Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porady na start dla świeżaka, budowa domu ogólnie, wątpliwości

Recommended Posts

Jeśli poważnie chcesz zająć się opracowaniem koncepcji własnego domu, proponuję pobawić się modelowaniem 3D. Zacznij od prostego Kazaplan (on-line) czy SweetHome 3D (do zainstalowania), a jeśli okażą się zbyt ograniczone to potem SketchUp albo Blender. Możesz zacząć od wybranego gotowego projektu, potem modyfikować ściany wewnętrzne i wypełnić modelami realnych przedmiotów w skali - zobaczysz co i jak się zmieści a co nie.

Bierz miarę i mierz. Mierz wszystko wokół siebie. Począwszy od wysokości łóżka, z którego wstajesz rano i szerokości kanapy, na której siedziesz przed tv, czy w kuchni odstęp między lodówką a zlewozmywakiem jest ergonomiczna, etc.

Dzięki temu zrozumiesz lepiej przestrzeń i architekturę.

Zanim przygotowywałem swoją koncepcję dla architekta to wykonałem w 3D 4-5 diametralnie różnych układów (nie licząc pośrednich wariantów, gdzie testowałem przesunięcie kilku ścianek), łącznie kilkanaśice modeli a i tak byłem znacznie ograniczony szerokością działki.

Popieram! Dokładnie sam tak przygotowałem koncepcję swojego domu. Architekt stwierdził, ze sam sobie daje radę i tylko podrzucałem mu kolejne poprawione wersje. Tylko klatkę schodową zrobił sam.

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaczyna się coś dziać. Dostałem WT z Wodociągów.

Wycena projektu od projektanta to: 1400 netto.

Projekt przyłącza wody - 1400zł netto:

w cenę wchodzi:

opracowanie projektu przyłącza wody

uzgodnienie trasy w wodociagach

uzgodnienie trasy w ZD

uzyskanie zgody na lokalizacje przyłącza w pasie drogowym

uzgodnienia branżowe

uzgodnienie projektu w wodociagach

cena nie uwzględnia opłat za uzgodnienia, opłat skarbowych oraz jeżeli zaistnieje taka sytuacja że przyłącza będą biegły po działkach prywatnych to zgody uzyskuję inwestor - i tak jest w Pana przypadku.

Po naszej stronie są wszystkie uzgodnienia (bez opłat za te uzgodnienia - jak wyżej jest napisane). Musimy uzyskać uzgodnienie w orange i gazowni oraz wejście w teren drogowy, każda instytucja ma na to 30dni, uzgodnienia wysyłamy równocześnie

Co myślicie o wycenie projektu?

Co myślicie o wycenie projektu?

Widać co wodociąg, to zwyczaj. Mi powiedzieli, że projektów nie robią i nawet nie mogą polecić projektanta. Poszukaj lokalnego projektanta z uprawnieniami (możesz zapytać swojego projektanta - może mieć uprawnienia a jak nie, to ma podwykonawcę). IMO wycena ze 2x zawyżona - ale czasy dziwne i może lokalnie tak ceny wyglądają. Do tego tutaj masz szerszy zakres, niż samo opracowanie projektu przyłącza - nie wiem, jak się te dodatkowe rzeczy cenią.

Dzięki, tak też zrobiłem. Zadzwoniłem w parę miejsc, poprosili o mapkę zasadniczą + warunki i będę czekał.

Na razie muszę się zająć wyłączeniem 500m2 pod zabudowę mieszkaniową bo klasa ziemi RIIIb i mi zakwestionowali w SP budowę garazu - blaszaka.

Ja płaciłem 500 zł za projekt wodkan branżowy, który przerobiłem w paint. Wodociągów nie interesowały uprawnienia osoby sporządzającej projekt, tylko pieczątka firmy że wykonała zgodnie z projektem i ich zasadami (głównie średnica rur, rodzaj materiału, sposób łączenia, rodzaj konsoli).

Dzięki, tak też zrobiłem. Zadzwoniłem w parę miejsc, poprosili o mapkę zasadniczą + warunki i będę czekał.

Na razie muszę się zająć wyłączeniem 500m2 pod zabudowę mieszkaniową bo klasa ziemi RIIIb i mi zakwestionowali w SP budowę garazu - blaszaka.

Współczuję. Wyłączałem spod prod leśnej. Papierologia i opłaty.

Hmm, może autor jestem, ale na czym polega "dokładne wyliczyć i zaplanować spadek"? :)

Jak masz X metrów kanalizy do podciągnięcia i do dyspozycji Y cm różnicy poziomów a stosunek X/Y jest na granicy prawidłowych spadków, to musisz tak zaplanować instalację, żeby wszędzie ten prawidłowy spadek był. Nie możesz sobie pozwolić żeby dać na jakimś odcinku 4% bo w takim razie na innym nie zrobisz wymaganych 2%. Planujesz też instalację żeby była jak najkrótsza. Jak masz to wcześniej policzone a trochę brakuje, to możesz też trochę wyżej wyjść z kanalizacją z domu i zyskać parę cm.

W moim przypadku 30m w drodze do studzienki na mojej posesji ciągnęły wodociągi, kolejne 15 do domu podłączałem ja. Jakby zrobili mi za wysoko studzienkę to bym się nie wyrobił z podłączeniem domu. Dlatego dla mnie ważny był dokładny projekt.

Zobacz sobie 100m (uztkowe) nie zabudowy parterowki .... 2 lazienki , sypialnia , 2 pokoje , kotlownia , wiatrolap ...., Garderoba, salon kuchnia. To jakim cudem nie miesci sie tam 2 pokoje z mozliwiscia przerobki na 3 pokoje bez garderoby.... .. Ci co pisza ze 100m parterowki to malo chyba na oczy takich domow nie widzieli.... Dom z poddaszem tanszy ? Chyba 100m a taki z poddaszem to klitka...niemajaca sensu bo klatka schodowa zajmie ci.... Tanszy ? Bo fundamenty i dach ?....a lanie skosow , piony , schody to za darmo sa ?????? Same schody to 20 tysiecy ....skosy pewnie nastepne 20. Koszt ogrzewania ?...temperatura w lecie ?....w parterowce robisz kominek stropem pusczasz rury i masz do kazdego pomieszczenia....rekuoeracja ? A od kiedy to za darmo jest ?filtrow nikt nie wymienia ? Pradu nie zuzywa ? Pic dla naiwnych ..tak filtry to kilkaset zlotych rocznie. + Prad daje latwy rachunek. Nigdy sie nie wroci a jescze dolozysz....fotowoltaika ? Kiedy sie wroci wraz z pompa ciepla ? Za 50 lat ?............. Fajnie wygladaja rachunki po 2 tys rok. Tylko nikt nie pisze ze wydal na to 100tys. Ktore wroca sie za ?20,30 ,40 ,,50 lat ???.....jak bedzie zupelnie inna technologia. Czyli nigdy pieniadze wyrzucone w bloto. Takie cos zkladaja osoby ktore maja no limit budzet. I zakladaja by pozniej powiedz "mam" . Nikt kto patrzy na $ nie pcha sie w takie wynalazki bo to koszty ktore nigdy sie nie zwroca .