dedert 09.08.2022 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Spotkałem się z opiniami ze slupy dachu powinno się izolować od stropu papą bądź folią. A ja zapytam co z wykroploną wodą na takiej folii? Z doświadczenia wiem że jeśli papa nie jest paroprzepuszczalna to jesli położymy na tym bloczek woda i tak się wykropli i bloczek od spodu bedzie mokry. Czy będzie więc szkodliwa dla drewnianego słupa? Czy nie będzie gnił? Czy nie powinna być to izolacja paroprzepuszczalna? Widzę że niektóre sztywne szlamy majace nasiąkliwość <0.1kg(m2h05) są paroprzepuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.08.2022 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 jesli położymy na tym bloczek woda i tak się wykropli i bloczek od spodu bedzie mokry Skąd ma się wziąć wilgoć na papie ogrzewanej od spodu/chłodzonej w przypadku bloczka od góry? Drugie pytanie - czemu ten bloczek ma być odpowiednikiem drewnianego słupa (które jest całkiem przyzwoitym izolatorem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.08.2022 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 Spotkałem się z opiniami ze slupy dachu powinno się izolować od stropu papą bądź folią. A ja zapytam co z wykroploną wodą na takiej folii? Z doświadczenia wiem że jeśli papa nie jest paroprzepuszczalna to jesli położymy na tym bloczek woda i tak się wykropli i bloczek od spodu bedzie mokry. Czy będzie więc szkodliwa dla drewnianego słupa? Czy nie będzie gnił? Czy nie powinna być to izolacja paroprzepuszczalna? Widzę że niektóre sztywne szlamy majace nasiąkliwość <0.1kg(m2h05) są paroprzepuszczalne. Słupów nie powinno izolować od spodu papą bądź folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.08.2022 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Słupów nie powinno izolować od spodu papą bądź folią. Chętnie poznam jakiś merytoryczny argument takiego stwierdzenia. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.08.2022 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Co by "oddychały" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.08.2022 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 A to ciekawe uzasadnienie bo drewno "oddycha" całą powierzchnią . Chłonie natomiast dość mocno właśnie od czoła czyli tak jak prowadzi soki drzewo:yes:. Zdecydowanie radzę izolować drewno od murów i betonów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 15.08.2022 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 A to ciekawe uzasadnienie bo drewno "oddycha" całą powierzchnią . Chłonie natomiast dość mocno właśnie od czoła czyli tak jak prowadzi soki drzewo:yes:. Zdecydowanie radzę izolować drewno od murów i betonów. Pozdrawiam. Lepiej folią czy papą? Mi producent wiązarów doradził folię fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.08.2022 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) A to ciekawe uzasadnienie bo drewno "oddycha" całą powierzchnią . Chłonie natomiast dość mocno właśnie od czoła czyli tak jak prowadzi soki drzewo:yes:. Zdecydowanie radzę izolować drewno od murów i betonów. Pozdrawiam. Może tak będzie lepiej ? https://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2016/06/slup_betonowy_strop_Rys_1-730x491.jpg https://receptynadom.pl/sie-opierac-drewniane-slupy-betonowym-stropie/ Edytowane 15 Sierpnia 2022 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 15.08.2022 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 Lepiej folią czy papą? Mi producent wiązarów doradził folię fundamentową. Papa jest właściwą izolacją, a nie nietrwała folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.08.2022 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 Zdecydowanie tak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.08.2022 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 Może tak będzie lepiej ? Oczywiście może być lecz też zalecana jest papa:yes:. Pozdrawiam:bye:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 15.08.2022 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 Zdecydowanie tak. Pozdrawiam. To ciekawe, bo argumentowali to właśnie doświadczeniem z przecierającą się papą. W każdym razie jest to pod wiązarami na wieńcu. Folia jest złożona podwójnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.08.2022 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 Oczywiście może być lecz też zalecana jest papa:yes:. Pozdrawiam:bye:. Na zamieszczonym rysunku jest papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 17.08.2022 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 A ja chyba jednak zastosuje szlam pod słupy. A na nierównych powierzchniach szlam na spód a na to wylewka z betonu wodoszczelnego. Co do podpierania słupów na podwalinach to mój cieśla odradza. Twierdzi że drewno kurczy się nie z długości tylko z szerokości więc na takich podwalinach (jeśli będą świeże) może słup obniżyć się o ok 0,5 cm nawet gdy podwalina wyschnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 17.08.2022 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 To ciekawe, bo argumentowali to właśnie doświadczeniem z przecierającą się papą. W każdym razie jest to pod wiązarami na wieńcu. Jak stosują najtańszą papę "na tekturze" to takie doświadczenia mają. Papa powinna być podkładowa (najlepiej bez posypki lub drobnoziarnista) 3mm, modyfikowana SBS jeśli będzie wystawiona na działanie ujemnych temperatur by zachowała elastyczność. Ale gruba folia też da radę. Na poddaszu mimo wszystko nie ma aż tak wielu czynników, które osłabiałyby folię. Drewno nie powinno stykać się z betonem. Zresztą najczęściej stosuje się takie warstwy poślizgowe między materiałami o różnych właściwościach chociażby rozszerzalności termicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts