Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tak ma ciałach wentylacja ?

Recommended Posts

Szanowni. Fachowcy na poddaszu w łazienkach zbudowali pierwotnie wentylacje przez rury spiro do kominków dachowych. To nie działało bo rury były pomiazdzone i kroplila się z nich woda. Niedawno zbudowałem nowe kominy z rur pcv,ocieplilem i podłączyłem do tych samych kominków. Efekt jest taki że w łazienkach mam zimno, ciąg kominowy jest ogromny tak jak na filmie. Co robię źle ? Albo czego nie wiem ?

Edytowane przez 83piotrek

Ciąg jest poprawny, wentylacja grawitacyjna w zimie działa, niekiedy aż za dobrze.

Z wentylacją masz 3 wyjścia. Albo wentylujesz porządnie i musisz masę powietrza dogrzać (a więc ciągnie zimno), albo nie wentylujesz i się wszystko kisi, albo masz wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła i masz i wentylację i ciepło, ale muszisz zainwestować na starcie.

Nie wiem jaka to średnica wentylatorka, ale jak 80mm to dla wymaganych 50m3/h daje to prędkość ok 2,7m/s (dla 100mm ok 1,7) a to już ładny wiaterek.

No chyba że z tej rury ci wieje to coś jest nie tak.

Edytowane przez Endrju111

Wentylator jest 125 ale jest zwężka i w górę idzie 2metry rury 100,ocieplonej 5 cm wełny. Moim zdaniem to nie jest ciąg wsteczny bo jak przykładam kartkę papieru to ja zasysa. W tym pomieszczeniu przy silnych wiatrach czuć chłód i wiry powietrzne. Nawet w domu nawiewniki pozamykalem żeby się uspokoiło ale to nic nie dało.

Wentylator jest 125

To masz wentylację grawitacyjną, czy mechaniczną?

Masz w łazience nawiewnik?

Tu masz wzór na ciąg kominowy. Przy czym w przypadku komina wentylacyjnego zamiast gęstości spalin podajesz gęstość powietrza wewnątrz.

Czy tak ma działać - to trzeba zmierzyć przepływy przez wszystkie nawiewniki i wywiewniki.

19 st to nie jest tragedia.

To już jest syberia:)

(powyżej 21 już się zaczynam źle czuć).

Ja poniżej 22 zaczynam zamarzać :)

Wracając do tematu - autor jakoś tak niedokładnie opisał swój problem, dalej nie jestem pewien czy ma zbyt duży ciąg czy cofkę...Tym bardziej, że autor miał ten problem już wcześniej:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367516-Wenylacja-typowy-b%C5%82%C4%85d-a-rozwi%C4%85za%C5%84-brak&p=7994674#post7994674

Edytowane przez mistalova

Szanowni.

Dom zbudowała mi znajoma ekipa, ale jest sporo bledow. Problem dotyczy min wentylacji na poddaszu. Pierwotnie z 2 pomieszczen mokrych na poddaszu(poddasze ocieplone welna+gk) wentylacja szla do kominkow rurami spiro. Sama wentylacja albo byla slaba albo ciagi wsteczne i wialo do domu. Okazalo sie ze rury spiro szly zygzakami i byly pozagniatane,co powodowalo ten skraplanie wody i gnicie plyt gk.

Tak wiec wszystko wyrwalem, kupilem rury biale 100, welne i zbudowalem dwa nowe kominy. Teraz wentylacja idzie rurami pcv, prawie idealnie w pionie do tych samych kominkow w poszyciu dachu.

Co sie zmienili na plus :: jest ciąg kominowy, nie skrapla się woda. Kominy maja okolo 2 metrow dlugosci i teraz jest problem ze np przy wiatrach i nawet zamknietych nawiewnikach wentylacja pracuje jak oszalala i wychladza mi pomieszczenia mokre do 19stC.

Nie wiem skad pojawia sie zimne powietrze, ale wiem tez ze przy zamknietych nawiewnikach i tak z nich wieje.

Probowalem obrzedu gromnicznego, ale nie jest dla mnie jasny,brak doswiadczenia. Poprostu jak swieca jest na dole drzwi, to odchyla sie raz jedna raz w druga strone i ciezko mi to zinterpretowac.