d7d 29.08.2021 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Koszt instalacji PV z magazynem energii jest po wielokroć droższa niż zawartość domowej zamrażarki.Ale komfort życia z prądem 24h na dobę 365 dni w roku może spowodować że warto zainwestować w instalację off-grid z magazynem.Szczególnie gdy wyłączenia prądu są częste i długie tak jak pisze @stos.W normalnych przypadkach magazyn energii jest ekonomicznie nieuzasadniony.Najtańszy i bezobsługowy magazyn to sieć (jeszcze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 29.08.2021 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.08.2021 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Mój samochód na postoju pali 0,5l/h do tego przetwornica 12 -> 230V mam 3kW wyjdzie taniej niż agregat prądotwórczy na benzynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.08.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Mój samochód na postoju pali 0,5l/h do tego przetwornica 12 -> 230V mam 3kW wyjdzie taniej niż agregat prądotwórczy na benzynę. Sprawdź, czy tak samo spala przy pustym jak i pełnym akumulatorze i czy w obydwu przypadkach odpalenie wszystkich świateł i dmuchawy na maksa coś zmienia. I sprawdź jeszcze moc alternatora przy obrotach biegu jałowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.08.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Może masz jakiś stary samochód mój na biegu jałowym robi od 90 do 250A i więc w najgorszym możliwym przypadku 90A * 12V = 1kW mocy pominiemy sprawność przetwornicy 90%. Na postoju świateł, dmuchawy nie odpalam bo po cholerę? Jak auto jara DPF bierze w okolicach 1,2 -1,5l/h tylko wypalanie DPF zajmuje max 20 min. i włącza wszystkie możliwe odbiorniki brądu łącznie z grzanymi lusterkami i przednią szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.08.2021 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Koszt instalacji PV z magazynem energii jest po wielokroć droższa niż zawartość domowej zamrażarki. Ale komfort życia z prądem 24h na dobę 365 dni w roku może spowodować że warto zainwestować w instalację off-grid z magazynem. Szczególnie gdy wyłączenia prądu są częste i długie tak jak pisze @stos. W normalnych przypadkach magazyn energii jest ekonomicznie nieuzasadniony. Najtańszy i bezobsługowy magazyn to sieć (jeszcze). Komfort życia z prądem 24/7 można mieć z generatorem za 2-3 tysiące i kilkoma kanistrami paliwa, nie potrzeba offgridu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.08.2021 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Ale do tego magazynu nie ma dostępu kiedy jest najbardziej potrzebny. Dla większości użytkowników najbardziej potrzebny magazyn jest 24h / dobę. Twoje przypadki wyłączenia dostawy nie wiele godzin może nie są wyjątkowe ale jednak są sporadyczne. Twój przypadek jest wyjątkowy dla większości użytkowników. Większość użytkowników nie ma takich problemów i nie ma potrzeby inwestowania w magazyn energii za jakieś 20-30-40 tysięcy złotych. To jest nieopłacalne. Jak skończy się 80% / 70 % to taniej będzie wykonać 2 x większą instalację PV (jeżeli będzie na to miejsce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.08.2021 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Mój samochód na postoju pali 0,5l/h do tego przetwornica 12 -> 230V mam 3kW wyjdzie taniej niż agregat prądotwórczy na benzynę. Jaką masz sprawność silnika? Sprawdzałeś ile produkuje tego prądu w cenie 0,5 l/h ? Wystarczy że włączysz i wyłączysz światła (H1 / H4 / H7 lub ksenony) i zobaczysz różnicę. Masz przetwornicą 12 V na 230 V która produkuje 3 kW ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.08.2021 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Komfort życia z prądem 24/7 można mieć z generatorem za 2-3 tysiące i kilkoma kanistrami paliwa, nie potrzeba offgridu. Masz rację UPS na wrażliwe urządzenia + generator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.08.2021 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Jaką masz sprawność silnika? Sprawdzałeś ile produkuje tego prądu w cenie 0,5 l/h ? Wystarczy że włączysz i wyłączysz światła (H1 / H4 / H7 lub ksenony) i zobaczysz różnicę. Masz przetwornicą 12 V na 230 V która produkuje 3 kW ?? Tak, tak chodzę z miernikami codziennie i mierzę moje 3 samochody, próbnikiem nalewam paliwo i sprawdzam na ile starczy i włączam poszczególne żarówki - i testuje migacze 40h, światła awaryjne 20h, postojówki 90h, O przetwornicy lepiej nic nie powiem bo okażę się że pociągnie 2700W a nie 3000W i kuźwa polegnę na starcie.Bo nie zasili grzałki w bojlerze 2kW, oświetlenia i klimatyzacji na grzaniu - ale przypał będzie. że dała radę 2500W a nie 3kW. Stary pochopnie podejmować decyzję mi starczy 1kW, i ogarnie dom pewnie sąsiada też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.08.2021 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Może masz jakiś stary samochód mój na biegu jałowym robi od 90 do 250A i więc w najgorszym możliwym przypadku 90A * 12V = 1kW mocy pominiemy sprawność przetwornicy 90%. Na postoju świateł, dmuchawy nie odpalam bo po cholerę? Żeby zobaczyć, że spalanie zależy od poboru prądu. Naprawdę myślisz, że alternator kręci się z takimi samymi oporami niezależnie od tego, czy produkuje 0,5A czy 100A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.08.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 (edytowane) Żeby zobaczyć, że spalanie zależy od poboru prądu. Naprawdę myślisz, że alternator kręci się z takimi samymi oporami niezależnie od tego, czy produkuje 0,5A czy 100A? Tak tam mamy jeszcze na pasku dynamo które robi światło w kabinie, i turbinę wodną na układzie chłodzenia. Panele fotowoltaiczne na dachu i Bóg wie co jeszcze A jak klimę włączę to agregat z innego paska bierze i komputer mnie okłamuje w kwestii spalania? On wtedy 80l/h wpierdziela jak upał na dworze to bierze 200l/h. Powiedz mi jak ja jeżdżę do Włoch na jednym baku w lato? Bo mi na klimę brakuje a gdzie na jazdę? Edytowane 29 Sierpnia 2021 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.08.2021 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 (edytowane) Tak tam mamy jeszcze na pasku dynamo które robi światło w kabinie, i turbinę wodną na układzie chłodzenia. Panele fotowoltaiczne na dachu i Bóg wie co jeszcze Nigdy nie słyszałeś, że zimą pasek od alternatora zaczynał piszczeć dopiero po odpaleniu świateł? Nie ma nic za darmo - większa produkcja prądu = większe spalanie. Jak nie zakonotowałeś awantur przy wprowadzaniu obowiązku jazdy na światłach w dzień to przypomnę jeden z argumentów przeciwników. Do wyprodukowania 110 W energii (typowe światła mijania mają 2x55W) zwiększają spalanie o jakieś 0,23 litra benzyny na 100 km. Tak średnio - oczywiście zależy od czasu w jakim te 100km przejedziemy. Można też policzyć "fizycznie". Wartość opałowa benzyny to jakieś 43MJ/kg. Gęstość znacząco zależy od temperatury - ale 0,7kg/l. To wychodzi ok. 30MJ/l. Sprawność mechaniczna silnika spalinowego to nieco ponad 30% dla benzyny. Przyjmijmy optymistycznie 10MJ/l. Sprawność alternatora to zaledwie z 50%. Czyli prądu z litra benzyny mamy z 5MJ/l 1,4kWh Agregaty są sprawniejsze w produkcji energii elektrycznej i wyciągają" Jednostkowe zużycie paliwa urządzeń markowych wynosi zwykle: 0,5 l/kWh - dla agregatów z silnikiem benzynowym i 0,45 l/kWh - w urządzeniach z silnikiem wysokoprężnym. https://ladnydom.pl/budowa/1,106578,4368845.html Generalnie agregat to najdroższy prąd - ma sens tylko dla zapewnienia ciągłości. Nie ma sensu ekonomicznego jak możemy uzyskać prąd z sieci. Edytowane 29 Sierpnia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.08.2021 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Jasne oczywiście że mi pasek piszczy... bo go nie wymieniam lubię jak piszczy. Jak jadę to tylko na alternatorze bo on robi 20A i 12V czyli brakło mi do świateł 100W x2 200W/12 = 16A alternator nie wyrabia a klima... ja pierdziele musimy agregaty prądotwócze wozić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 30.08.2021 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 30.08.2021 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.08.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Takie rozwiązanie jest dobre jak spodziewasz się wyłączenia i kiedy ono nastąpi idziesz do generatora i go uruchamiasz. UPS działa kilkanaście minut i na takie wyłączenia jest dobry. Może być jeden duży na cały dom albo kilkanaście małych dla poszczególnych urządzeń. One nie są za darmo i najczęściej nie działają kiedy są potrzebne bo akumulator się w nich skończył. Jak nagle zniknie EE i siedzisz po ciemku (Twoje UPS-y światła nie obsługują) zastanawiasz się czy opłaca się iść i uruchamiać generator, czy może zaraz EE wróci. Ja nie uważam że takie rozwiązanie zapewnia taki sam komfort życia jak off-grid albo pełny UPS dla domu. Można zakupić generator, który załacza się automatycznie, choć to zupełnie inne koszty niż 2-3 tysiące. W firmie cos takiego mieliśmy, czas uruchomienia do 10 sekund. Mam w domu jeden UPS centralny, do którego podłączam które tylko chcę obwody, może być i światło ledowe "ambientowe". Akumulatory się wymienia, koszt kilkaset złotych raz na 5 lat. Sam UPS 3 kVA kupiłem za chyba 800 netto, poleasingowy, ale z gwarancją i nowymi akumulatorami. Te UPSy (Cover) się nie psują, wiem to z autopsji, bo kupiłem ich do firmy kilkanaście w ciągu 15 lat. UPS ma możliwość dołożenia dodatkowych modułów bateryjnych. Poza tym są tanie lampy oświetlenia awaryjnego, czas świecenia do 3h, 3W LED. W tym aku ok. 3000 mAh. 150 zł sztuka po jednym na pomieszczenie to chyba nie majątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 30.08.2021 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.08.2021 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Czyli to nie jest mój magazyn, bo jak ja mam magazyn i coś z niego potrzebuję, to idę i biorę. Ten "magazyn" nie jest mój bo klucz do niego ma ZE. Ciekawe do czego Ci się przyda większa instalacja w nocy? Twój magazyn jest wyjątkowy i bardzo dobrze. Pewnie masz wyjątkowe (niestandardowe) zapotrzebowania i niestandardowe wyłączenia prądu. Magazyn "w sieci" jest dla prosumenta najtańszy i najlepszy. Do tego jest bezobsługowy i darmowy. Ale tylko tak długo jak władza i ZE na to pozwalają. Do tego musi jeszcze być prąd w sieci (bo jak nie ma prądu to magazyn jest zamknięty.) 2x większa instalacja w nocy nic nie daje i nie przydaje się ale za to w ciągu dnia produkuje 2 x więcej energii. I o to właśnie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 30.08.2021 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts