Ratpaw 22.07.2022 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Taaa... Nowoczesne pompy PW też się psują, mają ruchome elementy, wymagają serwisowania i mają 5 lat gwarancji. Traci moc w mrozach. Mam PV na starych zasadach to bufor mam w sieci energetycznej inny mi nie potrzebny. Koszt buforowania to 20% produkcji PV. Tę "krowę" w Polsce nie doceniają, w zachodnich krajach wszyscy mają, i to systemowe... jedna krowa się nagrzeje, potem automatycznie /loddomat/ przechodzi na drugą krowę... Ja tylko mówię, że rachunki w filmie nie są precyzyjne. Co z tego, że PC traci moc w mrozach - dobiera się właściwą i tyle. Nie sprzeczam się z Tobą w temacie rozwiązania, bo ma swoje zalety, tylko o liczby mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.07.2022 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Zdrowe 10m wysokie drzewo produkuje średnio ok. 118 kg tlenu rocznie, człowiek zużywa go 176 kg – dwa drzewa średniej wielkości zaspokajają potrzeby jednej osoby! 100-letni buk „wytwarza” w ciągu godziny 1200 litrów tlenu – taką ilość jest w stanie „wytworzyć” ok. 2700 młodych drzewek! Średnio, bo zimą to trochę mało produkuje, a człowiek oddycha cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 22.07.2022 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Stasiek ofiaro TVN i innego dziadostwa, pisz na temat a nie filozofuj.A jak ci się coś nie podoba to pakuj manele i do baora do Niemiec. Jak chcesz więcej TVP włącz sobie odcinki Dziennik telewizyjnego z czasów komuny na youtube. Wtedy też wszystkiego brakowało i widzę,że to Twoje wzorcowe klimaty. Ja się do Niemiec nie wybieram ale może Ty do Rosji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 22.07.2022 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 A czego spodziewać się po DUNIA.MD, toć to zwykła ofiara TVP... Tylko tam jesteśmy zielonymi płucami europy.Jeśli spytać można – ot ciekawość moja taka – pisałeś, że paliwo na zimę już kupiłeś – i tak jak tu gadamy o tym – napiszesz czego ile i za ile kupiłeś oraz gdzie – innfo cenne być może – wszak wiesz jak z tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 22.07.2022 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Jak chcesz więcej TVP włącz sobie odcinki Dziennik telewizyjnego z czasów komuny na youtube. Wtedy też wszystkiego brakowało i widzę,że to Twoje wzorcowe klimaty. Ja się do Niemiec nie wybieram ale może Ty do Rosji? Stasiu co ty chcesz ode mnie. To ty wyskoczyłeś na mnie z jakimś TVP i drążysz temat. Szukaj węgla lub drewna na zimę i daj spokój z polityką. Ja umiem rozpoznać wilki w owczych skórach i nie potrzebuję do tego YouTube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 22.07.2022 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Stasiu co ty chcesz ode mnie. To ty wyskoczyłeś na mnie z jakimś TVP i drążysz temat. Szukaj węgla lub drewna na zimę i daj spokój z polityką. Ja umiem rozpoznać wilki w owczych skórach i nie potrzebuję do tego YouTube. Opał mam bo nie liczę na Twój ciapowaty rząd i działam z wyprzedzeniem. Nie lubię za to durnych opowieści o zielonych płucach Europy u nas... Powtarzanie takich bzdur to zwykła komunistyczna propaganda. Jak Cię traktować poważnie skoro negujesz fakty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.07.2022 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 OGRZEWANIE DOMU ZA DARMO, czyli BUFOR + FOTOWOLTAIKA. Za cenę pompy ogrzewam dom za darmo! Na starych zasadach. Do tego za 38K zł (dzisiaj cena znacznie wyższa) to licząc nawet 45gr/kWh masz ponad 84MWh prądu czyli na 9 lat w warunkach z tego filmiku. Zakładając zerowy koszt przeglądów, napraw, ubezpieczenia. Co może się zepsuć? Np. dach może przeciekać. I trzeba będzie zrzucić PV. I co z tego, że i dach, i PV na gwarancji? Jaki sens zagracania dachu, pomieszczenia technicznego i fatygi, jak marne szanse, żeby wg starych zasad w 10 lat się zwróciło w idealnych warunkach? A wg nowych zasad to wyjdzie jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 22.07.2022 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) Opał mam bo nie liczę na Twój ciapowaty rząd i działam z wyprzedzeniem. Widzę że do ciebie nic nie dociera - jaki mój? Sam ostatnio kupiłem węgiel w PGG i gromadzę drewno z naszych pięknych lasów. Nie lubię za to durnych opowieści o zielonych płucach Europy u nas... A co ty się na tym znasz. Byłeś chociaż raz w lesie po drzewo. Prof. Szyszko wykończył się przez takich jak ty i tobie podobnych. Powtarzanie takich bzdur to zwykła komunistyczna propaganda. Jak Cię traktować poważnie skoro negujesz fakty? Jak komunistyczna propaganda. Ty Stasiu żyjesz w jakimś innym własnym Świecie. Edytowane 22 Lipca 2022 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.07.2022 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Na starych zasadach. Do tego za 38K zł (dzisiaj cena znacznie wyższa) to licząc nawet 45gr/kWh. Za rok, dwa cena znacznie wyższa Kiedy to wraca VAT na en. elektryczną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.07.2022 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) @DUNIA.MD /moderowano/ Nasze pokolenie nie musiało biegać po chrust do lasy, my te lasy sadziliśmy bez profesórskiego pilnowania. Oczywiście że nie całe, tylko kwaterami pod okiem gajowego zwanego podleśniczym. W podstawówce dorabialiśmy całą klasą na wycieczki. Sadziliśmy , sprzątaliśmy po trzebieży, dobrze wiemy jak wyglądały wiatrołomy w Sudetach. Drzewka które sadziliśmy mają teraz ponad 50 lat. Miastowe wiedzą o drzewach tyle, co zobaczą na placu z choinkami przed marketem. Tyle się nasadziłem, że do końca życia należy mi się zielona choinka na święta. Leśniczy wystawia kwit, mówi gdzie i wybieraj sobie. Trzy ruchy piłą, na dach furki i do domu. Dzieciaki miały frajdę, gdy po 2-3 tygodniach puszczała zielone pąki. Edytowane 22 Lipca 2022 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 22.07.2022 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) . my te lasy sadziliśmy W podstawówce dorabialiśmy A co myślisz /moderowano/ że ja to nie dorabiałem w wakacje sadzeniem czy wycinaniem lasu (połamałem kilka siekier ojca). Nie wspomnę o innych robotach ziemnych pod Warszawą gdzie spało się po szopach. Edytowane 22 Lipca 2022 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 22.07.2022 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Widzę że do ciebie nic nie dociera - jaki mój? Sam ostatnio kupiłem węgiel w PGG i gromadzę drewno z naszych pięknych lasów. A co ty się na tym znasz. Byłeś chociaż raz w lesie po drzewo. Prof. Szyszko wykończył się przez takich jak ty i tobie podobnych. Jak komunistyczna propaganda. Ty Stasiu żyjesz w jakimś innym własnym Świecie. Sądzę,że cały czas żyjesz komuną bo to komunistyczne Tobie się podoba. Twoje teorie warte są tyle co teorie wygłaszane w ZSRR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 22.07.2022 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Sądzę,że cały czas żyjesz komuną bo to komunistyczne Tobie się podoba. Twoje teorie warte są tyle co teorie wygłaszane w ZSRR A Stasiu swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 23.07.2022 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Niepotrzebnie się nawalacie bo ktoś specjalnie wywołuje kryzys a wy sobie do gardeł skaczecie , kryzys jest skrupulatnie zaplanowany i gołym okiem to widać ,mógłbym podać kilka przykładów ale to nudne i nikt tego poważnie nie potraktuje ale słowa plemiela chyba pamiętacie , nie będzie powrotu do rzeczywistości jaką znaliśmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.07.2022 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 to nudne i nikt tego poważnie nie potraktuje No i przynajmniej raz napisałeś prawde ))) Ostatnio na jakimś portalu czytałem w komentarzach, że Zełeński i Putin należą do rządu NWO i tak naprawdę, to "walczą" ze sobą, bo takie były ustalenia rządu NWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.07.2022 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 @DUNIA – no jak ochłonąłeś trochę czy dalej do białości rozpalany jesteś. Za cznę od tego, że dla mnie Polska też jest płucami Europy i nie dlatego, że w statystyce inaczej stoi ale dlatego, że inne miasta Europy nie mają za wiele ziewleni a są i takie w których zieleni można się dopatrzyć w doniczkach lub doniczkach które na parapetach stoją – nadto tak jest, bo ja chcę w to wierzyć i żaden popapraniec nie będzi mi statystyką tłumaczył w co ja mam wierzyć a w co nie. To jak jest u nas wszyscy wiemy doskonale i na cholerę jasną wbijać się w przestrzeń, że u nas to tylko bieda, smród, kiła, mogiła i zabobon oraz, że niczego nie da się zmienić a skoro tak, to na cholerę próbować coś zmieniać. Świerzakiem nie jesteś – w wielu tematach się wypowiadałeś i z wieloma oszołomami do czyniena miałeś – dlatego się zastanawiam dlaczego dołaś się tak podejść i wypuścić. Nie wiem jak Ciebie ale mnie to przeraża, że skończyło się wciskanie na siłę kotłów na pellet i za nimi na groch jaki kotłów na gaz oraz PV a brylanty od PC w końcu zaczęli pisać o tym jak to faktycznie z tym PC jest i jak być może – zwłaszcza w sytuacji takiej gdy zaczną się przerwy w dostawie prądu. FM jak by nie było to jakaś tam społeczność też jest i tak patrząc po tym co niektórzy piszą takie właśnie nasuwają mi się wnioski – po mimo tego, że nigdy nie brakowało tzw. psów ogrodnika jak i takich co z pogardą się odnosili do tych na których mogli z gówy patrzeć – no i wiesz, że jak się chce komuś dolalić, to problem żaden by kij znaleść w rodzaju bo : poglądy ma inne, nie jest wyznawcą jego wiary, ma jakąś traumę z lat dawnich itd. itp.Do tego też nie brakowało takich którzy nienawiścią zioną do innch tylko za to, że komuś się coś udało a jemu nie – zamiast jeden z drugim się cieszyć z tego, to no zionie nienawiści i jadem pluje jak by stanu swojego znalazł winnego. Chyba nie zaprzeczysz mi temu, że tak jak sądzę – żałujesz tego, iż ten temat założyłeś – że za to co dobrem być miało i służyć potrzebującym przeciwko Tobie się obróciło – no ale zważ na to, że na FM wielokrotnie tak właśnie z tym bywa i Ci piszę szczerzę, że dla mnie sprawą nienormalą jaki i napawającą grozą by było jak by raptem się to zmieniło – dzięki temu tli się we mnie nadzieja, że jednak damy radę i to przetrwamy jakoś a ci co tylko innym wytykać potrafią zamiast wziąć się i zrobić coś by nie narzekać – to niech sdychają. Z powyższych względów proszę abyś rozważył rzecz tą i pousuwał co niektóre swoje posty - niech im będzie, że geniusze same do siebie pisza i same ze sobą gadają. Problemów jest tak wiele ale co nie którym jeszcze za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 23.07.2022 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Niepotrzebnie się nawalacie bo ktoś specjalnie wywołuje kryzys a wy sobie do gardeł skaczecie Tu nie chodzi o kryzys tylko o ciągłe wtłaczanie wyższości innych krajów nad Polską. Widać to na tym przykładzie gdzie moja odpowiedz wywołała lawinę tego że do wszystkiego nam daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.07.2022 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Podajesz tezę, tylko dane jakoś jej przeczą. Następnym razem sprawdź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.07.2022 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 @DUNIA – no jak ochłonąłeś trochę czy dalej do białości rozpalany jesteś. Za cznę od tego, że dla mnie Polska też jest płucami Europy i nie dlatego, że w statystyce inaczej stoi ale dlatego, że inne miasta Europy nie mają za wiele ziewleni a są i takie w których zieleni można się dopatrzyć w doniczkach lub doniczkach które na parapetach stoją – n. Oooo, dzięki, coś mnie pan rozbawił ) O jakich Europejskich miastach konkretnie piszesz ? Czyli uważasz za "zielone płuca Europy" miasta, w których pali się paliwami stałymi, które od lat znajdują się w czołówce miast z najgorszą jakością powietrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.07.2022 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Oooo, dzięki, coś mnie pan rozbawił ) O jakich Europejskich miastach konkretnie piszesz ?Rad jestem żem cię rozbawił – masz oczekiwania swoje – ale może tak po koleji, bo ja pierwszy ci pytanie zadałem : Najwyżej przedpotopowe kominki odpalą, choć też nie widzę, żeby drewno zwozili.Nie lepiej coś od siebie napisać – bo coś mi na oczy chyba padło, że w kominku palić nie będziesz choć by gaz jeszcze miał zdrożeć. Urząd już zajął stanowisko względem kominka twego czy jeszcze nie wystąpiłeś do nich o to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts