Sativum 31.07.2022 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Dlaczego nie. Za 7-8 tys kupisz projekt indywidualny w Poznaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.07.2022 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 (edytowane) nie będę występował o warunki przyłączenia Bez tego nie dostaniesz PnB. Jeżeli zobowiązuje się do uzyskania PnB to precyzuje też zakres jego odpowiedzialności - że muszą być co najmniej warunki przyłączy, plan zagospodarowania terenu, projekty branżowe itd. Na projekt wykonawczy nie ma szans - nawet za znacznie większe pieniądze IMO. I pamiętaj generalną zasadę przy budowaniu - tylko pieniądze w Twojej kieszeni motywują wykonawcę do dokończenia tematów. Więc płać dopiero po uzyskaniu efektu. Zostawiaj sobie co najmniej tyle kasy ile inny spec weźmie za dokończenie tematu. Nie tylko chodzi o nieuczciwych wykonawców (chociaż też) ale też o tych, co biorą więcej roboty niż są w stanie obrobić. Jak im zapłacisz całość, to mają mierną motywację do dokończenia tematu. A jeszcze co do wody w działce. Ja też miałem wodę w działce. Nawet studzienka wodomierzowa czekała tylko na montaż wodomierza. Ale nic z tego. W wodociągach nie było dokumentacji i przynajmniej przyłącze nie istniało dla nich. Poprzedni właściciel, rolnik pociągnął fizycznie rurę przed podziałem działek i zrobił przyłącze do każdej - ale nie dopiął formalności w wodociągach i nie zrobił geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej. Inwentaryzację akurat naniósł na mapy geodeta robiąc mapkę do celów projektowych więc bezkosztowo. 6K zł to jakiś kosmos w takiej sytuacji. Potrzebne warunki przyłącza z wodociągów (mnie kosztowały 369 zł) i zgodny z nimi projekt przyłącza (chociaż fizycznie na działce było - mnie kosztował 500zł). Fizyczne wykonanie to osobna kwestia (wodomierz z osprzętem + bocianek kosztował mnie 450zł) ale pytałem, czy te formalności załatwia też projektant w cenie (analogicznie z projektami pozostałych mediów). Edytowane 31 Lipca 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 01.08.2022 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 (edytowane) 369 zł za warunki? To dziwne, ja nic nie płaciłem. Wysłałem do gminnej firmy (która odpowiada za wod-kan) pismo i po prostu dostałem w odpowiedzi warunki. Zostały załączone do wniosku o pozwolenie na budowę - dostałem je bez problemów. Projekt przyłącza - dzwoniłem do nadzoru budowlanego i powiedzieli mi, że jest niepotrzebny do odbioru budynku, wystarczy im podpisana umowa z wodociągami. Pytałem w firmie wodociągowej i potwierdzili. Wykonawcą jest "ich człowiek" (zgodnie z sugestią sąsiadów zadzwoniłem i spytałem o to, kto to wykona od nich) więc nie potrzeba projektu, "ich człowiek" ogarnia formalności i podpisują umowę. Samo wykonanie przyłącza wyceniono mi na 3000zł brutto. Niestety poprzedni właściciel działki zażyczył sobie studzienkę pod bramą wjazdową, a ja zbudowałem dom "z drugiej strony" i wyszło 23 mb przyłącza. Ceny uwzględniają koparkowego (nie pozwalają skorzystać z własnego - oczwiście.... -___-) i materiały. Dodam, że obok Warszawy, więc 6k pod Nowym Sączem to kosmos. Kolegę z pracy wkręcili w projekt za 1500zł który nie jest mu do niczego potrzebny a za wod/kan zapłacił 17 000 PLN sumarycznie więc uważajcie na "magików, co wszystko załatwią" za chore kwoty. Edytowane 1 Sierpnia 2022 przez Mokebe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.08.2022 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Kolegę z pracy wkręcili w projekt za 1500zł który nie jest mu do niczego potrzebny a za wod/kan zapłacił 17 000 PLN sumarycznie więc uważajcie na "magików, co wszystko załatwią" za chore kwoty. To już zalezy od gminy, bo musiałem dostarczyć projekt wodkan do PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 01.08.2022 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 To już zalezy od gminy, bo musiałem dostarczyć projekt wodkan do PnB. Ja też musiałem mieć projekt przyłącza. Zgodny z wymaganiami wod-kan. Na moim brakowało wskazania montażu konsoli, ale dobrze że jestem zdolnym grafikiem i paint nie ma przede mną tajemnic Taki projekt (posiadając już mapkę) to koszt od 500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 01.08.2022 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Chyba, że macie na myśli projekt zagospodarowania terenu, bo tam są naniesione przyłącza oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 01.08.2022 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Chyba, że macie na myśli projekt zagospodarowania terenu, bo tam są naniesione przyłącza oczywiście Jeśli zawiera elementy wymagane przez dostawcę wod-kan, to pewnie się nada. Kluczowe - z tego co pamiętam - jest wskazanie miejsca przyłączenia do sieci, poprowadzenie na działce, miejsce montażu konsoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.08.2022 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 (edytowane) Chyba, że macie na myśli projekt zagospodarowania terenu, bo tam są naniesione przyłącza oczywiście Owszem, projektant przyłącza rysuje również jego przebieg na mapce (z opisem rury). Ale jest też schemat zestawu wodomierzowego, profil podłużny i opis słowny. 369 zł za warunki? To dziwne, ja nic nie płaciłem. Pogooglałem i wygląda, że od 2019r wodociągi nie mogą pobierać opłat za wydanie warunków. Bez projektu przyłącza wodociągi nie odbiorą przyłącza i nie zaplombują licznika. Walczyłem - nie dało się tego obejść. Wg rozporządzenia w sprawie zawartości projektu budowlanego projekt ma zawierać między innymi: rozwiązania zasadniczych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniające użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z przeznaczeniem, w szczególności instalacji i urządzeń budowlanych: wodociągowych i kanalizacyjnych, ogrzewczych, wentylacji grawitacyjnej, grawitacyjnej wspomaganej i mechanicznej, chłodniczych, klimatyzacji, gazowych, elektrycznych, telekomunikacyjnych, piorunochronnych, a także sposób powiązania instalacji obiektu budowlanego z sieciami zewnętrznymi wraz z punktami pomiarowymi, założenia przyjęte do obliczeń instalacji oraz podstawowe wyniki tych obliczeń, z uzasadnieniem doboru, rodzaju i wielkości urządzeń[...] Edytowane 1 Sierpnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 01.08.2022 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 @ Dzięki za cenne rady. Pomyliłem warunki techniczne z przyłączami. Cena 6k i woda idzie na mojej działce, dla mnie to też kuriozum, ale takie są zasady w tej prywatnej spółce.Ale za to woda tania 2zł/m^3. Dzisiaj dopiero byli geodeci na mojej działce.... i mapka do celów projektowych dopiero pod koniec tygodnia, masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 06.08.2022 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2022 3 tygodnie i 3 dni mineło od zamówienia mapy do celów projektowych i dalej jej nie mam...masakra jakaś.Na działce geodeci byli już dawno, a tutaj takie oczekiwanie. To architekt mi powiedział, że projekt zrobi w czasie 1-1,5 miesiąca na gotowo (koledze tak zrobił)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 06.08.2022 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2022 Weź innych. 2 tyg powinno wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 06.08.2022 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2022 To architekt mi powiedział, że projekt zrobi w czasie 1-1,5 miesiąca na gotowo (koledze tak zrobił)... Indywidualny? bardzo dobry czas. Ja czekałem ponad 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 06.08.2022 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2022 Miałem.ns myśli mapkę do projektu. Projektant - 2 m-ce na kompletny projekt to nie jest zły czas. My od września pracowaliśmy nad projektem. Złożony w styczniu. Decyzja marzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 08.08.2022 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Weź innych. 2 tyg powinno wystarczyć Taką też otrzymałem od Niej zapowiedź, że do dwóch tygodni... Indywidualny? bardzo dobry czas. Ja czekałem ponad 3 miesiące. Tak , indywidualny. I to nie byle paprok, tylko naprawdę gość z dobrą renomą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaire 10.08.2022 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Mieszkam w domu z poddaszem użytkowym i zdecydowanie wolałbym parterowy - ma wiele plusów. Budżet 500-600tyś moim zdaniem zdecydowanie za mały. Mamy inflację kilkanaście procent rocznie. Teraz robię remont starego mieszkania to chodzę po sklepach i z niedowierzaniem patrzę na ceny (ja się budowałem w latach 2017-2019, w styczniu 2020 dom został oddany do użytku). Tutaj masz mega prosty w budowie domek 115m2: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-lulo-6-m6d7265f01dc88 Archon podaje realne koszty. Średnie koszty budowy do stanu deweloperskiego na II kwartał tego roku to 587196zł (cena brutto). Dolicz tak z 30tyś przed budową na przyłącza, projekt, adaptacje itp (bardzo optymistycznie licząc) i masz 617196zł za stan deweloperski. Dolicz jeszcze minimum 1tyś zł za wykończenie każdego metra pod klucz (niski standard i część prac samemu) to daje już 732196zł. Ponieważ mamy inflacje dolicz moim zdaniem minimum 20% na inflacje i nieprzewidziane wydatki 878635,2zł. Do tego dolicz jeszcze ogrodzenie, trawnik, kostkę, taras, schody wejściowe itp. grubo ponad bańka pęknie. Moim zdaniem to co napisałem to jest wersja optymistyczna Jeszcze co do budowy domu przez wiele lat - jakoś mnie to nie przekonuje. Raczej lepiej jest wziąć kredyt, zrobić w 2 lata, przeprowadzić się a swoje mieszkanie np. wynająć. A tak to mieszkać gdzieś musisz a mógłbyś wynajmować. Budujesz wiele lat a ceny wszystkiego rosną. Szkoda życia i nerwów. Te wyliczenia to chyba z afryki wziales .....odrazu 2 miliony moze...to jest 100m. A nie 150 halo tu ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaire 10.08.2022 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Bydujac samemu NiC nie oszczedzasz NIC!! I nie piszcie ze cos oszedzacie...czas dla rodziny jest bezcenny a siedzenie dzien w dzien na budowie ? Gdzie zycie dla rodziny , gdzie odpoczynek ....ile zdrowia na tym sie traci...buduje sie kilka lat dluzej niz ekipa gdzie w tym czasie te pieniadze odlozone byly by na ekipe .....kilka lat spedzonych w forach i budowie kosztem zycia , zdrowia z rodziny. Nie raz wisze jak tatua jedzie z pustakami a mamusia i dzieci siedza obok i patrza i tak mijaja lata ....To jest zludna oszczednosc , ktora nigdy sie nie wroci . Nikt powaznie myslacy o rodzinie , dzieciach , zyciu , zdrowiu pracujacy wraz z zona na etatcie nie bierze sie sam za budowe bo jest to glupota i marnowanie zycia sobie , zonie i dzieciom . Znam taki przyklad buduja sie jiz x lat a co miesoac chca sie rozwodzic a budowa skonczy sie za x lat ....tyle w temacie budowania samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekDawid 10.08.2022 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Bydujac samemu NiC nie oszczedzasz NIC!! I nie piszcie ze cos oszedzacie...czas dla rodziny jest bezcenny a siedzenie dzien w dzien na budowie ? Gdzie zycie dla rodziny , gdzie odpoczynek ....ile zdrowia na tym sie traci...buduje sie kilka lat dluzej niz ekipa gdzie w tym czasie te pieniadze odlozone byly by na ekipe .....kilka lat spedzonych w forach i budowie kosztem zycia , zdrowia z rodziny. Nie raz wisze jak tatua jedzie z pustakami a mamusia i dzieci siedza obok i patrza i tak mijaja lata ....To jest zludna oszczednosc , ktora nigdy sie nie wroci . Nikt powaznie myslacy o rodzinie , dzieciach , zyciu , zdrowiu pracujacy wraz z zona na etatcie nie bierze sie sam za budowe bo jest to glupota i marnowanie zycia sobie , zonie i dzieciom . Znam taki przyklad buduja sie jiz x lat a co miesoac chca sie rozwodzic a budowa skonczy sie za x lat ....tyle w temacie budowania samemu. Niezła filozofia. Jak ktos ma smykałkę do majsterkowania, czas i pieniądze to powinien budować samemu. Wiadomo, ze wszystkiego nie ogarnie, ale jakies etapy jak najbardziej. Nawet moze z rodziną, pokazać dziecku jaka to satysfakcja cos wybudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 10.08.2022 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Te wyliczenia to chyba z afryki wziales .....odrazu 2 miliony moze...to jest 100m. A nie 150 halo tu ziemia. Wg. raportu seconecbudu za II kwartał 2022 r. kosz NETTO (czyli bez podatków!) budowy prostego domu 115 m2, przytoczonego przez Frofo, budowa prostego domu (bez wykończenia, bez projektu, przyłączy, ogrodzenia, zagospodarowania działki) wynosi: Budując własnymi rękoma jesteś w stanie zmieścić się w 350 tys. NETTO. To koszt na dziś. Co będzie za rok, dwa, trzy - jak skończysz budowę - nikt nie wywróży. Poza tym raport cen dotyczy deweloperów - indywidualny inwestor rzadko kiedy jest w stanie uzyskać takie ceny materiałów i usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.08.2022 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Wg. raportu seconecbudu za II kwartał 2022 r. kosz NETTO Ostatnia pozycja wali po oczach jak takie wyceny są bezsensowne. Że niby tu ma się zmieścić instalacja elektryczna, hydrauliczna, kanalizacyjna, CO i CWU (wraz z całą kotłownią) i rekuperacja? Kilkakrotnie zaniżona jest ta kwota. To koszt na dziś. Drugi kwartał skończył się 1,5 miesiąca temu, więc dziś ceny są już inne. A za rok (w połowie w miarę sprawnie idącej budowy rozpoczętej dzisiaj) będą jeszcze inne a za dwa lata (przy pod koniec wykończeniówki) jeszcze inne. To kolejna rzecz, dla której nie ma się co przywiązywać do takich wycen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 10.08.2022 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Ostatnia pozycja wali po oczach jak takie wyceny są bezsensowne. Że niby tu ma się zmieścić instalacja elektryczna, hydrauliczna, kanalizacyjna, CO i CWU (wraz z całą kotłownią) i rekuperacja? Kilkakrotnie zaniżona jest ta kwota. Drugi kwartał skończył się 1,5 miesiąca temu, więc dziś ceny są już inne. A za rok (w połowie w miarę sprawnie idącej budowy rozpoczętej dzisiaj) będą jeszcze inne a za dwa lata (przy pod koniec wykończeniówki) jeszcze inne. To kolejna rzecz, dla której nie ma się co przywiązywać do takich wycen. To tylko szacunek oparty na wskaźniku (12% kosztów inwestycji), ale jako opcja minimum chyba może być. Wycena obejmuje: # wod-kan # elektryka # CO (gaz) Na mały dom wystarczy chyba: - wod-kan - 10k - elektryk - 15k - CO - 20k Zastanawiałem się, czy wspomnieć o tym, ale ceny materiałów równie dobrze mogą wyhamować, a robocizna potanieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts