ranerd 25.06.2022 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 (edytowane) Po przekroju i grubości ścian na rzucie. No i w projekcie oczywiście też widać. Klasy 500 jaki akurat ma dobrą cenę w okolicznych składach o typowych wymiarach. Byle biały a nie szary z jakimiś popiołami czy innymi odpadami. Jak to widzisz , w projekcie Arosa II między salonem 1.3 i pokojem 1.4 widać na rzucie grubsza ściane, taką jak w obrysie. A reszta wewnątrz budynku jest mniejsza. Nie widzę tam możliwości pobrania dodatkowych rzutów. Beton komórkowy = gazebeton ? Edytowane 25 Czerwca 2022 przez ranerd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 25.06.2022 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 zalezy jaki bedziesz miał strop. Jesli betonowy to musza byc sciany nosne w srodku, te grubsze na rysunkach. Jesli zmienisz na wiazary wszystkie sciany w srodku moga byc dzialowe. Wiazary to nie tania sprawa, ale oszczedzasz na lawach fundamentowych i scianach nosnych w srodku domu. Ja nie jestem przekonany do wiazarow, bo nie lubie sufitow podwieszanych, zreszta nie daj Boze w razie pozaru caly dach wali ci sie na łeb do srodka domu. Jak ci sie zajmie poddasze w stropie betonowym masz do odbudowy tylko poddasze caly dach, a przy wiazarach cala chata sie zjara, chyba ze sasiadujesz z jednostka gasnicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 25.06.2022 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 zalezy jaki bedziesz miał strop. Jesli betonowy to musza byc sciany nosne w srodku, te grubsze na rysunkach. Jesli zmienisz na wiazary wszystkie sciany w srodku moga byc dzialowe. Wiazary to nie tania sprawa, ale oszczedzasz na lawach fundamentowych i scianach nosnych w srodku domu. Ja nie jestem przekonany do wiazarow, bo nie lubie sufitow podwieszanych, zreszta nie daj Boze w razie pozaru caly dach wali ci sie na łeb do srodka domu. Jak ci sie zajmie poddasze w stropie betonowym masz do odbudowy tylko poddasze caly dach, a przy wiazarach cala chata sie zjara, chyba ze sasiadujesz z jednostka gasnicza Jak ci się dach zawali w trakcie pożaru i spadnie to wszystko na strop betonowy a strażacy użyją wody to strop spęka i też będzie do wymiany. Spalone wiązary usuniesz a co z betonowym stropem zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.06.2022 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Jak sobie radzą mieszkańcy domów drewnianych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.06.2022 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Jak to widzisz , w projekcie Arosa II między salonem 1.3 i pokojem 1.4 widać na rzucie grubsza ściane, taką jak w obrysie. Rzeczywiście - przegapiłem że jest jedna ściana nośna równoległa do krótszych ścian zewnętrznych. Pewnie konstruktor uznał, że warto przewiązać ściany przy stropie drewnianym dla usztywnienia konstrukcji. BK= gazobeton. Jak ci się dach zawali w trakcie pożaru i spadnie to wszystko na strop betonowy a strażacy użyją wody to strop spęka i też będzie do wymiany. Spalone wiązary usuniesz a co z betonowym stropem zrobisz? Jak na stropie masz 40cm wełny to stropowi betonowemu nic nie grozi. Drewniany też pewnie przetrwa i na głowę się nie zawali, ale wiązary trzeba będzie całe wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 25.06.2022 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 z pożarem na poddaszu przy wiazarach to ja sie obawiam ze cale pokrycie wyląduje na podłodze parteru, czyli meble podłoga rtv jak strażacy zaczną to lać wodą to juz mozemy pożegnać. Strop betonowy zatrzyma spadające pokrycie nawet jak go zleją wodą straty będa mniejsze niz przy wiazarach. Oby ludzie zdazyli uciec, bo obawiam sie ze w przypadku pożaru te metalowe blaszki spinające wiązar szybko puszczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.06.2022 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 (edytowane) Problem dotyczy tylko wiązarów w parterówce czy niemal każdego domu z użytkowym poddaszem? Ręka w górę kto ma użytkowe poddasze niedrewniane Edytowane 25 Czerwca 2022 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 26.06.2022 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Dobra, czyli coś w końcu udało mi się ustalić. Budowa z Betonu komórkowego 24x24x59 klasy 500.Strop żelbetowy mimo wszystko. Teraz jedynie projekt... Powiem Wam, że dalej choruje na ten 4 spad, 7km odemnie gość stawia dom i zaczeli dach robić 4 spadówka..., fajnie taki niski.Patrze na ich MPZP (bo to już inna gmina) i oni kur... mogą mieć minimalny kąt nachylenia dachu na poziomie 25 stopni... mega to niesprawiedliwe. Nie da się tego w jakiś sposób obejść... jakiś urzędach co sobie wymyślił i mamy się do tego stosowac.. popie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.06.2022 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Budowa z Betonu komórkowego 24x24x59 klasy 500. Strop żelbetowy mimo wszystko. Teraz jedynie projekt... Może jednak odwróć kolejność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 02.07.2022 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Panowie, troche przemyśleń ostatnio miałem Dostałem między innymi odpowiedź z gminy: W odpowiedzi na Pana e-mail Urząd Gminy Laskowa niniejszym informuje, iż zgodnie z zapisami MPZP , przy zabudowie mieszkaniowej jednorodzinnej nachylenie głównych połaci dachowych musi mieścić się w przedziale 35 stopni - 55 stopni. Mieliśmy kilka przypadków kiedy Starosta odmówił wydania pozwolenia na budowę przy innym kącie nachylenia połaci dachowych. W związku z tym, temat dachu kopertowego umarł. Został dach dwu spadowy. Oglądałem sporo filmików na YouTube, kto sam budował, opisy analizy i jakieś przemyślenia I nawet odnośnie stropu, widziałem np. taki: Tutaj strop drewniany to taniocha... Może faktycznie sobie darować ten strop lany (stal u mnie już 3890zł netto, a widziałłem na olx, że ktoś wystawił nawet 6ton stali za 3300zł/tona).. Co do projektów, to wybór w zasadzie został między dwoma podobnymi.. https://www.extradom.pl/projekt-domu-mokka-WOF1072 https://www.extradom.pl/projekt-domu-tani-w-budowie-LUZ1000 Jest też projekt mokki z stropem drewnianym - tez pare stówek by oszczedził człowiek na adaptacje.. Tylko znowu nie widziałbym (a się mieszczą), jak ustawić dom na działce, w którą stronę lepiej, jak myślicie? Oto zdjęcia mojej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 03.07.2022 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 Przeciez sa projekty z dachem czterospadowym ktore spelnia wymagania 35-55, chociazby ten. I jest wg projektu na wiazarach. https://www.extradom.pl/projekt-domu-tk34-WAK1062 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 03.07.2022 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 Przeciez sa projekty z dachem czterospadowym ktore spelnia wymagania 35-55, chociazby ten. I jest wg projektu na wiazarach. https://www.extradom.pl/projekt-domu-tk34-WAK1062 Wiem, że są, ale ich koszt jest droższy niż dach 2 spadowy i efekt wizualny przy kącie 35 stopni, nie jest taki, jak przy 25 czy 30 stopniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 03.07.2022 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 jak tam sobie chcesz, powierzchnia dachu zostanie taka sama czy to dwuspad czy czterospad, wykonanie może droższe i więcej odpadów, ale czy aż taka różnica będzie? wątpie, jesli doliczysz szczyty w dachu dwuspadowym. Jest film w internecie chyba u goscia domza150tys ktory ten problem opisuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 04.07.2022 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 jak tam sobie chcesz, powierzchnia dachu zostanie taka sama czy to dwuspad czy czterospad, wykonanie może droższe i więcej odpadów, ale czy aż taka różnica będzie? wątpie, jesli doliczysz szczyty w dachu dwuspadowym. Jest film w internecie chyba u goscia domza150tys ktory ten problem opisuje Tak, jest takie coś, @Kaizen o tym wspominał: U mnie w okolicy za robocizne dachu 4 spadowego biorą krocie, rozumiem, że odpada kawałek elewacji, murowania itd, czy nawet można robić bez rusztowania : murowanie, ocieplanie, elewacje. Są to duże plusy. Tylko w moim odczuciu, pięknie taki dach kopertowy wygląda przy kącie dachu 25-30. Przy 35 , mam wrażenie, jakby to był taki masywny. Sam projekt domu, co podałeś - TK34 jest piękny. I chyba nawet @Kaizen by rzekł, że prosty jak dobrze widze, to ławy tylko po obrysie. Tak swoją drogą, chyba całkowice pekła bańka budowlana, archon obniżył szacunkowe koszty swoich budów(obserowałem jarząbki i widziałem ze szacowali SSZ 255tys netto dwa projekty, (teraz Projekt domu Dom pod jarząbem 8 (N) 236tys), a drugi( Projekt domu Dom pod jarząbem (N) ver. 2 243tys) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 04.07.2022 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) jak tam sobie chcesz, powierzchnia dachu zostanie taka sama czy to dwuspad czy czterospad, wykonanie może droższe i więcej odpadów, ale czy aż taka różnica będzie? wątpie, jesli doliczysz szczyty w dachu dwuspadowym. Jest film w internecie chyba u goscia domza150tys ktory ten problem opisuje Tak, jest takie coś, @Kaizen o tym wspominał: U mnie w okolicy za robocizne dachu 4 spadowego biorą krocie, rozumiem, że odpada kawałek elewacji, murowania itd, czy nawet można robić bez rusztowania : murowanie, ocieplanie, elewacje. Są to duże plusy, ale czy to sie non omen kalkuluje. Tylko w moim odczuciu, pięknie taki dach kopertowy wygląda przy kącie dachu 25-30. Przy 35 , mam wrażenie, jakby to był taki masywny. Sam projekt domu, co podałeś - TK34 jest piękny. I chyba nawet @Kaizen by rzekł, że prosty jak dobrze widze, to ławy tylko po obrysie. ----------- Czas mija , a ja nadal się nie mogę zdecydować.... Chyba musicie pomóc... ---- Tak swoją drogą, chyba całkowice pekła bańka budowlana, archon obniżył szacunkowe koszty swoich budów(obserowałem jarząbki i widziałem ze szacowali SSZ 255tys netto dwa projekty, (teraz Projekt domu Dom pod jarząbem 8 (N) 236tys), a drugi( Projekt domu Dom pod jarząbem (N) ver. 2 243tys) Edytowane 4 Lipca 2022 przez ranerd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 04.07.2022 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Czy pękła banka to nie wiem, wiem jedno. Stał w marcu 8200 brutto, dziś 4900 brutto. Styropian leci, wykonawcy których prosiłem o wycenę piszą maile czy zdecydowałem się na nich bo mogliby za dwa tyg przyjść. Coś jest na rzeczy. Między czym a czym się zastanawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 04.07.2022 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Czy pękła banka to nie wiem, wiem jedno. Stał w marcu 8200 brutto, dziś 4900 brutto. Styropian leci, wykonawcy których prosiłem o wycenę piszą maile czy zdecydowałem się na nich bo mogliby za dwa tyg przyjść. Coś jest na rzeczy. Między czym a czym się zastanawiasz? U mnie sstal jeszcze tańsza, można powiedzieć, że leci niemal dzień w dzień w dół: https://www.olx.pl/d/oferta/stal-zbrojeniowa-fi6-do-fi32-polski-dostawca-CID628-IDOrMVu.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0 To już około 4500 brutto. -------- Zastanawiam się, czy wziaść ten projekt: https://www.extradom.pl/projekt-domu-mokka-WOF1072 czy może jednak dach kopertowy i projekt, który Ty proponowałeś.... Decyzja jedna na całe życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 04.07.2022 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Wizualna wersja od zewnątrz to jedno. Ale Mokka jest bardzo fajnie rozplanowana wewnątrz - wiem bo sam się na niej wzorowałem przy swoim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranerd 04.07.2022 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Wizualna wersja od zewnątrz to jedno. Ale Mokka jest bardzo fajnie rozplanowana wewnątrz - wiem bo sam się na niej wzorowałem przy swoim domu. Własnie to jest to co mi się bardzo podoba. Idealny rozkład pomieszczeń dla mnie - pomieszczenie techniczne, spiżarnia, kibelek, łaźienka, 3 pokoje itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 04.07.2022 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 to możesz iśc do architekta, niech Ci zrobi taką mokkę tylko z dachem kopertowym 35 stopni, Jest u mnie pare takich domków, troche góruje ten dach nad elewacją ale jako całośc myślę ze ładnie wygląda, zreszta przy domku 14x10 coś tu będzie wyglądać na wielkie? A już wiesz czy strop beton czy wiązary lub drewniany? I czym zamierzasz ogrzewac dom, mokka ma duża kotłownie pomiedzy salonem a pokojem, chyba na paliwo stałe, potrzebna Ci taka czy bys cos zmienial? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts