olo0 01.09.2021 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Witajcie, niedawno przeprowadziliśmy do domu jednorodzinnego i mamy bardzo duży problem z odprowadzeniem deszczówki.poprzedni właściciele rozwiązali ten problem w ten sposób że przez działkę sąsiada do jakiegoś rowu zrobili odpływ. Niestety rów został zasypany a w gminie dowiedzieliśmy się, że teraz każdy we własnym zakresie martwi się o wodę z opadów.Nie jest to jednak takie proste. Pomimo że działka leży przy drodze brak jakiegokolwiek rowu, brak oczywiście kanalizacji burzowej, ziemia gliniasta która z trudem cokolwiek przepuszcza. Miałem pomysł aby odprowadzać wodę do nieużywanej studni jednak tam lustro wody jest 20 cm poniżej poziomu gruntu i i to w okresie gdzie nie padało. Zastanawiam się oczywiście nad jakąś studzienka rozsączającą ale boje się że nie będzie działała prawidłowo i wyrzucę pieniądze w błoto ( dosłownie). Czy ktoś z Was może mi coś doradzić? Jakiś sprawdzony patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.09.2021 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Duży zbiornik betonowy z awaryjnym przelewem w odległą część działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.09.2021 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Czasami się nie da odwodnić i woda chlupie pod butami po każdym poważnym deszczu. Możliwe, że jedynym ratunkiem jest infrastruktura budowania przez gminę. Jeśli teren jest płaski, to nie jest tylko TWój problem, ale i działek sąsiednich. I co gmina na to, pytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo0 01.09.2021 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Zbiornik jest to pomysł tylko co ja potem mam z tymi powiedzmy 12m3 wody zrobić?W gminie na razie nie planują żadnych inwestycji w tym kierunku.Czy istnieje jakas opcja aby np dostac pozwolenie na odprowadzanie wody do kanalizacji sanitarnej? To już nawet nie jest kwestia chlupania wody ale w tej chwili na podjeździe ( teraz wysypany tłucznie) mam ponad 25 cm wody a pada dopiero trzeci dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.09.2021 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Czasem gleba jest przewarstwiona gliną, Zrób badanie geologiczne, może niżej jest wartstwa filtrująca z piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.09.2021 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Czy ktoś z Was może mi coś doradzić? Jakiś sprawdzony patent? Nasyp i rozsączanie w nim. Czasem gleba jest przewarstwiona gliną, Zrób badanie geologiczne, może niżej jest wartstwa filtrująca z piasku. Nawet, jak będzie piasek to co to zmieni, jak poziom wód gruntowych to -20cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.09.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Nawet, jak będzie piasek to co to zmieni, jak poziom wód gruntowych to -20cm? -0,2 to jest lustro nad najbliższą warstwą gliny. Nie wiadomo jaka ta studnia jest głęboka - może to ze dwa kręgi i np na -2 jest piaseczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo0 01.09.2021 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Niestety nie ma piasku, były tam kiedyś próby wiercenia studni głębinowej ale ze względu na trudne warunki glebowe się to nie udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.09.2021 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Niestety nie ma piasku, były tam kiedyś próby wiercenia studni głębinowej ale ze względu na trudne warunki glebowe się to nie udało. Hmm, nie wie, nie znam się, ale czy przypadkiem podnoszenie gruntu na własnej działce nie jest samowolną zmianą warunków wodno-gruntowych? Jeśli nie, to jest to jakieś wyjście: nasypać piasku na całej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo0 01.09.2021 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 12 arów - będzie ciężko. Co myślicie o tym aby zrobić duży wykop, zasypać go tłuczniem, przykryć powiedzmy 50 cm ziemi i do tego odprowadzić odpływ. Jak duży musiałby to być dół/ile kruszywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts