Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom do 115m^2 - proszę o porady , parter czy pietrówka

Recommended Posts

A co się dziwisz, jak wysyłasz bardzo długie emaile? Trzeba zadzwonić, umówić się na termin, być przygotowanym do rozmowy (mapka to podstawa).

Nikt nie lubi być traktowany hurtowo. Pewnie sobie ludzie pomyśleli, że szukasz najtańszego architekta do przystosowania projektu do warunków na działce. Nie tędy droga.

Masz jakieś hobby, np narciarstwo czy wind surfing? A może lubisz rower, masz motor itd. Takie rzeczy trzeba gdzieś trzymać. A może lubisz robić sushi, może masz 30 pudełek na sałatki, masz daleko sklep, w którym się zaopatrujesz i potrzebujesz spiżarkę - to wszystko gdzieś trzeba trzymać. O to architekt powinien zapytać. A jak Ty wysyłasz serię emaili, to przecież nikt w połowie sezonu urlopowego nie będzie się z Tobą umawiał czy coś tam wyceniał. Mam dalej wrażenie, że źle do tego podchodzisz.

• Odpowiedzi 500
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ratpaw nigdy wcześniej tego nie robiłem,

firmy mają strony internetowe, wiec wysyłam zapytania , opisuje wstęp co chce,

zostawiam numer itd.

Zostaw numer i poproś o kontakt, bo chcesz zamówić projekt domu jednorodzinnego. Nic więcej. Jak jest możliwość to dzwoń, jak tylko formularz to nic nie poradzisz.

To jutro przedzwonie w te miejsca co wysyłałem i zobaczę.

Wiem, że jeden architekt , co mi też polecali go przebywa na urlopie, możę faktycznie przesadzam, sezon urlopowy .

Z innej beczki, kumple mi pisze, że kupywał w Listopadzie 2021 Beton komórkowy Termobetu 24x24x59 po 11zł/brutto sztuka,

a ja sie jarałem, że zaczyna to dochodzić do 15zł brutto z transportem..

Zostaw numer i poproś o kontakt, bo chcesz zamówić projekt domu jednorodzinnego. Nic więcej. Jak jest możliwość to dzwoń, jak tylko formularz to nic nie poradzisz.

Kolega dobrze radzi. Ja tak zrobiłem, co jednak nie zmieniło faktu, że z 30stu zapytań dostałem kilka odpowiedzi...

Szukaj, dzwon i negocjuj cenę. Na tym można majątek zaoszczędzić. Oszczędności trzeba szukać od samego początku

A najlepiej pokręć się po budowach w okolicy, pogadaj z ludźmi czy są zadowoleni z ekip, KB, projektanta. Popytaj znajomych którzy się ostatnio budowali. To lepsze źródło niż internet. Nieraz w lokalnych bańkach są po prostu dobre składy, które ogarniają najlepiej.

Wielu fachowców z którymi miałem kontakt unika w pierwszej chwili "naczytanych z Internetu" z wymaganiami na 20 stron. Najpierw połap kontakt, potem już szczegółowo ustalaj wymagania.

I nie przejmuj się, że teraz czegoś nie wiesz, krzywa uczenia idzie w górę bardzo szybko jeśli się przyłożysz.

Jest takie ryzyko. Miałem kilka osób z polecenia i już po kilku rozmowach widziałem, że poprzedni klienci po prostu nie mieli dużych wymagań dlatego wszystko się podobało. Na wszystko zawsze warto brać poprawkę.

Jednak dalej jest to dobra baza. Ekipę od SSO podpatrzyłem u sąsiada, kilka dni obserwowałem jak robią i fuksem akurat mieli okno. Z kolei "moi" elektrycy robią teraz kilka budów w okolicy bo sąsiedzi zagadali jak byli u mnie.

Mam same złe doświadczenia z takim szukaniem fachowców. Ludzie niechętnie się przyznają do błędów. Mi dwie osoby poleciły ekipę debili i te osoby były baaardzo zadowolone.

Też mam mieszane uczucia, ale może się to brać z różnych wymagań zamawiającego.

Na pewno warto gromadzić oferty i korzystać np. z portalu na "o" lub "t". Wiele osób wzięliśmy z portalu na o. Pozwoli też wyrobić sobie osąd ile kosztują dane prace.

Edytowane przez Sativum

Jest takie ryzyko. Miałem kilka osób z polecenia i już po kilku rozmowach widziałem, że poprzedni klienci po prostu nie mieli dużych wymagań dlatego wszystko się podobało. Na wszystko zawsze warto brać poprawkę.

Jednak dalej jest to dobra baza. Ekipę od SSO podpatrzyłem u sąsiada, kilka dni obserwowałem jak robią i fuksem akurat mieli okno. Z kolei "moi" elektrycy robią teraz kilka budów w okolicy bo sąsiedzi zagadali jak byli u mnie.

U sąsiada to zupełnie co innego. Miałem na myśli objeżdżanie okolicy w poszukiwaniu wykonawców. Po znajomości jak najbardziej.

Panowie oglądam trochę filmów którzy budowali parterówki 2021/2022 i ceny jakie ponieśli.

Parterówka 106m^2 - strop monolityczny - dach kopertowy (kąt nie znam)

https://www.youtube.com/c/DomZa100/videos

Stan zero - 46tys (35 tys materiał, 11 tys robocizna)

Murowanie + strop 48,45 tys (25,45 tys materiał, 23 tys robocizna)

Liczmy ukryte koszta (o którym sam autor wspomina) - 8tys

Ścianka kolankowa, wieniec, omurowanie komina 19 tys (materiał 9 tys, robocizna 10tys)

Wieźba dachowa 18 tys ( 8 tys materiał, 10 tys robocizna )

Pokrycie dachu, obróbka komina 35tys ( 23 tys materiał, 12 tys robocizna )

Suma SSO 173 - 174 tys

Oraz drugi przykład - budowa 2022 - dom 143m^2.- wiązary

https://www.youtube.com/channel/UCTTAl6zE9ebOtQ6bFr8MpAg

Stan zero 52,7tys ( 37,7 tys material , 15 tys robocizna)

SSO bez wiezby 51,3 tys ( 36,3 tys material, 15 tys robocizna )

sciany szczytowe , sciany dzialowe, konstrukcja dachu 59,3 tys ( nie bylo rozbicia na materialy )

Co o tym myślicie, domy stawiane na przełomie 2021/2022.

Ceny dobre, złe ? (mi się wydaje, że świetne ) .

Ceny materiałów budowlanych na jesień, zime zwykle taniały? Jak to było w poprzednich latach?

Buduj i tyle. Mi się wydawało, że piwnica będzie mnie kosztować przynajmniej 50 tysięcy więcej niż bez piwnicy, a się okazało, że wyszła taniej (gdybym musiał stawiać osobno garaż). Dom wielkości 100-110 m2 jest tani i prosty w budowie. Na ceny nie poradzisz, a się możesz nie raz pozytywnie zaskoczyć.

Buduj i tyle. Mi się wydawało, że piwnica będzie mnie kosztować przynajmniej 50 tysięcy więcej niż bez piwnicy, a się okazało, że wyszła taniej (gdybym musiał stawiać osobno garaż). Dom wielkości 100-110 m2 jest tani i prosty w budowie. Na ceny nie poradzisz, a się możesz nie raz pozytywnie zaskoczyć.

Na to licze, na razie czekam na odpowiedzi od architekta.

https://www.youtube.com/channel/UCPjE9vidywpK-zBlDWCNLEA/videos

Tutaj z kolei projekt parterowy waski, naprawdę "wąski" , trzy krótkie filmy i tam chyba z 20 ton stali weszło i kupione na górce...

Ty chyba żartujesz. Takie badanie jest podstawą do wykonania projektu, a kierownik ma pilnować wykonania wg tegoż.

Też mnie to dziwiło na początku w praktyce zawodowej. Żaden konstruktor tego przez lata nie wymagał, chyba że wiedział że teren jest zwodniczy. I faktem jest, że projektując w typowych warunkach nigdy nie zdarzyło się, że trzeba było zmieniać fundamenty. Za to bywa tak, że w odwiertach nic nie ma, a okazywało się po wykopie, że jednak woda stoi.

Pamiętajcie, to są 3 dziury w arbitralnie ustawionych punktachi i badanie jednorazowe. Deweloperzy, jak się szykują do dużej budowy na niepewnym gruncie, sondują dużo drożej przez kilka miesięcy. Bardziej niebezpieczna jest woda sezonowa, której jednorazowe badanie geotechn. nie wykaże. Jak zwykle jest rozjazd międzyprzepisami a realiami, stąd pewnie przez lata wszyscy te przepisy olewali.

Tym niemniej chyba weszliśmy w dywagacje za głęboko. Tak czy siak te badania warto zrobić dla świętego spokoju. Ale jedyny efekt jest taki, że w 1/1000 przypadków można wcześniej przeprojektować fundamenty i/lub zastosować igłofiltry. Bo warunki gruntowe I TAK weryfikują się ostatecznie dopiero przy wykopach (a i to dobrze, bo jak poz. wód się podnosi okresowo to przy krótkiej budowie można nawet nie zauważyć).

Panowie oglądam trochę filmów którzy budowali parterówki 2021/2022 i ceny jakie ponieśli.

Parterówka 106m^2 - strop monolityczny - dach kopertowy (kąt nie znam)

https://www.youtube.com/c/DomZa100/videos

Stan zero - 46tys (35 tys materiał, 11 tys robocizna)

Murowanie + strop 48,45 tys (25,45 tys materiał, 23 tys robocizna)

Liczmy ukryte koszta (o którym sam autor wspomina) - 8tys

Ścianka kolankowa, wieniec, omurowanie komina 19 tys (materiał 9 tys, robocizna 10tys)

Wieźba dachowa 18 tys ( 8 tys materiał, 10 tys robocizna )

Pokrycie dachu, obróbka komina 35tys ( 23 tys materiał, 12 tys robocizna )

Suma SSO 173 - 174 tys

Oraz drugi przykład - budowa 2022 - dom 143m^2.- wiązary

https://www.youtube.com/channel/UCTTAl6zE9ebOtQ6bFr8MpAg

Stan zero 52,7tys ( 37,7 tys material , 15 tys robocizna)

SSO bez wiezby 51,3 tys ( 36,3 tys material, 15 tys robocizna )

sciany szczytowe , sciany dzialowe, konstrukcja dachu 59,3 tys ( nie bylo rozbicia na materialy )

Co o tym myślicie, domy stawiane na przełomie 2021/2022.

Ceny dobre, złe ? (mi się wydaje, że świetne ) .

Ceny materiałów budowlanych na jesień, zime zwykle taniały? Jak to było w poprzednich latach?

Domek 106 m2 - wychodzi SSZ (przyjmuję jakieś 30-40 tys. za stolarkę) jakieś 1900-2000 zł za m2. Jeżeli ceny są brutto, to niezła jak netto to przeciętna. I kwartał 2022 wychodziło w parterówkach ok 2300 netto za SSZ, w piętrowych/z poddaszem 1800-2000 netto.

Tylko trzeba mieć na uwadze, że te metry to liczyć z garażem (tu akurat masz dobrze policzone w obu filmikach).

Tyle, że między końcem 2021 a teraz ceny chodzą jak sinusoida. Przez osatnie miesiące był duży skok i teraz spadają.

Dużo pewnie zależy od regionu.

Jeśli coś ci to pomoże to u mnie

marzec 2021 - maj 2022

parter 115m, 35 stopni

SSO - 129 tyś

SSZ - 182

DEW - 390

WYK - 585

Do tego formalności przed wbiciem ok 10, KB 4, przyłącza 12 (wod-kan, gaz, prąd- były w drodze), ogarnięcie działki - 40 (płot, kostka, równanie itp)

Z tym, że u mnie kilka tematów podnoszących cenę, można pewnie 10% spokojnie oszczędzić.

Tylko pamiętaj, to są już ceny historyczne. Zanim wbijesz łopatę minie pewnie rok. Kiedy ja robiłem rozeznanie to ludzie podobne domy stawiali za 450 na gotowo:/

Edytowane przez casual

U mnie (od września 2021), koło Warszawy, zero pracy własnej:

100m^2 parter, ściana kolankowa podniesiona, skos 30 stopni.

SSO (ale bez pokrycia dachowego, dla mnie to jest część SSZ) - 159 tys.

SSZ - 213 tys.

Dew - mam większość zakontraktowanych prac, część zrobiona - ok. 390 tys.

Pod klucz - a cholera wie, ale tu będzie spory udział pracy własnej i standard "IKEA", więc nie powinno być tragedii.

Wysokie koszty SSO są związane z głębokim wykopem (1,2m), nieprzydatnością piachu rodzimego (z 5000 wydałem na sam piach) oraz szerokich i potężnych fundamentów budowanych po cenie stali 4800/t (obecnie jest 3600).

Dodatkowo "kara za Warszawę" - robocizna zdecydowanie droższa, niż w innych częściach Polski.

SSZ mógł być ok. 5 tysięcy tańszy (gdybym nie szedł w podwyższony standard akustyczny okien).

Dew mógłby być ok. 35 tys. tańszy, gdybym nie robił rekuperacji i klimatyzacji.

Dlatego uważam, że 3500zł/m^2 w przypadku nawet małego domu do stanu deweloperskiego jest całkowicie wykonalne, przy wentylacji "grawitacyjnej" i bez klimatyzacji. Można dalej zmniejszać dzięki pracy własnej, jeżeli masz czas i kogoś do pomocy (ja nie miałem ani tego, ani tego). Aczkolwiek klimatyzacja ma ten duży plus, że to "dodatkowe" źródło ogrzewania i to całkiem wydaje (bo to przecież pompa ciepła jest), o ile wybierzemy model z funkcją grzania.

Chociaż rekuperatora bym nie pomijał. Nie trzeba wtedy otwierać okien. Cudowne gdy somsiad kosiarką pizgocze albo grilla robi.

Edytowane przez Mokebe