Kaizen 11.11.2021 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 (edytowane) Gdzie? Nie, od początku planowana była WM: No to się nie dodaje. Jak przyjmiemy ciepło właściwe powietrza wywiewanego 1200J/m3K to mamy na godzinę 540m3 x 1200 J/K = 0,18kWh/K. Jak z tego odzyskasz 90% to zostaje 0,018kWh i Hve=18W/K. Podobnie wychodzi z kalkulatora: Jak całe straty bez odzysku przy różnicy 1* są 180W, to po odzyskaniu 90% zostaje 18W/K i to jest właśnie Hve. Tylko dlaczego ta wentylacja u Ciebie ma działać okresowo? Edytowane 11 Listopada 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 11.11.2021 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Nie wiem czemu tak projektant napisał. To nie domek letniskowy Czyli Hve powinna wynosić 18 W/K dla różnicy Tp /Tz = 1st? To ile dla różnicy 15 st.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.11.2021 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Nie wiem czemu tak projektant napisał. To nie domek letniskowy Czyli Hve powinna wynosić 18 W/K dla różnicy Tp /Tz = 1st? To ile dla różnicy 15 st.? Hve to z definicji W/K. Dla dt 15* straty ciepła na wentylacji będą 15 x Hve. Tyle, że to już nie będzie Hve. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.11.2021 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku, że ogrzewanie powietrza do temperatury wyższej niż czynnika łamało by drugą zasadę termodynamiki. To jest argument. Ciekawe, że nawet kierownik działu technicznego w Vents dalej upiera się, że jednak da się to zrobić, bo tak wynika z wyliczeń. Mam teraz mnóstwo pracy, ale w weekend przedstawię te wyliczenia w tym wątku. Wracając do wątku nagrzewnicy: Polski oddział Vents zwrócił się do producenta (na Ukrainie), który dał wczoraj odpowiedź, że w programie doborowym jest faktycznie błąd, który obecnie poprawia jego autor. Wstyd, że dałem się przekonać wcześniejszym tłumaczeniom dwóm polskim inżynierom, że wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Wstydem są ich dyplomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.11.2021 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 .... Wstyd, że dałem się przekonać wcześniejszym tłumaczeniom dwóm polskim inżynierom, że wszystko gra. A nie dałes sie przekonac innym inzynierom, ze ci dwaj nie maja racji, a program jest błedny. Od razu o tym napisałem, zreszta w rozmowie tel. tez o tym wspominałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.11.2021 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 A nie dałes sie przekonac innym inzynierom, ze ci dwaj nie maja racji, a program jest błedny. Od razu o tym napisałem, zreszta w rozmowie tel. tez o tym wspominałem Do głowy mi nie przyszło, że producent może nie wiedzieć, co produkuje. Przyznasz, że to skandaliczna sytuacja? Na jakieś tam usprawiedliwienie mogę tylko napisać, że moja pierwsza reakcja była dokładnie taka sama jak Wasza i zadzwoniłem do Ventsa z pretensjami, że przecież to niemożliwe, że zimne grzeje cieplejsze, a tu pani inżynier wyskakuje z absolutną pewnością, że jest możliwe, że nagrzewnica to nie układ termodynamicznie zamknięty itd itp. Jednak, po wywiązaniu się dyskusji tu na forum zacząłem zagłębiać się nieco w tę całą termodynamikę, sprawę przemyślałem i ponownie poprosiłem o przeliczenie tej nagrzewnicy, ale już kierowniczkę działu technicznego. I ta druga pani ręcznie mi policzyła w emailu, że wszystko gra i że, uwaga, te wyniki są potwierdzone empirycznie (!), co było zwykłym kłamstwem. Dopiero jak się uparłem, zapytanie o poprawność obliczeń poszło prosto do producenta, który potwierdził błędne działanie programu doborowego. Dodam jeszcze, że Vents to klasa sama w sobie, ponieważ dziś dostałem nowe, ręczne wyliczenia. Mianowicie pani kierownik zastosowała taki algorytm: jeśli wynik (temperatura powietrza nagrzanego) wychodzi niższa niż temperatura zasilania (Tz), to ok, a jak wychodzi wyższa, to jest obcinana do Tz. I tu mi ręce już całkowicie opadły, bo jak dla mnie temperatura powietrza powinna asymptotycznie zbliżać się do Tz, a ja dostałem w wyliczeniach temp. powietrza równą dokładnie Tz. I tym fajnym programikiem doborowym były do tej pory przeliczane wszystkie nagrzewnice z marką Vents? To ja się pytam, co są warte charakterystyki dodawane do ich produktów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.11.2021 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Zobacz sobie nagrzewnice thesslagreen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.11.2021 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Zobacz sobie nagrzewnice thesslagreen Dwurzędowa, zbyt mała powierzchnia wymiany. Już paczałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.11.2021 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Dwurzędowa, zbyt mała powierzchnia wymiany. Już paczałem To zastosuj chłodnice Thessli, co prawda ma lamele nieco rzadziej (nie 1,8 a 3 mm) ale ma 6 rzedów i jej moc grzewcza jest duzo wieksza nz nagrzewnicy 2 rzedowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.11.2021 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Dokładnie, chłodnice 6 rzędowe robią robotę. Jestem ze swojej bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.11.2021 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 To zastosuj chłodnice Thessli, co prawda ma lamele nieco rzadziej (nie 1,8 a 3 mm) ale ma 6 rzedów i jej moc grzewcza jest duzo wieksza nz nagrzewnicy 2 rzedowej W sumie potrzebuję 3- lub 4-rzędową, ale za to na wielkie przepływy powietrza. Nagrzewnica Juwentu 3-rzędowa 225 mm daje mi 53 stopnie przy Tz=55, dT=5 i powietrzu +18 i 80m3/h. Koszt ok. 1200 zł. Chłodnica Tessli to co najmniej dwa razy więcej. Poza tym czy chłodnica będzie działać wydajnie jako nagrzewnica tylko dlatego, że jest 6-rzędowa? Nie znalazłem całkowitej powierzchni wymiany wśród parametrów tego urządzenia, a to chyba przesądza o przeniesieniu mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.11.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 Wątpię byś przy 3 rzędach uzyskał 53 stopnie z tz 55. ThesslaGreen jest w układzie Tiechelmana, bardzo starannie wykonana. Chłodnice z reguły mają lepsze wydajności od nagrzewnic. Akurat w tym aspekcie produkt z reguły jest wypadkową ceny. Nie bez powodu ThesslaGreen kosztuje 2x więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.11.2021 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 W sumie potrzebuję 3- lub 4-rzędową, ale za to na wielkie przepływy powietrza. Nagrzewnica Juwentu 3-rzędowa 225 mm daje mi 53 stopnie przy Tz=55, dT=5 i powietrzu +18 i 80m3/h. Koszt ok. 1200 zł. Chłodnica Tessli to co najmniej dwa razy więcej. Poza tym czy chłodnica będzie działać wydajnie jako nagrzewnica tylko dlatego, że jest 6-rzędowa? Nie znalazłem całkowitej powierzchni wymiany wśród parametrów tego urządzenia, a to chyba przesądza o przeniesieniu mocy. Niestety nie znam powierzchni wymiany ale przy okazji kolejnego zamowienia nie omieszkam zapytac w dziale technicznym. Sadze ze powierzchnia wymiany jest wieksza w chłodnicy niz w nagrzewnicy z racji wiekszej ilosci rzedów pmimo wiekszego odstepu lameli. Jak cos dowiem dan znac. Nie przesadzał bym o wyzszosci nagrzewnicy na chłodnicą przy grzaniu, tak przy okazji Thessla podaje dla chłodnicy Tmax czynnika 110 oC, dla chłodnicy wodnej?, nie jest to zastanawiajace?. Zapytam tez czy mają wyniki z pomiarów pracy chłodnicy jako nagrzewnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.11.2021 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Niestety nie znam powierzchni wymiany ale przy okazji kolejnego zamowienia nie omieszkam zapytac w dziale technicznym. Sadze ze powierzchnia wymiany jest wieksza w chłodnicy niz w nagrzewnicy z racji wiekszej ilosci rzedów pmimo wiekszego odstepu lameli. Jak cos dowiem dan znac. Nie przesadzał bym o wyzszosci nagrzewnicy na chłodnicą przy grzaniu, tak przy okazji Thessla podaje dla chłodnicy Tmax czynnika 110 oC, dla chłodnicy wodnej?, nie jest to zastanawiajace?. Zapytam tez czy mają wyniki z pomiarów pracy chłodnicy jako nagrzewnicy. To nie ma co pytać, tylko poprosić o wyliczenie punktu pracy dla konkretnych wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.11.2021 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 To nie ma co pytać, tylko poprosić o wyliczenie punktu pracy dla konkretnych wartości. O ile maja takie obliczenia na pewno sie nimi podzielą, gorzej jak ich nie mają. Produkcja nagrzewnic czy chłodnic nie jest ich priorytetem, swego czasu mieli oferowac jesszcze wiekszą chłodnicę ale podczas rozmowy z przedstawicielem technicznym dowiedziałem sie ze nie ma albo jest bardzo małe zapotrzebowanie na taki produkt i nic z tego nie bedzie, tym bardziej ze same chłodnice i nagrzewnice wykonuje zewnetrzny dostawca, natomiast cała reszta czyli obudowa filtr itp czyli montaz koncowy to dzieło Theslli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.11.2021 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 O ile maja takie obliczenia na pewno sie nimi podzielą, gorzej jak ich nie mają. Produkcja nagrzewnic czy chłodnic nie jest ich priorytetem, swego czasu mieli oferowac jesszcze wiekszą chłodnicę ale podczas rozmowy z przedstawicielem technicznym dowiedziałem sie ze nie ma albo jest bardzo małe zapotrzebowanie na taki produkt i nic z tego nie bedzie, tym bardziej ze same chłodnice i nagrzewnice wykonuje zewnetrzny dostawca, natomiast cała reszta czyli obudowa filtr itp czyli montaz koncowy to dzieło Theslli. A mówił jaki to producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 21.11.2021 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Nagrzewnice, czy chłodnice można kupić niemal każdą.Np firma Termex z pod Krakowa wykona ci chłodnicę na dowolny wymiar.Można poszukać również gotowych rozwiązań np z VEABhttps://veab.com/kategori/duct-heaters-cooler-waterMoże to pomoże: http://calculation.veab.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 05.01.2022 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Dom 200m2 - jakiej firmy rekuperatory przeglądać? -na jakie parametry patrzeć? -czy do 5000zł kupie coś rozsądnego? -czemu jest taki rozstrzał cenowy czym się różnią? -Powinna byc oszczednosc z rekuperacja na grzaniu? mam pompe ciepła T-CAP 9kw i foto na dachu -ile miesiecznie kw pobiera rekuperator? -duzo to miejsca zajmuje na poddaszu? - czy potrzebny jest jakis oddzielny obwod zasilania dla niego? -może jakieś linki do poczytania od czego zaczać aby wiedzieć how to ? Dopiero poznaje temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.01.2022 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Dopiero poznaje temat Nie krępuj się. Masz do dyspozycji całe forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts