damian88max 03.02.2022 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Widziałem, że niektórzy tak robią. Ja preferuję jednak robić to w warstwie tynku. Dużo niższa bezwładność. w domu szkieletowym nie masz za dużo innych możliwości. ale tam nie ma stropu który bardzo długo sie grzeje. albo musisz kłaść tynk na GK. dostałem już kilka odpowiedzi od firm ze nigdy tak nie kładli. W sumie się nie dziwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 03.02.2022 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Przy suficie to może być większy problem - ale w przypadku ścian i GK nie było problemu. Mam tak całą ścianę w garażu. Jeśli dasz te rurki luzem w suficie podwieszanym to jeszcze bardziej musisz pilnować punktu rosy. Rurka w tynku na którą idzie zasilanie 17 stopni obniża temperaturę ściany do 20 stopni. Ta sama rurka luzem ma po prostu 17 stopni. Pytanie tylko jak z oddawaniem ciepła i chłodu w powietrzu. Ale jeśli ktoś tak robi i działa, to pewnie też tak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.02.2022 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Kaizen z innej beczki - jaką masz wylewkę pod tym litym drewnem i ile. Ja planowałem wszędzie anhydryt, w salonie mam 6,5 cm na wylewkę, ale firma parkieciarska sugerowała że wylewka cementowa lepiej oddaje ciepło (tj. wolniej) co jest "zdrowsze" dla deski litej - chociaż kładą na jednym i drugim. Ok. 8cm: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?91502-miksokret-i-plastyfikator&p=7673671&viewfull=1#post7673671 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 08.02.2022 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Przy suficie to może być większy problem - ale w przypadku ścian i GK nie było problemu. Mam tak całą ścianę w garażu. Jeśli dasz te rurki luzem w suficie podwieszanym to jeszcze bardziej musisz pilnować punktu rosy. Rurka w tynku na którą idzie zasilanie 17 stopni obniża temperaturę ściany do 20 stopni. Ta sama rurka luzem ma po prostu 17 stopni. Pytanie tylko jak z oddawaniem ciepła i chłodu w powietrzu. Ale jeśli ktoś tak robi i działa, to pewnie też tak można. rozmawiałem z firmą która Ci robiła, gość konkretny ale chwilowo nie działa. z ciekawostek firma z Płocka pana Rafała. Bierze 17 tys netto za sam projekt bez wcześniejszej wyceny. Zacytuje: Pytanie: "Witam, Sam projekt ot 17 tys? chciał bym znać orientacyjny koszt całej inwestycji. " Odpowiedź: "Aby się dowiedzieć trzeba zapłacić." czy ktoś się spotkał z podobnymi firmami i podejściem? bo ja pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.02.2022 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Gość rzeczywiście konkretny. Mówił czemu nie działa? Podjerzewam, że może mieć problem z wykonawcą. Te instalację u mnie robili ponad tydzień w 3 osoby, a stawka za robociznę była raczej niewygorowana. Sam montaż niezwykle upierdliwy. A miał jedną ekipę. Na grupie na FB pompy ciepła porozmawiaj ze specjalistą da ludzie którzy montują systemy Heinlicha - maty kapilarne. Tam poznasz raczej ofertę. To podejście najpierw projekt to jakaś chora akcja Od mojego wykonawcy miałem wstępną wycenę gratis, potem porządnie wykonany projekt, policzone przepływy moc grzewcza i chłodząca dla zadanych temperatur zasilania, zmiany według ustaleń, sprawdzenie instalacji z protokołem, dokumentacja podwykonawcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 08.02.2022 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Gość rzeczywiście konkretny. Mówił czemu nie działa? Podjerzewam, że może mieć problem z wykonawcą. Te instalację u mnie robili ponad tydzień w 3 osoby, a stawka za robociznę była raczej niewygorowana. Sam montaż niezwykle upierdliwy. A miał jedną ekipę. Na grupie na FB pompy ciepła porozmawiaj ze specjalistą da ludzie którzy montują systemy Heinlicha - maty kapilarne. Tam poznasz raczej ofertę. To podejście najpierw projekt to jakaś chora akcja Od mojego wykonawcy miałem wstępną wycenę gratis, potem porządnie wykonany projekt, policzone przepływy moc grzewcza i chłodząca dla zadanych temperatur zasilania, zmiany według ustaleń, sprawdzenie instalacji z protokołem, dokumentacja podwykonawcza. mowił że czeka aż się uspokoi pewnie chodziło mu o zmiany podatkowe, trochę go rozumiem, bo sam prowadzę działalność. czekam na dwie inne wyceny, i mam wyceny samego materiału prosto z chin do własnoręcznego złożenia (czekam na pełną wycenę wraz z transportem pod drzwi) ale teraz mają chiński nowy rok . Jak transport nie będzie za dużo kosztował to cena będzie o połowę niższa niż to co za proponował gość z pierwszej firmy. tylko trzeba samemu rozłożyć i zaprosić kogoś zeby to pozgrzewał. ( jeszcze kwestja jakości ale firma produkuje maty i projektuje maty już od ponad 15 lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.02.2022 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Zgrzewanie tego wymaga naprawdę skilli. Zgrzewałem już trochę rur PP, ale tutaj z odpowiednimi kamieniami nie było wcale tak łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 08.02.2022 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Zgrzewanie tego wymaga naprawdę skilli. Zgrzewałem już trochę rur PP, ale tutaj z odpowiednimi kamieniami nie było wcale tak łatwo być może tak, ale maty kapilarne masz już normalnych rozmiarów przyłacza bodaj fi20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 15.02.2022 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 oferta od drugiej firmy opiewa na 69tys netto ale na matach niemieckich. do tego pompa gruntowa za 100netto ale się nie przyłożyli do tej wyceny bo 13kW pompę do domu który ma zapotrzebowanie na 2kWh na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.02.2022 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 .... do tego pompa gruntowa za 100netto ale się nie przyłożyli do tej wyceny bo 13kW pompę do domu który ma zapotrzebowanie na 2kWh na rok. Widac nie dla wszystkich jest wiarygodne te 2 kkWh (nie 2 kWh), chociaz zapewne tego nie liczyli. Nie wiem ile m2 ma Twoj dom ale ta wartosc jest naprawde mało wiarygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 17.02.2022 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 (edytowane) Widac nie dla wszystkich jest wiarygodne te 2 kkWh (nie 2 kWh), chociaz zapewne tego nie liczyli. Nie wiem ile m2 ma Twoj dom ale ta wartosc jest naprawde mało wiarygodna. tak masz racje 2kkWh, nawet jeśli będzie 2x czy 3x tyle to dalej nie uważam aby trzeba było łądować 13kW mocy. Parametry U dla scian fundamentu oraz dachu U=0,1. I brak takich mostków jak w normalnym domu bo to dom szkieletowy. Ale powiem wiecej jak zbuduję i zamieszkam . Edytowane 22 Lutego 2022 przez damian88max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2022 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 Parametry U dla scian fundamentu oraz dachu U=0,01. Szacun. Ale po co Ci system grzewczy przy takim U? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.02.2022 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 tak masz racje 2kkWh, nawet jeśli będzie 2x czy 3x tyle to dalej nie uważam aby trzeba było łądować 13kW mocy. Parametry U dla scian fundamentu oraz dachu U=0,01. I brak takich mostków jak w normalnym domu bo to dom szkieletowy. Ale powiem wiecej jak zbuduję i zamieszkam . A czasem U nie jest równe 0.1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.02.2022 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Szacun. Ale po co Ci system grzewczy przy takim U? Szykuje sie najbardziej pasywny ze wszystkich pasywnych domów w kraju. Pogratulowac tak ambitnych zamierzen i zapału. Czy potrzebne ogrzewanie w takim domu?, jak zbuduje i zamieszka to to sie wtedy okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 18.02.2022 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Szacun. Ale po co Ci system grzewczy przy takim U? Padłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 22.02.2022 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 A czasem U nie jest równe 0.1? tak zgadza się moj błąd. ale tu od razu szydera:) zamiast zapytać czy czasem ktoś się nie pomylił bo wartość wydaje się nie właściwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts