawić jak jest w projekcie). Co byłoby tańsze wydzielony garaż oddzielony od domu czy wiata+"dodatkowy" pokój w bryle domu z wejściem od zewnątrz? Nie wiem też czy takie rozwiązanie się sprawdzi. Mieszkam obecnie w bloku i mamy taką komórkę właśnie i tam trzymamy rowery. Jak o tym myśle wydaje mi się to nawet wygodniejsze niż garaż bo są jedne drzwi a nie duża brama i nie trzeba się przeciskać z wózkiem czy rowerem. Ale nie wiem czy w praktyce to by się sprawdziło:)

Ale co chcesz wiedzieć o oknach? Te "trójkąty" to kosztowny dodatek, jeśli dobrze je sobie wyobraziłem, będą wymagały odpowiedniej konstrukcji, a przy dużych kwaterach szyb hartowanych. Być może bedzie też problem z zacienieniem i przegrzewaniem pomieszczeń.

Taras przy sypialni - na tarasie czasem są imprezki, małe spotkania męża z sąsiadem, głośna rozmowa, czyli zero spokoju dla zmęczonej pani domu.

Sypialnia z prywatną lazienką - szczerze mówiąc można z tej łazienki zrobić dwie, męską i damską - myśleliście o takim rozwiązaniu?

Pokój o pow. 11,9 m2 ma okno (sam wymiar widać) do samej podłogi, a przy takiej powierzchni chyba lepiej dać szerokie okno (210), ale z parapetem ponad biurkiem, będzie bardziej ustawnie.

Pokój 10,22 m2 gdzie ma mieć biurko? Dla kogo ten pokój? Szerokość 240 cm to za mało na biurko i łóżko - do poprawy!

Spiżarnia na tyłach komina dymowego od kominka - tam będzie bardzo ciepło, chyba to niedobrze w spiżarce?

Łazienka 6,88 m2 - to będzie również pralnia i suszarnia?

Ten projekt robi się coraz droższy :)

"Trójkątne" okno jednak nie wymaga konstrukcji, ale czy jest potrzebne? Moim zdaniem nie jest.

Galerka pod dachem garażowym to bardzo drogie przejście do domu, zamiast powiększyć garaż projektant zrobił chodnik. Ten dach będzie kosztował krocie.

Ehh... racja. Pytanie za co warto dopłacić. Na pewno nie za ten ozdobny element wokół domu czy betonowa donice albo przejście. Oj będzie miał pan architekt pracy poprawkami:p bardzo dziękuję za uwagi. Dzięki waszej pomocy tu na forum coś czuję zaoszczedzimy kilkanaście tys. Jak już doplacac to przynajmniej z pełną świadomością że dało się taniej;) pompę ciepła chcemy bo wygoda a poniewaz ponoć przy pompie robi się rekuperację i WM to projekt drożeje. Ale akurat pompa ciepła wydaje mi się warta inwestycji. Okno trójkątne nie jest potrzebne ale nam się podoba:)o ile nie będzie bardzo drogie...no i ktoś wspomniał o nagrzewaniu się salonu. A to str zach. Rolet na nie nie zamontujemy. Na pewno do przemyślenia.

Ratpaw, Mea culpa, nie dodałam wizualizacji elewacji. Już poprawiam:)

Wentylacja mechaniczna, pompa ciepła i rekuperacja.

To po co komin?

To okno trójkątne to na nieużytkowe poddasze? Czy ma być pustka nad salonem? Obydwa rozwiązania są drogie. Powtórzę - stolarkę możecie wycenić wcześniej. Trójkąty pewnie wyjdą zaskakująco drogo (a jak zechcecie jeszcze na to rolety, to masakrycznie drogo). Podobnie wielkie przeszklenia nie oddzielone od siebie murem/słupem mogą zaskoczyć (kilka cm mniej i mogłyby być np. szyby niehartowane i tańszy profil - czasami niewiele trzeba zmniejszyć by dużo zaoszczędzić).

Powtórzę - wyprostujcie bryłę i dach. Zrezygnujcie z opcji na poddasze (to ma duży wpływ na wiele elementów - ściany, elewacja, strop, kąt i powierzchnia dachu, koszt więźby/wiązarów, ocieplenia, instalacji itd.). To będą znaczne oszczędności.

Kolejny koszt to rozrzucenie punktów CWU. To nie tylko droższa instalacja, ale też znaczne straty na niezbędnej wtedy cyrkulacji.

Popatrz na Arosa II.

To po co komin?

To okno trójkątne to na nieużytkowe poddasze? Czy ma być pustka nad salonem? Obydwa rozwiązania są drogie. Powtórzę - stolarkę możecie wycenić wcześniej. Trójkąty pewnie wyjdą zaskakująco drogo (a jak zechcecie jeszcze na to rolety, to masakrycznie drogo). Podobnie wielkie przeszklenia nie oddzielone od siebie murem/słupem mogą zaskoczyć (kilka cm mniej i mogłyby być np. szyby niehartowane i tańszy profil - czasami niewiele trzeba zmniejszyć by dużo zaoszczędzić).

Powtórzę - wyprostujcie bryłę i dach. Zrezygnujcie z opcji na poddasze (to ma duży wpływ na wiele elementów - ściany, elewacja, strop, kąt i powierzchnia dachu, koszt więźby/wiązarów, ocieplenia, instalacji itd.). To będą znaczne oszczędności.

Kolejny koszt to rozrzucenie punktów CWU. To nie tylko droższa instalacja, ale też znaczne straty na niezbędnej wtedy cyrkulacji.

Popatrz na Arosa II.

komin do kominka ktory nam sie podoba. Poddasze ma byc uzytkowe ( gabinet i pokoj hobby). nie mozemy na naszej dzialce zrobic tak duzej parterowki jakbysmy chcieli. Bo brakuje 1 pokoju albo pokoje sa za male. Poza tym maz ma DG i potrzebuje odseparowanego gabinetu wiec gabinet na poddaszu jest idealna opcja dla nas i za to jestesmy w stanie zaplacic i 100tys wiecej:)Czy ile to by nie wyszlo wiecej. Najwyzej dozbieramy kase i sie wybudujemy rok pozniej. Moze rzeczywiscie sprobujemy uproscic bryle i dach tyle ze wtedy taras bedzie nieosloniety od wiatrow i slonca. Po to jest ponoc ten ksztalt zeby sypialnie byly od pn/wsch a salon od poludnia/poludniowy-zachod co nam sie podoba bardzo takie usytuowanie. No i mamy dzieki temu widok na ogrod a nie na droge czy pole ( w przyszlosci prawdodpobnie beda tam inne domy budowane. Na pewno skorzystam z rady przynajmniej czesciowo i powiem architektowi zeby zlikwidowal te przejscia i ozdobne elementy bo to duzo kosztuje a wole za te pieniadze np wykopac studnie czy zrobic nawodnienie ogrodu:)