Janekk1234 01.11.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Negujesz wypowiedzi Kaizena, a zrobiłes u siebie WM, dlaczego? neguję jedynie jego twierdzenie że wentylacja grawitacyjna potężnie wychładza domy. tak nie jest bo ta cała wentylacja grawitacyjna ma słabą wydajność więc wychładzać aż tak nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2021 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 (edytowane) Praktyka jest też taka, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety (ok. 60% mężczyzn i 30% kobiet, statystycznie po jedynce), często nawet nie spuszczając wody. Jedzą śmieci, palą rakotwórcze papierosy, piją napoje słodzone, oglądają TV po 6 godzin dziennie, żyją na kredyt byle tylko kupić sobie nową zabawkę itd itp. Co mnie taka patologia obchodzi? Rekuperację montuje się dla oszczędności - czy ja się mijam z prawdą? Wielu montuje ją dla komfortu, bo znikome oszczędności schodzą na dalszych plan. Np @kaszpir007 w pierwszym domu zamontował ją, bo miał potężne problemu z dużą wilgotnością. Znajomi zamontowali ją głównie dla czystego powietrza, w drugim rzędzie dla oszczędności. I dobrze, że mieli takie priorytety, bo gdyby nastawiali się głównie na oszczędności byliby bardzo zawiedzeni... Edytowane 1 Listopada 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 01.11.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 lata marketingowego urabiania, zrobiły swoje. ludzie myślą że rekuperacja to jakieś oszczędności na rachunkach. a te, jeśli są to są znikome , dodatkowo biorąc pod uwagę koszt instalacji to się nigdy nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufusowaty 01.11.2021 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 (edytowane) Rekuperację montuje się właśnie dla oszczędności! Mylisz rekuperator z centralką wentylacyjną bez odzysku ciepła. Konkretnie: jeśli Owczarowi rekuperator oszczędził 400 kWh, to zakładając, że pobiera non-stop jakieś 50 W wychodzi, że średnie COP tego urządzenia wyniosło około 10-11. To teraz znajdź mi pompę ciepła albo jakiekolwiek inne źródło ciepła o takim COPie. Nie jestem przeciwnikiem rekuperacji, ale uważam że koszt takiej inwestycji to tak jak by zapłacić za ogrzewanie za kilka lat z góry, dlatego rozważam montaż rekuperatorów ściennych albo centralnej ale nie stać mnie na to aby wydać jednorazowo ponad 10 tys zł, kanały mam wyprowadzone bo przewidziałem taką ewentualność, jak narazie mam WG, wilgotność w domu to od 32 w zimę do 50 w lato i jest komfortowo, druga sprawa to że tak jak ktoś już pisał mam małe dzieci i okno tarasowe tak jak i balkonowe od maja do września jest otwarte cały czas więc w tym czasie WM jest mi zbędne. Rekuperator był by dla mnie komfortem aby dostarczał cały czas świeże powietrze jedynie od października do kwietnia. Powtórzę, nie jestem przeciwnikiem WM, wręcz przeciwnie, ale nie uważam że montuje się to aby zaoszczędzić, kiedy budowałem dom to koszt takiej inwestycji był prawie 30 tys zł teraz jest to mniej. ale w dalszym ciągu jak ktoś myśli o oszczędności to proszę wziąć pod uwagę ile zapłacimy za montaż i czas zwrotu, aż w końcu nazwiemy do oszczędnością, 1914 kWh jak ktoś napisał to w dalszym ciągu będzie zwracało 10 lat. Rekuperacja jest dla komfortu użytkownika domu a nie dla oszczędnośc, a komfortu nie przelicza się na pieniądze. Amen Edytowane 1 Listopada 2021 przez rufusowaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.11.2021 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Nie jestem przeciwnikiem rekuperacji, ...., jak narazie mam WG, wilgotność w domu to od 32 w zimę do 50 w lato i jest komfortowo, druga sprawa to że tak jak ktoś już pisał mam małe dzieci i okno tarasowe tak jak i balkonowe od maja do września jest otwarte cały czas więc w tym czasie WM jest mi zbędne. . Jakim cudem uzyskujesz wilgotnosc 50% w domu w lecie gdy na zewnątrz dochodzi do 70 a po deszczu nawet i 90% i to przy otwartych cały czas drzwiach tarasowych i balkonowych? Ja u siebie w lecie mam rzadko te 50% praktycznie tylko podczas dlugotrwałej suszy. 32% w zimie to jest komfortowo, pojecie komfortu jest szerokie i dla kazdego oznacza cos innego, ale w rzadnym opracowaniu na temat komfortu nie spotkałem sie z tak niską wartoscią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.11.2021 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Praktyka jest też taka, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety (ok. 60% mężczyzn i 30% kobiet, statystycznie po jedynce) Strickland : [Elisa offers him a towel] Oh, no. No, a man washes his hands before or after tending to his needs. It tells you a lot about a man. [eats a candy] Strickland : He does it both times - points to a weakness in character. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.11.2021 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Przecież jak go sobie skalibrujesz, to ci +-3% ci pokazuje. Po co większa dokładność, do domowego użytku wystarczy. Do tej czynności wystarczy mokry ręcznik i ok.15 min. Jak go skalibrować, jak przesunięcie nie jest liniowe? https://randomnerdtutorials.com/dht11-vs-dht22-vs-lm35-vs-ds18b20-vs-bme280-vs-bmp180/ I który higrometr (gotowe urządzenie) da się skalibrować użytkownikowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.11.2021 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Wiadomo klima to nie jest ale lepiej niż otwieranie okien. Temperaturę otwierania bypassu ustawiam sam (tryb lato / zima). . Guzik prawda. Bypass w lato prawie NIC nie daje. Powietrze przechodzi ciągle przez centralę , jest podgrzewane przez wentylatory i ogrzewane podczas przepływu , więc nie ma żadnej szansy aby wdmuchiwane powietrze miało taką samą temp jaka jest na zewnatrz. Rekuepracja nie schłodzisz mieszkania a co najwyżej ograniczysz przegrzewanie , bo rekuepracja latem jedynie dodatkowo nagrzewa dom. Otwarcie okna dostarczy olbrzymią ilość świezego powietrza o temp takiej jaka jest na zewnatrz. U nas mimo że mamy WM z rekuperacją to latem otwieramy duże okna i w ten sposób schładzamy dom a jak nie to uruchamiamy klimę. W rekuperacji masz czerpnię fi125 do fi200 max. Jedno okno to "czerpnia" kilkadziesiąt razy większe więc i przepływ powietrza też nieporównywalnie większy .. U mnie jak pootwieram wieczorami okna to powietrze schładza się bardzo szybko ... Nawet w cieplejszym krajach tam gdzie nie mają klimy tak właśnie schładza się domy. W dzień szczelnie zamknięte i zasłonięte okna , wieczorami pootwierane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.11.2021 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 To jest całe sedno, rekuperacji nie montuje się aby zaoszczędzić, koszt inwestycji jest taki że na "zero" wyjdziemy minimum po 10 latach, to tak jak by zapłacić za ogrzewanie za 10 lat z góry, jeżeli instalacja kosztowała nas 10 tys zł, ale pewnie wychodzi dużo drożej, rekuperacja jest dla poprawy komfortu w domu, tak jak klimatyzacja.. Jak to nie ? Jesli w domu jest sprawna i działająca CAŁY CZAS wentylacja grawitacyjna to ciągle jest wdmuchiwane do domu powietrze o sporo niższej temepraturze niż znajdująca się w domu. Powiedzmy dom 100m2 i o wysokości 2.5m2 czyli kubatura 250m3. W przypadku rodziny 4 osobowej wentylacja stała powinna wynosić nie mniej niż 80-100m3/h. Czyli w przypadku sprawnej wentylacji grawitacyjnej CAŁE powietrze w domu zostanie wymienione na takie jakie jest na zewnatrz domu w ciagu około niecałych godzin. Jeśli na zewnątrz jest powiedzmy 0 stopni to uwierzysz że wymiana powietrza które w domu ma powiedzmy 20 stopni na powietrze o temp 0 stopnie nie wychłodzi domu i nie odbije się na rachunkach ??? Dlatego , w 99% przypadkach jak zaczyna się sezon grzewczy to ludzie jeśli mają nawiewniki to je zamykają (jak oczywiście mają) a kratki wywiewne zalepiają szmatami (bo i wieje). I w 99% ci co mają WG nie mają ŻADNEJ wentylacji. przy działającej wentylacji , nawet tak minimlanej jak napisałem , straty energii są olbrzymie . W nowym ciepłym domu są to największe straty energii dlatego w nowym budownictwie WG to głupota .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.11.2021 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Nie jestem przeciwnikiem rekuperacji, ale uważam że koszt takiej inwestycji to tak jak by zapłacić za ogrzewanie za kilka lat z góry, dlatego rozważam montaż rekuperatorów ściennych albo centralnej ale nie stać mnie na to aby wydać jednorazowo ponad 10 tys zł, To trzeba zakasać rękawy i samemu zrobić. Wtedy będzie tanio ... Chcesz ekonomicznie to kupujesz reku Luna za 2000zł , kupujesz rury Termoflex i spokojnie w 4000zł się zmieścisz ... W poprzednim domu miałem ekonomiczną instalację która sam wykonałem. Reku miałem używany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.11.2021 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Wielu montuje ją dla komfortu, bo znikome oszczędności schodzą na dalszych plan. Np @kaszpir007 w pierwszym domu zamontował ją, bo miał potężne problemu z dużą wilgotnością. Znajomi zamontowali ją głównie dla czystego powietrza, w drugim rzędzie dla oszczędności. I dobrze, że mieli takie priorytety, bo gdyby nastawiali się głównie na oszczędności byliby bardzo zawiedzeni... Rekuperacja (z łac. recuperatio) – odzyskiwanie energii (!) Jakim cudem odzyskiwanie energii oczyszcza powietrze? Czym w komforcie różni się nagrzanie świeżego powietrza wentylacyjnego nagrzewnicą (np wodną czy elektryczną) od nagrzania go wymiennikiem ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.11.2021 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Jakim cudem odzyskiwanie energii oczyszcza powietrze? Czemu nie zacytowałeś całości? W tym: W wyniku działania systemu rekuperacji w domu we wszystkich pomieszczeniach przez całą dobę obecne jest świeże powietrze o niskiej zawartości dwutlenku węgla i wilgoci oraz zanieczyszczeń. Czym w komforcie różni się nagrzanie świeżego powietrza wentylacyjnego nagrzewnicą (np wodną czy elektryczną) od nagrzania go wymiennikiem ciepła? A no tym, ze przy WG trudno ogrzać powietrze nawiewanego nagrzewnicą. Owszem, próbowano to robić montując nawiewnik za grzejnikiem (w ścianie) ale to zupełnie się nie sprawdza przy podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.11.2021 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Nie jestem przeciwnikiem rekuperacji Powtórzę, nie jestem przeciwnikiem WM Powtórzę jeszcze raz: wentylacja mechaniczna NIE MUSI mieć funkcji odzysku ciepła. Zamiast rekuperatora można zamontować dwa wentylatory kanałowe i poprowadzić dukty powietrzne wraz z czerpnią i wyrzutnią oraz filtrami. I masz wentylację bez odzysku ciepła i bez wydawania 10 tysięcy. Rekuperacja jest dla komfortu użytkownika domu a nie dla oszczędnośc, a komfortu nie przelicza się na pieniądze. Amen Jak nie odzyskasz ciepła, to nie dasz rady utrzymać komfortu w domu? Co ma piernik do wiatraka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.11.2021 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Czemu nie zacytowałeś całości? W tym: W wyniku działania systemu rekuperacji w domu we wszystkich pomieszczeniach przez całą dobę obecne jest świeże powietrze o niskiej zawartości dwutlenku węgla i wilgoci oraz zanieczyszczeń. Bo żeby mieć powietrze o niskiej zawartości... itd, nie trzeba mieć systemu rekuperacji. Wentylacja mechaniczna BEZ odzysku ciepła też odświeży powietrze. A no tym, ze przy WG trudno ogrzać powietrze nawiewanego nagrzewnicą. Owszem, próbowano to robić montując nawiewnik za grzejnikiem (w ścianie) ale to zupełnie się nie sprawdza przy podłogówce. Kto mówi o WG? Piszę o WM BEZ odzysku ciepła, która to podobno funkcja jest nieopłacalna. Problem tylko jest taki, że żeby wybudować dom w żądanej klasie energetycznej rekuperacja może okazać się nieodzowna. Choć nie, cofam co napisałem: jednak w Polsce ludzie są zdolni do mieszkania całą zimę w syfie i smrodzie, więc żadna wentylacja w super energooszczędnych domach Polakom potrzebna nie jest. Taki naród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.11.2021 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (!) Jakim cudem odzyskiwanie energii oczyszcza powietrze? Czym w komforcie różni się nagrzanie świeżego powietrza wentylacyjnego nagrzewnicą (np wodną czy elektryczną) od nagrzania go wymiennikiem ciepła? 1. Zdecydowali się na WM dla filtracji powietrza 2. Zdecydowali się na odzysk dla oszczędności Na szczęście to nie oszczędności były ich priorytetem, bo okazały się niskie i byliby zawiedzeni gdyby WM z reku zrobili, aby oszczedzac. Już rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.11.2021 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 1. Zdecydowali się na WM dla filtracji powietrza 2. Zdecydowali się na odzysk dla oszczędności Na szczęście to nie oszczędności były ich priorytetem, bo okazały się niskie i byliby zawiedzeni gdyby WM z reku zrobili, aby oszczedzac. Już rozumiesz? Po prostu zdecydowali się na dobre rozwiązanie. Mogli na gorsze, tańsze, bez odzysku ciepła, ale również z filtracją. To jest podobna dyskusja jak w przypadku grubości styropianu na elewacji: jak dasz za dużo, to zyski energetyczne będą znikome przy poniesionych kosztach, bo ciepełko ucieka głównie innymi drogami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 02.11.2021 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Myślę że temat można zakończyć.Większość doświadczonych na sobie potwierdziła że rekuperacja i WM poprawiają komfort życia bo wentylują tak jak potrzeba i czasem nawet filtrują w pewnym stopniu syf z zewnątrz. Powoduje oszczedności w ogrzewaniu ale są one niskie rzędu pojedynczych procent i prawdopodobnie nigdy się nie zwrócą bo rekuperatory nie są wieczne i za 5-7 lat trzeba je remontować a potem nawet wymieniać.Za to pisanie o utrzymywaniu stałej wilgotności w typowym reku jest bzdurą - trzeba mieć specjalne drogie reku z odzyskiem wiglotności a też to nie działa idealnie.Reku nie nadaje sie kompletnie do chłodzenia latem, więc jak ktoś nie ma klimy i nie daj Boże ma fixy w domu to cierpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.11.2021 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Po prostu zdecydowali się na dobre rozwiązanie. Mogli na gorsze, tańsze, bez odzysku ciepła, ale również z filtracją. To jest podobna dyskusja jak w przypadku grubości styropianu na elewacji: jak dasz za dużo, to zyski energetyczne będą znikome przy poniesionych kosztach, bo ciepełko ucieka głównie innymi drogami. Oczywiście, że dobre, bo sam namawiałem ich do tego już na etapie budowy. Tyle, że przykład ten pokazuje, że realne oszczędności są tu mniejsze, niż przekonują foldery sprzedawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 02.11.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Powtórzę jeszcze raz: wentylacja mechaniczna NIE MUSI mieć funkcji odzysku ciepła. Zamiast rekuperatora można zamontować dwa wentylatory kanałowe i poprowadzić dukty powietrzne wraz z czerpnią i wyrzutnią oraz filtrami. I masz wentylację bez odzysku ciepła i bez wydawania 10 tysięcy. wentylacja mechaniczna sama w sobie będzie kosztować bo kosztem jest cała instalacja a nie tylko rekuperator. więc twoje twierdzenie że mechaniczna bez rekuperatora to będzie za grosze zrobione, jest błędna. oczywiście mówimy o zleconej robocie. bo samemu można całość zrobić za grosze. troche rurek, kształtek i do tego centralka, i zamykasz się w 6 - 7 tysiącach na spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.11.2021 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Oczywiście, że dobre, bo sam namawiałem ich do tego już na etapie budowy. Tyle, że przykład ten pokazuje, że realne oszczędności są tu mniejsze, niż przekonują foldery sprzedawców. Jasno i wyraźnie im powiedziałeś, żeby zdecydowali się na wentylację mechaniczną, a jak chcą, to dodatkowo z odzyskiem ciepła? I jasno im powiedziałeś, że wentylacja z odzyskiem ciepła jest niekoniecznie opłacalna względem mechanicznej bez odzysku ciepła? Jeśli tak, to rzetelnie ich poinformowałeś. Jeśli nie, to nie do końca rzetelnie, pewnie nie zdając sobie sprawy, że można tanio wykonać wentylację mechaniczną kosztem lekko zwiększonych rachunków za ogrzewanie. Tak szczerze: jak było? A ja mam właśnie jakieś takie poczucie, że w tym wątku "odkryłem Amerykę" pisząc o wentylacji mechanicznej bez odzysku ciepła. Podejrzewam, że większość instalacji WM w Polsce jest właśnie bez rekuperacji, tyle, że trzeba się rozejrzeć po obiektach przemysłowych takich jak np warsztaty samochodowe. Dlaczego nie stosuje się tam rekuperatorów tylko prosty układ dwóch wentylatorów plus nagrzewnice? Ano właśnie dlatego, że rekuperacji mocno podnosi koszty całej instalacji przy relatywnie niewielkich zwrotach wartości odzyskanego ciepła. Ale: mamy rok 2021, prawie 2022, budujemy energooszczędne domy, w których stosujemy niskotemperaturowe źródła ciepła, a ceny energii mogą szaleć w najbliższym czasie. Damy radę bez rekuperacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts