Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stereo do 50 m2

Sativum

Recommended Posts

Hej,

Szukam nagłośnienia do przestrzeni ok. 50 m2 otwartej na kolejne 10-20 m2.

Myślę o stereo 2, może 3 drożnymi głośnikami. Budżet 6-7k całość. Sam będę robił.

Jakie macie zdanie o zestawie 2x melodika bl40m3 + od Yamaha s501 wzwyż.

Klimaty - nagłośnienie filmowe 55%, jazz, blues 30%, house i coś z bassem (w tym folk i country) 10% , 5% klasyczna i operowa. Wiem że rozstrzał ogromny.

Sugestie?

Może coś z Jamo? Może coś używanego?

Edytowane przez Sativum

• 11 months później...
.... Sam będę robił. ...

Czyli masz zdolności manualne? To jako PA złóż kita RSAmp'a - prosty projekt ale gra zadziwiająco dobrze - w końcu to Single Ended na lampie :rolleyes:

Jako kolumny tez jakiś sprawdzony projekt DIY - cos od SB acoustics - łatwe projekty i niezłe brzmienie.

Jakie macie zdanie o zestawie 2x melodika bl40m3 + od Yamaha s501 wzwyż.

Ta yamaha OK, gra poprawnie, ale te melodiki to tak średnio... Dziwnie są zestrojone, męczą basem, tzn. nie tyle, że jest go za dużo, co ma problem z kontrolą. Na pewno nie do jazzu, ani innej "ambitniejszej" muzyki. Do łupanki może się podobać, dół mają podobny do większości Klipschów.

Edytowane przez mistalova

Czyli masz zdolności manualne? To jako PA złóż kita RSAmp'a - prosty projekt ale gra zadziwiająco dobrze - w końcu to Single Ended na lampie :rolleyes:

Jako kolumny tez jakiś sprawdzony projekt DIY - cos od SB acoustics - łatwe projekty i niezłe brzmienie.

Ta yamaha OK, gra poprawnie, ale te melodiki to tak średnio... Dziwnie są zestrojone, męczą basem, tzn. nie tyle, że jest go za dużo, co ma problem z kontrolą. Na pewno nie do jazzu, ani innej "ambitniejszej" muzyki. Do łupanki może się podobać, dół mają podobny do większości Klipschów.

"zdolności manualne do podłączenia stereo? Co masz na myśli? Czy to by zlecić dobór i montaż? Do wieszania firanek też mam brać fachowców i kable grafitowe za 250 tys. zł (lub 10% ceny zestawu)?

Wyleczyłem się szybko z Melodiki :)

Kusi mnie funkcjonalność zintegrowanego odtwarzacza sieciowego + Heco Aurora 1000, ale gorąco jestem zachęcany do połączenia go jednak z osobnym, niesłabym wzmacniaczem (niby właściwe almplituner, ale bardziej wzmacniacz - polecany to Cambridge Audio AXR100). Nie robiłem jeszcze odsłuchu.

70m2 to spora powierzchnia. Nie zgubią ci sie te kolumny? Ja mam w moim 35m2 salolnie Indiana Tesi 561. Są świetne. Ale 70m2 to już inna bajka. Zapytaj na forum audio itp. Tam są ludzie ze znanych salonów. Pomogą.

Dzięki, tak też zrobiłem. Jestem na etapie odsłuchów (ale na razie salon, więc nie ma co opowiadać jak to będzie w domu)...

Może Dali Oberon 7 lub Oberon 5.

Dzięki. Heco grają obłędnie i chciałbym z czymś mocnym to zestroić. Jak bym się zmieścił w 6-9 k to byłoby fajnie - wiadomo im mniej tym lepiej :) Te same głośniki, a inny sprzęt do napędzenia robią ogromną różnicę!

Edytowane przez Sativum

• 2 weeks później...

Pierwszy wzmacniacz zbudowałem jak miałem 7 lat, pierwsze kolumny jak miałem 12 lat, a teraz dobiegam pięćdziesiątki, więc trochę już w tym siedzę :).

Tak naprawdę to zbudowanie dobrych kolumn nie jest tak trudne jak by się wydawało - wybierasz głośniki, które pasują Ci dźwiękowo, projektujesz do nich obudowę (WinISD), zlecasz docięcie płyt dla stolarza, składasz obudowę, projektujesz " na sucho" zwrotnicę, montujesz całość, stroisz zwrotnicę (HOLMipulse), dostrajasz na słuch, wykańczasz obudowę i to wszystko ;) Oczywiście piszę to z przymrużeniem oka, bo zajmuje to kupę czasu, ale będziesz miał prawie ideał.. prawie, bo nigdy nie jest dość dobrze by nie mogło być jeszcze lepiej :)))