Poligo 11.08.2022 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 Witam Mam kilka pytań odnośnie izolacji poddasza. Jakiej grubości dobrać pierwszą warstwę wełny jeśli krokwie mają 16 cm, a szczelina wentylacyjna ma 3 cm? Brać 15 cm i mocniej ją upchnąć? Czy wełna straci w sposób zauważalny izolacyjność? Czy może zmniejszyć szczelinę do 1 cm? A może użyć dwóch warstw 5 i 8 cm? Drugie pytanie - jak rozwiązać wentylację przy kalenicy? Zmienić gąsiory na wentylowane? Mój projekt zakłada izolację sufitu poddasza użytkowego (patrz załączony skan), a nie strychu, ale wolałbym zaizolować całość. Czy takie podejście ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.08.2022 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 Całość, czyli tu i tu czy tylko strych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poligo 11.08.2022 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 Całość, czyli tu i tu czy tylko strych? Od murłaty do kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Holda 11.08.2022 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 słusznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 11.08.2022 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 To ja chętnie usłyszę jaki sens ma ocieplenie pod samą kalenicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poligo 11.08.2022 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 To ja chętnie usłyszę jaki sens ma ocieplenie pod samą kalenicę No właśnie chciałbym usłyszeć jakieś opinie, czy to aby na pewno ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 12.08.2022 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 Ja przy parterówce ocieplałem tylko strop, w twoim przypadku też ocieplałbym tylko część dachu nad częścią mieszkalną i kawałek stropu, tak jak w projekcie masz narysowane.Z własnego doświadczenia wiem że ta sama wełna w płytach grubości 7,5 cm to była jak szmata dlatego nie polecam brać zbyt cienkich. 10 cm płyta już była fajna i w miarę sztywna i trzymała wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poligo 12.08.2022 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 Ok, ale co dać między krokwie? Dwie warstwy po 8 i 5, czy jedną 15 cm i upychać ryzykując, że docisnę folię do deskowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poligo 12.08.2022 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 Dobra, znalazłem wełnę knaufa 12 cm. Szczelinę wentylacyjną zrobię na 4 cm i będzie wtedy na równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 12.08.2022 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 Ja mam krokwie 16cm i daję wełnę 15cm tyle, że ja mam ciężkiego rockwoola'a. Jak wkładam docięty kawałem to boki ładnie się układają a środkiem i tak troszkę zwisa. Jak przyjdzie druga warstwa to i tak nie dociśnie tej pierwszej wiec szczeliny będzie pewnie ze 2-3cm. To nie apteka kolego. Wiem, że zaraz mnie tu opieprzą Poza tym wełną z czasem i tak ciut opadnie/ułoży się więc będzie akurat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 12.08.2022 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 Przy okazji tej szczeliny wentylacyjnej... u mnie nie ma deskowania, jest blacha i membrana. Muszę robić szczelinę między membraną a wełną skoro przecież jest już szczelina pomiędzy blachą a membraną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.08.2022 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Nie musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poligo 04.09.2022 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Mam kolejne pytania: 1. Jak zaizolować szczelinę i przestrzeń zaznaczoną na zdjęciu? Nie jestem w stanie upchnąć tam wełny, chyba że w granulacie? Optymalnie byłoby wstrzyknąć tam PUR, ale nie sądzę żeby ktoś wziął tak małą robotę. 2. Co z belkami w poprzek krokwi (jak na zdjęciu), które blokują swobodny przepływ powietrza szczeliną wentylacyjną? Wiercić w kilku miejscach jakimś sporym wiertłem żeby powietrze miało drogę ujścia? 3. Chciałbym zrobić boazerię między jętkami (tak żeby było ich widać z 10 cm). Czy jeśli do boków jętek przytwierdzę łaty, pod łaty OSB i pod to boazeria to będzie OK? Nad OSB chcę dać przynajmniej kilka cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poligo 06.09.2022 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Nikt nic? Na żadne pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.09.2022 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Możesz zapianować tę szczelinę własnymi siłami. W belkach nic nie wierć, bo otworki i tak niewiele dadzą, a osłabisz konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 07.09.2022 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Mam kolejne pytania: 1. Jak zaizolować szczelinę i przestrzeń zaznaczoną na zdjęciu? Nie jestem w stanie upchnąć tam wełny, chyba że w granulacie? Optymalnie byłoby wstrzyknąć tam PUR, ale nie sądzę żeby ktoś wziął tak małą robotę. 2. Co z belkami w poprzek krokwi (jak na zdjęciu), które blokują swobodny przepływ powietrza szczeliną wentylacyjną? Wiercić w kilku miejscach jakimś sporym wiertłem żeby powietrze miało drogę ujścia? 3. Chciałbym zrobić boazerię między jętkami (tak żeby było ich widać z 10 cm). Czy jeśli do boków jętek przytwierdzę łaty, pod łaty OSB i pod to boazeria to będzie OK? Nad OSB chcę dać przynajmniej kilka cm wełny. [ATTACH=CONFIG]460657[/ATTACH] ad.1. Serio nie dasz rady tam poupychać choćby niewielkich pasów takiej luźniejszej maty? Można pomóc sobie jakąś deseczką, kantówką, etc. Jeśli całość dachu będzie izolowana wełną to lepiej nie mieszać materiałów, ale od biedy pianka pewnie mogłaby być. ad.2. Dach (konstrukcja, deskowanie z papą, poszycie) został wykonany wg projektu? Można wiercić otwory w belce aby udrożnić szczelinę wentylacyjną pod deskowaniem, ale liczba oraz wielkość otworów nie może być na oko, lecz powinna wynikać z projektu (za mało - nic nie da, za dużo - osłabi belkę i nie spełni ona swojej funkcji, a nie mając projektu można się tylko domyślać co ona tam robi). Architekt już wziął od Ciebie pieniądze, wbrew pozorom nie tylko za podpis, więc najlepiej zapytać jakie przyjmował założenia. ad.3. Ogólnie pewnie będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poligo 07.09.2022 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Dzięki za odpowiedzi. 1. Ta szczelina na zdjęciu wygląda na dużo większą niż jest w rzeczywistości, ale postaram się jakoś poupychać tam odpadki wełny.2. Architekt tylko adaptował projekt, ale zapytam, czy mogę wiercić i ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.09.2022 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Dzięki za odpowiedzi. 1. Ta szczelina na zdjęciu wygląda na dużo większą niż jest w rzeczywistości, ale postaram się jakoś poupychać tam odpadki wełny. 2. Architekt tylko adaptował projekt, ale zapytam, czy mogę wiercić i ile. Wełna to nie koniecznie jest dobry pomysł, bo może być narażona na wiatr. Sam to musisz ocenić, w razie czego wklej styropian i doszczelnij pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 07.09.2022 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Wełna to nie koniecznie jest dobry pomysł, bo może być narażona na wiatr. Sam to musisz ocenić, w razie czego wklej styropian i doszczelnij pianką. Jeśli dobrze rozumiem to jest to ściana szczytowa zewnętrzna, od zewnątrz jest lub będzie styropian elewacyjny pociągnięty do deskowania, więc wełna będzie osłonięta. Wełnę będzie łatwiej tam upchnąć niż styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poligo 09.09.2022 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 To jest ściana wewnętrzna. Mój błąd, ze zdjęcia faktycznie można wywnioskować, że jest to szczytowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts