Robert1992 27.12.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Cześć. Tak jak w temacie, czy warto ocieplać podłogę w piwnicy styropianem/xps ? Mam częściowo podpiwniczony dom, ok 45 m2. Piwnica prawie cała w ziemi i tylko z jednym oknem przy schodach przy wejściu zew, na ścianach 10 i 15 cm XPS. Zastanawiam się czy jest sens lekko docieplić podłogę, piwnica jest dość niska więc mogę sobie pozwolić jedynie 2-4 cm jakiegoś styro + wylewka + płytka i mi wyjdzie i tak z 205 cm... Obawiam się o temp. w przyszłości, nie chciałbym tam marznąć, nie wiem jakiej temp mogę się później spodziewać. Będzie tam pompa, więc nie dogrzeje tych pomieszczeń zwykłym kotłem np na eko. Myślałem też tam wstawić jakieś 2 stare grzejniki przy robieniu instalacji hydraulicznej aby trochę to ogrzać, tylko nie wiem czy to ma sens. Jakie macie doświadczenia w tym temacie, jakie macie temp w piwnicach ? Czy warto dać np 3 cm XPS i czy to mi da jakąś większa temp ? Dodam jeszcze ze strop nad piwnicą ma "jedynie" 8 cm 100 eps styro, reszta domu to 15 cm, nie chciałbym też tracić dużo ciepła nad tą piwnicą W piwnicy ma być pralnia, będzie to też 2 wejście do domu, robocze. Będzie to miejsce na wszelakie instalacje i przechowywania gratów. Biorę każdą rade do serca, z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.12.2021 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Bardziej ceniłbym sobie obniżenie posadzki niż te 3 cm styropianu. Jak już cokolwiek ocieplać, to od strony stropu, a nie ziemi, bo ciepło ucieka z mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 28.12.2021 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Ja miałem w projekcie 2 cm XPS na podłodze w nieogrzewanej piwnicy, a położyłem 5cm XPS. Boczne ściany piwnicy mają 10 cm XPS. Nad piwnicą ogrzewane mieszkanie. W tej chwili jest w piwnicy +10 °C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.12.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Czy to będzie piwnica ogrzewana? Jeśli chcesz mieć w piwnicy minimum te 12-14 C, to należy ocieplić podłogę, przynajmniej te 3-4 cm. Ja mam w podłodze nad piwnicą tylko 5 cm EPS i zasadniczo planuję w piwnicy ok 16 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 28.12.2021 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Jak grubą wylewkę planujesz zrobić? Może lepiej położyć grubszy EPS/XPS a na wierzch dać jakąś płytę MFP i na nią kafle zamiast grubej wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts