Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom do 115m^2 - proszę o porady , parter czy pietrówka

Recommended Posts

Ja już kurde sam nie wiem...

Przyzwyczajaj się ;) Przy budowie jesteś zalewany informacjami ze wszystkich stron, każdy mówi inaczej. Dużo ludzi broni swoich (nieudanych) wyborów, bo nie potrafią się sami przed sobą przyznać, że wybrali źle. Inni nie do końca rozumieją i powtarzają bzdury. Do tego jeszcze firmy, które uprawiają marketing szeptany, zniechęcają do rozwiązań konkurencyjnych (bo przecież to dla nich biznes).

• Odpowiedzi 500
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobra,

już bez kombinowania z mojej strony strop będzie monolityczny, mobilizują spadki cen stali (juz 3650zł netto).

Będzie to zrobione myśle solidnie.

Wiem jaki projekt, jaki strop i z czego zrobione BK, prosze o rade z czego zrobić ławy fundamentowe.

Po prosiłbym również o rady papierologiczne, ile to trwa i ile mniej wiecej kosztuje.

Z extra dom uzyskałem maila, że potrzebuje poniższe rzeczy mieć załatwione:

Przed
rozpoczęciem budowy należy: 

1.
Postarać się o uzyskanie WARUNKÓW ZABUDOWY I ZAGOSPODAROWANIA TERENU w Wydziale Architektury i Nadzoru Budowlanego Urzędu Miasta i Gminy lub uzyskanie Wypisu i Wyrysu z Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego ze Starostwa. . 

2.
Zlecić wykonanie u uprawnionego geodety aktualnej mapy sytuacyjno-wysokościowej w skali 1 : 500 przeznaczonej do celów projektowych. 

3.
Zakupić projekt projektu domu. Należy zlecić wykonanie adaptacji tj. dostosowaniu projektu do istniejących w danym terenie warunków przez uprawnionego projektanta. 

Do
projektu wydajemy zgodę na zmiany, dzięki czemu projekt mogą Państwo dostosować do swoich potrzeb. 

4.
Uzyskać WARUNKI TECHNICZNE dostawy mediów: 

-
energii elektrycznej - Zakład Energetyczny 

-
wody i odbioru ścieków - Zakład Wodociągów i Kanalizacji 

-
gazu - Zakład Gazowniczy 

5.
Wykonać opinię geologiczną. 

6.
Uzyskać decyzję o wyłączeniu gruntów z produkcji rolnej (dla gruntów kl. I do III). 

7.
Uzyskać uzgodnienia - ZAKŁAD UZGODNIENIA DOKUMENTACJI PROJEKTOWEJ (ZUDP): 

-projektu
przyłącza energii elektrycznej 

-projektu
przyłącza wody i kanalizacji 

-projektu
gazowego. 

8.Uzyskać
pozwolenie na budowę. 

Po
uzyskaniu POZWOLENIA NA BUDOWĘ, inwestor powinien odczekać do uprawomocnienia się decyzji (ok. dwa tygodnie). 

Dzisiaj wysłalem gdzieś z 10 maili o wycenę adaptacji projektu.

Dostałem na rarazie dwie odpowiedzi, jedna była na adaptacje tylko projektu - kwota 3300zł, a druga odpowiedź była taka:

poniżej wycena adaptacji projektu typowego:

1. opinia geologiczna 300zł (wykonana przez konstruktora), lub 850zł
(przez geologa - dwa odwierty)

2. adaptacja projektu typowego 2500zł

3. branżyści (konstruktor, instalator sanitarny, elektryk) - 1500zł

4. przyłącza:

a. wodociągowe - 1500zł

b. kanalizacyjne - 1500zł

5. załatwianie spraw do uzyskania pozwolenia na budowę - 1500zł
6. mapa do celów projektowych 1200-1500zł

suma: 10.000zł-10.850zł

Człowiek z tego filmu:

10:36 sekeundową, przed budową (nie liczac kierownika budowy) miał koszt całkowity 11 400zł - z tego projekt i adaptacja 8300zł.

Zapłaciłem połowę za kompletny projekt indywidualny (włącznie z reprezentacją w urzędzie) - połowę tego, co ten gość z Twojej wyceny chce za adaptację gotowego projektu.

Wyśmiej typa i odmów płacenia takiej chorej kwoty. Byłoby to znośną kwotą za elegancki i kompletny projekt indywidualny domu, a nie adaptację gotowca.

Zapłaciłem połowę za kompletny projekt indywidualny (włącznie z reprezentacją w urzędzie) - połowę tego, co ten gość z Twojej wyceny chce za adaptację gotowego projektu.

Wyśmiej typa i odmów płacenia takiej chorej kwoty. Byłoby to znośną kwotą za elegancki i kompletny projekt indywidualny domu, a nie adaptację gotowca.

Wrzuciłem to na forum, aby też ludzie widzieli jakie oferty architekci wysyłają.

Czekam na resztę ofert lub, może kto ma kogoś do polecenia w Małopolsce.

Płaciłeś 5-6 tys za projekt indywidualny z reprezentacją w urzędzie...?

Owszem. 5700 brutto.

Z tym, że u młodej architektki krótko po studiach, więc nie musiałem się obawiać "podatku za renomę". Pozwolenie dostałem, zbudować zbudowałem, jestem na etapie deweloperskim.

Dom banalny, szopa z dwuspadem, więc dziwiłem się, że chciano za to ogromnych pieniędzy.

Dobra,

już bez kombinowania z mojej strony strop będzie monolityczny, mobilizują spadki cen stali (juz 3650zł netto).

Będzie to zrobione myśle solidnie.

Wiem jaki projekt, jaki strop i z czego zrobione BK, prosze o rade z czego zrobić ławy fundamentowe.

Po prosiłbym również o rady papierologiczne, ile to trwa i ile mniej wiecej kosztuje.

Z extra dom uzyskałem maila, że potrzebuje poniższe rzeczy mieć załatwione:

Przed
rozpoczęciem budowy należy: 

1.
Postarać się o uzyskanie WARUNKÓW ZABUDOWY I ZAGOSPODAROWANIA TERENU w Wydziale Architektury i Nadzoru Budowlanego Urzędu Miasta i Gminy lub uzyskanie Wypisu i Wyrysu z Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego ze Starostwa. . 

2.
Zlecić wykonanie u uprawnionego geodety aktualnej mapy sytuacyjno-wysokościowej w skali 1 : 500 przeznaczonej do celów projektowych. 

3.
Zakupić projekt projektu domu. Należy zlecić wykonanie adaptacji tj. dostosowaniu projektu do istniejących w danym terenie warunków przez uprawnionego projektanta. 

Do
projektu wydajemy zgodę na zmiany, dzięki czemu projekt mogą Państwo dostosować do swoich potrzeb. 

4.
Uzyskać WARUNKI TECHNICZNE dostawy mediów: 

-
energii elektrycznej - Zakład Energetyczny 

-
wody i odbioru ścieków - Zakład Wodociągów i Kanalizacji 

-
gazu - Zakład Gazowniczy 

5.
Wykonać opinię geologiczną. 

6.
Uzyskać decyzję o wyłączeniu gruntów z produkcji rolnej (dla gruntów kl. I do III). 

7.
Uzyskać uzgodnienia - ZAKŁAD UZGODNIENIA DOKUMENTACJI PROJEKTOWEJ (ZUDP): 

-projektu
przyłącza energii elektrycznej 

-projektu
przyłącza wody i kanalizacji 

-projektu
gazowego. 

8.Uzyskać
pozwolenie na budowę. 

Po
uzyskaniu POZWOLENIA NA BUDOWĘ, inwestor powinien odczekać do uprawomocnienia się decyzji (ok. dwa tygodnie). 

Dzisiaj wysłalem gdzieś z 10 maili o wycenę adaptacji projektu.

Dostałem na rarazie dwie odpowiedzi, jedna była na adaptacje tylko projektu - kwota 3300zł, a druga odpowiedź była taka:

poniżej wycena adaptacji projektu typowego:

1. opinia geologiczna 300zł (wykonana przez konstruktora), lub 850zł
(przez geologa - dwa odwierty)

2. adaptacja projektu typowego 2500zł

3. branżyści (konstruktor, instalator sanitarny, elektryk) - 1500zł

4. przyłącza:

a. wodociągowe - 1500zł

b. kanalizacyjne - 1500zł

5. załatwianie spraw do uzyskania pozwolenia na budowę - 1500zł
6. mapa do celów projektowych 1200-1500zł

suma: 10.000zł-10.850zł

Człowiek z tego filmu:

10:36 sekeundową, przed budową (nie liczac kierownika budowy) miał koszt całkowity 11 400zł - z tego projekt i adaptacja 8300zł.

1. Pierwszą rzeczą - już przed zakupem działki - powinno być ustalenie istnienia MPZP lub wystapienie o WZ.

2. W oparciu o WZ/MPZP tworzysz projekt.

3. Od razu występujesz o warunki przyłacza wod lub wod-kan oraz prąd.

4. Sugeruję też załatwić prąd na działkę (może to trwać nawet rok) oraz wodę.

5. Załatwianie papierologii - licz 6-12 miesięcy. Koszt - wliczam projekt - kilka-kilkanaście tyś.

6. Co do kosztu adaptacji za 10k+ - cena z d**y. Za tyle, tak jak kolega pisał, zlecisz wykonanie projektu indywidulnego.

7. Zastanów się nad tym co i jak chcesz mieć zbudowane - usiądź z kartką i rozrysuj wiele odpowiadających Ci opcji. Jak widzisz koszt "gotowego" projektu to min. 5 k. Ja w zeszłym roku płaciłem za mój indywidualny (kompletny) jakieś 8k (wraz z branżówkami etc.) i reprezentacją przed urzędami. Poznań.

Żeby ci zaprojektowali przyłącza wod-kan to musisz najpierw mieć warunki przyłączenia, bo na podstawie czego to zrobią?

Szczerze mówiąc, to projektu tych przyłączy nie robił bym u architekta. U mnie było tak, że jak dostałem w wodociągach warunki, to spytałem czy kogoś nie mają i polecili mi gościa do projektu. Plus taki, że znał lokalne warunki, był obeznany z urzędem i zrobił projekt pod ich wytyczne. Potem zero problemu z wykonaniem i odbiorem.

Ważne - zaprojektuj od razu WM jeśli planujesz. Wtedy na etapie zalewania stropu zrobisz od razu odpowiednie przepusty, oszczędzi ci to później ekipy z wiertnicą co tanie nie jest.

Zanim zaczniesz cokolwiek adaptować i ponosić koszta wystąp o tą WZtke.

Potrzebuje to? W mailu z extra dom pisało, że zamiast tego moge mieć wypis i wyrys z MPZP (punkt 1 )

1. Pierwszą rzeczą - już przed zakupem działki - powinno być ustalenie istnienia MPZP lub wystapienie o WZ.

2. W oparciu o WZ/MPZP tworzysz projekt.

3. Od razu występujesz o warunki przyłacza wod lub wod-kan oraz prąd.

4. Sugeruję też załatwić prąd na działkę (może to trwać nawet rok) oraz wodę.

5. Załatwianie papierologii - licz 6-12 miesięcy. Koszt - wliczam projekt - kilka-kilkanaście tyś.

6. Co do kosztu adaptacji za 10k+ - cena z d**y. Za tyle, tak jak kolega pisał, zlecisz wykonanie projektu indywidulnego.

7. Zastanów się nad tym co i jak chcesz mieć zbudowane - usiądź z kartką i rozrysuj wiele odpowiadających Ci opcji. Jak widzisz koszt "gotowego" projektu to min. 5 k. Ja w zeszłym roku płaciłem za mój indywidualny (kompletny) jakieś 8k (wraz z branżówkami etc.) i reprezentacją przed urzędami. Poznań.

Ad. 1Jest MPZP.

Ad. 3 Tutaj Wam opowiem przeciekawą historie, mieszkam na wsi (obok tej działki co zakupiłem 3 lata temu) i woda przez tą działke idzie.

Sytuacja wygląda tak, że wpłacam 5tys do spółki wodociągowej i mam wodę, ale musze sobie ją sam ogarnać (dla mnie to prosta robota, wymaga odkopania lini wodnej, wstawienie trójnika i licznika już w budynku).

Co do kanalizacji.... zaraz nad działka była puszczana linia kanalizacyjna, ale nie jest jeszcze uruchomiona...

Tylko jest problem ze spadem i prawdopodobnie mimo to, nie bedzie możliwości sie przyłączyć... temat do weryfikacji

Ad.4 Co do przyłącza energetycznego, pośrednio ja już wystapiłem o warunki przyłączeniowe...

Ad.5 - ja zakładałem, że do wbicia 1 łopaty będe musiał wydać 15tys(w tym geodeta), różnie ludzie wydawali na internecie. Ale ja mam prosty projekt i adaptacje, tylko szczzerze nie chce mi się za tymi urzędami chodzić... wolałbym to komuś zlecić..

Czekam na resztę wycen od architektów, bo jak nie to sam to ogarnę... papierologie i zapłace po prostu za adaptacje..

Na granicy działki idzie linia SN 15kV oraz słup, w tym miesiącu ma zostać usuniety a linia skablowana, przy okazji projektant załatwiał mi od razu złącze kablowe z warunkami, abym już miał od razu to. Muszę do niego odświeżyć temat, na czym to utkneło.

Ad. 6 Nie znam sie, dlatego Wam wrzucam do oceny, pomagacie mi cały czas i dlatego jestem bardzo wdzięczny Wam za to.

Ad. 7 Dobra cene miałeś.

Ja już to mam rozrysowane, wrzuce Wam dzisiaj wieczorem jak to zrobiłem sobie w AutoCadzie.

Żeby ci zaprojektowali przyłącza wod-kan to musisz najpierw mieć warunki przyłączenia, bo na podstawie czego to zrobią?

Szczerze mówiąc, to projektu tych przyłączy nie robił bym u architekta. U mnie było tak, że jak dostałem w wodociągach warunki, to spytałem czy kogoś nie mają i polecili mi gościa do projektu. Plus taki, że znał lokalne warunki, był obeznany z urzędem i zrobił projekt pod ich wytyczne. Potem zero problemu z wykonaniem i odbiorem.

Ważne - zaprojektuj od razu WM jeśli planujesz. Wtedy na etapie zalewania stropu zrobisz od razu odpowiednie przepusty, oszczędzi ci to później ekipy z wiertnicą co tanie nie jest.

Opisywałem jak to mam z wodą, kanalizacją i energią elektryczną...

Ale faktycznie może zbyt skrótowo to jest...

Da sie drogą mailową wystepować o warunki przyłączeniowe do działki?

Potrzebuje to? W mailu z extra dom pisało, że zamiast tego moge mieć wypis i wyrys z MPZP (punkt 1 )

Ad. 1Jest MPZP.

Ad. 3 Tutaj Wam opowiem przeciekawą historie, mieszkam na wsi (obok tej działki co zakupiłem 3 lata temu) i woda przez tą działke idzie.

Sytuacja wygląda tak, że wpłacam 5tys do spółki wodociągowej i mam wodę, ale musze sobie ją sam ogarnać (dla mnie to prosta robota, wymaga odkopania lini wodnej, wstawienie trójnika i licznika już w budynku).

Co do kanalizacji.... zaraz nad działka była puszczana linia kanalizacyjna, ale nie jest jeszcze uruchomiona...

Tylko jest problem ze spadem i prawdopodobnie mimo to, nie bedzie możliwości sie przyłączyć... temat do weryfikacji

Ad.4 Co do przyłącza energetycznego, pośrednio ja już wystapiłem o warunki przyłączeniowe...

Ad.5 - ja zakładałem, że do wbicia 1 łopaty będe musiał wydać 15tys(w tym geodeta), różnie ludzie wydawali na internecie. Ale ja mam prosty projekt i adaptacje, tylko szczzerze nie chce mi się za tymi urzędami chodzić... wolałbym to komuś zlecić..

Czekam na resztę wycen od architektów, bo jak nie to sam to ogarnę... papierologie i zapłace po prostu za adaptacje..

Na granicy działki idzie linia SN 15kV oraz słup, w tym miesiącu ma zostać usuniety a linia skablowana, przy okazji projektant załatwiał mi od razu złącze kablowe z warunkami, abym już miał od razu to. Muszę do niego odświeżyć temat, na czym to utkneło.

Ad. 6 Nie znam sie, dlatego Wam wrzucam do oceny, pomagacie mi cały czas i dlatego jestem bardzo wdzięczny Wam za to.

Ad. 7 Dobra cene miałeś.

Ja już to mam rozrysowane, wrzuce Wam dzisiaj wieczorem jak to zrobiłem sobie w AutoCadzie.

Opisywałem jak to mam z wodą, kanalizacją i energią elektryczną...

Ale faktycznie może zbyt skrótowo to jest...

Da sie drogą mailową wystepować o warunki przyłączeniowe do działki?

1. Jak jest MPZP to nie ma WZ. MPZP dajesz architektowi/projektantowi i robi tak, by się zgadzało.

2. Woda na działce. Woda - w sensie wodociąg idzie przez Twoja działkę? Dlaczego trzeba zapłacić 5k? U mnie była już podciągnięta linia na działkę. Wystarczyło przygotować tymczasową studzienkę, potem wykonać przyłącze docelowe do domu, zawnioskować o wyłączenie wody, przenieść licznik i włączyć wodę. Wszystko wyniosło mnie (z pamięci) 3 tys. zł.

3. Ścieki można pompować, ale wszystko będziesz miał w warunkach przyłącza.

4. Pośrednio? Jak to się robi? :D Zakłądam, że o to chodzi: "Na granicy działki idzie linia SN 15kV oraz słup, w tym miesiącu ma zostać usuniety a linia skablowana, przy okazji projektant załatwiał mi od razu złącze kablowe z warunkami, abym już miał od razu to. Muszę do niego odświeżyć temat, na czym to utkneło."

5. Dobrze liczysz. Mnie wszystkie papiery, przyłącza, opłaty, opinie etc. kosztowały 22-25 k. Przed wbiciem łopaty poszło 10-15 k.

Na początek starostwo i wypisy i wyrysy trzeba pobrać. Potem geodeta - ustalenie/wznowienie granic (jeśli jest z tym problem) i sporządzenie mapki do celów projektowych. Potem geolog i odwierty.

Mapkę i wyniki badań dajesz projektantowi i tworzy lub adaptuje projekt.

W międzyczasie zapewne jakieś zaświadczenia archeologiczne trzeba będzie załatwić, tereny chronione etc.

Dosyłasz mu warunki przyłączenia i wszystko składa w starostwie.

Czekasz i masz glejt na budowę.

Wołasz geodetę i tyczy Ci osie. Wołasz koparkę i grodzisz teren.

Zamawiasz i zwozisz towar.

Tak zacznie Ci się budowa od stanu 0 :)

6. Warto składać zapytania ofertowe - złożyliśmy kilkadziesiąt zapytań. Na część nie dostaliśmy odpowiedzi. Między resztą był ogromny rozstrzał. Warto negocjować na każdym kroku. Jak chcesz dam Ci namiary do mojej architekt (priv), ale lepiej żeby lokals ogarniał sprawy w starostwie/gminie (kwestia przetartych ścieżek).

7. Sprawdź, czy jest taka możliwość, ale stawiam, że raczej tradycyjnie papier. Spokojnie jeden dzień wydrukujesz, uzupełnisz i wyślesz. Potem tylko uzupełniasz (jeśli były błędy) lub odbierasz i po temacie.

Warunki przyłącza określą czy i na jakich zasadach możesz się przyłączyć. Tutaj podejście dysponentów sieci bardzo się różnią od rejonu naszego pięknego kraju. Najgorsza opcja, to brak możliwości podłączenia się bez rozbudowy infrastruktury - czyli zatrzymana infrastruktura. Możesz, w międzyczasie, przejść się/zadzwonić do BOK i rozpytać się jak to wygląda dla Twojej okolicy.

Co do stropu monolitycznego w domu parterowym z dachem 35 stopni - konkretnie bym przemyślał czy faktycznie nie podwyższyć ścianki kolankowej i nie zrobić schodów. Schody liczmy 15tyś, ścianka kolankowa liczmy 10tyś, ocieplenie dachu, dodatkowa elewacja liczmy 15tyś, jakieś okna, liczmy 10tyś i za dodatkowe 50tyś mamy pełnoprawne 105m2 powierzchni w stanie surowym. Pytanie czy stać na to? Bo jeśli tak to ja bym rozważył opcje zrobienia poddasza. Póki co może tam być pralnia, siłownia, przestrzeń na graty, ale jeśli kiedyś przyda się dodatkowa powierzchnia to łatwo to będzie można zaadoptować. Podczas ewentualnej sprzedaży domu też ma to znaczenie.

Jeszcze nawet sobie pomyślałem, że można nie robić schodów (czyli dodatkowy koszt to tylko 35tyś) ale tak to zrobić aby można było dorobić dodatkowe wejście od zewnątrz tak aby uzyskać drugi niezależny lokal w stanie surowym. I wówczas można go oddać dzieciom, czy nawet wynająć aby na leki starczyło przy emeryturach, które będą niskie ;) Myślę, że te 35tyś za dodatkowy lokal 105m2, który można oddać/sprzedać/wynająć to ciekawy pomysł.

Jeśli nie ma planu na adaptację "na już", to zrobiłbym tylko szerszy korytarz na ew. drewniane schody. Strop monolityczny to największy wydatek i dlatego ostro bym się nad tym zastanowił. Przy ok. 100 m2 to może być od min. 30 tys. zł. Oszczędność będzie na suficie podwieszanym. Żaden mój znajomy nie robił lekkiego/drewnianego stropu, więc nie pomogę jak, za ile i czy warto. Planuję drugi dom (nie dla mnie) i tam będzie tylko parter + wiązary na wieńcu).

Tylko, że jeśli nie zrobisz ścianki kolankowej i nie wstawisz okien to te 105m2 będzie bardzo mało ustawne i niepraktyczne. Realnie to pewnie będzie tej powierzchni połowa. Bez okien to i tak to będzie wyglądało jak strych a nie jak poddasze.

Sorry, nie wskazałem do czego się odnoszę:

" i nie zrobić schodów. Schody liczmy 15tyś, ścianka kolankowa liczmy 10tyś, ocieplenie dachu, dodatkowa elewacja liczmy 15tyś, jakieś okna, liczmy 10tyś i za dodatkowe 50tyś mamy pełnoprawne 105m2 powierzchni w stanie surowym."

Ściana kolankowa to zawsze dobry pomysł - pytanie jaka wysokość. Założyłem że jest, a dywagacja dotyczy jej wysokości :) Koszt samej ściany jest raczej niewielki - np. 2-3 tys. zł (liczyłem to: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377743-Dom-do-115m-2-prosz%C4%99-o-porady-parter-czy-pietr%C3%B3wka&p=8138036&viewfull=1#post8138036 ). Ocieplenie/elewacja będzie droższa (3-4 tys.). . Okna - dodać połaciowe jak zapadnie decyzja na adaptację).

U mnie - ogromne ściany kolankowe (2m) + szczytowe i ocieplenie z elwacją - kosztowały mniej niż 9 tys. zł (okna - mniej więcej +10k), strop z schodami 150m2 ~ 22k (dla samego piętra wyszłoby pewnie max 15k), beton 8k, zbrojenie pewnie kilka tys. + robocizna kilka tys. Potem izolacja podłogi chyba 3k, posadzka 3k. Dodatkowe prądy, wodkan i ogrzewanie (niech będzie +10k) Można powiedzieć, że za dodatkowe 80m2 zapłaciłem 60k do stanu deweloperskiego. Niezła cena, jak za PLN/m2

Edytowane przez Sativum

Koszt robi dodatkowy wieniec z słupami. Za 2-3tyś to raczej nikt się roboty wykonania samego wieńca nie podejmie. Taki wieniec to stal, beton, szalunki + robota. Do tego materiał na ściany + robota... ja zakładam 10tyś ale tak naprawdę to nie mam pojęcia ile to może aktualnie kosztować.

Pisałeś o oknach połaciowych - moim zdaniem lepiej wstawić normalne okna w ścianie szczytowej. Takie np. 150cm na 230cm. Raz, że jest widok z okna na coś innego niż niebo, dwa, że mniejsza szansa, że z takimi oknami będą jakieś problemy, trzy - lepsza akustyka (nie słychać np. uderzającego deszczu w okno połaciowe), mniej się nagrzewa dom latem itd.

Faktycznie nie uwzględniłem drugiego wieńca i trzpieni. Na oko wyniosło to mnie +/- 8-10k

Niby to prawda co piszesz, ale....:

1. Prace zlecamy za całość, a nie etapy (byłoby to dużo droższe rozwiązanie).

2. Budowałem 2021-2022 więc ceny dość aktualne (ale przed ogromnymi zwyżkami)

-----

Wszystko można, ale by zrobić to minimalnym kosztem (na wszelki wypadek) to można sobie odpuścić (i potem ciąć dach pod okna). Jeśli jednak mało prawdopodobne jest wykorzystanie piętra, to koszty dodatkowych prac będą niemałe i chyba lepiej sobie odpuścić (jeśli autor nie ma chęci lub możliwości wydania $$$). Jeśli bym budował dom do 150 m2, to na pewno nie robiłbym stropu - parter + więźba na mocnym wieńcu/ew. wiązary

Co do stropu monolitycznego w domu parterowym z dachem 35 stopni - konkretnie bym przemyślał czy faktycznie nie podwyższyć ścianki kolankowej i nie zrobić schodów. Schody liczmy 15tyś, ścianka kolankowa liczmy 10tyś, ocieplenie dachu, dodatkowa elewacja liczmy 15tyś, jakieś okna, liczmy 10tyś i za dodatkowe 50tyś mamy pełnoprawne 105m2 powierzchni w stanie surowym. Pytanie czy stać na to? Bo jeśli tak to ja bym rozważył opcje zrobienia poddasza. Póki co może tam być pralnia, siłownia, przestrzeń na graty, ale jeśli kiedyś przyda się dodatkowa powierzchnia to łatwo to będzie można zaadoptować. Podczas ewentualnej sprzedaży domu też ma to znaczenie.

żadnych ścianek, żadnych schodów i kombinowania ze strychem. Takie jest moje zdanie. Potrzebujesz poddasza? Budujesz poddasze, chcesz parter ? budujesz parter i zagryzasz zęby że masz 100 m2 nad głową niewykorzystane , w pełni! Bo zazwyczaj pójdzie tam pare instalacji.

Chcesz sie wprowadzać na góre to musisz wstawić okna połaciowe licz, schody licz, podnieść scianke kolankowa o pare pustaków, parterówka będzie wyglądała jak zakała a nie dom przy takiej ściance (no ale niektorzy lubia mieszkac w straszydłach), łazienka! przeciez lezac na gorze nie bedziesz złaził by zrobić siku, a przez połaciowe ciężko to zrobić, docieplenie góry, karton gips nie jest to takie wcale proste i łatwe.

Ja jestem zdania powtórze:

chcesz parter buduj parter i nie kombinuj

akcpetujesz skosy buduj poddasze

chcesz chodzić prosto po całym pokoju na górze buduj pełne piętro.

P.S. jaka może być siłownia na strychu jak latem tam jest 50 stopni a zimą koło 0 ? I kto te pranie będzie dźwigał przez schody (jeszcze pewnie w parterówce takie wyciągane z sufitu) już to widzę.

Panowie,

nadal mam tylko odpowiedzi od 2 architektów, a dzisiaj jeden dzwonił, że wyśle ofertę na adaptacja i zajecie się całą papierologią oraz

podoba wycena za stan zerowy z materiałami (z czystej ciekawości,), firma zajmuje się projektami, adaptacja jak i wykonawstwem, podobno 300 budynków wykonali, dla mnie to i tak tylko do wyceny bedzie.

W piątek uczynie pierwszy mikro krok:D, bede w gminie i wystąpie o wypis i wyrys z MPZP.

Jeszcze nawet sobie pomyślałem, że można nie robić schodów (czyli dodatkowy koszt to tylko 35tyś) ale tak to zrobić aby można było dorobić dodatkowe wejście od zewnątrz tak aby uzyskać drugi niezależny lokal w stanie surowym. I wówczas można go oddać dzieciom, czy nawet wynająć aby na leki starczyło przy emeryturach, które będą niskie ;) Myślę, że te 35tyś za dodatkowy lokal 105m2, który można oddać/sprzedać/wynająć to ciekawy pomysł.

Dom będzie parterowy, bez możliwości i planu adaptacji poddasza...

Naprawde te 107m^2 dla mnie wystarczą. Znam rodzine 2+2, mają mieszkanie 63m^2...

Co do siłowni, miałem i w sumie mam w domu rodzinnym (ale nie używam), siłownia na strychu, w zimie to mi nawet woda zamarzała, ale chciało się wtedy,

a w wiosne to miałem z 40 stopni:D, naprawdę ekstremalnie idiotyczne warunki do treningu.

2. Woda na działce. Woda - w sensie wodociąg idzie przez Twoja działkę? Dlaczego trzeba zapłacić 5k? U mnie była już podciągnięta linia na działkę. Wystarczyło przygotować tymczasową studzienkę, potem wykonać przyłącze docelowe do domu, zawnioskować o wyłączenie wody, przenieść licznik i włączyć wodę. Wszystko wyniosło mnie (z pamięci) 3 tys. zł.

3. Ścieki można pompować, ale wszystko będziesz miał w warunkach przyłącza.

4. Pośrednio? Jak to się robi? :D Zakłądam, że o to chodzi: "Na granicy działki idzie linia SN 15kV oraz słup, w tym miesiącu ma zostać usuniety a linia skablowana, przy okazji projektant załatwiał mi od razu złącze kablowe z warunkami, abym już miał od razu to. Muszę do niego odświeżyć temat, na czym to utkneło."

5. Dobrze liczysz. Mnie wszystkie papiery, przyłącza, opłaty, opinie etc. kosztowały 22-25 k. Przed wbiciem łopaty poszło 10-15 k.

Na początek starostwo i wypisy i wyrysy trzeba pobrać. Potem geodeta - ustalenie/wznowienie granic (jeśli jest z tym problem) i sporządzenie mapki do celów projektowych. Potem geolog i odwierty.

Mapkę i wyniki badań dajesz projektantowi i tworzy lub adaptuje projekt.

W międzyczasie zapewne jakieś zaświadczenia archeologiczne trzeba będzie załatwić, tereny chronione etc.

Dosyłasz mu warunki przyłączenia i wszystko składa w starostwie.

Czekasz i masz glejt na budowę.

Wołasz geodetę i tyczy Ci osie. Wołasz koparkę i grodzisz teren.

Zamawiasz i zwozisz towar.

Tak zacznie Ci się budowa od stanu 0 :)

6. Warto składać zapytania ofertowe - złożyliśmy kilkadziesiąt zapytań. Na część nie dostaliśmy odpowiedzi. Między resztą był ogromny rozstrzał. Warto negocjować na każdym kroku. Jak chcesz dam Ci namiary do mojej architekt (priv), ale lepiej żeby lokals ogarniał sprawy w starostwie/gminie (kwestia przetartych ścieżek).

7. Sprawdź, czy jest taka możliwość, ale stawiam, że raczej tradycyjnie papier. Spokojnie jeden dzień wydrukujesz, uzupełnisz i wyślesz. Potem tylko uzupełniasz (jeśli były błędy) lub odbierasz i po temacie.

Warunki przyłącza określą czy i na jakich zasadach możesz się przyłączyć. Tutaj podejście dysponentów sieci bardzo się różnią od rejonu naszego pięknego kraju. Najgorsza opcja, to brak możliwości podłączenia się bez rozbudowy infrastruktury - czyli zatrzymana infrastruktura. Możesz, w międzyczasie, przejść się/zadzwonić do BOK i rozpytać się jak to wygląda dla Twojej okolicy.

Ad. 2

Tak wodaciag idzie przez moją działke . 5k to jest takie wpisowe , ustalone przez zarząd wodociągowi.

Ad. 3

To musze zbadać temat, bo inwestycja nie jest zakończona - ja w rodzinnym domu nie jestem przyłączony jeszcze.

Więc mogę też o warunki kanalizacji wystąpić do gminy, nawet jeśli inwestycja nie zakonczona?

Ad. 4

Tak, dokładnie, deal-deal , nie robie problemu, ale przy okazji mam mieć ZK, ianczej byłby kłopot...

Ad. 5

Jest trocę gonienia, ale czemu Tobie wyszlo aż tyle?

W sensie po wbiciu łopaty, skąd takie koszta u Ciebie? - przeglądnąłem dziennik - już wiem, u mnie odpadną koszty ogrodzenia,

z 2 stron jest z siatka, z trzeciej drzewka xD, a z czwartej wjazd i gazu też nie chce.

Ad. 6 - Jak jesteś gdzies z małopolski to chetnie po proszę o namiar.

Dlatego warto jest na samym początku ustalić jedną ścieżkę, zamknąć te ustalenia w pancernej skrzyni i tych założeń już nie zmieniać. Po wbiciu łopaty jak się ludzie zaczynają miotać to często wychodzą z tego same kłopoty.

Projekt wybrany, materiał ścian wybrany..., strop chyba wybrany... brak używania piętra na strychu...(

On ma trudny orzech do zgryzienia bo robi dach 35 stopni - czyli taki jak z poddaszem użytkowym. Do tego chce zrobić strop monolityczny. Trochę żal byłoby tam nie dołożyć ścianki kolankowej, 4 okien (na szczytach) i schodów. Z drugiej strony wiadomo, że te "dodatki" to nie są małe pieniądze, choć za dodatkową powierzchnię nie wyjdzie już jakoś dużo w przeliczeniu na m2.

Nie chce już grzebać... ten kąt 35 stopni wymuszony przez MPZP, w życiu bym takiego nie robił....

Robić okno w dachu dla światła słonecznego, czy tylko sobie tam oswietlenie zrobić jak bedzie potrzebne?

Dodatkowo zamieszczam wstępny usytuowanie domu i garażu blaszanego drewnopodobnego 6x6 na działce.

Nie za daleko od krawedzi działki? to wszystko?

uklad na dzialce.jpg

wymiary dzialki jpg.jpg

zdjecie dzialki 1 jpg.jpg

zdjecie dzialki 2 jpeg.jpg

Ja jestem zdania powtórze:

chcesz parter buduj parter i nie kombinuj

Podejrzewam, że każdy rozsądny architekt tak powie. Niesamowite, ile osób powtarza te same błędy i buduje "na wszelki wypadek".

