d7d 26.08.2021 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) Dlaczego nie warto mieć Magazynu Energii Ciekawa analiza na YT Magazyn energii opłaca się tylko w dwóch przypadkach. 1. Gdy go sprzedajesz 2. Gdy jesteś zakładem energetycznym Autor Panele Fotowoltaiczne https://www.youtube.com/channel/UC_hKNqqHohjfhsUyjV5-I9w Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez d7d aktualizacjia linku do filmu "Dlaczego nie warto mieć Magazynu EnergiiP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.08.2021 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Pomijam kanał yt tego Pana. Dlaczego nie warto: odpowiedź jest prosta jeśli mam kupować magazyn energii i nadal płacić znikome rachunki za prąd to wolę ZE powiedzieć aby zabrali sobie swój licznik i kabelki z mojej posesji i dam se radę bez ich prądu. Do tego akumulatora podłączę inwerter off grid`owy i wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.08.2021 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Do tego akumulatora podłączę inwerter off grid`owy i wsio. W październiku kupisz agregat a w listopadzie przeprosisz się z ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.08.2021 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 W październiku kupisz agregat a w listopadzie przeprosisz się z ZE. I oddam inwerter off gridowy i magazyn energii a wrócę do płacenia ZE opłat za prąd na nowych zasadach bo od 2022r ZE nie będzie "magazynował energii w sieci" tylko będzie Ci płacił 251zł/MWh. Faktycznie musiał bym być ostro pojechany aby raz jeszcze zapłacić za to wszystko i dodatkowo za nowe przyłącze prądu jakieś zgaduję 5000zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 27.08.2021 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 I oddam inwerter off gridowy i magazyn energii a wrócę do płacenia ZE opłat za prąd na nowych zasadach bo od 2022r ZE nie będzie "magazynował energii w sieci" tylko będzie Ci płacił 251zł/MWh. Faktycznie musiał bym być ostro pojechany aby raz jeszcze zapłacić za to wszystko i dodatkowo za nowe przyłącze prądu jakieś zgaduję 5000zł? A może to będzie tak: https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/106188/prosumenci-beda-mogli-odzyskac-zaledwie-40-proc-kosztow-energii?fbclid=IwAR0lHVwedjS38Xo4HZhT2cjVhD0oJoOOXEBXOoU3fbox1zNRcIq4iZE1gBg co nie znaczy że magazyn nie będzie przydatny, tylko co z miesiącami grudzień - styczeń gdzie z 1 kw zainstalowanego otrzymujemy tylko ok 30 kWh/ m-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.08.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) Faktycznie się dowiedziałem z artykułu że ekspert z firmy krzak może przytoczę: "Vosti Energy działa na rynku fotowoltaicznym od 5 lat i zrealizowała już ponad 7,5 tys. instalacji PV na terenie całego kraju." A ciekawe jaki mają kapitał zakładowy? Tak prężnie rozwijająca się firma... zapytaj googla odpowie że aż 50000 zł. Zapytam inaczej mam 40 lat i statystycznie codziennie stawiam "dwójkę" na kiblu znaczy że przez te 40 lat stawiałem "kloca" prawie 175000 razy, i to czyni mnie ekspertem od procesów trawiennych? To że miałem instalację PV jeszcze przed tym niż oni działają w branży PV czyni ze mnie eksperta? Wyrażam tylko swoją opinię i co ja zrobię - nie każę nikomu innemu być off gridowcem. Co będzie poczekamy zobaczymy ale ja już wiem jakie będą ich konsekwencje w moim domu w przypadku takiej a nie innej nowelizacji ustawy. zabierać licznik i kable i ... iść sobie EDIT: a komentarze pod postem czytałeś/łaś Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.08.2021 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.08.2021 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Ciekawe opracowanie ale ceny magazynów autor wziął z kapelusza, chyba tylko po to by potwierdzić swoją tezę. Jak opusty zostaną zlikwidowane to składowanie energii w sieci będzie kosztowało 75% a nie 20%. No i na koniec przeczytałem w komentarzach odpowiedź autora filmu, na uwagę że "ON-grid inwerter nie ma możliwości pracy wyspowej", że "da się to odpowiednim kodem wyłączyć" !!! Ta odpowiedź całkowicie zdyskredytowała wiedzę tego blogera. [ATTACH=CONFIG]457721[/ATTACH] 1. Ceny magazynów energii dla ludzi którzy nie zajmują się majsterkowaniem to ok. 3.000 zł z BYD B-BOX PREMIUM HVM CASE + 26.000 zł za 4 x BYD B-BOX PREMIUM HVM 2,76kWh . Razem jest ok. 11 kWh za 29.000 zł czyli ok. 2.650 zł/kWh Nadal tanio nie jest. 2. Wiedza blogera - faktycznie tak odpowiedział ale czy to był skrót myślowy czy brak wiedzy to nie wypływa na obliczenia przedstawione w Execl'u. 3. Instalacja magazynów energii dla zwykłego użytkownika nie jest ekonomicznie uzasadniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.08.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.08.2021 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 1. To tańszy zestaw:- SolaX Master Pack T-BAT H58 5,8 kWh - 12.630,00 zł - SolaX Slave Pack H 11550 5,8 kWh - 10.300,00 zł Razem 11,6 kWh nominalnie w cenie 22.930,00 zł co daje ok. 2.000 zł/1 kWh nominalnie.2. Tak, bloger twierdzi źle ale to nie zmienia faktu że przy cenie ok. 2000 zł/kWh nadal nie opłaca się.3. Same baterie z zestawem sterującym nie kończą kosztów.4. Jak jest sprawność całego procesu magazynowania energii elektrycznej - 95% czy mniej 90% ?5. Czy ta sprawność jest stała czy zależy od wieku magazynu i sposobów ładowania i rozładowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2021 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 I oddam inwerter off gridowy i magazyn energii a wrócę do płacenia ZE opłat za prąd na nowych zasadach bo od 2022r ZE nie będzie "magazynował energii w sieci" tylko będzie Ci płacił 251zł/MWh. Faktycznie musiał bym być ostro pojechany aby raz jeszcze zapłacić za to wszystko i dodatkowo za nowe przyłącze prądu jakieś zgaduję 5000zł? To skąd weźmiesz zimą prąd? W magazynie ile zmieścisz? 100kWh za cenę nowego całkiem przyzwoitego auta spalinowego? To na ile zimy starczy, gdzie do magazynu odłożysz całe nic? Jakbyś latem odłożył z 2-3MWh to byś mógł zimę przetrwać... Na pewno magazyn nie pozwoli odłączyć się od sieci przy PV. Jakiś cień szansy byłby przy wiatraku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.08.2021 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Czy ktoś byłby w stanie policzyć koszt prądnicy o mocy powiedzmy 5 kW, zasilanej E95? Ile kWh jest w powiedzmy jednym litrze takiej etyliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.08.2021 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.08.2021 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Generator spalinowy diesla o mocy 6kW pali 1.5 litra ropy na godzinę. Chcę porównać koszt 1 kWh godziny w magazynach energii: chemicznym i elektrycznym. W sieci znalazłem bardzo różne szacowania ilosci energii w 1 litrze E95 czy tam innego paliwa samochodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.08.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.08.2021 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Czy ktoś byłby w stanie policzyć koszt prądnicy o mocy powiedzmy 5 kW, zasilanej E95? Ile kWh jest w powiedzmy jednym litrze takiej etyliny? Generator prądu KD145 o mocy nominalnej 5 kW zużywa wg danych katalogowych ok. 1,25 l etyliny na godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.08.2021 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 1,5 litra /h przy pełnym obciążeniu?OK, a ile kosztował? Trzymajmy się zwykłej ropy ze stacji benzynowej. Powiedzmy, że 1 kWh kosztuje 1,25 zł. To jakieś 2-3 razy drożej niż prąd z sieci. Gdyby generator działał na olej opałowy, to byłyby 1,5 - 2 razy drożej. Gdyby tak dobrać magazyn energii i moc PV na zapotrzebowanie wiosenne i jesienne na energię elektryczną w domu, a w zimie uzupełniać energię takim generatorem, to czy tak nie byłoby taniej niz kombinować z wielką PV i wielkim i drogim akumulatorem? Oczywiście trzeba by odpowiednią automatykę, która przełączy źródło prądu z PV na generator na ropę, żeby ładować magazyn elektryczny. Są to też duże uciążliwości (hałas, odprowadzanie spalin, uzupełnianie paliwa). Czy ktoś to policzył? Przecież fotowoltaika działa też zimą, niemrawo ale jednak. W domu o ogrzewaniu olejem opałowym zużycie EE nie jest chyba jakieś kosmiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 28.08.2021 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 dajcie spokój etylinie, już dawno nie ma jej w sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.08.2021 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.08.2021 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts