Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W co wsadzić 20 transformatorów do ledów

Recommended Posts

Hej,

Mam transformatory elektroniczne Govena do wszystkch punktów oświetleniowych wewnątrz domu. Przewody są wyprowadzone pod schody w salnie, jest pęk przewodów do połączenia transformatorów. Jaka skrzynka byłaby najlepsza aby je zainstalować ? Fajnie jakby była przeciwpożarowa jeśli takie są. Nie musi być hermetyczna. Transformatory sa różnej mocy, od 40 do 100 W np https://www.luxmarket.pl/product/transformator-elektroniczny-sciemnialy-do-led-yt105-0-105w

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dlatego, że to będą różne obwody, sterowane z różnych miejsc.

? i w czym problem? montuje moduł steruje czym chce i jak chce(WiFi , Bluetooth itp) . Skoro sprowadził wszystko do jednego miejsca był w tym "ukryty" cel? Po co w innym wypadku to zrobił?

Dlatego zamieściłem link do skrzynki - w miarę estetyczna tylko trzeba zrobić uchwyty i chłodzenie.

• Like 1

Poproszę najprostrzy schemat sterowania dwudziestoma różnymi obwodami 12-woltowymi.

Żartujesz? Mam Ci coś rysować? Jeśli autor będzie chciał to owszem.

Najprostszym sposobem jest zasilanie układu z centralnego transformatora, na wejście układu plus po przełączniku, z wyjścia układu zasilanie z trafo po styku sterującym np włącznik świecznikowy zał wyjście a z niego zasilanie na żarówkę czy co tam chce.

W dzisiejszych czasach układ za 140zł z elektronicznymi przekażnikami plus dobry zasilacz MW.

Dzieki, bardzo fajny obrazek z przykładem i fajna skrzynka. Zastanawiam się tylko czy nie powinna być aluminiowa, lepiej odprowadzałaby ciepło ?
Muszę nadmienić, że ta skrzynka to jeden element rozdzielnicy 216 modułowej, dokładnie prawe skrzydło.

końcówka R1 001 kopia.jpg

Pomijalna wartość. Może w starych zasilaczach na EI/toroidach miało to jakieś znaczenie, ale mamy 2021 r.
Tak samo, jak podstępne czuwanie telewizorów, odbiorników radiowych i innych urzadzeń. Edytowane przez elpapiotr

No i ... uciekł.

A tak ładnie się krytykowało.

Tylko jak przyjdzie co do czego, żaden nie raczy pochwalić sie swoimi "wyrobami"

mi Twoja robota się podoba :).

Pomimo estetyki, łatwości w naprawach To mimo wszystko nie jest lepiej umieszczać zasilacze jak najbliżej odbiorników?

To też jest jakieś rozwiązanie lub może cel dla autora wątku. Chociaż pewnie nie chce tak robić.

Zwłaszcza jak z 12v chce korzystać.

Pomimo estetyki, łatwości w naprawach To mimo wszystko nie jest lepiej umieszczać zasilacze jak najbliżej odbiorników?

To też jest jakieś rozwiązanie lub może cel dla autora wątku. Chociaż pewnie nie chce tak robić.

Zwłaszcza jak z 12v chce korzystać.

Lepiej, choćby ze względu na spadki napięć itd. Ale ... nie zawsze można schować transformatory/zasilacze w półkach, w sufitach lub tym podobne. Dlatego, dla pewności wskazane dać dwustronne zasilanie, by tego uniknąć.

Załatw przekrojem te halogenki 10-watowe (12 V każdy), jak tam miejsca nie ma, bo fikuśna konstrukcja, a można było podzielić tylko na dwa obwody :

[ATTACH=CONFIG]458006[/ATTACH]

Czy to jest sprzeczne z tym co napisałem (poza tym że to przykład ekstremalny)? Czyli miejsca dla zasilaczy nie było i wybór był puścić jeden przewód dla 80A albo dwa po 40A czy coś źle zrozumiałem?

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...