83piotrek 30.01.2022 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Szanowni. Fachowcy na poddaszu w łazienkach zbudowali pierwotnie wentylacje przez rury spiro do kominków dachowych. To nie działało bo rury były pomiazdzone i kroplila się z nich woda. Niedawno zbudowałem nowe kominy z rur pcv,ocieplilem i podłączyłem do tych samych kominków. Efekt jest taki że w łazienkach mam zimno, ciąg kominowy jest ogromny tak jak na filmie. Co robię źle ? Albo czego nie wiem ? Edytowane 30 Stycznia 2022 przez 83piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 31.01.2022 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 A nie masz przymkniętych nawiewników w oknach? Albo, co gorsza może wogóle ich brak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 31.01.2022 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 (edytowane) Ciąg jest poprawny, wentylacja grawitacyjna w zimie działa, niekiedy aż za dobrze. Z wentylacją masz 3 wyjścia. Albo wentylujesz porządnie i musisz masę powietrza dogrzać (a więc ciągnie zimno), albo nie wentylujesz i się wszystko kisi, albo masz wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła i masz i wentylację i ciepło, ale muszisz zainwestować na starcie.Nie wiem jaka to średnica wentylatorka, ale jak 80mm to dla wymaganych 50m3/h daje to prędkość ok 2,7m/s (dla 100mm ok 1,7) a to już ładny wiaterek. No chyba że z tej rury ci wieje to coś jest nie tak. Edytowane 31 Stycznia 2022 przez Endrju111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
83piotrek 31.01.2022 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Wentylator jest 125 ale jest zwężka i w górę idzie 2metry rury 100,ocieplonej 5 cm wełny. Moim zdaniem to nie jest ciąg wsteczny bo jak przykładam kartkę papieru to ja zasysa. W tym pomieszczeniu przy silnych wiatrach czuć chłód i wiry powietrzne. Nawet w domu nawiewniki pozamykalem żeby się uspokoiło ale to nic nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 31.01.2022 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 No to skoro ciągnie, to jest ok. Wentylacja działa. Im większa będzie różnica między temperaturą na zewnątrz a tą wewnątrz domu tym ciąg będzie silniejszy.Pytanie, skoro pozamykałeś nawiewniki, to skąd czerpane jest powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 31.01.2022 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 No to skoro ciągnie, to jest ok. Wentylacja działa. Nie jest ok, bo 83piotrek narzeka, że działa "za bardzo". Należy uszczelnić dom. To jest urok WG, że działa w zimie za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
83piotrek 31.01.2022 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 No za cholerę nie wiem skąd zimne powietrze. Jak jest mróz sam jest ok,ale jak jest zimna bądź mróz a do tego silny wiatr to na poddaszu jest tragedia typu 19stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 31.01.2022 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 ... jak przykładam kartkę papieru to ja zasysa. Czyli wszystko OK. A że pizga zimnem? No cóż, WG tak ma. Ciekawe tylko, skąd się bierze powietrze, jak nawiewnik zamykasz? Dom wiaderny (czyt. od dewelopera) czy czary jakieś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 31.01.2022 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 19 st to nie jest tragedia. Ja normalnie w domu mam 19-20 stopni (powyżej 21 już się zaczynam źle czuć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2022 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Wentylator jest 125 To masz wentylację grawitacyjną, czy mechaniczną? Masz w łazience nawiewnik? Tu masz wzór na ciąg kominowy. Przy czym w przypadku komina wentylacyjnego zamiast gęstości spalin podajesz gęstość powietrza wewnątrz. Czy tak ma działać - to trzeba zmierzyć przepływy przez wszystkie nawiewniki i wywiewniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2022 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Wykonaj obrzęd gromniczny. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 01.02.2022 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) 19 st to nie jest tragedia. To już jest syberia:) (powyżej 21 już się zaczynam źle czuć). Ja poniżej 22 zaczynam zamarzać Wracając do tematu - autor jakoś tak niedokładnie opisał swój problem, dalej nie jestem pewien czy ma zbyt duży ciąg czy cofkę...Tym bardziej, że autor miał ten problem już wcześniej: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367516-Wenylacja-typowy-b%C5%82%C4%85d-a-rozwi%C4%85za%C5%84-brak&p=7994674#post7994674 Edytowane 1 Lutego 2022 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
83piotrek 03.02.2022 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Szanowni.Dom zbudowała mi znajoma ekipa, ale jest sporo bledow. Problem dotyczy min wentylacji na poddaszu. Pierwotnie z 2 pomieszczen mokrych na poddaszu(poddasze ocieplone welna+gk) wentylacja szla do kominkow rurami spiro. Sama wentylacja albo byla slaba albo ciagi wsteczne i wialo do domu. Okazalo sie ze rury spiro szly zygzakami i byly pozagniatane,co powodowalo ten skraplanie wody i gnicie plyt gk.Tak wiec wszystko wyrwalem, kupilem rury biale 100, welne i zbudowalem dwa nowe kominy. Teraz wentylacja idzie rurami pcv, prawie idealnie w pionie do tych samych kominkow w poszyciu dachu.Co sie zmienili na plus :: jest ciąg kominowy, nie skrapla się woda. Kominy maja okolo 2 metrow dlugosci i teraz jest problem ze np przy wiatrach i nawet zamknietych nawiewnikach wentylacja pracuje jak oszalala i wychladza mi pomieszczenia mokre do 19stC.Nie wiem skad pojawia sie zimne powietrze, ale wiem tez ze przy zamknietych nawiewnikach i tak z nich wieje.Probowalem obrzedu gromnicznego, ale nie jest dla mnie jasny,brak doswiadczenia. Poprostu jak swieca jest na dole drzwi, to odchyla sie raz jedna raz w druga strone i ciezko mi to zinterpretowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.02.2022 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Przytłum otwór albo wymień kratkę na wentylator higrosterowany np. Blauberg Smart IR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts