Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja czy warto?

Recommended Posts

Gdzie? Nie, od początku planowana była WM:

084f8d3e4bf1.png

No to się nie dodaje. Jak przyjmiemy ciepło właściwe powietrza wywiewanego 1200J/m3K to mamy na godzinę 540m3 x 1200 J/K = 0,18kWh/K. Jak z tego odzyskasz 90% to zostaje 0,018kWh i Hve=18W/K.

Podobnie wychodzi z kalkulatora:

attachment.php?attachmentid=458172

Jak całe straty bez odzysku przy różnicy 1* są 180W, to po odzyskaniu 90% zostaje 18W/K i to jest właśnie Hve.

Tylko dlaczego ta wentylacja u Ciebie ma działać okresowo?

straty_540.jpg

Edytowane przez Kaizen

• Odpowiedzi 340
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem czemu tak projektant napisał. To nie domek letniskowy :D

Czyli Hve powinna wynosić 18 W/K dla różnicy Tp /Tz = 1st? To ile dla różnicy 15 st.?

Hve to z definicji W/K. Dla dt 15* straty ciepła na wentylacji będą 15 x Hve. Tyle, że to już nie będzie Hve.

Przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku, że ogrzewanie powietrza do temperatury wyższej niż czynnika łamało by drugą zasadę termodynamiki. To jest argument. Ciekawe, że nawet kierownik działu technicznego w Vents dalej upiera się, że jednak da się to zrobić, bo tak wynika z wyliczeń. Mam teraz mnóstwo pracy, ale w weekend przedstawię te wyliczenia w tym wątku.

Wracając do wątku nagrzewnicy:

Polski oddział Vents zwrócił się do producenta (na Ukrainie), który dał wczoraj odpowiedź, że w programie doborowym jest faktycznie błąd, który obecnie poprawia jego autor. Wstyd, że dałem się przekonać wcześniejszym tłumaczeniom dwóm polskim inżynierom, że wszystko gra.

.... Wstyd, że dałem się przekonać wcześniejszym tłumaczeniom dwóm polskim inżynierom, że wszystko gra.

A nie dałes sie przekonac innym inzynierom, ze ci dwaj nie maja racji, a program jest błedny. Od razu o tym napisałem, zreszta w rozmowie tel. tez o tym wspominałem

• Like 1

A nie dałes sie przekonac innym inzynierom, ze ci dwaj nie maja racji, a program jest błedny. Od razu o tym napisałem, zreszta w rozmowie tel. tez o tym wspominałem

Do głowy mi nie przyszło, że producent może nie wiedzieć, co produkuje. Przyznasz, że to skandaliczna sytuacja?

Na jakieś tam usprawiedliwienie mogę tylko napisać, że moja pierwsza reakcja była dokładnie taka sama jak Wasza i zadzwoniłem do Ventsa z pretensjami, że przecież to niemożliwe, że zimne grzeje cieplejsze, a tu pani inżynier wyskakuje z absolutną pewnością, że jest możliwe, że nagrzewnica to nie układ termodynamicznie zamknięty itd itp. Jednak, po wywiązaniu się dyskusji tu na forum zacząłem zagłębiać się nieco w tę całą termodynamikę, sprawę przemyślałem i ponownie poprosiłem o przeliczenie tej nagrzewnicy, ale już kierowniczkę działu technicznego. I ta druga pani ręcznie mi policzyła w emailu, że wszystko gra i że, uwaga, te wyniki są potwierdzone empirycznie (!), co było zwykłym kłamstwem. Dopiero jak się uparłem, zapytanie o poprawność obliczeń poszło prosto do producenta, który potwierdził błędne działanie programu doborowego.

Dodam jeszcze, że Vents to klasa sama w sobie, ponieważ dziś dostałem nowe, ręczne wyliczenia. Mianowicie pani kierownik zastosowała taki algorytm: jeśli wynik (temperatura powietrza nagrzanego) wychodzi niższa niż temperatura zasilania (Tz), to ok, a jak wychodzi wyższa, to jest obcinana do Tz. I tu mi ręce już całkowicie opadły, bo jak dla mnie temperatura powietrza powinna asymptotycznie zbliżać się do Tz, a ja dostałem w wyliczeniach temp. powietrza równą dokładnie Tz.

I tym fajnym programikiem doborowym były do tej pory przeliczane wszystkie nagrzewnice z marką Vents? To ja się pytam, co są warte charakterystyki dodawane do ich produktów?

To zastosuj chłodnice Thessli, co prawda ma lamele nieco rzadziej (nie 1,8 a 3 mm) ale ma 6 rzedów i jej moc grzewcza jest duzo wieksza nz nagrzewnicy 2 rzedowej

W sumie potrzebuję 3- lub 4-rzędową, ale za to na wielkie przepływy powietrza. Nagrzewnica Juwentu 3-rzędowa 225 mm daje mi 53 stopnie przy Tz=55, dT=5 i powietrzu +18 i 80m3/h. Koszt ok. 1200 zł. Chłodnica Tessli to co najmniej dwa razy więcej.

Poza tym czy chłodnica będzie działać wydajnie jako nagrzewnica tylko dlatego, że jest 6-rzędowa? Nie znalazłem całkowitej powierzchni wymiany wśród parametrów tego urządzenia, a to chyba przesądza o przeniesieniu mocy.

W sumie potrzebuję 3- lub 4-rzędową, ale za to na wielkie przepływy powietrza. Nagrzewnica Juwentu 3-rzędowa 225 mm daje mi 53 stopnie przy Tz=55, dT=5 i powietrzu +18 i 80m3/h. Koszt ok. 1200 zł. Chłodnica Tessli to co najmniej dwa razy więcej.

Poza tym czy chłodnica będzie działać wydajnie jako nagrzewnica tylko dlatego, że jest 6-rzędowa? Nie znalazłem całkowitej powierzchni wymiany wśród parametrów tego urządzenia, a to chyba przesądza o przeniesieniu mocy.

Niestety nie znam powierzchni wymiany ale przy okazji kolejnego zamowienia nie omieszkam zapytac w dziale technicznym. Sadze ze powierzchnia wymiany jest wieksza w chłodnicy niz w nagrzewnicy z racji wiekszej ilosci rzedów pmimo wiekszego odstepu lameli. Jak cos dowiem dan znac. Nie przesadzał bym o wyzszosci nagrzewnicy na chłodnicą przy grzaniu, tak przy okazji Thessla podaje dla chłodnicy Tmax czynnika 110 oC, dla chłodnicy wodnej?, nie jest to zastanawiajace?. Zapytam tez czy mają wyniki z pomiarów pracy chłodnicy jako nagrzewnicy.

Niestety nie znam powierzchni wymiany ale przy okazji kolejnego zamowienia nie omieszkam zapytac w dziale technicznym. Sadze ze powierzchnia wymiany jest wieksza w chłodnicy niz w nagrzewnicy z racji wiekszej ilosci rzedów pmimo wiekszego odstepu lameli. Jak cos dowiem dan znac. Nie przesadzał bym o wyzszosci nagrzewnicy na chłodnicą przy grzaniu, tak przy okazji Thessla podaje dla chłodnicy Tmax czynnika 110 oC, dla chłodnicy wodnej?, nie jest to zastanawiajace?. Zapytam tez czy mają wyniki z pomiarów pracy chłodnicy jako nagrzewnicy.

To nie ma co pytać, tylko poprosić o wyliczenie punktu pracy dla konkretnych wartości.

To nie ma co pytać, tylko poprosić o wyliczenie punktu pracy dla konkretnych wartości.

O ile maja takie obliczenia na pewno sie nimi podzielą, gorzej jak ich nie mają. Produkcja nagrzewnic czy chłodnic nie jest ich priorytetem, swego czasu mieli oferowac jesszcze wiekszą chłodnicę ale podczas rozmowy z przedstawicielem technicznym dowiedziałem sie ze nie ma albo jest bardzo małe zapotrzebowanie na taki produkt i nic z tego nie bedzie, tym bardziej ze same chłodnice i nagrzewnice wykonuje zewnetrzny dostawca, natomiast cała reszta czyli obudowa filtr itp czyli montaz koncowy to dzieło Theslli.

O ile maja takie obliczenia na pewno sie nimi podzielą, gorzej jak ich nie mają. Produkcja nagrzewnic czy chłodnic nie jest ich priorytetem, swego czasu mieli oferowac jesszcze wiekszą chłodnicę ale podczas rozmowy z przedstawicielem technicznym dowiedziałem sie ze nie ma albo jest bardzo małe zapotrzebowanie na taki produkt i nic z tego nie bedzie, tym bardziej ze same chłodnice i nagrzewnice wykonuje zewnetrzny dostawca, natomiast cała reszta czyli obudowa filtr itp czyli montaz koncowy to dzieło Theslli.

A mówił jaki to producent?

• 1 month później...

Dom 200m2 - jakiej firmy rekuperatory przeglądać?

-na jakie parametry patrzeć?

-czy do 5000zł kupie coś rozsądnego?

-czemu jest taki rozstrzał cenowy czym się różnią?

-Powinna byc oszczednosc z rekuperacja na grzaniu? mam pompe ciepła T-CAP 9kw i foto na dachu

-ile miesiecznie kw pobiera rekuperator?

-duzo to miejsca zajmuje na poddaszu?

- czy potrzebny jest jakis oddzielny obwod zasilania dla niego?

-może jakieś linki do poczytania od czego zaczać aby wiedzieć how to ?

Dopiero poznaje temat :D