Kaire 04.09.2022 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Koszt instalacji domu parterowego 100m uzytkowych - okolo 60 tys . Ktos pisal ze to nie realne ? Wszystko "firmy" ....zejdzcie na ziemie i przestancie pisac bzdur .o kosztach budowy . Widac nie macie zielonego pojecia co poniektorzy i bierzecie smieszne dane z internetu . Rekuperacja , pompa czy foto to dodatkii wliczanie tego w koszta to tak jak kupowanie podstawowej wersji auta a podawanie ceny wersji full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 04.09.2022 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Panowie, O ile byście podnieliści pustaków, aby na strychu dało się normalnie wejść i coś zrobić.... a nie schylać się.. Tak na marginesie, coś zaczynam wysyłać wyceny, ale nie mam skończonego projektu, wiec wiekszość się nie podejmuje. Ale, dostałem jedną ofertę na stan zero na 12 tys oraz na 26 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.09.2022 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Jakbyś jeszcze wrzucił ten obrazek nie odbity w lustrze, to byłoby wspaniale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2022 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 [ATTACH=CONFIG]460655[/ATTACH] Tu masz dokładnie to o czym pisałem tutaj Nie rób ściany kolankowej, wieńca, termoizolacji ich itd. To czysta rozrzutność przy partertówce. Do tego robisz sobie mostek termiczny, bo ta ściana kolankowa to dobry radiator a wg tego rysunku wystaje niczym nieocieplona i będzie ogrzewała poddasze. To nie tylko złotówki ale spore ryzyko skraplania, wilgoci i w końcu pleśni i grzyba w pomieszczeniach poniżęj. Będziesz i tak miał ze 3-4 m pas o wysokości ponad 2m pod kalenicą nawet, jak dasz 40cm termoizolacji na strop. Mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 04.09.2022 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Jakbyś jeszcze wrzucił ten obrazek nie odbity w lustrze, to byłoby wspaniale Tu masz dokładnie to o czym pisałem Nie rób ściany kolankowej, wieńca, termoizolacji ich itd. To czysta rozrzutność przy partertówce. Do tego robisz sobie mostek termiczny, bo ta ściana kolankowa to dobry radiator a wg tego rysunku wystaje niczym nieocieplona i będzie ogrzewała poddasze. To nie tylko złotówki ale spore ryzyko skraplania, wilgoci i w końcu pleśni i grzyba w pomieszczeniach poniżęj. To jak to zrobić bez ściany kolankowej? Poddasze zostaje jako nieużytkowe, ale co z jakim się budowlańcem nie spotkałem, to każdy mówi, że tak jest masakra, bo nawet osprzęt do rekuperatora bedzie się źle prowadziło bo skos dachu i sama przestrzeń bedzie niska... Dodatkowo, na odcinku 14m(długość domu) mam spadek 1,4m - czeka mnie sporo kopania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2022 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 To jak to zrobić bez ściany kolankowej? Poddasze zostaje jako nieużytkowe, ale co z jakim się budowlańcem nie spotkałem, to każdy mówi, że tak jest masakra, bo nawet osprzęt do rekuperatora bedzie się źle prowadziło bo skos dachu i sama przestrzeń bedzie niska... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411192 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411194 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411388 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411389 Jak widać nie ma problemu. Ale jakbym budował następny dom, to anemostaty dałbym trochę dalej od ścian zewnętrznych. Ja murłatę obrobiłem styropianem (dalej jest wełna), bo tam (niezależnie od tego, czy kładziesz ja na stropie, czy na wieńcu) jest mostek, bo jest mało miejsca i zależało mi na jak najlepszym U. Ale jest ryzyko, bo styropian słabo przepuszcza parę wodną. Niby murłatę już miałem dobrze wyschniętą, niby sporo kawałków styropianu więc szczelności idealnej nie ma - ale drewnu może to nie służyć. Więc nie namawiam. Większość wciska tu wełnę która parę wodną przepuszcza bez problemu, ale stwarza inny problem - trudno ją uformować tak, żeby została między nią a folią wstępnego krycia szczelina wentylacyjna skutkiem czego może tam pojawić się woda którą wełna nasiąknie i murłata będzie miała jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.09.2022 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 (edytowane) To jak to zrobić bez ściany kolankowej? Poddasze zostaje jako nieużytkowe, ale co z jakim się budowlańcem nie spotkałem, to każdy mówi, że tak jest masakra, bo nawet osprzęt do rekuperatora bedzie się źle prowadziło bo skos dachu i sama przestrzeń bedzie niska... Co za stek bzdur. Masakra pociągnij pięterko żeby instalatorowi było wygodnie. BTW srób sobie sa te instalacje. Będzie lepiej zrobiona i wyjdzie taniej... I w kieszeni zostanie kaska za niewykonaną ściankę kolankową Zrób wiązary to odpadnie izolowanie murłaty jak powyżej... Do tego lepiej wykonana konstrukcja dachu. Edytowane 4 Września 2022 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.09.2022 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 [ATTACH=CONFIG]460658[/ATTACH] Jaka jest rozpiętość tego dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 05.09.2022 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 @Ratpaw Rozpiętość dachu będzie około 10m @Kaizen Widzisz, ja jak rozmawiam to z fachowcami z starej daty i stąd takie zabobony. Najzabawniejsze, że komu bym nie powiedział, że buduje dom parterowy,to zawsze podnieść ścianę kolankową, jakbyś kiedyś poddasze robił i tak w kółko. W żadnym wypadku nie dociera, że to jest dom parterowy. @pandzik - Sam te wszystkie instalacje będę robił. Odpadają wiązary, nie chce ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 05.09.2022 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 @ranerd, możesz zrobić prefabrykowaną więźbę i mieć strop betonowy. Wiązary tak wykonać, żeby je nieco podnieść. Skontaktuj się z fabryką więźby, na pewno projektant coś pomoże. Architekt może nie znać się na więźbie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 05.09.2022 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Nie, nie bedę już kombinował.Samą klasyką pojadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 05.09.2022 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Czemu się tak śpieszysz? Nie lepiej dopracować każdy element konstrukcyjny? Mój kolega pozostawił więźbę wykonawcy i ma "pagodę" zamiast prostego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 06.09.2022 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 @ranerd, możesz zrobić prefabrykowaną więźbę i mieć strop betonowy. Wiązary tak wykonać, żeby je nieco podnieść. Wszystko można tylko jakie są koszty. Wiązary + strop betonowy to chyba dla tych co nie mają co z kasą robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 06.09.2022 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Czemu się tak śpieszysz? Nie lepiej dopracować każdy element konstrukcyjny? Mój kolega pozostawił więźbę wykonawcy i ma "pagodę" zamiast prostego dachu. Inflacja 20% , a realnie wyszła i polityka socjalistyczno "ukraincowych" kretynów mnie do tego zmusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.09.2022 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Wszystko można tylko jakie są koszty. Wiązary + strop betonowy to chyba dla tych co nie mają co z kasą robić Źle na to patrzysz. Prefabrykowana więźba jest wykonana porządnie, podobnie jak strop betonowy jest porządnym sufitem i jednocześnie podłogą poddasza. Po prostu porządnie budowany dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 06.09.2022 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Zarówno normalna więźba jak i wiązary mogą być wykonane dobrze albo źle. Wstawianie wiązarów na betonowy strop nie ma sensu ekonomicznego ani konstrukcyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.09.2022 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Zarówno normalna więźba jak i wiązary mogą być wykonane dobrze albo źle. Wstawianie wiązarów na betonowy strop nie ma sensu ekonomicznego ani konstrukcyjnego. ???? Możesz to jakoś uzasadnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 07.09.2022 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Ekonomicznie uzasadnia się samo - sprawdź ceny wiązarów, dodaj cenę stropu betonowego i zastanów się czy dałbyś tyle za strop + więźbę. Konstrukcyjnie - wiązary nie potrzebują podparcia w środku, wręcz może to być szkodliwe. Wiązar jest kratownicą, jeśli dasz dodatkowy punkt podparcia, może się okazać, że belka która miała pracować na ściskanie, teraz pracuje na rozciąganie, albo ze siły na nią działające są znacznie większe niż powinny i kiedyś się złamie.Więc żeby dać je na betonowy strop musisz kombinować - podnieść je, dać na murłacie tip. Tylko po co, co chciałbyś w ten sposób uzyskać?Więźba tradycyjna może być wykonana równie dokładnie jak wiązary, z dobrego drewna itp. i nie będzie gorsza niż wiązary, a będzie tańsza. Może tez być wykonana przez ekipę spod budki z piwem, z drewna które jeszcze tydzień temu było drzewem. I w takim wypadku problemem nie jest wybór więźby jako konstrukcji dachu tylko jakość jej wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.09.2022 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 No to po prostu uważasz, że prefabrykacja więźby jest nieopłacalna czy że zawsze każdy wiązar ma pas dolny? Bo tu chyba się mylisz najbardziej. Zobacz np taki link: https://dachymitek.mojabudowa.pl/?id=168782 Przy drewnianych wiązarach dachowych najczęściej pas dolny jest konstrukcją stropu. Jest to najtańsze rozwiązanie szczególnie w domach parterowych. Pozwala to zazwyczaj na swobodny podział przestrzeni mieszkalnej i ewentualne przesunięcie ścian pomiędzy pokojami już w trakcie mieszkania gdyż żadna ściana wewnątrz nie jest nośna. Jednakże wiązary z płytkami kolczastymi są używane również w połączeniu ze stropem betonowym. Zwykle głównym powodem jest chęć wyeliminowania na poddaszu słupów, które są standardowym rozwiązaniem w tradycyjnych konstrukcjach ciesielskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 07.09.2022 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 uważasz, że prefabrykacja więźby jest nieopłacalna Dokładnie tak. Zwłaszcza w parterówce z betonowym stropem i nieużytkowym poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts