Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z bali a murowany

Recommended Posts

Sam nie wiem, co byłoby lepsze.

Murowany to chyba warto np. docieplić a z bali chyba lepiej ciepło trzyma więc koszt dociepleń odchodzi.

Ja chcę postawić na prawdę prosty domek na wsi o prostej konstrukcji, za możliwie małe pieniądze. Zwykły prostokąt, fundamenty tak samo prostokątne.

Pewnie te kwoty o których mówisz to raczej takie większe miasta. Ja chcę budowę na bardzo małej wsi tutaj dużo wolniej rosną chyba te ceny. Przykładowo 30 km od tej wsi w ciut większym mieście powiatowym taki domek jednorodzinny od dewelopera gdzie masz już domek 120m2 z poddaszem, ogrodzona działka, elewacja, okna, drzwi, kostka, uzbrojenie działki, skrzynki na podwórku, dach, 420 tyś.

Ja to też myślę żeby bardzo mocno systemem gospodarczym robić bo znam trochę budowlańców i w rodzinie mam nawet. Plus głównie na początek chce zrobić sam dom, zamknięty z oknami, a wykańczanie wnętrz to powolutku co jakiś czas, to raczej domek na wsi więc jakieś tam meble czy sprzęty będzie się brać te które już mam w innym lokum.

Przykładowo taki projekt: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-malinowkach-11-ver-2-mb5f25fdafe566

Według tej strony systemem gospodarczym średnio by wyszedł 241 200,00 zł, a zleconym 358 000,00 zł

Nie wiem o ile to prawdziwe ale jeszcze 2 lata temu jak znajomy stawiał coś podobnego to to były realne kwoty.

Masz czas, budujesz na wsi to rozpytaj się kto ma las w wieku tych stu lat i więcej Może sprzeda drzewa na pniu. Ugadaj dobór drzewa przez kumatego cieślę - wybór drzewa na bale jest ważny eliminujesz zwichrowane i nie nadające się drzewa. I zamiast kupować kubik bali po 2000-2500 (a to naprawdę dziś dobra cena) kupujesz za ok 1000 zł, tartak obróbka suszenie następne 30% tego . Teraz ogarniasz ekipę cieśli co zgodzą się budować bezpośrednio u ciebie lub zawozisz do nich, a u ciebie tylko montaż na wybudowanym fundamencie czy płycie czy punktowym

Średnie koszty budowy tego domu to:

358 000 stan deweloperski bez instalacji

50 100 instalacje

Razem - 408 100 netto -> 440 748 brutto

Co fachowo rozumie się przez "stan deweloperski"?

To jest dom z elewacją, oknami, parapetami, drzwiami, wewnątrz domu posadzka na podłodze+tynki i poprowadzenie instalacji prąd/woda "pod dom"?

A instalacje to co wymieniłeś niżej to rozumie się gniazdka w pomieszczeniach, przewody na oświetlenie, włączniki, doprowadzenie rur do pomieszczeń typu łazienka, kuchnia, dobrze rozumiem?

Gniazdka i włączniki to już jest "wykończeniówka".

Moim zdaniem jeśli ktoś tak realnie zmieści się w średnich kosztach podanych przez Archon robiąc na dobrych materiałach (a robiąc dla siebie przecież nie będzie się robić na najtańszych) to trzeba się z tego cieszyć.

Moim zdaniem nie ma co zakładać najniższych możliwych cen bo te wyceny a Archon nie uwzględniają przyłączy mediów, kierownika budowy, geodety, badań geotechnicznych gruntu, kosztu architekta, mapki do celów projektowych, czasami trzeba odświeżyć granice działki bo jakiegoś słupka granicznego nie ma... czasami warunki posadowienia nie są dobre (a w kosztorysach biura projektowe zapewne zakładają warunki dobre).

Lepiej nastawić się minimum na średnie stawki podane przez Archon i miło się zaskoczyć o ile jakimś cudem wyda się mniej.

Podkreslilem to co uważam za najistotniejsze - podsumowujące temat.

Wyceny biur projektowych uwzględniają tylko koszt postawienia surowego budynku. Nie ma uwzględnionych stu innych niezbędnych/potrzebnych wydatków. Poza nimi jest jeszcze tysiąc innych wydatków.

