Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bojkot "ruskich" produktów budowlanych

RobertJG

Recommended Posts

Dziś wybrałem nieco gotówki z bankomatu i przy nim stała mała kolejka, podobnie jak na stacji benzynowej (kilka minut czekania). Żadnego towaru nie brakuje, jedynie na Orlenie limit 50l per tankowanie.

U mnie na Orlenie i stacji lokalnej brak oleju napędowego, po południo jeszcze go nie było w sprzedaży a od znajomego słyszałem że benzynę sprzedawają w ilości 20 l.

Dla mnie to idiotyzm aby wyliczać benzynę, jeszcze trochę to może będziemy tankowali jak za głębokiej komuny.

Benzyna kosztuje jak na razie po wczorajszej podwyższcie z 5,40 zł na 6 zł a obecnie dzisiaj 6,20 zł za litr benzyny, widać że pod pretekstem wojny na Ukrainie dorabiają się kosztem zwykłych ludzi. Gdzie jest nasz Rząd a w szczególności gdzie jest Premier??!!! że na to pozwala.

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir napisała że była w Lidlu więc ja napisałem gdzie ja byłem.

Sieć nie ma znaczenia ale już lokalizacja tak i tak np w Warszawie gdzie Biedronek jest bez liku zapewne nie będzie takiego natłoku jak w miejscowości na prowincji

Prawda, ale Elfir raczej nie mieszka w aglomeracji :)

Poza tym ja nie piszę o tłoku w sklepie - i ty też nie - tylko o tym, że nie widziałem ludzi kupujących "po kilkadziesiąt kilogramów" cukru, kaszy, czy mąki

Edytowane przez fotohobby

Zastanawia mnie jedno , Ukraina ma samoloty oraz drony to dlaczego most z Krymu do suskich nie leży pod wodą i to samo z portami na Krymie przecież tam powinni zrobić drugi Perl Harbor a potem następny ruch to wypad na ruskich i zniszczyć cały sprzęt który czeka na wyjazd , mają wywiad gdzie to stoi więc albo wojna albo chowanie sie w krzakach , dupiate dowódcy .

Przecież te samoloty zostały zniszczone na lotniskach, poza tym to Rosjanie dzięki przewadze lotniczej i radiolokacyjnej opanowali przestrzeń i nawet jakby Ukraińcy dysponowali jeszcze sprawnymi samolotami i lotniskami z których da sie startować, to ich lot skończyłby się po paru minutach.

Dziś w TVN24 pokazywali rozbitego w Kijowie SU-27, po godle na stateczniku doszli do tego, że to ukraiński

Napoleon sie znalazł...

Czy napisałam nieprawdę?

Właśnie chodziło mi o realizm tego wezwania. Bojkotowanie jakiegoś budowlanego detalu, gdzie w zasadzie cały nasz kraj jest uzależniony od rosyjskich surowców.

Czy jak Górażdże produkuje cement w fabryce zasilanej rosyjskim gazem to kupować czy nie?

Ja dorzucę jeszcze paprykarz szczeciński z ruskiej ryby robiony i masowo wpierdzielany przez naszych budowlańców.

Prawda, ale Elfir raczej nie mieszka w aglomeracji :)

Poza tym ja nie piszę o tłoku w sklepie - i ty też nie - tylko o tym, że nie widziałem ludzi kupujących "po kilkadziesiąt kilogramów" cukru, kaszy, czy mąki

A czy to ważne?

Napisałem to co się dzieje u mnie. U nas wojny nie ma a na Ukrainie jest i jak Ukrainiec napisze że jest wojna to powiesz że wojny nie ma bo u ciebie jej nie ma to znaczy że ma jej nigdzie?

Dzisiaj jest spokój, ale wczoraj to ludziom odwaliło. Nawet u tego złodzieja w Koźlu po 7 złotych kupowali.

Wczoraj gość mnie w pracy poprosił o wyjście dwie godziny wcześniej bo bierze kanistry i jedzie tankować - stał w kolejce ponad godzinę. A ja dzisiaj na Orlen podjechałem od razu pod wolny dystrybutor. Verva jest, tej tańszej brak, limit 50 litrów. Ale już ponad 6 zł za litr

Zastanawia mnie jedno , Ukraina ma samoloty oraz drony to dlaczego most z Krymu do suskich nie leży pod wodą i to samo z portami na Krymie przecież tam powinni zrobić drugi Perl Harbor a potem następny ruch to wypad na ruskich i zniszczyć cały sprzęt który czeka na wyjazd , mają wywiad gdzie to stoi więc albo wojna albo chowanie sie w krzakach , dupiate dowódcy .

Chodzi aby straty były jak najmniejsze.

Niech Ukraina nie robi tego błędy co Polacy i ich "wielkie powstanie warszawskie" gdzie przez idiotów którzy dowodzili z Londynu zginęła olbrzymia część ludności Warszawy i całe miasto zostało zrównane z ziemią , nie wiadomo w imieniu czego ...

Nawet Ruski się dziwili po cholerę te bezsensowne i głupie poświęcenie ..

To chodzi o minimalizacje strat wśród ludności.

Rosja ma olbrzymią Armię i olbrzymią ilość amunicji.

Narazie Rosja jest w bardzo minimalnym stopniu zaangażowana zbrojnie , gdyby zaczęli wykorzystywać rakiety , wyrzutnie i jeszcze mocniej uzbrojenie to w ciągu kilku minut z Ukrainy by zostało tyle co z Warszawy w czasie wojny ..

Szok. Naprawdę poziom inteligencji części społeczeństwa jest delikatnie mówiąc bardzo niski. Tak łatwo ludźmi manipulować , ale jak kilka milionów dziennie ogląda "wiadomosci" na TVP to co się dziwić ..

2 lutego ropa koszowała na giełdzie niecałe 90USD za baryłkę.

Dziś cena to 94 USD

Czyli cena przez prawie miesiąc wzrosła AŻ o 4% ....

A ludzie głupieją i kupują masowo a stacje podnoszą cenę , bo się okazało że są IDIOCI co nawet wczoraj kupili benzynę/ON za 9,99 za litr !!!

To samo w bankach. Kolejki ..

Za chwilę w sklepach ...

Ja pierniczę inflacja gigantyczne a sami ludzie jeszcze nakręcają coraz większą inflacje ...

To przerażające ..

Edytowane przez kaszpir007

A czy to ważne?

Napisałem to co się dzieje u mnie. U nas wojny nie ma a na Ukrainie jest i jak Ukrainiec napisze że jest wojna to powiesz że wojny nie ma bo u ciebie jej nie ma to znaczy że ma jej nigdzie?

Ale ja nie twierdzę, że u ciebie tak się nie dzieję, tylko się dziwię - dlaczego tak jest, skoro u mnie, u Elfir takich zachowań nie widać.

O wojsku się nie wypowiadam bo się na tym nie znam, ale mi mega imponują zwykli Ukraińcy, którzy zgłaszają się na ochotników, biorą broń i idą walczyć z wrogiem, a nie uciekają z kraju na pierwszym lepszym pontonie, zostawiając żony i dzieci, obrazki które oglądaliśmy kilka lat temu na bliskim wschodzie. Nawet z Warszawy i okolic wracają młodzi pomóc. Mam w zespole Ukraińca, on co prawda od urodzenia mieszka w PL (jego rodzice wyemigrowali ), więc mocnych związków z Ukrainą nie ma, w zasadzie to jego Ojczyzną jest PL. Opowiada że morale i chęć walki wśród jego wujków, siostrzeńców jest wysokie. Zapowiedzi takich ludzi jak Kliczko którzy twierdzi że nie opuści miasta i jak trzeba to weźmie broń i będzie walczył czy zdjęcia Poroszenki z bronią również działają na ludzi mobilizująco. Po dekrecie prezydenta o mobilizacji i pomocy z zewnątrz w kwestii dostarczenia broni może jeszcze Putin się niemiło zaskoczy. Mam nadzieję i trzymam kciuki żeby tanio skóry nie sprzedali.

Edytowane przez kemot_p

Ale ja nie twierdzę, że u ciebie tak się nie dzieję, tylko się dziwię - dlaczego tak jest, skoro u mnie, u Elfir takich zachowań nie widać.

A dlaczego ruscy zaatakowali Ukrainę i jest tam wojna skoro u Nas nie ma, dlaczego tam ludzie się tak zachowują? zadajesz tak banalne pytania jakbyś żył na tym Świecie dwa dni.

Ja rozumiem, że ludzie TAM się tak zachowują, bo TAM jest wojna. To jest zachowanie logiczne.

Ale dziwi mnie, że robią to u ciebie, co jest zachowaniem nielogicznym.

Natomiast, jak napisałem w #53 u mnie spokój

Wszystko

Faktycznie, racje może mieć Elfir, pisząc:

chodzi o okolice, gdzie ludzie mają skłonności do absurdalnej paniki lub działają wyjątkowo skuteczni agenci.

Czy wszyscy ludzie mają taki sam temperament i charakter?? Chyba proste i dlatego tam jest wojna, o to mi chodziło.

Natomiast twoje bezsensowne kolejne wywody w stylu

Ale dziwi mnie, że robią to u ciebie, co jest zachowaniem nielogicznym.
sprowadzasz dyskusje na poziom najmniej o ciałach niebieskich, a logicznym jest wykupowanie na potęgę paliw do aut w całym kraju?? ale to dzieje się w całym kraju więc to jest dla ciebie logiczne? więc do tego nie masz żadnych obiekcji.

To tez nie jest logiczne ale dzieje się w całej Polsce, wiec nie da się wytłumaczyć "różnym temperamentem i charakterem"

Raczej owczym pędem

Dobra, pozostańmy przy konkluzji Elfir

Tak, u mnie są ludzie popierdoleni więc wykupują tonami żarcie z marketów a u ciebie inteligentni i logicznie rozumiejący świat więc nie czują potrzeby robienia zapasów.

Nie rozumiem jednego, z błahej sprawy robisz aferę rodem z CIA. Nie rozumiesz że ja jak większość tu piszących pisze o sowich spostrzeżeniach jakie widzą na co dzień ale rozumiem że tu nie można nic napisać bo zaraz zaczną się dopytywania rodem z przedszkola.

I co ma tu Elfir? Napisała swoją opinie na podstawie swoich obserwacji i temat się zakończył, natomiast tobie jak zwykle zawsze mało.

Dużo rzeczy którzy ludzie robią trudno wytłumaczyć jako logiczne, tak samo jak twoje natrętne dopytywania.