ifi 06.10.2021 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Cześć, Mam takie pytanie. Wykonawca wymurował ściany niechlujnie. Są miejsce, gdzie zewnętrznie nie trzymają dobrze pionu i trzeba to jakoś uzupełnić, żeby elewacja miała piony. Poza samym problemem nierównych ścian, padł pomysł podklejania wełny fasadowej styropianem... Tzn tam gdzie brakuje tych 2-3cm, albo więcej, wykonawca chce przykleić styropian i na to wełnę fasadową. Mi się to nie podoba, ale mam słabe przebicie bo to niby dobre rozwiązanie i nie powoduje problemów. Ma ktoś doświadczenie w temacie? Może podpowiedzieć, czy to akceptowalne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.10.2021 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Rozwiązanie jest akceptowalne ale pierw odpowiedz sobie komu te nierówności przeszkadzają?I czy czasem wykonawca nie przesadza próbując wyłuskać od Ciebie dodatkową opłatę za tzw. równanie ścian.Jeśli ściana zewnętrzna ma 3mb wysokości to te 2 - 3 cm odchyłu w niczym nie przeszkadza. Narożniki można założyć a małe nierówności na elewacji ukryć w ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.10.2021 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Te nierówności można zniwelować klejem (styro-ściana), a następnie tarką do styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.10.2021 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Te nierówności można zniwelować klejem (styro-ściana), a następnie tarką do styropianu. Sugerujesz, że na idealnie równej ścianie nie trzeba będzie trzeć styropianu? Oczywiście, że 2-3 centy na całej wysokości zgubi na samym kleju. Nic nie trzeba równać wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.10.2021 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 U mnie na styro klej był rozprowadzany pacą zębatą. Trzeba było w niektórych miejscach przetrzeć, ale to była kosmetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 20.12.2021 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 2-3cm nierówności spokojnie można zgubić na kleju przy stosowaniu metody obwodowo punktowej. Przy większej nierówności można wyrównać samą ścianę np. ztosując tynki klasy trzeciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts