Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym załatwić trawę w kostce brukowej? - Domestos?

Recommended Posts

Cześć.

Chciałem pozbyć się trawy z pomiędzy kostki brukowej. Mechanicznie jest ciężko, bo urządzenie jest troszkę za szerokie i się blokuje.

Myślałem, żeby spryskać punktowo np strzykawką, żeby nie poplamić kostki czymś mocnym np domestosem.

Do trawnika mam daleko od kostki więc może być coś trujące. Może kretem ją potraktować?

• 3 weeks później...

Za młodego robiliśmy nożem. Ocet jest dobry, ale na chwilę. Chwasty odrosną. Z kolei roundup jest strasznym świństwem, ale skutecznym. Ja wykluczam jego stosowanie u siebie w jakiejkolwiek sytuacji.

Nie sprawdzałem - ale gdybym miał czas, to ściągnąłbym kostkę, zebrał podkład, położył grubą folię, zasypał piaskiem z cementem, ubił i na nowo położył. Na 5-10 lat powinno wystarczyć.

Za młodego robiliśmy nożem. Ocet jest dobry, ale na chwilę. Chwasty odrosną. Z kolei roundup jest strasznym świństwem, ale skutecznym. Ja wykluczam jego stosowanie u siebie w jakiejkolwiek sytuacji.

Nie sprawdzałem - ale gdybym miał czas, to ściągnąłbym kostkę, zebrał podkład, położył grubą folię, zasypał piaskiem z cementem, ubił i na nowo położył. Na 5-10 lat powinno wystarczyć.

Roundup zdaje się został wycofany ze sprzedaży? Szkodliwość dla człowieka i wysoka toksyczność tego preparatu została dobrze udokumentowana - modyfikuje kod genetyczny organizmów, przez co zamierają. Nie wiadomo jakie efekty uboczne po latach będzie mieć pryskanie własnej działki tym preparatem.

Edytowane przez Lew2

Roundup zdaje się został wycofany ze sprzedaży? .

nie. Kupisz bez problemu.

Podobnie jak i inne środki oparte na glifosacie.

Szkodliwość udokumentowana jedynie kiedy stosujący nie stosuje się do zaleceń BHP - wdycha opary, ma kontakt bezpośrednio skóry z cieczą.

Dlatego ubranie robocze, rękawice, maska i gogle to podstawa.

• 1 year później...