A co do roli architekta, to bym jemu/jej pozostawił "sytuację". Ci ludzie wiedzą, jak umieścić budynek na działce.

P.S. jaka może być siłownia na strychu jak latem tam jest 50 stopni a zimą koło 0 ? I kto te pranie będzie dźwigał przez schody (jeszcze pewnie w parterówce takie wyciągane z sufitu) już to widzę.

Drugi raz widzę taki wpis. Dlaczego 50 st.? Nie macie żadnej izolacji na poddaszu? Ostatnio przerabialiśmy prądy na poddaszu i było mega przyjemnie (na zewn. +35 st., blachodachówka), a mam tam tylko 20 cm wełny między krokwiami...

Panowie,

nadal mam tylko odpowiedzi od 2 architektów, a dzisiaj jeden dzwonił, że wyśle ofertę na adaptacja i zajecie się całą papierologią oraz

podoba wycena za stan zerowy z materiałami (z czystej ciekawości,), firma zajmuje się projektami, adaptacja jak i wykonawstwem, podobno 300 budynków wykonali, dla mnie to i tak tylko do wyceny bedzie.

W piątek uczynie pierwszy mikro krok:D, bede w gminie i wystąpie o wypis i wyrys z MPZP.

Dom będzie parterowy, bez możliwości i planu adaptacji poddasza...

Naprawde te 107m^2 dla mnie wystarczą. Znam rodzine 2+2, mają mieszkanie 63m^2...

Co do siłowni, miałem i w sumie mam w domu rodzinnym (ale nie używam), siłownia na strychu, w zimie to mi nawet woda zamarzała, ale chciało się wtedy,

a w wiosne to miałem z 40 stopni:D, naprawdę ekstremalnie idiotyczne warunki do treningu.

Ad. 2

Tak wodaciag idzie przez moją działke . 5k to jest takie wpisowe , ustalone przez zarząd wodociągowi.

Ad. 3

To musze zbadać temat, bo inwestycja nie jest zakończona - ja w rodzinnym domu nie jestem przyłączony jeszcze.

Więc mogę też o warunki kanalizacji wystąpić do gminy, nawet jeśli inwestycja nie zakonczona?

Ad. 4

Tak, dokładnie, deal-deal , nie robie problemu, ale przy okazji mam mieć ZK, ianczej byłby kłopot...

Ad. 5

Jest trocę gonienia, ale czemu Tobie wyszlo aż tyle?

W sensie po wbiciu łopaty, skąd takie koszta u Ciebie? - przeglądnąłem dziennik - już wiem, u mnie odpadną koszty ogrodzenia,

z 2 stron jest z siatka, z trzeciej drzewka xD, a z czwartej wjazd i gazu też nie chce.

Ad. 6 - Jak jesteś gdzies z małopolski to chetnie po proszę o namiar.

Projekt wybrany, materiał ścian wybrany..., strop chyba wybrany... brak używania piętra na strychu...(

Nie chce już grzebać... ten kąt 35 stopni wymuszony przez MPZP, w życiu bym takiego nie robił....

Robić okno w dachu dla światła słonecznego, czy tylko sobie tam oswietlenie zrobić jak bedzie potrzebne?

Dodatkowo zamieszczam wstępny usytuowanie domu i garażu blaszanego drewnopodobnego 6x6 na działce.

Nie za daleko od krawedzi działki? to wszystko?

[ATTACH=CONFIG]459978[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]459979[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]459980[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]459981[/ATTACH]

1. MPZP drukujesz z neta - znajdujesz uchwałę w necie i ctr+P

2. Git - najtrudniejsze decyzje, to te między dobrym, a lepszym. Ważne by były dla nas optymalne. Parter bez stropu będzie zauważalnie tańszy.

3. Zawsze warto pytać. Zawsze jest jakaś inwestycja w toku. Ważne by zacząć gadać z zorientowanymi ludźmi w wodociągach. Podpowiedzą co i jak.

4. Moje zestawienie kosztów dla etapu papierologia:

41a9e978d0e8.jpg

5. Poznań, przedmieścia.

6. Okno połaciowe to naturalne światło na poddaszu + wyższa temperatura latem i straty ciepła zimą oraz potencjalne miejsce nieszczelności oraz dodatkowy koszt (od 1,5k). Nie korzystasz z góry, to bym sobie odpuścił. Jak wchodzić tam będziesz raz na rok, to kabel z żarówką lub latarka wystarczy.

7. Nie ogarniam mapki :) działka ma 32x52 m? front od granicy 21m? To kwestia indywidualna - ja np. lubię cofnięte od drogi domy, a moja pani - dokładnie odwrotnie. Ile metrów od granicy - po bokach i co tam się znajduje? Warunki umiejscowienia domu znajdują się w MPZP. Będzie linia nieprzekraczalna lub wyznaczona. Jak działka jest duża, to starałbym się umiejscowić dom w jej środku, a garażem zasłoniłbym się od najbardziej uciążliwego sąsiedztwa - estetycznego lub akustycznego albo wykorzystał jako ściana zapewniająca zwiększoną prwyatność.