Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy te ceny za elektrykę są obecnie standardem?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To wrzucisz ten projekt elektryki ze swojego projektu i napiszesz, jak to ma się do rzeczywistości?

U mnie tak:

attachment.php?attachmentid=460060

attachment.php?attachmentid=417403

Gniazdek mam co najmniej o 2 więcej w każdym pomieszczeniu, niż w projekcie (w salonie miało być 10, jest 20).

Do tego nie miałem w projekcie instalacji alarmowej, teleinformatycznej i do automatyki.

Wycenę możesz dostać za "zgodnie z projektem" plus każdy punkt ( kwota X ) . Nie wiem nad czym tu deliberować :D

?U mnie to wyglądało tak ze za kazdy dodatkowy punkt powyżej projektu było 80zł dopłaty ( gniazdko itp ) , 250 za dodatkowy punkt siły w kotłowni , 250 za doprowadzenia zasilania na zewnątrz domu do klimy .

Więc nie trzeba być wybitnym matematykiem zeby to policzyć.... Zastanawia mnie tylko po co Ci 20 gniazdek w salonie :rolleyes:. Mój salon ma 27 mkw i ma aż 5 punktów ( w kazdym jest podwójne gniazdko ) i nie wiem czy nie jest tego za dużo

Cały domek , parterowy, 86m , 3 pokoje , salon , kuchnia , łazienka z WC , mały kibelek, wiatrołap i kotłownia ma 70 punktów ( gniazdek, włączników, klima, siła, osobno płyta, zmywarka, lodówka, pralka itp )

Cena 100zł za ppunkt to taki standard obecnie jesli chodzi o duże miasta i okolice. Da sie oczywiscie znaleźć też kogoś za 60-70zł.

Rozdzielnie płaciłem 1200zł za 60 pozycji. Obecnie biorą około 20-40zł za oczko. Więc bardzo droga masz.

Sieci LAN sobie sam pociągnij, możesz w peszlach pod wylewkami.

Co do wycen to ja je dostawalem od każdej ekipy która prosiłem, z tym że chcieli obejrzeć dom na miejscu, i potem wycena (z bruzdowaniem lub bez).

OStatecznie elektryka wziąłem w końcu beż żadnej szczegółowej wyceny i wybierania bo musiałem poprzedniego (długo wybieranego) wyrzucić z domu jak zaczął filozofować i doliczać za każdą pierdołę o której wcześniej nie wspominał. Nie lubię jak ktoś zmienia reguły w trakcie gry.

Ostecznie za elektryki jestem bardzo zadowolny a tynkarze chwalili że nigdy nie widzieli tak porządnie zrobionej. Wszystkie kable były idealnie w poziomie i pionie poprowadzone, plasko przy ścianie, bez żadnych załamań czy skręceń. Puszki idealnie osadzone w jednej linii. Używali lasera i kleju na gorąco do wstępnego mocowania kabli. Ja płaciłem 50 czy tam 55zł na punkt (z tym że u mnie jak byly 4 gniazdka obok siebie to liczyli jako jeden, nie bylo dopłat za dodatkowe). ale to było w 2017r.

Przez ten czas kable zdrożały o 100 albo więcej procent.

Edytowane przez cactus

To wrzucisz ten projekt elektryki ze swojego projektu i napiszesz, jak to ma się do rzeczywistości?

U mnie tak:

attachment.php?attachmentid=460060

attachment.php?attachmentid=417403

Gniazdek mam co najmniej o 2 więcej w każdym pomieszczeniu, niż w projekcie (w salonie miało być 10, jest 20).

Do tego nie miałem w projekcie instalacji alarmowej, teleinformatycznej i do automatyki.

To jest projekt??

Mapek z umieszczonymi punktami nie miałeś??

Mój ma prawie 20 stron. Tu parter mapka:

25114c14756f.png

Edytowane przez Sativum

Zastanawia mnie tylko po co Ci 20 gniazdek w salonie :rolleyes:. Mój salon ma 27 mkw i ma aż 5 punktów ( w kazdym jest podwójne gniazdko ) i nie wiem czy nie jest tego za dużo

Cały domek , parterowy, 86m , 3 pokoje , salon , kuchnia , łazienka z WC , mały kibelek, wiatrołap i kotłownia ma 70 punktów ( gniazdek, włączników, klima, siła, osobno płyta, zmywarka, lodówka, pralka itp )

Ja mam 14 gniazdek w salonie, tez 27m2, a teraz dolozyłbym jeszcze ze dwa. Sam telewizor i jego okolice to 8 podwojnych gniazdek i jest teraz dwa wolne tylko....bez wtyczek.

W domu 100m2 miałem 96 punktow ale potem dołozyslimy chyba jeszcze z 2 lub 3 sami.

Wycenę możesz dostać za "zgodnie z projektem" plus każdy punkt ( kwota X ) . Nie wiem nad czym tu deliberować :D

?U mnie to wyglądało tak ze za kazdy dodatkowy punkt powyżej projektu było 80zł dopłaty ( gniazdko itp ) , 250 za dodatkowy punkt siły w kotłowni , 250 za doprowadzenia zasilania na zewnątrz domu do klimy .

Więc nie trzeba być wybitnym matematykiem zeby to policzyć.... Zastanawia mnie tylko po co Ci 20 gniazdek w salonie :rolleyes:. Mój salon ma 27 mkw i ma aż 5 punktów ( w kazdym jest podwójne gniazdko ) i nie wiem czy nie jest tego za dużo

Dokładnie

Ja mam 14 gniazdek w salonie, tez 27m2, a teraz dolozyłbym jeszcze ze dwa. Sam telewizor i jego okolice to 8 podwojnych gniazdek i jest teraz dwa wolne tylko....bez wtyczek.

W domu 100m2 miałem 96 punktow ale potem dołozyslimy chyba jeszcze z 2 lub 3 sami.

Ja za szafką TV mam 1 punkt w którym jest podwójne gniazdko . Do tego przyjdzie listwa z kneflem, nie lubię jak mi wszystko działa w "standbaju" jak wychodzę z domu . Także drugie gniazdko bedzie wolne . Ale my to dinozaury , w salonie bedzie tylko TV , dekoder i konsola . Sprzęt HiFi bedzie na innej ścianie :yes:

aha, instalacje do alarmu, kamer, skrętkę do netu i kabel antenowy kładłem sam z kumplem , jedna szychta :D

Sąsiad , który skończył właśnie dom 200m kable kładł sam, bruzdował też sam, na koniec wziął tylko elektryka z uprawnieniami który zamontował skrzynke i wszystko w niej w 2 dni podłączył, kosztowało go to 4000 PLN . Na każdym etapie da sie zaoszczędzić kasę , tylko zależy co potrafimy sami zrobić i czy nam sie chce.....

To jest też kwestia czy mamy czas, ile zarabiamy, ile kosztuje godzina naszych nadgodzin w stosunku do tego, co chce elektryk, ile nam zejdzie na naukę (zakładając, że nie umiemy) i wykonawstwo sumarycznie, czy będą potrzebne poprawki, ile będą kosztowały poprawki, etc.

Ja dałem sumarycznie 16,5k za swoją instalację, robocizna+materiał, sumarycznie wyszło 22 obwody, a więc 22 nadprądowe i kilka różnicówek + przełącznik sieć/agregat. Trudno mi policzyć punkty, bo każdy elektryk je inaczej liczy. jeden za punkt traktuje oświetlenie + włącznik, dla innego to dwa osobne punkty. W każdym razie finalnie 20 punktów oświetleniowych (część schodowych), łącznie ze 60 gniazd (w różnych kombinacjach - pojedyncze, podwójne, poczwórne...), 10 gniazd ethernetowych (zwykle po dwa), 5 kamer, dwa punkty trójfazowe, z 10 czujek, płyta indukcyjna, piekarnik, kinkiety, ledy w kuchni. Do tego wyprowadzenie kabla na pompę (wodną), garaż (mam osobny), bramę i furtkę z kopaniem, przyłącze do szafki w linii ogrodzenia z kablem i przekładaniem przez arot i pomiary do odbioru.

Robocizna ostatecznie wyniosła 6,5k plus cholera wie ile za obsadzenie skrzynki, bo tutaj zamawiałem "całościową" usługę. Strzelam, że 1,5k tutaj. Więc razem jakieś 8k.

Moim zdaniem dało się dużo taniej, akurat rozprowadzenie instalacji to coś, co na pewno będę chciał robić samemu budując za kilka lat kolejny dom, bo robocizna nie jest współmierna do wysiłku. Ale teraz po prostu nie miałem na to czasu. Poza tym nie mam kumpli, którzy by pomogli, a całkiem samemu to niefajna robota, nawet nikt nie przytrzyma kabla w miejscu.

Edytowane przez Mokebe

Moim zdaniem dało się dużo taniej, akurat rozprowadzenie instalacji to coś, co na pewno będę chciał robić samemu budując za kilka lat kolejny dom, bo robocizna nie jest współmierna do wysiłku. Ale teraz po prostu nie miałem na to czasu. Poza tym nie mam kumpli, którzy by pomogli, a całkiem samemu to niefajna robota, nawet nikt nie przytrzyma kabla w miejscu.

Tak z ciekawości ile wziął hydraulik za rozprowadzenie rur wody i kanalizy po domu co zajmuje max 2 dni średnio rozgarniętej ekipie ? Już nie pytam ile wziął za rozprowadzenie rurek ogrzewania podłogowego co jest pracą lekką i przyjemną :D

robocizna nie jest współmierna do wysiłku.

W sensie, że dużo kosztuje względem trudności ich wykonania samemu?

LANy sam prowadziłem, w tym przepychałem przez peszle i wierciłem żelbetowy strop (co było najcięższe w tej robocie). Natomiast średnio widzę przepychanie kabla 2,5 lub 3,5 samemu przez peszel... To robota na min. 2 osoby, a wszystkie kable w domu położyliśmy w 5 osoby w jeden dzień.

2 os. - ciągnięcie kabla

1 os. wiercenie pod puszki

1 os. bruzdowanie

1 os. sprzątanie

Kolejny dzień/dwa to podłączenie/zaprawienie wszystkich kabli + dzień/dwa dla poprowadzenie (wraz z kopaniem) przyłącza i połączeniem rozdzielni.

Następnym razem odpuszczę sobie bruzdowanie.

Z mojej praktyki:

Duża część gotowych projektów zawiera projekt instalacji teleinformatycznej jak tv/sat/lan/domofon/rolety a czasem też regulatorów temperatury. Alarmu jeszcze nie spotkałem .

Projekt jest pomocny jak inwestor potrzebuje zakres cenowy t.z widełki żeby mieć jakieś porównanie z innymi ofertami i do tego "na cito".

Finalnie ( 80% przypadków) zmiany względem projektów nie są jakieś duże t.j "tu dołożymy gniazdo" , "tu przesuniemy włącznik" , " tu dodatkowa lampka " . Pomijam tu jakieś dodatki jak ledy w sufitach podwieszanych , wnękach itd , to jakby osobna bajka.

Dom 120 metrów to zwykle ok 150 puszek dla gniazd , oświetlenia i sieci

Wycena od punktu jest chyba najgorsza z możliwych i wg mnie praktykowana przez mało fachowe osoby.

A estetyki wykonania rozdzielni kaizen-a nawet nie będę komentował.

Dajcie spokój z tymi projektami. Kolega pyta o cenę.

Dom 150 m.kw.+ 36 (garaż), mała miejscowość, ceny 2022

25100 brutto za całość, robota+materiał.

Dość długie przyłącze - ponad 50m.

Bruzdowanie. Punktów ok 200.

Ale z ciekawości powiem ci że szukając elektryka wyceny miałem bardzo różne:

- od punktu - wiadomo, zawsze tak się wyceniało. ale nie podniecaj się zbytnio bo tak ci policzą te punkty, że nic z tego nie będziesz wiedział

- za całość - nawet nie pytał co chcę, czego oczekuję, tylko jaka powierzchnia ale cena była "z dupy", odpuściłem

- miałem też ofertę 100zł/m.kw. powierzchni użytkowej (czyli u mnie wziąłby 18tys. za samą robotę)

- miałem też odpowiedzi (tak jak tu ktoś wspominał wyżej) - nie jestem zainteresowany. Jak słyszeli domek jednorodzinny - to dla nich żaden zarobek. Wolą iść na szkołę, kino, blok, jakiś zakład.

Jedno jest pewne - zapytań i wycen musisz mieć kilka. Nie sugeruj się pierwszą lepszą odpowiedzią

Edytowane przez tomasziolkowski

• 2 weeks później...
Tylko powieszenie mechanizmów przed malowaniem - bez ich mocowania w puszce. Mechanizm byłby mocowany i ramka byłaby nakładana po malowaniu.
Tylko jest jedno ale - już nie raz widziałem, jak mechanizmy (łącznie z tzw. bolcami) były żywcem zamalowane przez paproków, tak więc należy uważać.