Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja drewnianych słupów dachu

dedert

Recommended Posts

Spotkałem się z opiniami ze slupy dachu powinno się izolować od stropu papą bądź folią. A ja zapytam co z wykroploną wodą na takiej folii? Z doświadczenia wiem że jeśli papa nie jest paroprzepuszczalna to jesli położymy na tym bloczek woda i tak się wykropli i bloczek od spodu bedzie mokry. Czy będzie więc szkodliwa dla drewnianego słupa? Czy nie będzie gnił? Czy nie powinna być to izolacja paroprzepuszczalna? Widzę że niektóre sztywne szlamy majace nasiąkliwość <0.1kg(m2h05) są paroprzepuszczalne.

jesli położymy na tym bloczek woda i tak się wykropli i bloczek od spodu bedzie mokry

Skąd ma się wziąć wilgoć na papie ogrzewanej od spodu/chłodzonej w przypadku bloczka od góry?

Drugie pytanie - czemu ten bloczek ma być odpowiednikiem drewnianego słupa (które jest całkiem przyzwoitym izolatorem)?

Spotkałem się z opiniami ze slupy dachu powinno się izolować od stropu papą bądź folią. A ja zapytam co z wykroploną wodą na takiej folii? Z doświadczenia wiem że jeśli papa nie jest paroprzepuszczalna to jesli położymy na tym bloczek woda i tak się wykropli i bloczek od spodu bedzie mokry. Czy będzie więc szkodliwa dla drewnianego słupa? Czy nie będzie gnił? Czy nie powinna być to izolacja paroprzepuszczalna? Widzę że niektóre sztywne szlamy majace nasiąkliwość <0.1kg(m2h05) są paroprzepuszczalne.

Słupów nie powinno izolować od spodu papą bądź folią.

A to ciekawe uzasadnienie bo drewno "oddycha" całą powierzchnią :). Chłonie natomiast dość mocno właśnie od czoła czyli tak jak prowadzi soki drzewo:yes:. Zdecydowanie radzę izolować drewno od murów i betonów. :yes: Pozdrawiam.:bye:

A to ciekawe uzasadnienie bo drewno "oddycha" całą powierzchnią :). Chłonie natomiast dość mocno właśnie od czoła czyli tak jak prowadzi soki drzewo:yes:. Zdecydowanie radzę izolować drewno od murów i betonów. :yes: Pozdrawiam.:bye:

Lepiej folią czy papą? Mi producent wiązarów doradził folię fundamentową.

Może tak będzie lepiej ? :)

https://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2016/06/slup_betonowy_strop_Rys_1-730x491.jpg

https://receptynadom.pl/sie-opierac-drewniane-slupy-betonowym-stropie/

Edytowane przez d7d

A ja chyba jednak zastosuje szlam pod słupy. A na nierównych powierzchniach szlam na spód a na to wylewka z betonu wodoszczelnego. Co do podpierania słupów na podwalinach to mój cieśla odradza. Twierdzi że drewno kurczy się nie z długości tylko z szerokości więc na takich podwalinach (jeśli będą świeże) może słup obniżyć się o ok 0,5 cm nawet gdy podwalina wyschnie

To ciekawe, bo argumentowali to właśnie doświadczeniem z przecierającą się papą. W każdym razie jest to pod wiązarami na wieńcu.

Jak stosują najtańszą papę "na tekturze" to takie doświadczenia mają.

Papa powinna być podkładowa (najlepiej bez posypki lub drobnoziarnista) 3mm, modyfikowana SBS jeśli będzie wystawiona na działanie ujemnych temperatur by zachowała elastyczność.

Ale gruba folia też da radę. Na poddaszu mimo wszystko nie ma aż tak wielu czynników, które osłabiałyby folię. Drewno nie powinno stykać się z betonem. Zresztą najczęściej stosuje się takie warstwy poślizgowe między materiałami o różnych właściwościach chociażby rozszerzalności termicznej.