Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Apel.

Andrzej Wilhelmi

Recommended Posts

Arturo1972 napisał:
Dokładnie, czytałem wypowiedź specjalisty wojskowego, że Ukraina w większości trzyma w odwodzie zawodowe i wyszkolone wojsko, m.in do obrony Kijowa bo to jest priorytet dla nich.

Oby tak było.

Jednak mają małe szanse odbić całość zagrabionych ziem. Ruscy pewnie nie wygrają wojny, ale też nie odejdą z pustymi rękami. Ukraina straci ziemie i infrastrukturę, ruskie stracą sprzęt wojenny i rekruta, nas zabije inflacja, Niemcy dalej będą płacić ruskim za gaz, ruskie społeczeństwo będzie przeklinać Putina, może nawet jakiś pozorny przewrót nastąpi wraz z resetem stosunków. A my będziemy kupować bez sensu od Amerykanów, żeby nas lubili :)

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ratpaw napisał:
Jednak mają małe szanse odbić całość zagrabionych ziem. Ruscy pewnie nie wygrają wojny, ale też nie odejdą z pustymi rękami. Ukraina straci ziemie i infrastrukturę, ruskie stracą sprzęt wojenny i rekruta, nas zabije inflacja, Niemcy dalej będą płacić ruskim za gaz, ruskie społeczeństwo będzie przeklinać Putina, może nawet jakiś pozorny przewrót nastąpi wraz z resetem stosunków. A my będziemy kupować bez sensu od Amerykanów, żeby nas lubili :)

Myślę, że będzie troszkę inaczej, Ukraina podniosła rękawice i pójdzie po całości czyli łącznie z odzyskaniem swoich zabranych przez Rosję ziem w 2014r.

Za daleko to poszło, żeby Ukraina miała zrezygnować.

Dla Rosji "wygraną" będzie deklaracja Ukrainy, że nie wejdzie do NATO, tylko tyle.

Putin już dzisiaj jest przegranym i on o tym wie.

Jeśli go nie usuną już teraz to boję się, że jebnie bombkę na koniec...

Przypominam, wbrew pisowskiej propagandzie, że Polska również kupuje od Rosji gaz, ropę i węgiel i płaci Putinowi na wojnę.

PIS mógłby już zakręcić kurek od Rosji od gazu.

Nie robi jakoś tego i płaci dalej Putinowi.

Dlaczego ?

Bo ciemny lud kupi wszystko, jak to mawiał prezes Kurski,prezes TVPis !

Edytowane przez Arturo1972

Na jesieni zeszłego roku ukraiński parlament przyją ustawę zezwalającą na przebywanie obcych wojsk w Ukrainie. Wystsrczyło aby np. Turcja wprowadziła na Ukrainę swoje wojska i żadnej wojny by nie było. Szkolenie wojska jest czymś innym niż wiedza o pewnej agresji.

Wiecie dobrze że na wojnie się zarabia jak walczysz w niej to zarabiasz kulkę, a pieniądze zarabiają te państwa które pseudopomocy udzielają, przecież nikt za darmo broni im nie daje,

Andrzej733 napisał:
Na jesieni zeszłego roku ukraiński parlament przyją ustawę zezwalającą na przebywanie obcych wojsk w Ukrainie. Wystsrczyło aby np. Turcja wprowadziła na Ukrainę swoje wojska i żadnej wojny by nie było. Szkolenie wojska jest czymś innym niż wiedza o pewnej agresji.

Wiecie dobrze że na wojnie się zarabia jak walczysz w niej to zarabiasz kulkę, a pieniądze zarabiają te państwa które pseudopomocy udzielają, przecież nikt za darmo broni im nie daje,

Turcja jest w NATO, wejście Turcji do Ukrainy spowodowałoby wojnę Rosja-NATO a to oznacza III Wojnę Światową do czego nikt nie chce dopuścić.

Andrzej733 napisał:

Wojska Turcji gwarantujące przez swój pobyt pokój na teren Ukrainy to twój pomysł czy są jakieś poważne opracowania na ten temat?

Kto, wg Ciebie, udziela pseudopomocy Ukrainie i na tym zarabia?

Arturo1972 napisał:
Turcja jest w NATO, wejście Turcji do Ukrainy spowodowałoby wojnę Rosja-NATO a to oznacza III Wojnę Światową do czego nikt nie chce dopuścić.

Jak samolot rosyjski został zestrzelony nad terytorium Turcji, to jakoś do wojny nie doszło. Nawet pilota zabili jak spadał na spadochronie :)

Ten cały piąty artykuł jest równie użyteczny co papier toaletowy w dzisiejszych konfliktach. Zresztą NATO już tyle broni przekazało Ukrainie, włącznie z naszymi MIGami, że to już nie ma znaczenia (samoloty poleciały w formie części zamiennych :)

Wejście teraz obcych wojsk to wojna światowa. Piszę że był czas aby umożliwić niekoniecznie tureckich wojsk, na pobyt na Ukrainie. Tak jak Białoruś robiła wspólne manewry z Rosją, to trzeba było zrobić manewry na ukrainie ( dlatego Ukraina wprowadziła ustawę aby to umożliwić) A dlaczego Turcja... Bo obecnie tylko Turcja jest na tyle samodzielna i ma gdzieś traktaty oraz wystarczającą armię aby nikt jej nie ruszył.

Naiwnością jest myśleć że ktokolwiek Ukrainie daje broń za darmo. Odłączenie banków elektroniczne, przecież dwa największe banki nadal działają, to sankcje że oligarchom zabiorą jacht? Jak komuś złodziej podprowadzi taczkę to tragedia wielka? Nadal transport lądowy i inny istnieje. Przecież to trzeba było uciąć jak tylko wojna się zaczęła.

Na inflacji światowej zarobią największe banki, instytucje tak było od zawsze, tak jak na 2 wojnie zarobili ludzie, tak i teraz. Niemcy w ciągu roku chcą wydać ileś tam miliardów na zbrojenia.... No przecież ktoś te pieniądze weźmie.

Jedynym sposobem na pokój jest totalne rozbrojenie wszystkich a nie coraz więcej broni, a teraz płacz jak wojna.

Zadaliście sobie pytanie co by się stało jakby do władzy w USA dorwał się ktoś pokroju Putina? Historia uczy że wszystkie mocarstwa kiedyś upadają, a upadek giganta militarnego pokroju USA to gwarantowane problemy.

donvitobandito napisał:
Co do Ukrainy/Ukraińców, proszę wszystkich o jedno.

Wołyń- pamiętajmy!

Resztę niech sobie już każdy rozkminia jak chce.

Ty pamiętasz z własnych doświadczeń czy z opowieści?

Doczytałeś jaki udział w zbrodniach wołyńskich mieli Rosjanie?

Ukraina, Polska i Europa mają teraz ważniejsze sprawy niż "pamiętamy Wołyń".

Podajesz tekst z którego Putin się cieszy.

henrykow napisał:
I najwyraźniej masz nasrane w głowie wyśmiewając wartości które przez wieki Polacy wyznawali jako najwyższa wartość. gdyby tych wartości nie wyznawali to dzisiaj nie było by Polski.

Owszem, śmieszą mnie Ci dzisiejsi "patrioci" spod znaku Konfederacji czy PIS ogoleni na łyso z szalikami klubów piłkarskich na ryju,którzy to posługują się putinowska propagandą.

Dobry przykład poniżej prosto z Rosji, propaganda z ich TV,zamiast ROSJA wklej tam POLSKA.

Wyjdą hasła, które wygłaszają Ci od "buk,humor, ojcowizna"

"Kraj zamieszkały przez wyjątkowy naród – Rosjan hołdujących wielowiekowym tradycjom i broniących ruskojęzycznych ludzi na całym świecie.

A zgniły Zachód? To zdegenerowani rusofoby, to "gej-Europa" i "liberaści" [połączenie słów "liberałowie" i "pederaści" – red.], którzy zdeprawują rosyjskie dzieci, jak tylko im się pozwoli wydawać w Rosji ich książki i pokazywać ich filmy"

d7d napisał:
Ty pamiętasz z własnych doświadczeń czy z opowieści?

Doczytałeś jaki udział w zbrodniach wołyńskich mieli Rosjanie?

Ukraina, Polska i Europa mają teraz ważniejsze sprawy niż "pamiętamy Wołyń".

Podajesz tekst z którego Putin się cieszy.

Doczytałeś ilu rosyjscy partyzanci uratowali wtedy Polaków?

donvitobandito napisał:

Nie tych, ale ich potomków, którzy nie mówiąc przepraszam, na swój sposób, są z tego dumni :(

Podział nie jest na narodowości, tylko na dobrych i złych. Wojna demoralizuje. I w każdym narodzie będą ludzie, którzy dokonają okropnych rzeczy (często w szczytnym celu - ale czasami będą tkwili w błędnym przekonaniu, a czasami zrobią złe rzeczy bo są zwyczajnie źli).

Tylko piszący podręczniki historii mogą wybielić jakiś naród. Bo w każdym były, są i będą gnidy. Znajdą się też tacy, co będą te gnidy stawiali na piedestał z jakiegoś powodu (czy to w uznaniu celu, jaki im przyświecał, czy dla poklasku, czy z głupoty, czy z innego powodu).

Elfir napisał:
Czy kupując VW, styrodur BASF, wodę toaletową Hugo Boss, wiertarkę Bosh i niemiecki proszek do prania też rozkminiasz zbrodnie niemieckie na polskim narodzie?

Nie wiem, kogo pytasz. Ale ja BMW, VW (tu już nawet pomijając, że z takim nickiem jestem skazany na Toyotę - chociaż Japończycy też mają sporo "za uszami"), dr Oetker, H. Bossem ani innymi firmami wyrosłymi kasą od Hitlera nie śmierdzę.

Chef Paul napisał:
Widzę, że na tym forum, rasistów, ksenofobów, prawdziwych "patryjotów" i zwyczajnych trolli jest dość sporo.

Fakt, USA moralność mają w głębokim poważaniu. Ścigali się z Rosjanami o odpowiedzialnych za rakietowe ataki na Londyn. Zero moralności. To miałem na myśli pisząc " w szczytnym celu". Bez faszystowskich naukowców przegrali by nie tylko wyścig kosmiczny, ale też ZSRR by ich rozjechał rakietami z głowicami atomowymi.

Chirurgia plastyczna bez doktorów z obozów koncentracyjnych też by tak nie rozwinęła się.

Edytowane przez Kaizen

Kaizen napisał:
Nie wiem, kogo pytasz. Ale ja BMW, VW (tu już nawet pomijając, że z takim nickiem jestem skazany na Toyotę - chociaż Japończycy też mają sporo "za uszami"), dr Oetker, H. Bossem ani innymi firmami wyrosłymi kasą od Hitlera nie śmierdzę.

"Elfir-ka" dyskretnie ale dobitnie adresowała swój post.

I tu się w pełni z nią zgadzam.

Kaizen napisał:

Kaizen napisał:
Fakt, USA moralność mają w głębokim poważaniu. Ścigali się z Rosjanami o odpowiedzialnych za rakietowe ataki na Londyn. Zero moralności. To miałem na myśli pisząc " w szczytnym celu". Bez faszystowskich naukowców przegrali by nie tylko wyścig kosmiczny, ale też ZSRR by ich rozjechał rakietami z głowicami atomowymi.

Chirurgia plastyczna bez doktorów z obozów koncentracyjnych też by tak nie rozwinęła się.

Chwilę wcześniej pisałeś:

Kaizen napisał:
Podział nie jest na narodowości, tylko na dobrych i złych. ...

... więc sądziłem, że "z takim nickiem" (rozumiem, że ciągle się uczysz i doskonalisz), powinieneś zrozumieć, iż piszę także o ludziach a nie o krajach które zamieszkują, (piętnujesz "moralność" innych narodów porównując ją z jakim i z jakiego powodu?)

Czyżby moja wypowiedź (lub wypowiedź Elfir), spowodowała u Ciebie nagłą potrzebę przedstawienia swej "moralnej czystości" czy jakaś forma swoiście pojętego "patriotyzmu" do miejsca w którym mieszkasz?

Być może jednak to tylko małe iskierki ksenofobii lub nutki zazdrości?

Mam kolegę mieszkającego w Genewie, napisz trochę o obrzydliwościach kraju jego zamieszkania.

Kaizen napisał:
Podział nie jest na narodowości, tylko na dobrych i złych. Wojna demoralizuje. I w każdym narodzie będą ludzie, którzy dokonają okropnych rzeczy (często w szczytnym celu - ale czasami będą tkwili w błędnym przekonaniu, a czasami zrobią złe rzeczy bo są zwyczajnie źli)...

Amen.

Pomagajmy Ukraińcom.

images.png

unnamed.jpg