Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grubość podkładu pod panel

Recommended Posts

Fachowiec chce zrobić wylewkę, żeby zostało 2 cm na panele podłogowe i płytki. Czy ma rację...? W domu będzie ogrzewanie podłogowe - fachowiec twierdzi, że jak sobie wybierzemy cieńszy panel to podkład pod niego weźmie się grubszy - 1.2 cm. Znowuż w internetach wyczytuję że jak jest podłogówka to podkład powinien mieć (tu są spore rozbieżności) od 1.5mm do 4 albo 5 mm.

Myślę, że wylewkę trzeba zrobić tak, żeby zostało 1 cm dla gotowej podłogi - czyli dla płytki i w stosunku do niej wybierze się panel 8.. i podkład 2mm. Dobrze myślę...?

1 cm to za mało. Płytka 0,6x0,6m ma 9 mm. Na klej potrzebujesz minimum kolejne 0,5 cm. Panele są cieńsze. Podkład się dobierze. Ja zostawiłem sobie 2 cm. Pod panele szukałem grubego podkładu. Wziąłem ten :https://www.vox.pl/produkt-podklad-pod-panele-max-pod-alu-extreme-161603.html

1,6mm to jest "gruby podkład" ? Założyciel wątku wspomina o 1,2cm czyli sporo grubszy.:cool:

Myślę, że wylewkę trzeba zrobić tak, żeby zostało 1 cm dla gotowej podłogi - czyli dla płytki i w stosunku do niej wybierze się panel 8.. i podkład 2mm. Dobrze myślę...?

Masz trochę racji.

U mnie panele wyjdą 1 cm, podkład 2 mm + panel 8 mm.

Płytki mogą wyjść minimalnie więcej, ale niekoniecznie. Zależy od grubości płytki i kleju. Ja dobrałem taki klej (H40), którego można dać mało, dzięki czemu też zmieszczę się w 10-12 mm.

Lepiej zostawić więcej miejsca niż za mało. Jeżeli nie masz okien balkonowych to w ogóle nie ma problemu bo co za różnica w wysokości pomieszczeń ten 1 cm?

Przy oknach balkonowych i tak zazwyczaj daje się listwy które ewentualnie 0,5-1 cm spokojnie zakryją.

Właśnie mam okno HS 4 metry długości, kosztowało tyle co pozostałe razem wzięte. Nie chcę przez głupi błąd zepsuć "efektu"...

Właśnie mam okno HS 4 metry długości, kosztowało tyle co pozostałe razem wzięte. Nie chcę przez głupi błąd zepsuć "efektu"...

to kup płytki które mają być położone, kup klej - będziesz wiedział ile dokładnie cm zostawić. 1,5 - 2 cm jest optymalnie. Przy 1 cm może być ciężko.

Nie kupimy płytek jeszcze dłuższy czas, za trudny wybór :D

Czyli tak - skoro jest ogrzewanie podłogowe to GENERALNIE im cieńszy podkład i panel tym lepiej. Na płytkę z klejem bezpiecznie będzie zostawić 1.5 cm? Widzę, że płytki głównie mają po 8-9 mm czyli kleju idzie około 6-7mm...?

Edytowane przez bartolomeooo

Spasowanie paneli podłogowych z płytkami przy ogrzewaniu podłogowym, to często dylemat w stylu : zjeść ciastko i mieć ciastko, szczególnie kiedy inwestorom podobają się grube płytki podłogowe.

Miałem już takiego klienta, który wszystkie oddał i przywiózł gres 6mm. Na szczęście brał wcześniejsze w markecie, bo jak się kupi w sklepach (dla mnie to są raczej pośrednicy) na zamówienie, to dupa blada.

Czasami, jak listwa przypodłogowa jest elastyczna (PCV) to można te 2-3mm płytkami zjechać w dół, czy dać 2 warstwy podkładu pod panele (szerokie) przy płytkach. co jest niezauważalne.

Ja właśnie jestem na tym etapie .

Kleju możesz dać cienko pod jednym warunkiem . Musi być idealna wylewka. Bo klejem zawsze gubi się nierówności. U mnie na całym parterze jest max 1mm różnicy. Płytka z klejem ma 13mm, panel 8mm i podkład 2mm. Różnice 3mm niweluje listwa

Nie kupimy płytek jeszcze dłuższy czas, za trudny wybór :D

Czyli tak - skoro jest ogrzewanie podłogowe to GENERALNIE im cieńszy podkład i panel tym lepiej. Na płytkę z klejem bezpiecznie będzie zostawić 1.5 cm? Widzę, że płytki głównie mają po 8-9 mm czyli kleju idzie około 6-7mm...?

Naprawdę warto wiedzieć już teraz jakie płytki przyjdą.

Tak. Najlepszy podkład to mata kwarcowa. Najgorszy XPS. Coś pośredniego (ale dużo gorszego od kwarcu) korek techniczny. Najtańszy XPS, mata najdroższa, ale globalnie to nie są wielkie kwoty - w zależności od powierzchni do obłożenia - na 100 m2 1 tys. zł.

Koledzy dobrze piszą - klejem równasz nierówności posadzki. Jeśli był anhydryt to nierówności mniejsze (lub brak), przy posadzce cementowej na 100% jakieś (większe lub mniejsze) będą. 2 cm to opcja bezpieczniejsza, ale trudniej dopasować panele. Listwami możesz zgubić kilka mm róznicy między płytkami / panelami.

Naprawdę warto wiedzieć już teraz jakie płytki przyjdą.

Tak. Najlepszy podkład to mata kwarcowa. Najgorszy XPS. Coś pośredniego (ale dużo gorszego od kwarcu) korek techniczny. Najtańszy XPS, mata najdroższa, ale globalnie to nie są wielkie kwoty - w zależności od powierzchni do obłożenia - na 100 m2 1 tys. zł.

Koledzy dobrze piszą - klejem równasz nierówności posadzki. Jeśli był anhydryt to nierówności mniejsze (lub brak), przy posadzce cementowej na 100% jakieś (większe lub mniejsze) będą. 2 cm to opcja bezpieczniejsza, ale trudniej dopasować panele. Listwami możesz zgubić kilka mm róznicy między płytkami / panelami.

Po tym już wiem wszystko :D dzięki wielkie!

Ma być cementowa posadzka, może dlatego gość mówił o tych 2 cm. I rzeczywiście, jak płytki w kuchni będą 1 czy 2 mm wyżej to bez poziomnicy się tego nie zauważy. Dzięki!