pbrowar 06.06.2022 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Dzień dobry,chciałby rozbudować/dobudować taras drewniany w stosunku do tego co mam w projekcie. W projekcie powierzchnia tarasów wynosi około 27m2, ja chcę wykonać taras o powierzchni 85m2. Taras jeszcze w ogóle nie jest zaczęty. I teraz nasuwa się pytanie. Czy lepiej jest najpierw zgłosić dom do odbioru bez tarasu i później zgłosić i wykonać taras o powierzchni 85m2, czy wykonać taras przed zgłoszeniem i wpisać rozbudowany taras jako zmiana nieistna i dodać to do zgłoszenia domu? Czy są może jeszcze inne łatwiejsze rozwiązania? Taras ma być drewniany na bloczkach betonowych, posadowionych na gruncie. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.06.2022 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 zbuduj dom, odbierz a potem taras. taras dobudowany do domu traktowany jest jako pow. zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbrowar 07.06.2022 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 zbuduj dom, odbierz a potem taras. taras dobudowany do domu traktowany jest jako pow. zabudowy. A czy można złożyć jednocześnie ale osobno papiery dotyczące odbioru budynku i zgłoszenia budowy tarasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.06.2022 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Po co? Żeby się czepiali tarasu przy odbiorze domu? Zrób tak jak Elfir mówił: załatw dom do końca (odczekaj aż się uprawomocni), a potem będziesz się przejmował tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2022 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 A czy można złożyć jednocześnie ale osobno papiery dotyczące odbioru budynku i zgłoszenia budowy tarasu? Po co? Ja każdemu radzę wykreślać wszystkie tarasy z projektu. Taras można zbudować w każdej chwili i nie jest niezbędnym elementem domu. A jak jest wrysowany do projektu to TRZEBA go zbudować przed odbiorem, co może być problematyczne, jeśli się ma budżet na styk i akurat na taras zabraknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.06.2022 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Po co? Ja każdemu radzę wykreślać wszystkie tarasy z projektu. Taras można zbudować w każdej chwili i nie jest niezbędnym elementem domu. A jak jest wrysowany do projektu to TRZEBA go zbudować przed odbiorem, co może być problematyczne, jeśli się ma budżet na styk i akurat na taras zabraknie. 25 lat siedze w budowlance i nie miałem sytuacji aby domu nie odebrano bez tarasów. Osiedla po 100 domów projektowałem i odbiory szły bez tarasów, które były w projekcie. klienci stawiali je we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2022 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Mnie się przyczepili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.06.2022 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Po co? Ja każdemu radzę wykreślać wszystkie tarasy z projektu. Taras można zbudować w każdej chwili i nie jest niezbędnym elementem domu. A jak jest wrysowany do projektu to TRZEBA go zbudować przed odbiorem, co może być problematyczne, jeśli się ma budżet na styk i akurat na taras zabraknie. Zależy. Ja też mam problem z tarasem, bo chcę go wybudować, ale inaczej niż w projekcie. Kierownik powiedział, że spokojnie mogę z niego zrezygnować i po odbiorze wybudować docelowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts