Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o opinie osób, które posiadają rekuperację

Recommended Posts

Warto czy nie warto???

Ogólnie dużo ludzi poleca, ale wszystko ma swoje plus i minusy.

Z tego co wiem na razie:

+ dobra wentylacja, brak wilgoci

+ z jednej strony coś tam niby odzyskuje tego ciepła, ale..

- jak pytam znajomych to trochę dmucha zimnem. Przepływ powietrza jest jednak sporo większy.

- koszty instalacji, prądu, wymiany filtrów co 1-2 miesiące.

- nie ma prądu nie ma wentylacji

- żywotność rekuperatora bliżej nieokreślona

- podobno może generować hałas - jak widać tu po wątkach na forum.

Kurcze byłem na nią praktycznie zdecydowany, ale dość sporo tych minusów.

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

- nie dmucha zimnem. Powietrze nawiewane nie jest oczywiście nagrzane do temperatury pokojowej, ale nie jest zimne jak na zewnątrz. Znajomi mają pewnie ustawiony zbyt duży przepływ.

Ale z drugiej strony - nigdy nie słyszałeś o skargach, że wieje z kratki wentylacyjnej? Że doszło do tragedii zaczadzenia, bon ludzie zasłonili sobie kratki wentylacyjne gazetami lub folią, bo im wiało?

- montaż jest droższy od budowy kanałów grawitacyjnych. Ale filtry to groszowe sprawy - kupiłam włókninę filtracyjną na Allegro i mam zapas na kilka lat. Wymiana filtrów co 1-2 miesiące - chyba tylko w okolicy, gdzie wszyscy sąsiedzi palą w piecach. Z reguły wymienia się co ok.3-6 m-cy

- Tak, nie ma wentylacji. Z tym, że jeśli braki prądu nie są długie, to nawet nie zauważysz pogorszenia się powietrza. Jeśli jednak masz okolicę, gdzie braki prądu są kilkudniowe, to bez agregatu będzie ciężko, bo na prąd jest też większość współczesnych pieców i kotłów (także węglowe mają wentylatory).

- jest nieokreślona jak każdego elektrycznego urządzenia. Ale i tak np. wolę płytę indukcyjną niż piec na węgiel w kuchni.

- hałas - nie montowałabym w sypialni. A w kotłowni rzadko bywam, by robiło mi to różnicę.

A ja odpowiem inaczej. Warto ale...

Obecnie ceny kompletnych instalacji przyprawiają o zawrót głowy. Wiadomo, instalacje są o wiele bardziej skomplikowane i precyzyjne, ale czy w domach jednorodzinnych potrzeba aż takiego skomplikowania? Oczywiście jak kogoś stać to nie widzę problemu aby wydać 20, 40, czy 100tyś na instalację i mieć pełną automatykę, mnóstwo czujników, podział na strefy nocne/dziennie, energooszczędność itp, ale z drugiej strony, da się w niewielkich pieniądzach zrobić sprawny system WM z odzyskiem ciepła, tylko coraz ciężej znaleźć firmę która to zrobi, bo każda chce zarobić.

U znajomego (po części za moją poradą) jest w domku rekuperator zdobyty za grosze z olx, bez odzysku wilgoci, bez skomplikowanego sterowania (3 biegi załączane obrotowym przełącznikiem) i tylko 2 nawiewy w sypialni (zrobione trójnikiem) i po jednym wywiewie w kuchni i łazience (również na trójnikach). Wg niego, mimo słabego odzysku i w momencie 0 na zewnątrz, przy temperaturze w pomieszczeniu ok 20 st. jak nawiewa ok 13-15 to jest nieporównywalnie lepiej niż zaduch przy braku wentylacji, lub lodowaty powiew po nogach kiedy wentylator w łazience robił przeciąg, no i pozbycie się wilgoci.

Sam również od 2 lat użytkuję rekuperację w wersji DIY i mimo, że na pewno parametrami odbiega od drogich urządzeń fabrycznych, to instalacja była warta każdej wydanej złotówki i godziny pracy.

Edytowane przez Endrju111

Dziękuję za wasze opinie, są dla mnie bardzo cenne. Nawet ta od Gregosa ;).

Grawitacyjną w kotłowni chyba i tak trzeba zrobić jeśli będzie kocioł ogrzewał.

Dla mnie im prostsza technologia tym chyba lepsza. Nie jestem zwolennikiem przepychania elektroniką, która może ulec awarii, więc też chyba wybrałbym jakieś takie proste rekuperatory.

Ceny poszły tak do góry, że przeraża mnie to już. Kredyty to samo, miałem brać kredyt w Inbank, ale strasznie te stopy poszły do góry i zrezygnowałem. Moja opinia o inbank.

Edytowane przez Emcichy

Dziękuję za wasze opinie, są dla mnie bardzo cenne. Nawet ta od Gregosa ;).

Grawitacyjną w kotłowni chyba i tak trzeba zrobić jeśli będzie kocioł ogrzewał.

Dla mnie im prostsza technologia tym chyba lepsza. Nie jestem zwolennikiem przepychania elektroniką, która może ulec awarii, więc też chyba wybrałbym jakieś takie proste rekuperatory.

Nie ma wymogu by była to WG Może być WM. Przerabiałem to jakiś czas temu.

Nie ma wymogu by była to WG Może być WM. Przerabiałem to jakiś czas temu.

Dowolna może być tylko w pomieszczeniu mieszkalnym. W kotłowni - grawitacyjna. Temat oklepany na FM do znudzenia.

Pomieszczenie techniczne nie jest pomieszczeniem mieszkalnym. Nie wystarczy nazwać psa kotem, żeby przestał być psem.

Dowolna może być tylko w pomieszczeniu mieszkalnym. W kotłowni - grawitacyjna. Temat oklepany na FM do znudzenia.

Pomieszczenie techniczne nie jest pomieszczeniem mieszkalnym. Nie wystarczy nazwać psa kotem, żeby przestał być psem.

Moja opinia kominiarska mówi co innego :) Może co rejon to obyczaj, bo takie same zdanie usłyszałem w rozmowie z innym kominiarzem i 3 instalatorami/serwisantami. Mój projektant też nie widział z tym problemu. W tym wątku jest więcej info:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?375002-Wentylacja-mechaniczna-w-kotłowni-na-gaz

Z czego wywodzisz ten wniosek? W drugim wątku przytoczyłem argument. Moim zdaniem sprawa jest stosunkowo prosta.

O jakim Ty piecu mówisz ?

Bytom to stan umysłu także ciężko mi wywnioskować o czym Ty piszesz i o jakim piecu ;)

Stereotypy też. Wychowałem się gdzie indziej, w Bytomiu mieszkam tymczasowo, a działka też gdzie indziej. Potrafię obsługiwać internety także wiesz ;)

Piec miałem na myśli dwufunkcyjny bez zasobnika, lub np. z wbudowanym zasobnikiem. Ten pierwszy jest względnie mały, to chyba może znajdować się w łazience. Pytanie, czy w tedy łazienka musi mieć wentylację grawitacyjną?

Teraz już chyba montuje się tylko kondensacyjne z zamkniętą komorą?

W projekcie i tak mam za garażem pomieszczenie gospodarcze przewidziane na kotłownię, ale może lepie dać piec w łazience jeśli byłby bez zasobnika. Powierzchnia użytkowa 110 m2, garaż nie będzie ogrzewany. Jest praktycznie prawie całkowicie wyciągnięty z bryły. Łączy się tylko ścianą.

Z tego co tam czytam pod tym linkiem, nie można łączyć WM i WG w jednym pomieszczeniu.

Jeszcze mam jedno pytanie: w salonie chciałbym kozę zamontować. Ma to jakieś znacznie WM/WG? Chyba nie powinno?

Edytowane przez Emcichy

...Piec miałem na myśli dwufunkcyjny bez zasobnika, lub np. z wbudowanym zasobnikiem.

A czegoś takiego to jeszcze nie widziałem... Są piece dwufunkcyjne? naprawdę? Pierwsza funkcja to pieczenie np. chleba, a ta druga funkcja to jaka?

Zaś co do WM - to chyba najlepszy wynalazek ludzkości jeżeli chodzi o budownictwo. Nawet lepszy niż OP.

Z czego wywodzisz ten wniosek? W drugim wątku przytoczyłem argument. Moim zdaniem sprawa jest stosunkowo prosta.

Ten o tym, że w pewnych sytuacjach może być wywiew mechaniczny? Nie zmienia to wymogu otwartego kanału nawiewnego. I nie zezwala na rekuperację.

A piec co w łazience? Musi mieć wtedy WG?

Wg Kaizena tak, bo lazienka nie jest pomieszczeniem mieszkalnym.

Tyle, że Kaizen nie ma gazu, grzeje prądem i wie tyle, co sobie zinterpretuje na podstawie przepisów znalezionych w necie.

Wg jego interpretacji w domu z WM kocioł może wisieć tylko w salonie, albo w sypialni :)

Elfir, ja i mnóstwo innych osób na WM w pomieszczeniu technicznym z kotłem kondensacyjnym.

Dlatego zrób, tak, jak radzi - pomieszczenie gospodarcze (techniczne, pralnia), a nie kotłownia.

Odbiera to kominiarz, PINB nie zgłasza zastrzeżeń w momencie zgłaszania domu do użytkowania.

Tylko Kaizen :)

W projekcie i tak mam za garażem pomieszczenie gospodarcze przewidziane na kotłownię, ale może lepie dać piec w łazience jeśli byłby bez zasobnika.

Kocioł nie piec - tak dla formalności.

Po drugie - odżałuj ten 1m2 i postaw tam zasobnik 120l - komfort ciepłej wody dużo wyższy.