Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ocieplać podłogę w piwnicy ?

Robert1992

Recommended Posts

Cześć. Tak jak w temacie, czy warto ocieplać podłogę w piwnicy styropianem/xps ?

Mam częściowo podpiwniczony dom, ok 45 m2. Piwnica prawie cała w ziemi i tylko z jednym oknem przy schodach przy wejściu zew, na ścianach 10 i 15 cm XPS. Zastanawiam się czy jest sens lekko docieplić podłogę, piwnica jest dość niska więc mogę sobie pozwolić jedynie 2-4 cm jakiegoś styro + wylewka + płytka i mi wyjdzie i tak z 205 cm... Obawiam się o temp. w przyszłości, nie chciałbym tam marznąć, nie wiem jakiej temp mogę się później spodziewać.

Będzie tam pompa, więc nie dogrzeje tych pomieszczeń zwykłym kotłem np na eko. Myślałem też tam wstawić jakieś 2 stare grzejniki przy robieniu instalacji hydraulicznej aby trochę to ogrzać, tylko nie wiem czy to ma sens. Jakie macie doświadczenia w tym temacie, jakie macie temp w piwnicach ? Czy warto dać np 3 cm XPS i czy to mi da jakąś większa temp ?

Dodam jeszcze ze strop nad piwnicą ma "jedynie" 8 cm 100 eps styro, reszta domu to 15 cm, nie chciałbym też tracić dużo ciepła nad tą piwnicą

W piwnicy ma być pralnia, będzie to też 2 wejście do domu, robocze. Będzie to miejsce na wszelakie instalacje i przechowywania gratów.

Biorę każdą rade do serca, z góry dzięki.