Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom do 115m^2 - proszę o porady , parter czy pietrówka

Recommended Posts

Panowie,

Przesyłam Wam fragment projektu technicznego.

Oczywiście pdf nie wrzuce, zdjęć limit 5, ale cóż.

Nie uważacie, że ławy są trochę "przerośnięte"? Po co aż tyle oparć na słupy?

Od razu mówię, jestem inżynierem innej branży, więc po prostu wrzucam do analizy, co o Tym myślicie.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

• Odpowiedzi 500
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
Ja i osoby z którymi rozmawiałem mamy takie doświadczenie: nikt Ci tego nie poda za darmo. Sam policzysz na podstawie powierzchni ścian, szerokości i wysokości ław fundamentowych.

Oczywiście, że to nie miało być za darmo.

Architekt podał mi ilość stali oraz betonu komórkowego, miał jeszcze podać ilość na dach, ale tego nie zrobił.

Jak się określa wysokość ław?

Między dłuższymi ścianami budynku mam 1,4m różnicy wynikającej z mapy do celów projektowych.

Oczywiście, że to nie miało być za darmo.

Architekt podał mi ilość stali oraz betonu komórkowego, miał jeszcze podać ilość na dach, ale tego nie zrobił.

Jak się określa wysokość ław?

Między dłuższymi ścianami budynku mam 1,4m różnicy wynikającej z mapy do celów projektowych.

Wszystko powinno być w projekcie - tzn. długość, szerokość i wysokość. Obliczysz prze to ilość potrzebnego betonu. Ilość potrzebnej stali po długości ław i ilości oraz wysokości trzpieni + strzemion po szerokości ich układania od siebie (np. 40 cm). Wysokość ściany fundamentowej - od głębokości posadowienia ławy względem poziomu zero (geodeta naniesie Ci to na ławy geodezyjne). Ilość materiału nośnego - powierzchnia ścian / wymiary użytego materiału konstrukcyjnego (np. 60x20, czy 40x25). Powierzchnię poszycia dachu - wymiary więźby + sinus/cosinus (pierwszy raz w życiu przydała mi się się ta wiedza haha) itd. Dodaj do tego 10% zapasu (uszkodzenie, zmarnowanie, reklamowanie, poprawki, niedoszacowanie) i będzie git.

Alternatywnie zamów kosztorys. Niestety widziałem jak pisze się często takie (ctr+c, ctr+v + kilka zdań od siebie + wyceny z jednego - zaprzyjaźnionego sklepu )

Ilość materiału nośnego - powierzchnia ścian / wymiary użytego materiału konstrukcyjnego (np. 60x20, czy 40x25). Powierzchnię poszycia dachu - wymiary więźby + sinus/cosinus (pierwszy raz w życiu przydała mi się się ta wiedza haha) itd. Dodaj do tego 10% zapasu (uszkodzenie, zmarnowanie, reklamowanie, poprawki, niedoszacowanie) i będzie git.

Albo i nie będzie. Zdecydowanie warto zamówić więcej betonu, ale resztę bym zamawiał na styk, chyba, że ekipa nie może czekać i jak robi to robi. Lepiej domówić niż potem zwracać, chyba, że hurtownia przyjmuje zwroty, ale i tak raczej nie przyjmie napoczętej palety bloczków, a zamawiać na sztuki na pewno można.

10% to też różnie, raz jest ok, innym razem dużo za dużo albo za mało. Np papę zamawiałem na dach dwuspadowy tak: 15% plus jedna rolka. Wyszło idealnie. 15% wynika z zakładów termozgrzewalnych po bokach.

Albo i nie będzie. Zdecydowanie warto zamówić więcej betonu, ale resztę bym zamawiał na styk, chyba, że ekipa nie może czekać i jak robi to robi. Lepiej domówić niż potem zwracać, chyba, że hurtownia przyjmuje zwroty, ale i tak raczej nie przyjmie napoczętej palety bloczków, a zamawiać na sztuki na pewno można.

10% to też różnie, raz jest ok, innym razem dużo za dużo albo za mało. Np papę zamawiałem na dach dwuspadowy tak: 15% plus jedna rolka. Wyszło idealnie. 15% wynika z zakładów termozgrzewalnych po bokach.

Ekipa wchodzi, czas pracy (postoju) kosztuje. Jak będą murować, na składach w okolicy nie sprzedadzą dwóch palet silki/suporexu to może być mało śmiesznie. Dziś może być odwrotnie, ale należy zauważyć, że koszty dostawy (zwłaszcza cięższych rzeczy) nie są małe.

Jak okaże się, że x bloczków ceramiki z palety jest ukruszonych/pękniętych, to czy będziesz kazać ekipe wykorzystać taki materiał, czy zareklamujesz u dostawcy? Przenosząc lub tnąc porotherm, to ile bloczków przypadkiem upadnie lub zachaczy się o coś? Przy papowaniu jedna rolka na górkę to zawsze dobry pomysł. Oczywiście warto ustalić, czy problemem będzie zwrot niewykorzystanego i nierozpakowanego materiału. Przy betonie jak się zamówi 6 m3, to te ostatnie pół metra z dna może lecieć 15 min lub osadzić się w rurze. Z kolei za dużo betonu to niemały problem.

Kolejna sprawa deklaracje producenta też nie zawsze pokrywa się z rzeczywistością albo zdolności (jakość, staranność) wykonawców bywa różna. Przykładem może być użycie chemia budowlana. Warto wtedy nawet +20% zamówić by nie zabrakło.

Natomiast zawsze głowa spokojniejsza, a koszt przy budowie nie jest wysoki. Bezcenne.

Edytowane przez Sativum

Zawsze kupuje się więcej materiału. Słaba ekipa, dużo otworów, uszkodzony materiał - to generuje odpady. Bez problemu palete czy dwie silki sprzedasz na ol.... U mnie sie zabijali.

Inna sprawa to w tak małym domu robienie tradycyjnego fundamentu. Bez sensu zupełnie. Teren w jeden dzień przygotujesz ze zmyślnym kaparkowym. Na kruszywo dajesz xps i zbrojenie. Wsio. A ile plusów z płyty... Brak radonu, wilgoci, osiadania posadzek... ITD

W zeszłym tygodniu ze znajomym zbroiłem plytę siatkami z 10ki i po kratowniczce pod ściany zewnętrzne/nośne. Bajka.

No u mnie taki problem, że te bliskie składy budowlane mają wysokie ceny, a te dalsze (40-50km) znacznie lepsze.

I tutaj jest problem z ewentualnym zwrotem lub domówieniem tego.

Musze to premyśleć, wole trochę więcej mieć materiału i spokój , niż żeby brakło i nagle telefon do mnie - bo brakło 30 pustaków itd.

wole trochę więcej mieć materiału i spokój , niż żeby brakło i nagle telefon do mnie - bo brakło 30 pustaków itd.

Jak może nagle zabraknąć 30 pustaków? Patrzysz jakie jest tempo prac i liczysz. Zazwyczaj jest dużo wolniej niż się zakłada i jeszcze tempo spada, bo muruje się wyżej (trzeba rozstawić rusztowanie i wnosić materiał). Trzeba pytać, czy są problemy z materiałem i czy można zamawiać na np dwa dni wcześniej.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jaki Styropian oraz Dysperbit daje się do ocieplenia i hydroizolacji fundamentów ?

Żaden styropian i żaden dysperbit.

XPS i papa albo dobre mazidło z zatopieniem siatki, czyli właściwie produkcja papy na ścianie fundamentowej (jak chcesz mieć faktycznie hydroizolację - tylko po co, jak nie masz podpiwniczenia)?

Styrodur, inaczej XPS

Dysperbit jest lekką izolacją, co najwyżej przeciwwilgociową. W większości jego jakość pozostawia też wiele do życzenia. Sensowne produkty tego typu (dyspersyjna masa asfaltowo-kauczukowa) kosztuje przynajmniej 300 zł/wiaderko.

Niewiele drożej kupisz już masy dwuskładnikowe izolujące lub masy KMB.

Dysperbit to raczej placebo, zwłaszcza ten za 50-100 zł/wiadro. Jak się lepiej poczujesz to możesz tym pomalować, ale jeśli ma być dobrze to poszukaj czegoś innego.

Jeśli nie boisz się pracy, to możesz samemu położyć papę SBS na fundamencie. Jeśli zrobisz to dokładnie (i masz już w tym doświadczenie), to jest to niezłe rozwiązanie koszt/efekt. Masy elastyczne wybaczają więcej błędów :)

Pozdrawiam