jkan997 23.08.2021 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Jestem na etapie wyboru wełny do ocieplenia.I zastanawiam się jaką grubość wybrać - elewacji mam ok. 300m2 w tym 50m2 okien, chcę zastosować Rockwool Frontrock Super (L=36).Pytanie czy przy tej powierzchni okien ocieplenie 15 i 20 cm to duża różnica - wydaje się, że i tak większość ciepła ucieka przez okna.Zastanawiam się nad cieńszą wełną nawet nie z powodu ceny, ale aby mieć mniejszy efekt bunkra (tj. 20cm po lewej i prawej za oknem), ścianę mam 24cm z Silki. Teraz mieszkam w domu gdzie jest 10cm styropianu (zbudowany 2006) i też rachunki za grzanie nie są jakieś kosmiczne.Ktoś miał podobne dylematy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.08.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Masz chyba projekt budowlany, czy lecisz bez, samowole? Są WT, które parametry budynku muszą spełniać... 50m2 okien na 300m2 ścian to jest sporo. ja mam jakies 38m2 z drzwiami na 260m2 ścian i jest bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.08.2021 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Efekt bunkra eliminujesz montując okna przed ścianą, a ocieplenie zgodnie z projektem i WT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.08.2021 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Jestem na etapie wyboru wełny do ocieplenia. I zastanawiam się jaką grubość wybrać - elewacji mam ok. 300m2 w tym 50m2 okien, chcę zastosować Rockwool Frontrock Super (L=36). Pytanie czy przy tej powierzchni okien ocieplenie 15 i 20 cm to duża różnica - wydaje się, że i tak większość ciepła ucieka przez okna. Zastanawiam się nad cieńszą wełną nawet nie z powodu ceny, ale aby mieć mniejszy efekt bunkra (tj. 20cm po lewej i prawej za oknem), ścianę mam 24cm z Silki. Teraz mieszkam w domu gdzie jest 10cm styropianu (zbudowany 2006) i też rachunki za grzanie nie są jakieś kosmiczne. Ktoś miał podobne dylematy? 20 cm to jest efekt bunkra? Można łatwo oszacować, ile ciepła ucieka przez 250 m2 ściany podczas okresu grzewczego dla Twojego rejonu/miasta. Dolicz odpowiednią ilość m3 wełny (20 vs 5 cm), policz koszt kWh dla przewidzianego źródła ciepła i masz okres zwrotu. Nie patrz na to, że więcej ucieknie przez okna, bo co to ma do rzeczy? Więcej i tak ucieknie wentylacją niz oknami czy ścianą i co z tego ma wynikać? Że należy dać mniej wełny, żeby więcej uciekało ścianami przez przenikanie? Co za dziwna logika. Mówię Ci: raz położona izolacja o jeść nie będzie prosiła, inaczej niż jakiekolwiek źródło ciepła w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.08.2021 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 U mnie ściany 24cm plus styro 20cm kładziony 9 lat temu i wygląda dobrze.Sąsiad ma 25cm styro i także jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.08.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 U mnie ściany 24cm plus styro 20cm kładziony 9 lat temu i wygląda dobrze. Sąsiad ma 25cm styro i także jest ok. Zależy od wielkości okna. Przy szerokości okna 60 cm i 30 cm styropianu już się niestety robi bunkier (znajomy tak ma), nie wspominając o nikłym naświetleniu pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 24.08.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Zależy od wielkości okna. Przy szerokości okna 60 cm i 30 cm styropianu już się niestety robi bunkier (znajomy tak ma), nie wspominając o nikłym naświetleniu pomieszczenia. Ale tu mówimy o max.20cm izolacji Przy 20cm izolacji nie istnieje w żaden sposób efekt bunkra, nawet przy mikroskopijnym oknie. Dodatkowo, faktycznie jak pisał jajmar,okna można wysunąć poza lico ściany, albo gratisowo 3cm na listwie podparapetowej albo dodatkowo płatnie na systemie wysuwanym okna w warstwę izolacji. Ja mam u siebie pierwszy sposób, czyli 3cm okna poza ścianę i przy 20cm izolacji mam wnękę okienną 17cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.08.2021 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Ale tu mówimy o max.20cm izolacji Przy 20cm izolacji nie istnieje w żaden sposób efekt bunkra, nawet przy mikroskopijnym oknie. Dodatkowo, faktycznie jak pisał jajmar,okna można wysunąć poza lico ściany, albo gratisowo 3cm na listwie podparapetowej albo dodatkowo płatnie na systemie wysuwanym okna w warstwę izolacji. Ja mam u siebie pierwszy sposób, czyli 3cm okna poza ścianę i przy 20cm izolacji mam wnękę okienną 17cm Tylko problem jest taki, że nie ma znaczenia, czy sie okno wysunie czy nie. Liczy się całkowita grubość ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 24.08.2021 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Tylko problem jest taki, że nie ma znaczenia, czy sie okno wysunie czy nie. Liczy się całkowita grubość ściany. Nie wspominając o lepszym naświetleniu, o jakim wspominałeś, mam ten przywilej,że zdecydowałem się na grubość ściany 18cm,czyli 18cm ściana konstrukcyjna +20cm izolacji na niej A relanie te gratisowe wysunięcie okna poza ścianę wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.08.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Naświetlenie jest dokładnie takie samo jak bez wysunięcia poza ścianę. Zmniejszyłeś tylko mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.08.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Sam się tego bałem, jak dawałem 30 cm styropianu. Powiększyłem na wszelki wypadek okna z 150x150 na 160x180 i dobrze zrobiłem, bo ilość światła byłaby za mała, a teraz jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.08.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Naświetlenie jest dokładnie takie samo jak bez wysunięcia poza ścianę. Zmniejszyłeś tylko mostek termiczny. A gdzie ten mostek miałby być ? Przecież później i tak 1-2cm ocieplenia "wchodzi" na ramę okna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.08.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Ale rama ma mniejszy kontakt ze ścianą konstrukcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 A gdzie ten mostek miałby być ? Przecież później i tak 1-2cm ocieplenia "wchodzi" na ramę okna ... A jak wysuniesz minimum 8cm, to jest tego co najmniej 8cm przy 8cm grubości profilu - znacznie mniejszy mostek. Istotne zwłaszcza przy murze z materiału o słabej lambdzie, jak silka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.08.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 A jak wysuniesz minimum 8cm, to jest tego co najmniej 8cm przy 8cm grubości profilu - znacznie mniejszy mostek. Istotne zwłaszcza przy murze z materiału o słabej lambdzie, jak silka. Nie ma to najmniejszego znaczenia. Chyba, że budujemy dom zero-energetyczny czy jak to się nazywa. Wtedy każdy wat energii ma znaczenie. Przy domach energooszczędnych wystarczy wykonać poprawny montaż. U mnie miałem zwykły montaż, ale na ciepłych parapetach i poszerzeniach. 17 okien, ogólnie niewielkich - sporo mb. Całość uzupełniona o czarną maź zielonego producenta od środka (chyba z 10 kiełbas poszło ) i przy wykonaniu elewacji, z zewnątrz, uzupełniono pianę i nałożono taśmy butylowe. Nie ma żadnych strat, dom do -10stopni na zewnątrz bez grzania miałby ze 20 stopni środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2021 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Nie ma żadnych strat, dom do -10stopni na zewnątrz bez grzania miałby ze 20 stopni środku. Oczywiście, że masz straty. I masz mostek. Każdy ma. Jak przy -10 na zewnątrz bez grzania masz 20 stopni w środku, to po co Ci system grzewczy? U mnie mostek tak wygląda: Dwie fotki tego samego okna zrobione w tej samej minucie 25 grudnia 2018r 21:22. Niestety, nie mam informacji o temperaturze na zewnątrz - najbliższa stacja pogodowa na Okęciu podaje, że tam było ok. +2,5. U mnie jest trochę chłodniej zazwyczaj - więc można przyjąć, że na zewnątrz było około zera. U mnie nadproża są prefabrykowane z BK (nie żelbet) i mają 20cm izolacji (nie mam rolet). Szczelny montaż, ciepłe parapety, BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.08.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Nie ma to najmniejszego znaczenia. Chyba, że budujemy dom zero-energetyczny czy jak to się nazywa. Wtedy każdy wat energii ma znaczenie. Przy domach energooszczędnych wystarczy wykonać poprawny montaż. U mnie miałem zwykły montaż, ale na ciepłych parapetach i poszerzeniach. 17 okien, ogólnie niewielkich - sporo mb. Całość uzupełniona o czarną maź zielonego producenta od środka (chyba z 10 kiełbas poszło ) i przy wykonaniu elewacji, z zewnątrz, uzupełniono pianę i nałożono taśmy butylowe. Nie ma żadnych strat, dom do -10stopni na zewnątrz bez grzania miałby ze 20 stopni środku. Pojechałeś po bandzie. Przy -10 na zewnątrz +20 w środku Brak strat Ja dobry kilowat muszę wpompować, a mam grubszą izolację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.08.2021 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Nie jestem ani niebieski ani granatowy. Po raz kolejny - wrzucasz wszystkich do jednego worka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 25.08.2021 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Robi się kolejny ciekawy wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.08.2021 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Fajna mapka. Jest może w większej rozdzielczości? Nie mogę się dopatrzeć mojego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts