Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego nie warto mieć Magazynu Energii

d7d

Recommended Posts

Koszt instalacji PV z magazynem energii jest po wielokroć droższa niż zawartość domowej zamrażarki.

Ale komfort życia z prądem 24h na dobę 365 dni w roku może spowodować że warto zainwestować w instalację off-grid z magazynem.

Szczególnie gdy wyłączenia prądu są częste i długie tak jak pisze @stos.

W normalnych przypadkach magazyn energii jest ekonomicznie nieuzasadniony.

Najtańszy i bezobsługowy magazyn to sieć (jeszcze).

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój samochód na postoju pali 0,5l/h do tego przetwornica 12 -> 230V mam 3kW wyjdzie taniej niż agregat prądotwórczy na benzynę.

Sprawdź, czy tak samo spala przy pustym jak i pełnym akumulatorze i czy w obydwu przypadkach odpalenie wszystkich świateł i dmuchawy na maksa coś zmienia.

I sprawdź jeszcze moc alternatora przy obrotach biegu jałowego.

Może masz jakiś stary samochód mój na biegu jałowym robi od 90 do 250A i więc w najgorszym możliwym przypadku 90A * 12V = 1kW mocy pominiemy sprawność przetwornicy 90%. Na postoju świateł, dmuchawy nie odpalam bo po cholerę?

Jak auto jara DPF bierze w okolicach 1,2 -1,5l/h tylko wypalanie DPF zajmuje max 20 min. i włącza wszystkie możliwe odbiorniki brądu łącznie z grzanymi lusterkami i przednią szybą.

Koszt instalacji PV z magazynem energii jest po wielokroć droższa niż zawartość domowej zamrażarki.

Ale komfort życia z prądem 24h na dobę 365 dni w roku może spowodować że warto zainwestować w instalację off-grid z magazynem.

Szczególnie gdy wyłączenia prądu są częste i długie tak jak pisze @stos.

W normalnych przypadkach magazyn energii jest ekonomicznie nieuzasadniony.

Najtańszy i bezobsługowy magazyn to sieć (jeszcze).

Komfort życia z prądem 24/7 można mieć z generatorem za 2-3 tysiące i kilkoma kanistrami paliwa, nie potrzeba offgridu.

Ale do tego magazynu nie ma dostępu kiedy jest najbardziej potrzebny. :)

Dla większości użytkowników najbardziej potrzebny magazyn jest 24h / dobę.

Twoje przypadki wyłączenia dostawy nie wiele godzin może nie są wyjątkowe ale jednak są sporadyczne.

Twój przypadek jest wyjątkowy dla większości użytkowników.

Większość użytkowników nie ma takich problemów i nie ma potrzeby inwestowania w magazyn energii za jakieś 20-30-40 tysięcy złotych.

To jest nieopłacalne.

Jak skończy się 80% / 70 % to taniej będzie wykonać 2 x większą instalację PV (jeżeli będzie na to miejsce).

Mój samochód na postoju pali 0,5l/h do tego przetwornica 12 -> 230V mam 3kW wyjdzie taniej niż agregat prądotwórczy na benzynę.

Jaką masz sprawność silnika?

Sprawdzałeś ile produkuje tego prądu w cenie 0,5 l/h ?

Wystarczy że włączysz i wyłączysz światła (H1 / H4 / H7 lub ksenony) i zobaczysz różnicę.

Masz przetwornicą 12 V na 230 V która produkuje 3 kW ?? :D

Jaką masz sprawność silnika?

Sprawdzałeś ile produkuje tego prądu w cenie 0,5 l/h ?

Wystarczy że włączysz i wyłączysz światła (H1 / H4 / H7 lub ksenony) i zobaczysz różnicę.

Masz przetwornicą 12 V na 230 V która produkuje 3 kW ?? :D

Tak, tak chodzę z miernikami codziennie i mierzę moje 3 samochody, próbnikiem nalewam paliwo i sprawdzam na ile starczy i włączam poszczególne żarówki - i testuje migacze 40h, światła awaryjne 20h, postojówki 90h,

O przetwornicy lepiej nic nie powiem bo okażę się że pociągnie 2700W a nie 3000W i kuźwa polegnę na starcie.Bo nie zasili grzałki w bojlerze 2kW, oświetlenia i klimatyzacji na grzaniu - ale przypał będzie. że dała radę 2500W a nie 3kW. Stary pochopnie podejmować decyzję mi starczy 1kW, i ogarnie dom pewnie sąsiada też.

Może masz jakiś stary samochód mój na biegu jałowym robi od 90 do 250A i więc w najgorszym możliwym przypadku 90A * 12V = 1kW mocy pominiemy sprawność przetwornicy 90%. Na postoju świateł, dmuchawy nie odpalam bo po cholerę?

Żeby zobaczyć, że spalanie zależy od poboru prądu. Naprawdę myślisz, że alternator kręci się z takimi samymi oporami niezależnie od tego, czy produkuje 0,5A czy 100A?

Żeby zobaczyć, że spalanie zależy od poboru prądu. Naprawdę myślisz, że alternator kręci się z takimi samymi oporami niezależnie od tego, czy produkuje 0,5A czy 100A?

Tak tam mamy jeszcze na pasku dynamo które robi światło w kabinie, i turbinę wodną na układzie chłodzenia. Panele fotowoltaiczne na dachu i Bóg wie co jeszcze

A jak klimę włączę to agregat z innego paska bierze i komputer mnie okłamuje w kwestii spalania? On wtedy 80l/h wpierdziela jak upał na dworze to bierze 200l/h.

Powiedz mi jak ja jeżdżę do Włoch na jednym baku w lato? Bo mi na klimę brakuje a gdzie na jazdę?

Edytowane przez marcinbbb

Tak tam mamy jeszcze na pasku dynamo które robi światło w kabinie, i turbinę wodną na układzie chłodzenia. Panele fotowoltaiczne na dachu i Bóg wie co jeszcze

Nigdy nie słyszałeś, że zimą pasek od alternatora zaczynał piszczeć dopiero po odpaleniu świateł?

Nie ma nic za darmo - większa produkcja prądu = większe spalanie.

Jak nie zakonotowałeś awantur przy wprowadzaniu obowiązku jazdy na światłach w dzień to przypomnę jeden z argumentów przeciwników. Do wyprodukowania 110 W energii (typowe światła mijania mają 2x55W) zwiększają spalanie o jakieś 0,23 litra benzyny na 100 km. Tak średnio - oczywiście zależy od czasu w jakim te 100km przejedziemy.

Można też policzyć "fizycznie". Wartość opałowa benzyny to jakieś 43MJ/kg. Gęstość znacząco zależy od temperatury - ale 0,7kg/l. To wychodzi ok. 30MJ/l. Sprawność mechaniczna silnika spalinowego to nieco ponad 30% dla benzyny. Przyjmijmy optymistycznie 10MJ/l. Sprawność alternatora to zaledwie z 50%. Czyli prądu z litra benzyny mamy z 5MJ/l 1,4kWh

Agregaty są sprawniejsze w produkcji energii elektrycznej i wyciągają"

Jednostkowe zużycie paliwa urządzeń markowych wynosi zwykle: 0,5 l/kWh - dla agregatów z silnikiem benzynowym i 0,45 l/kWh - w urządzeniach z silnikiem wysokoprężnym.

https://ladnydom.pl/budowa/1,106578,4368845.html

Generalnie agregat to najdroższy prąd - ma sens tylko dla zapewnienia ciągłości. Nie ma sensu ekonomicznego jak możemy uzyskać prąd z sieci.

Edytowane przez Kaizen

Takie rozwiązanie jest dobre jak spodziewasz się wyłączenia i kiedy ono nastąpi idziesz do generatora i go uruchamiasz.

UPS działa kilkanaście minut i na takie wyłączenia jest dobry.

Może być jeden duży na cały dom albo kilkanaście małych dla poszczególnych urządzeń.

One nie są za darmo i najczęściej nie działają kiedy są potrzebne bo akumulator się w nich skończył. :)

Jak nagle zniknie EE i siedzisz po ciemku (Twoje UPS-y światła nie obsługują) zastanawiasz się czy opłaca się iść i uruchamiać generator, czy może zaraz EE wróci.

Ja nie uważam że takie rozwiązanie zapewnia taki sam komfort życia jak off-grid albo pełny UPS dla domu.

Można zakupić generator, który załacza się automatycznie, choć to zupełnie inne koszty niż 2-3 tysiące. W firmie cos takiego mieliśmy, czas uruchomienia do 10 sekund.

Mam w domu jeden UPS centralny, do którego podłączam które tylko chcę obwody, może być i światło ledowe "ambientowe". Akumulatory się wymienia, koszt kilkaset złotych raz na 5 lat. Sam UPS 3 kVA kupiłem za chyba 800 netto, poleasingowy, ale z gwarancją i nowymi akumulatorami. Te UPSy (Cover) się nie psują, wiem to z autopsji, bo kupiłem ich do firmy kilkanaście w ciągu 15 lat. UPS ma możliwość dołożenia dodatkowych modułów bateryjnych.

Poza tym są tanie lampy oświetlenia awaryjnego, czas świecenia do 3h, 3W LED. W tym aku ok. 3000 mAh. 150 zł sztuka po jednym na pomieszczenie to chyba nie majątek.

Czyli to nie jest mój magazyn, bo jak ja mam magazyn i coś z niego potrzebuję, to idę i biorę.

Ten "magazyn" nie jest mój bo klucz do niego ma ZE. :)

Ciekawe do czego Ci się przyda większa instalacja w nocy?

Twój magazyn jest wyjątkowy i bardzo dobrze.

Pewnie masz wyjątkowe (niestandardowe) zapotrzebowania i niestandardowe wyłączenia prądu.

Magazyn "w sieci" jest dla prosumenta najtańszy i najlepszy.

Do tego jest bezobsługowy i darmowy. ;)

Ale tylko tak długo jak władza i ZE na to pozwalają. Do tego musi jeszcze być prąd w sieci (bo jak nie ma prądu to magazyn jest zamknięty.) :)

2x większa instalacja w nocy nic nie daje i nie przydaje się ale za to w ciągu dnia produkuje 2 x więcej energii.

I o to właśnie chodzi.