SSZ to jest może 40-50 % kosztów inwestycji. Drogo zaczyna być dopiero później - tynki, posadzki, ocieplenie, instalacje.

I nie szaleć z wykończeniem, elektryka na każdym obwodzie kilka odbiorników zredukujesz kable kilka razy. No jak piec czy kuchenka elektryczna z płyta i obwód czajnika to można po jednym . Rozważ czy dwa kibelki i łazienki koniecznie ci potrzebne 0 tańsza kanaliza. Kafelki? Jak kabina starczy, no w łazience na podłodze z matami elektrycznymi. Wykończenie ścian z bali to drewno zatem jakie tynki, farby, kafle. Zostawić surowe i myć jak górale albo olejować raz na kilka lat

• 1 year później...
hejka gnago, nie oglądałem jeszcze filmiku który podesłałeś, ale masz na myśli żeby nie szaleć z elektryką czy jak ? Powiem Ci, że ja jak byłem teraz na święta co zresztą już pisałem, to tam np elektryka jest raczej delikatna. Była płyta indukcyjna, piekarnik osobno- mały, kurcze jak będę miał możliwość wrzucenia zdjęcia to wrzucę tutaj jak wyglądało w środku po zapaleniu światła. Styl bardziej loftowy. Ja od świąt wiem, że na pewno będe chciał kupić działkę i domek zbudować z bali. Co do płytek, to tam np były tylko na podłodze. W salonie, na antresoli czy w kuchni był parkiet. Aaaa, w łazience było ogrzewanie podłogowe
  • Like 1

Każda firma posługuje się konkretną technologią budowy, więc warto się wcześniej zapoznać z realnymi realizacjami. Ta marka ma dość krótkie terminy realizacji https://domyzbali.eco/, jeżeli na to stawiasz w pierwszej kolejności.

A Ty co.... tak bierzesz i spamujesz w każdym wątku ? Założyłeś konto chyba dzisiaj i w dniu dzisiejszym dodałeś 5 niemal tych samych postów, beznadziejnych w dodatku. postów. Nieładnie....

Ja od świąt wiem, że na pewno będe chciał kupić działkę i domek zbudować z bali.

Domek letniskowy można. Dom całoroczny musiałby mieć średnio 58cm grubości bala, żeby spełnił minimalną izolacyjność WT2021.

Dlatego takich domów mieszkalnych się u nas nie buduje - praktycznie nie do spełnienia są wymogi. Albo to letniskowe, albo udające bale (np. bale prefabrykowane wypełnione termoizolacją czy elewacja z imitacji bali.

jakie sa wymogi do zbudowania takiego domu całorocznego ?Będę wdzięczny

Nie mów ze właśnie dowiedziałeś się, ze domy musza spełniać jakieś wymagania techniczne? :)

Polecam lekturę (po lewej masz rozdziały i załączniki, załącznik nr 2):

https://architektura.info/prawo/warunki_techniczne_budynki

A tak wygląda bal prefabrykowany:

11.jpg

dziś musisz spełnic wymagania termoizolacyjności, rekuparcje, odzysk ciepła z kanalizacji, odzysk ciepła z oddechu i ciepłoty ciała, okna pięcioszybowe z super systemami szkła przepuszczającego dużo słońca, tymczasem chinole i hindusi jak truli tak trują a bogacze pojedynczo latają po pare tys km swoim jumbojetem, a ty martw się i kosztuj żeby twój domek spalił trzy taczki drewna mniej niż bez tych bajerów.

dziś musisz spełnic wymagania termoizolacyjności, rekuparcje, odzysk ciepła z kanalizacji, odzysk ciepła z oddechu i ciepłoty ciała, okna pięcioszybowe z super systemami szkła przepuszczającego dużo słońca, tymczasem chinole i hindusi jak truli tak trują a bogacze pojedynczo latają po pare tys km swoim jumbojetem, a ty martw się i kosztuj żeby twój domek spalił trzy taczki drewna mniej niż bez tych bajerów.

No niestety :/ Taka brzydka prawda :/

• 4 weeks później...