blake_m 25.01.2022 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Czesc Wszystkim Dom zaprojektowany jest na plycie. Tak ze zero budynku wypada 30 cm ponad teren (23cm plyta, 5cm jastrych, 2cm podloga). Pierwotnie chcialem plyte ogrzewana ale zmienilem zdanie. Bedzie zwykła plyta a ogrzewanie podlogowe w wylewce - plyta na 20cm XPSie, potem wartswa ilozacji (styropian) i na to 6cm wylewki - w ktorej bedzie podlogowka. Trudność polega na tym, ze przy takim rozwiazaniu trzeba by obinzyc lekko poziom plyty. To z kolei zależy od grubości warstwy izolacji miedzy plyta a wylewka. (Tak zeby zachowac zero budynku). nie chcialbym obnizac za bardzo. Znalazlem na necie taki schemat u wykonawcy domow energooszczednych, z ktorego wynika ze przy 20cm XPSie wystarczy 3cm styropianu i na to 6cm wylewki. To by bylo calkiem ok - plyta by byla ok 20cm ponad teren, na to 3cm styropianu, na to 6cm wylewki, 2cm na posadzki Watpliwosci oczywiscie pojawiaja sie po konsultacjacj z wykonawcami plyt. kazdy mowi co innego. Wg jednego wystarczy 5cm a wg innego trzeba 10cm styropianu miedzy plyta a wylewka a wg niektorych wcale nie trzeba. (???). W tym jeden stwierdzil ze sie dostosuja do moich oczekiwan (??) - tak jakbym sie mial znac na tym. wiec pytam, drodzy Forumowicze, wg was ile potrzeba tej izolacji i z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 25.01.2022 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 (edytowane) Projektant jest od tego. Jesli nie zastosujesz styro w ogóle to będziesz grzał tę grubą płytę. Czyt 5 cm wystarczy? Trudno rozstrzygnąć. Możesz zastosować folię pod tym styropianem. Folia na styropianie służy jedynie do rozmieszczenia rurek. inna rzecz te 6cm wylewki. Niektórzy producenci zalecają te min 5cm nad rurkami. Edytowane 25 Stycznia 2022 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 25.01.2022 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Mam płytę i na niej OP w wylewce, dziś robiłbym płytę grzewczą. U siebie mam 10 XPS 20 beton 2 x 5 cm EPS grafit i 9-10 cm wylewki. Im grosza wylewka tym lepsza akumulacja. ( grzeję PC w Tanim prądzie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.01.2022 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Pierwotnie chcialem plyte ogrzewana ale zmienilem zdanie. Bedzie zwykła plyta a ogrzewanie podlogowe w wylewce - plyta na 20cm XPSie, potem wartswa ilozacji (styropian) i na to 6cm wylewki - w ktorej bedzie podlogowka. A co Cię skłoniło do takiej zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blake_m 26.01.2022 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Wszystko zależy od projektu domu. Mimo ze uwazam samo rozwiazanie plyty ogrzewanej za bardzo sprytne i funkcjonalne to niekoniecznie musi sie sprawdzic w moim domu. Bezwładność płyty spowoduje ze bede musial dogrzewac wszystkie pomieszczenie prawie tak samo (roznica to ok 2-3 stopnie) co w moim konkretnym przypadku oznacza dogrzewanie garazu dwustanowiskowego i kotlowni. Cala plyta ma miec ok 150m2 powierzchni. Poza tym montujac podlogowke na styropianie mozna zrobic to bardziej precyzyjnie niz wtapiajac to wszystko w beton plyty. Dodatkowy minus ze nie ma pozniej dostepu do takiej instalacji ani nie ma za bardzo opcji dolozenia nowej podlogowki itd..itd Koniec koncow bedzie podlogowka na plycie. Bylbym wdzieczny za opinie kogos kto juz uzytkuje zeby poradzil w kwestii izolacji Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.01.2022 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Zleć policzenie tego osobie, która potrafi to dobrze policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.01.2022 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 @blake_mPrzecież nie musisz zatapiać instalacji w samej płycie grzewczej, możesz w jastrychu położonym bezpośrednio na płycie.Co do garażu, to można go wykonać na osobnej płycie. Również pomieszczenia można dość mocno różnicować pod względem temperatury powietrza, zwłaszcza jak mają okna (różnica spokojnie może dojść do 7-8 stopni). Tak swoją drogą, te 3 cm styropianu to mało izolacji. Posadzka grzana do powiedzmy 25 stopni odda mnóstwo ciepła do płyty. Właściwą izolacją będzie te 20 cm XPS, oprócz garażu, gdzie ciepło ucieknie choćby nieszczelną bramą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blake_m 26.01.2022 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Wydaje mi sie ze zrobie plyte na 20cm XPS, 5cm styropianu i na to wylewka. jesli ucieknie troche ciepla do plyty to chyba nie zaszkodzi - bedzie lekko dogrzewana Z garażem na oddzielnej plycie moze i dobry pomysl, nie pomyslalem o tym. Ale jednak to dodatkowe koszty i sporo zamieszania, sciany garazu to w moim przypadku sciany nosne wiec nie daloby sie tego zalatwic projektem zamiennym fundamentow. Producent plyt (jeden z najbardziej znanych w Polsce) twierdzi ze jednak bezwladnosc takiej plyty bedzie spora a temperature miedzy pomieszczeniami mozna roznicowac do ok 3 stopni Ktos sobie pomysli - Ok i tak musze grzac przez 7 miesiecy wiec co za roznica czy jest bezwladnosc czy jej nie ma. No zagadza sie, ale przy zalozeniu ze sie wprowadzam i mieszkam az do smierci. A z domem to roznie bywa. W ciagu zycia funkcja domu sie zmienia. Inaczej potrzeba sie dostosowac jak sa dzieci a inaczej jak juz ich nie ma. Koniec koncow kazdy ma inna sytuacje, inne potrzeby i inny projekt. Porownywanie tego ani mowienie "ja teraz juz bym tak nie zrobil" nie ma kompletnie sensu. Powiem wiecej, moze zaszkodzic. Samo rozwiazanie ogrzewanej plyty jest Ok. Gdybym budowal mala parterowke bez garazu to bym sie nie zastanawial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.01.2022 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Wydaje mi sie ze zrobie... Z garażem na oddzielnej plycie moze i dobry pomysl, nie pomyslalem o tym. Nie jesteś projektantem, więc czemu chcesz go wyręczać? Budujesz dom, ceny energii idą ostro w górę, podobnie zaraz pójdą stopy procentowe. Oczywiście Twój cyrk, Twoje małpy, Twoja kasa, ale decydowanie o fundamencie domu rodzinnego na podstawie pogadanek na forum i tego, co Ci się wydaje (bo wiedzy nie masz), jest bardzo ryzykowne i to ryzyko się zmaterializuje w przyszłości na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blake_m 26.01.2022 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 No zgadza sie. Powstani zamienny projekt plyty, ktory dodatkowo bedzie musial zatwierdzic konstruktor. Projekt zamienny zrobi wykonawca plyty. Problem w tym, ze co wykonawca to inna koncepcja. Jeden mowi ze wystarczy 5cm a drugi ze mozna dac 10cm XPS i wtedy 10-15 izolacji pod wylewka. Nie chcialbym obnizac za mocno poziomu plyty dlatego pytam na forum, bo z pewnoscia ktos juz sie nad tym glowil. Jestem ciekawy jak ludzie u siebie rozwiazali kwestie podlogowki na plycie Projektant nie wskaze ci gotowego jedynego wlasciwego rozwiazania. Taka gruba decyzje trzeba podjac samemu. A szczegoly i obliczenia - to juz rola projektanta. Gdybym sluchal architekta to mialbym dom na lawach. Nie odradzal plyty ale twierdzil ze w Polsce to malo popularne rozwiazanie i ciezko o dobrego wykonawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.01.2022 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Moze architekt miał rację? Sam wybrałeś płytę, bo wpisuje się to w koncepcję całego budynku Twojego autorstwa, czy tak? O co chodzi z tą płytą? Chcesz ją mieć, bo...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 26.01.2022 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Moim zdaniem ogrzewanie podłogowe jest najbardziej komfortowe, ale to moje zdanie. Jeśli nie chcesz płyty grzewczej to może nie warto robić samej płyty na 20 cm XPS a wystarczy 10 XPS i więcej EPS na płycie ?U mnie garaż jest na oddzielnej płycie, bez izolacji poziomej. Schematy ze strony firmy która płytę mi wykonała, trochę zdjęć w moim dzienniku budowy. https://brinkmann.com.pl/technologia/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blake_m 26.01.2022 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Pytanie "po co budowac na plycie?" to temat na odrębny watek, zreszta wielokrotnie poruszany na forum. Nie rozumiem co w tym dziwnego zeby budowac na plycie. Architekt odradzal tylko ze wzgledu na to ze u nas w kraju jednak tradycyjnie buduje sie na ławach i latwiej znalezc do tego wykonawcow - ale nie negowal samego rozwiazania. Z tego co widze koszt podobny a moim zdaniem plyta ma wiecej zalet Mnie interesuje pytanie jakie zadalem w temacie. Chodzi mi o to zeby nie opierac sie na opinii jednego osoby bo zauwazylem ze ile projektantow tyle roznych (czesto sprzecznych) opinii. Jestem ciekawy jak to jest rozwiazane w innych projektach, byc moze w innych czesciach kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.01.2022 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Koszt podobny? Hmm. Więc: jeden mój znajomy ma płytę grzewczą i na niej bezpośrednio kafle w całym domu. Tak chciał, a wykonawca się postarał i płytę zrobili niemal idealnie równo i obyło się bez jastrychu.Drugi znajomy ma rozwiązanie podobne jak Ty proponujesz, czyli 20 cm XPS pod płytą, potem 10 cm styropianu i jastrych plus okładzina. Tam można tak i tak. Drugie rozwiazanie jest o tyle tańsze, że część izolacji może być zwykłym styropianem, podczas gdy pod płytą generalnie powinno się dawać XPS jako nienasiąkliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blake_m 26.01.2022 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Płyta w moim przypadku wychodzi ok. 8 tys. drożej niż) ławy. Przy całkowitym koszcie budowy domu to moim zdaniem nie aż tak dużo. Dodatkowo w przypadku ogrzewanej płyty, koszt dodatkowych kilku tys ale posadzka zrobiona "pod kafel". Koszty gdzies tam pewnie się zbiegają z tradycyjnymi ławami, które później trzeba przecież zaizolować itd... To tyle jeśli chodzi o koszty Mimo wszystko obawiam się tej grzanej płyty. Może za dużo się na słuchałem o tej bezwładności i innych pierdolach. Póki co mam w projekcie płytę i tego się będę trzymac. Jest jeszcze trochę czasu żeby zdecydować czy grzana czy nie. Dla wykonawcy to żaden problem. Chcesz grzana, zrobią projekt. Chcesz zwykla, też zrobią. @Ratpaw - i co mówią ci twoi znajomi? Chwała sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.01.2022 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Ale co z tą bezwładnością? To jakiś problem, bo moim zdaniem raczej zaleta, jeśli odpowiednio wykorzystana? Jak chcesz grzać płytę albo chociażby to rozważasz, to wypadałoby oddzielić garaż od części mieszkalnej. Znajomi mają domy pasywne albo prawie pasywne, ale póki co tylko jeden (ten pierwszy) użytkuje dom - bardzo sobie chwali, wszystko jest w porządku, tyle, że on położył kable grzejne. Działa, płaci grosze, nawet olał drugą taryfę. AA, jeszcze sobie przypomniałęm o trzecim domu pasywnym, gdzie również na płycie (izolowanej 30 cm XPS) położono wodną podłogówkę i zalano jastrychem. Podłogówka zasilana z bufora wodnego, grzanego grzałkami. Gość nie orientował się i pozostał przy G11, ale płaci tak mało, że nie chce mu się cokolwiek zmieniać. Kwestia izolacji fundamentów tradycyjnych to też nie rocket science. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.01.2022 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Mimo wszystko obawiam się tej grzanej płyty. Może za dużo się na słuchałem o tej bezwładności i innych pierdolach. Póki co mam w projekcie płytę i tego się będę trzymac. Jest jeszcze trochę czasu żeby zdecydować czy grzana czy nie. Szukasz rady czy potwierdzenia Twojej decyzji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2022 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Z tego co widze koszt podobny a moim zdaniem plyta ma wiecej zalet Jest mało podobny przy płycie grzewczej (a przy dodatkowej wylewce i EPS jeszcze mniej). Długo ciepło myślałem o płycie grzewczej - ale zdecydowanie drożej wychodzi. A po dokładniejszym przeanalizowaniu przewagi nad ławami przestają być oczywiste. Zacznij od notki na końcu wpisu: https://forum.muratordom.pl/entry.php?131340 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 29.01.2022 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Daj 4cm anhydryt i reszta styropian ile się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts