Sativum 12.08.2022 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 Napisałem , co jest chyba jasne, z czego ja rezygnuję , nad czym sie zastanawiam itd. Logicznym jest, że każdy buduje pod siebie. Dzis wiem z czego naprawdę korzystam , czego potrzebuję (uzyskanie możliwej samowystarczalności funkcjonowania domu, off grid, deszczówka do wc ?) ), a co likwiduję. Projekt elektryczny ścinam o jakies 30-40%. Hej pandzik, przez kable SAT masz na myśli koncentryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 13.08.2022 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Witam. Drobna aktualizacja, zamieszczam szkic zrobiony przez architekta i ulokowanie na działce. Pod domem będzie taki taras w kształt litery L(nie będzie go w projekcie, juz sam to ogarnę później) oraz garaż drewnopodobny. Zamieszczam również ulokowanie pomieszczeń, Teraz to się zacząłem zastanawiać nad ta garderobą w pokoju największym:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.08.2022 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Może ślepy jestem, ale gdzie jest północ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 13.08.2022 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Południe jest od tyłu budynku.Rzutem na taśmie zmieścił się tak ułożony na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.08.2022 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Zamieszczam również ulokowanie pomieszczeń, Teraz to się zacząłem zastanawiać nad ta garderobą w pokoju największym:D [ATTACH=CONFIG]460313[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]460314[/ATTACH] Wiesz, ile kosztują jako takie drzwi zewnętrzne? Dokładanie ich do pomieszczenia technicznego to IMO zbędny wydatek. Najlepiej zrobić pomieszczenie techniczne przy jedynym wejściu. Pomieszczenie techniczne za ścianą sypialni to słaby pomysł. Rekuperator w nocy będzie chodził na dosyć wysokich obrotach i będzie słyszalny. Inne urządzenia tam umieszczone też potrafią hałasować (np. pralka czy nawet hydraulika jak odpali się podlewanie ogrodu w nocy). Jeżeli ta pusta ściana jest od północy, to z punktu widzenia energooszczędności i orientacji okien OK. Ale nie rób od południa wysokich przeszkleń i zrób duży okap tak, żeby latem zacienić okno. Inaczej będziesz siedział przy zaciągniętych roletach bo klima nie będzie wyrabiała - patrz #60. Od wschodu czy zachodu też unikałbym okien od podłogi - ale tu bardziej dla ustawności pomieszczeń bo łatwo je zacienić niezbyt wysokimi drzewkami czy krzewami, bo słońce już schodzi tam niżej a i nie grzeje tak. Przeszklenie 2,8m jest ryzykowne. Nadproże to jedno, ale statyka okna też może być wyzwaniem (sprawdź wycenę takie szklenia zanim przyklepiesz to rozwiązanie). Lepiej przedziel to kawałkiem ściany. Z tarasu od południa nie będziesz korzystał. Trzy sypialnie i tylko jedno miejsce, gdzie można się umyć - to słaby pomysł. Komplikowanie bryły przy wejściu zupełnie zbędny koszt i straty energii. Spiżarka która pomieści mniej niż gdyby tu były szafki na pełną wysokość czemu ma służyć? Podniesieniu kosztów? Wiatrołap bym oddzielił drzwiami dopiero na końcu, przy korytarzu. O ile w ogóle bo przy dzisiejszych szczelnych i o dobrym U drzwiach mam spore wątpliwości co do jego celowości - tam wcale zimniej nie będzie a brak drzwi ułatwi wentylację. Architekt chce się podpisać pod oszustwem, że spełnisz limit EP przy WG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 13.08.2022 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Do tego, co napisał Kaizen dodałbym jedno: Czy na pewno potrzeba tylu ścian nośnych? To będzie dodatkowy (zbędny) koszt przy fundamentach, które są dziś drogie (mimo spadków na stali). Im mniej nośnych tym lepiej, bo możesz sobie z czasem dowolnie przeorganizować wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 13.08.2022 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 @ Mokebe To pytanie raczej do architekta, a nie do mnie. mówił dzisiaj, że obliczenia przekaże do konstruktora, jak ostateczną mapkę da geodetka(mega się opierd...), może wtedy sie coś zmieni. @Kaizen Wiem ile drzrzwi kosztują, to jest zarys, dlatego go wrzucam na forum, bo jestem ciekaw co o tym sądzicie, czy to ma sens, czy nie. Przy takiej powierzchni, nie ma możliwości dać w zasadzie pomieszczenia technicznego gdzie indziej, można by kombinowac z łazienkami. Ilość łazienek jest dla mnie ok. Wejście chce jakieś inne, żeby to nie wyglądało jak stodoła. Co powiecie o oknach, w ścianach szczytowych są po dwóch stornach, żeby nie wyglądało to jak stodoła (słowa architetka) Nie będę miał rekuperatora. Kilka dodatków szkiców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.08.2022 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 (edytowane) Przy takiej powierzchni, nie ma możliwości dać w zasadzie pomieszczenia technicznego gdzie indziej, można by kombinowac z łazienkami. Czemu nie? Dla przykładu: https://archeton.pl/strona-glowna/1374-lena-bobo.html Ale tak, tu też jest ten problem, że za ścianą sypialnia. Ale już jedne drzwi mniej. Lepiej jest tutaj: https://lipinscy.pl/projekt/arosa-ii/ Ilość łazienek jest dla mnie ok. Poczekaj, jak rano te 3-4 osoby będą się zbierały na raz do wyjścia czy na jakąś imprezę. Nie będę miał rekuperatora. Chyba wiesz, jak działa wentylacja grawitacyjna w upały? Nawet, jak dasz klimę i usunie nadmiar wilgoci to dwutlenku węgla się nie pozbędziesz. Do tego na koniec to Ty się podpiszesz pod EP - a żeby zmieścić się w limicie to przy WG musi być biomasa i/lub kolektory słoneczne. Do tego nie ma racjonalnych przesłanek za WG. Wielu myśli, że rekuperacja to drogi luksus, fanaberia bogaczy. Nic bardziej mylnego. To czysta oszczędność. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132520-Czy-WM-si%C4%99-op%C5%82aca Kilka dodatków szkiców. Ściana kolankowa z wieńcem na parterówce to czysta rozrzutność. Edytowane 13 Sierpnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.08.2022 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Nie będę miał rekuperatora. żeby nie wyglądało to jak stodoła (słowa architetka) Brak reku to czysta głupota. W dzisiejszych czasach zapłacisz za to podówjnie. A architekta zmień bo to jakiś idiota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 13.08.2022 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 (edytowane) Wentylację mechaniczną polecam jednak zrobić, nawet nie patrząc na ekonomię - sam fakt, że nie musisz otwierać okien jest bezcenny z dwóch powodów: 1. kiedy somsiad chce grilla/imprezę zorganizować, a Ty masz dobre okna i masz hałas gdzieś.2. zimą kiedy wszyscy będą palić oponami z biedy, to Ty albo korzystasz z reku z filtrami, albo idziesz krok dalej i montujesz filtr HEPA przed reku - i masz smog gdzieś. Nie dość, że rozwiązuje to dwa spore problemy w Polsce (sąsiedzkie hałasy/smog), to jeszcze jest ekonomicznie zasadne przy tych cenach ogrzewania gdy masz rekuperator. Edytowane 13 Sierpnia 2022 przez Mokebe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 14.08.2022 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Dobra pewne zmiany, rekuperacja będzie, doskonale wiem jak to zmieniam, trochę się wczoraj zakręciłem. Patrząc na te zarysy. Co dodać, co zmienić. Drzwi od tyłu - tak czy nie okna w ścianach szczytowych - tak czy nie powiększenie łazienki drugiej, aby się prysznic zmieścił(jeśli to się w ogóle da) - tak czy nie. C Ściana kolankowa z wieńcem na parterówce to czysta rozrzutność. Zwrócę na to uwagę architektowi. Chciałbym we wtorek do niego zadzwonić i ewentualne przemyślenia nanieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.08.2022 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Jak nie chcesz stodoły możesz zrobić ryzalit w strefie wejścia. Powiększysz sobie sień, mozesz też dodać małe pomieszczenie (2 m2) na bardzo brudne rzeczy, które nie powinny stać na dworze. To trochę komplikuje układ fundamentu. Powiększonymi stratami energii się nie przejmuj, to minimalna zmiana, przy grubym styropianie bez znaczenia. Okna na poddaszu pozostaw. Jak będziesz tam coś robił w ciepłe dni będziesz miał możliwość przewietrzenia poddasza, co jest bezcenne, uwierz mi. Ja bym te okienka jeszcze wydłużył do dołu. Rekuperator zainstaluj, bezwzględnie. Okna właśnie zrób jak najwyższe, dzięki czemu będziesz miał sporo światła w pomieszczeniach. Jak zrobisz je "ku dołowi", to od południa latem będziesz miał problem ze słońcem i przegrzewaniem wnętrza. Jak poszerzysz, to w mniejszym stopniu, ale też problem Cię dopadnie. Jak podwyższych, to słońce będzie wpadać ile wlezie od września do kwietnia, i nie wpadać bezpośrednio od maja do sierpnia, tak jak trzeba. Okna wybierz otwierane, nie fixy, żebyś miał możliwość przewietrzania domu poza upałami, również w nocy. Jest to bardzo skuteczna metoda usuwania nadmiaru ciepła z wnętrza. Opiszę moje doświadczenia niedługo, jak miną sierpniowe upały. Okno typu suwanka HS jest zasady nieszczelne, chyba, że coś się w ostatnich latach zmieniło. Szczelnością zwykłych okien nie musisz się przejmować, pod warunkiem, że wybierzesz wysokiej klasy stolarkę i montaż. Wejście do PG od ogrodu jest po co? IMHO bez sensu, to nie kotłownia na węgiel czy drewno. Taczką tam będziesz wjeżdżał???? Lepiej się zastanów czy chcesz dom bez natrysku. Przecież z tego PG można spokojnie zrobić drugą łazienkę z natryskiem. Na pewno bardzie się przyda druga łazieneczka niż kotłownia. Ten architekt to chyba żyje jeszcze w latach 80-tych Sień jest za mała, drzwi do otwierane do środka tylko tu przeszkadzają. Lepiej je przenieść bliżej wnętrza albo zlikwidować, ale trzeba mieć na uwadze, że masz WC blisko salonu, co może nie być, że tak powiem, akustycznie komfortowe. Spiżarka malutka, lepiej w niej zastosować drzwi chowane w ścianie albo jeszcze lepiej zrobić porządną zabudowę meblową. Jak byś miał dwie łazienki z dwoma "kibelkami" mógłbyś zlikwidować to WC i w ogóle powiększyć przestrzeń dzienną (salon + kuchnia + jadalnia). Ta powinna w nowoczesnych domach stanowić od 30 do 50% powierzchni mieszkalnej. Ile jest u Ciebie? Zdecyduj już teraz gdzie mają być schody na poddasze, jeśli w PG zrobisz łazienkę (co radzę przemyśleć). To tyle ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 14.08.2022 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Ogród będzie przed domem, nie za domem. Za domem - tam gdzie te drzwi do wejścia pomieszczenia technicznego nie będzie takiego specjalnego ogrodu. Patrząc na ten zarys, aby było symetrycznie, to nie ma możliwości powiększenia tego małego kibelka na łazienke.Kurde musze to przemyśleć do wtorku, jak to rozgryźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.08.2022 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 A co jest we wtorek? Konie świata? Dom projektujesz, naprawdę dobrze go przemyśl, opłaci się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 14.08.2022 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Architekt coś zaczął działać, nie chce coś 10 razy zmieniać, tylko dać mu końcowe wytyczne i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.08.2022 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 I od razu zrobi projekt na piątkę? Lepiej mu dopłacić, niż latami męczyć się z nieprzemyślanymi rozwiązaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 14.08.2022 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 No to proszę Was o pomoc, co tutaj w tym projekcie, zmienić, oraz odpowiedz na te pytania co wyżej pisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.08.2022 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Masz przekroje? Uważaj na fundament schodkowy, architekci lubią "optymalizacje" Jakie pytania jeszcze zostały bez odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 14.08.2022 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Przekroje mam te co wrzuciłem. Pytania bez odpowiedzi: Drzwi od tyłu - tak czy nieokna w ścianach szczytowych - tak czy nieW jaki sposób powiększyć kibelek, aby dało się tam wcisnąć prysznic. Bryły za bardzo powiększyć nie mogę, bo mimo dużej działki ledwo sie mieści w tej pozycji - 20 metrów od środka jezdzi od 4 m od granicy działki...A chce go mieć w tej pozycji co pokazanej(wejscie do drogi dojazdowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 14.08.2022 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Jak byś miał dwie łazienki z dwoma "kibelkami" mógłbyś zlikwidować to WC i w ogóle powiększyć przestrzeń dzienną (salon + kuchnia + jadalnia). Ta powinna w nowoczesnych domach stanowić od 30 do 50% powierzchni mieszkalnej. Ile jest u Ciebie? IMO w małym domu poświęcenie 50% miejsca na pokój do oglądania netflixa skazuje nas na maleńkie pokoiki, tycią łazienkę, etc. Na to można sobie pozwolić mają do dyspozycji np. 150-200m^2. 30%, to już bardziej. Ja oddzieliłem 10m^2 kuchni od saloniku 20m^2 (dom 100m), bo miksowanie pomieszczeń gospodarczych i mieszkalnych nigdy mnie nie przekonywało. Oczywiście nikomu tutaj nie narzucam swojej wizji, ale jakoś nie przemawia do mnie promowana przez deweloperów współczesnosć - w mieszkaniach jest to raczej próba stworzenia iluzji przestrzeni w klitkach 30-50m^2 poprzez likwidację ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts