Ratpaw 23.08.2021 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Wszystko rozumiem. JEdnak sens mojej wypowiedzi jest taki, że tu każdy wątek "poradowy" co do projektu kończy się stodółką i obórką. Każdy. Co do Skandynawii... No i??? JAk będę skandynawem i będę mieszkał w Skandynawii to też nie będę myślał o niczym innym tylko o obórce. Może daj te przykłady obórek z Włoch, co? Albo z Grecji...? Niech każdy sobie robi co chce, korzysta z porad jak chce, ale zawsze i wszędzie wciskanie ludziom stodółek jest słabe. Czasy się zmieniają, w Polsce również. W latach wcześniejszych budowano wielkie zimne 2, 3, 4-ro kondygnacyjne chałupy. Teraz koszty budowy i utrzymania domów są tak wysokie, że bryły się upraszcza, bo dzięki temu można podołać z budową. Spodziewałeś się, że na pytanie "jak wykonać taniej" na forum padną odpowiedzi "nic nie zmieniaj, spełniaj marzenia!" ??? To dopiero byłyby odpowiedzi nie na temat, bo przecież dla ludzi tu pytających koszty mają znaczenie. Te koszty można przesuwać, a dach jest najdroższą częścią konstrukcji domu. Stąd "wciskanie" ludziom stodółek, a nie z zamiłowania do prostackich kształtów domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2021 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Wszystko rozumiem. JEdnak sens mojej wypowiedzi jest taki, że tu każdy wątek "poradowy" co do projektu kończy się stodółką i obórką. Każdy. Nieprawda. Tak się kończy jak ktoś pyta: Proszę o ocenę projektu zwłaszcza pod kątem niepotrzebnych kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XJ6 23.08.2021 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Ok. Może trzeba założyć osobny temat "Chcesz najtaniej? Buduj stodółkę - pytania i odpowiedzi". I wtedy nie będzie zaśmiecania każdego wątku o projekcie stodółkami, bo wiadomo, że 95% ludzi chce jak najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2021 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Okap niewiele pomoże na okna od zachodu czy wschodu. A tak czy inaczej bez chłodzenia komfortu nie uzyskasz. Dlatego jestem za południem - nawet niewielki występ nad oknem latem zacienia okna. A zimą słońce może głęboko penetrować pokój. Rano ani wieczorem słońce nie wali śpiącemu po oczach - jest dokładnie wtedy, kiedy jest potrzebne - podczas dziennej aktywności. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2021 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (i tu się nie zgodzę z Tobą Elfir), północ z wielkim oknem też jest OK. Spokój od tego cholernego ostrego słońca jest bezcenny.. patrzysz przez pryzmat tych 3-4 letnich miesięcy. W Polsce większą część roku raczej cierpimy na niedobór światła dziennego niż jego nadmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.08.2021 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 patrzysz przez pryzmat tych 3-4 letnich miesięcy. W Polsce większą część roku raczej cierpimy na niedobór światła dziennego niż jego nadmiar. Fakt, nie ma nic przyjemniejszego niż słoneczko na twarzy podczas zimowych mrozów. Coś za coś, w końcu nie da się wszystkich okien dać od południa w większości domów choćby ze względu na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.08.2021 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Ok. Może trzeba założyć osobny temat "Chcesz najtaniej? Buduj stodółkę - pytania i odpowiedzi". I wtedy nie będzie zaśmiecania każdego wątku o projekcie stodółkami, bo wiadomo, że 95% ludzi chce jak najtaniej. Tia, na pewno wszyscy się zastosują do Twoich życzeń. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 23.08.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Zasada ogólnie jest taka, że ludzi majętnych stać na robienie błędów i nie szukają porad na forach. Jak się nie mieszczą w założonym budżecie to go po prostu zwiększają.Nieraz to wychodzi dobrze, a nieraz wychodzi "cygański dworek". 90% ludzi, którzy tu piszą chce wybudować względnie tanio i stąd taki kierunek porad. Buduję pierwszy dom i żaden ze mnie spec, ale z informacji bieżących, które może wam ułatwią budżetowanie: - dach prosty dwuspadowy na dachówce betonowej z deskowaniem - lipiec 2021 ok 210zl/m2 (region średnio drogi) - stan deweloperski z elewacją ok 3500zł/m2 po podłodze - system gospodarczy. Domek 115m (he he)Wiem o domu ok 220m podłóg stawianym w okolicy na zamówienie przez dewelopera w cenie ok 800 kPLN do stanu deweloperskiego z elewacją. Czyli tak to teraz wygląda. Będziecie budować w 2022 najwcześniej więc nie wiem czy to już nie będą "śmiesznie niskie ceny". Co do projektu to zastanówcie się czy adaptacja poddasza o powierzchni (zgaduję) przynajmniej 160m2 na jeden pokój plus hobby ma sens.Czy nie lepiej przenieść część programu od razu na piętro i budować standardowy dom z poddaszem. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez casual Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 23.08.2021 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Cena 210zl/mkw za dach co obejmuje? U mnie dachowiec skończył w zeszłym tygodniu prosty dwuspadowy dach o powierzchni 150 mkw. Bez kominów i okien. Majster wziął 28 tysięcy (średnio 187zl/mkw), w tej cenie była tylko robocizna i wszelkie gwozdzie i śrubki. Zakres prac:- postawienie więźby krokwiowo-jętkowej- deskowanie- papowanie- łacenie- krycie dachówka ceramiczna (holenderka płaska, w tym 2 kominki wentylacyjne)- montaż pasów nadrynnowych i rynien na hakach nakrokwiowych (około 24mb)- wykończenie szczytów i desek czołowych struktonitem (około 50mb) Acha, z dachowcem umawialem się na przełomie marca i kwietnia. Podejrzewam, że teraz wzialby więcej. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Dlatego jestem za południem - nawet niewielki występ nad oknem latem zacienia okna. Jak niewielki? Swój uważam za wielki (115 cm od elewacji po otynkowaniu) do tego bardzo nisko ( poniżej sufitu wewnątrz) i juz mi w południe słońce wpada do wnętrza. Fakt, nie ma nic przyjemniejszego niż słoneczko na twarzy podczas zimowych mrozów. Coś za coś, w końcu nie da się wszystkich okien dać od południa w większości domów choćby ze względu na działkę. W środku dnia niewielu z nas jest w domu - stąd IMO najcenniejsze okna są od zachodu. Najwięcej czasu spędzamy w domu gdy przez te okna wpada słońce. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 23.08.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) No tak nie napisałem. Konstrukcja na wiązarach więc cena od deskowania do stanu docelowego. Robocizna plus materiały, dachówka, obróbki blacharskie, rynny. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez casual Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Jak niewielki? Swój uważam za wielki (115 cm od elewacji po otynkowaniu) do tego bardzo nisko ( poniżej sufitu wewnątrz) i juz mi w południe słońce wpada do wnętrza. Dziwne - mam tarasowe okno salonu na południe, bez jakiegokolwiek zadaszenia i w południe w czerwcu-lipcu słońce wpada może na 80 cm w głąb pokoju. Zimą wpada oczywiście na jakieś 4 m w głąb. Słońce najbardziej pożądane jest zimą - przy oknie stricte od zachodu zimą już ci w okno nie świeci, bo słońce zachodzi wcześniej (na kierunku południowo-zachodnim) Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2021 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Dziwne - mam tarasowe okno salonu na południe, bez jakiegokolwiek zadaszenia i w południe w czerwcu-lipcu słońce wpada może na 80 cm w głąb pokoju. Zimą wpada oczywiście na jakieś 4 m w głąb. No dziwne. Czyli latem nie zacienia jak twierdziłaś. A zima dziwnie płytko wpada. U mnie z 10m w głąb. I to okno 1,5m wysokości, a nie tarasowe. Fotka sprzed kilku dni południowego okna (jedno tylko jest od południa). Jak widać u progu lata słońce nie wpada nim do salonu, co mnie cieszy Zimą powinno zaglądać dosyć głęboko. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=391289 Dla porównania 2017-11-18 12:24 (czas urzędowy): http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402395 To fotka z 6 kwietnia 2018 - tak mi nagrzała się podłoga od słoneczka wpadającego przez okno od południa. Jak ktoś nie pamięta, to 6 kwietnia zenit słońca wypada już od ponad 2 tygodni na naszej półkuli. Mniej więcej tak będzie padało za dwa tygodnie. Słońce najbardziej pożądane jest zimą - przy oknie stricte od zachodu zimą już ci w okno nie świeci, bo słońce zachodzi wcześniej (na kierunku południowo-zachodnim) A z innych kierunków świeci, jak nikogo nie ma w domu. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 latem u mnie nie zacienia, bo nie ma co zacieniać - ja nie mam ani daszków, ani okapów, bo mój dom to klocek. Rozważaliśmy zrobienie pergoli nad oknem, aby zacieniała, ale w sumie lato jest tak krótkie i gorących dni tak mało, że daliśmy sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.08.2021 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 latem u mnie nie zacienia, bo nie ma co zacieniać - ja nie mam ani daszków, ani okapów, bo mój dom to klocek. Rozważaliśmy zrobienie pergoli nad oknem, aby zacieniała, ale w sumie lato jest tak krótkie i gorących dni tak mało, że daliśmy sobie spokój. Macie klimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 nie. Po prostu na te kilka godzin bezpośredniego nasłonecznienia, zasłaniamy okno zasłoną.W tym roku maksymalna temperatura w domu to było 25 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 26.08.2021 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) Może być w bryle, ale nieogrzewany - ważne, że ściany i fundamenty odizolowane od ogrzewanego domu. Osobna wentylacja grawitacyjna. I brak termoizolacji od gruntu. A mógłbyś to ostatnie rozwinąć. Planuję połączenie garażu (nieogrzewanego) z domem i w projekcie mam w posadzce garażu trochę styropianu. Rozmawiałem o tym z architektem - po co to - i stwierdził że ma być. A po drugie. Nawet jak ocieplę styropianem ścianę oddzielającą część mieszkalną od części garażowej to i tak połączenie ściany domu i ściany nieogrzewanego garażu stanowi jakiś tam mniejszy czy większy mostek termiczny. Konstrukcyjnie to raczej ciężko go uniknąć, (nie mogę "dokleić" ściany garażu do warstwy ocieplenia domu) Ile styropianu na ściany garażu (przy założeniu że go nie ogrzewam)? Tak myślę że tylko tyle aby uzyskać podobnej szerokości cokół jak na domu. Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2021 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 dlaczego nie możesz dokleić garażu do budynku? Przecież tak się robi w domach pasywnych - z tym, ze garaż ma osobny fundament i osobny dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 26.08.2021 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 dlaczego nie możesz dokleić garażu do budynku? Przecież tak się robi w domach pasywnych - z tym, ze garaż ma osobny fundament i osobny dach. Nie ma problemu z fundamentem i dachem. Połączenie ścian jest małym mostkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.08.2021 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Planuję połączenie garażu (nieogrzewanego) z domem i w projekcie mam w posadzce trochę styropianu. Grunt odizolowany od mroźnego powietrza zimą grzeje, latem chłodzi - tak jak w piwnicy-ziemiance czy w kopcu w którym kiedyś rolnicy zimowali ziemniaki. Ma jakieś 8* zimą i z 10* latem. Nie ma sensu izolować się od niego. Nawet jak ocieplę styropianem ścianę oddzielającą część mieszkalną od części garażowej to i tak połączenie ściany domu i ściany nieogrzewanego garażu stanowi jakiś tam mniejszy czy większy mostek termiczny. Dlatego pisałem, że ściany mają być odizolowane od domu. Nie połączone z nimi. Same ławy fundamentowe wylałbym razem - ale już ściany fundamentowe odizolował od ściany fundamentowej garażu XPSem. Ile styropianu na garaż (przy założeniu że go nie ogrzewam)? Tak myślę że tylko tyle aby uzyskać podobny cokół jak na domu. Przy BK dałbym z 5cm - przy ścianie o gorszej lambdzie do 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts