Dzeus86 14.09.2022 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Do jakiego stanu taki koszt można przyjąć? Deweloperski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 14.09.2022 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Do jakiego stanu taki koszt można przyjąć? Tak jak kolega napisał. Z tym, że przy dużym domu koszt m2 spada. Tak samo, jeśli dużo prac sam wykonasz lub "po znajomości". Koszty robocizny to przynajmniej 1/3 wszystkich wydatków. Przedsiębiorczy, techniczni i pracowici mogą mnóstwo $$$ tu zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aks_762 15.09.2022 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Tak jak kolega napisał. Z tym, że przy dużym domu koszt m2 spada. Tak samo, jeśli dużo prac sam wykonasz lub "po znajomości". Koszty robocizny to przynajmniej 1/3 wszystkich wydatków. Przedsiębiorczy, techniczni i pracowici mogą mnóstwo $$$ tu zaoszczędzić. dobrze rozumiem, że mówisz, że 6k/m2 powierzchni całkowitej do stanu deweloperskiego? czyli dom 200 m2 pow. całk.*1.2 mln do deweloperskiego? licząc, że wykończenie to 50%, to rozumiem pod klucz taki dom + zagospodarowanie terenu liczysz teraz 2,5 mln + koszt gruntu i przyłączy? Obawiam się, że w takich realiach to by nie powstawały w polsce żadne domy, bo to już lepiej deweloperowi zapłacić za apartament 120 m2 w mieście. sam jestem ciekaw, ile mnie wyjdzie budowa (większego domu) i myślę, że na dziś jestem w stanie się założyć, że to mocno przeszacowana wycena. *200 m2 pow. całkowitej zakładam przełoży się na jakieś 145-155 m2 pow. użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 15.09.2022 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 dobrze rozumiem, że mówisz, że 6k/m2 powierzchni całkowitej do stanu deweloperskiego? czyli dom 200 m2 pow. całk.*1.2 mln do deweloperskiego? licząc, że wykończenie to 50%, to rozumiem pod klucz taki dom + zagospodarowanie terenu liczysz teraz 2,5 mln + koszt gruntu i przyłączy? Obawiam się, że w takich realiach to by nie powstawały w polsce żadne domy, bo to już lepiej deweloperowi zapłacić za apartament 120 m2 w mieście. sam jestem ciekaw, ile mnie wyjdzie budowa (większego domu) i myślę, że na dziś jestem w stanie się założyć, że to mocno przeszacowana wycena. *200 m2 pow. całkowitej zakładam przełoży się na jakieś 145-155 m2 pow. użytkowej. Ale popłynąłeś Dlaczego liczysz, że stan deweloperski to dopiero połowa kosztów domu? W sumie - co się nie da! Złote klamki, marumur, dużo high end stuff'u, meble od designerów i 2,5 mln może nie styknąć Schodząc na ziemię - przy małym domu - tak, w perspektywie zakończenia budowy (powiedzmy rok/dwa) 600 tys. liczyłbym na zrobienie stanu deweloperskiego. Przy 200, czy 300 m2 koszt m2 powinien być niższy. Popełniasz podstawowy błąd szacując koszt budowy na dziś. Domu nie postawisz w 24 h. Ceny w ciągu 6-12-24-36 miesięcy raczej spadać nie będą. Dla porównania: postawiłem dom 240 m2. Na dziś licznik pokazuje niecałe 818 tys. Do zakończenia (wykończenie, sprzęt elektro, hi-fi, ogród etc.) wszystkiego na pico-bello zostało jakieś jeszcze 200k, ale mieszkać można już było spokojnie przy wydanych 700k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
globaldom 01.10.2022 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Jestem dzisiaj po rozmowie jednym z budowlańców, któremu prezentowałem swoje pomysły na budowę domu i z listy, którą zaprezentowałem okazuje się, że najlepszą opinię dostałem na projekt: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-tamaryszkach-2-n-ver-2-ma8b1f70590e62 Jakie jest Wasze zdanie i skąd taka różnica pomiędzy większym projektem (prawie 100k) https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-tamaryszkach-2-g2n-mb402108cc4cb1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.10.2022 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 70 to prawie 100?Trzecia łazienka to ponad 20K na samo wykończenie i wyposażenie w taniej wersji.Do tego wszystko pozostałe większe o 15% to i 15% drożej - i wszystko się zgadza.Generalnie to drogie domy o skomplikowanej bryle, dachy z drogimi i energochłonnymi wodotryskami jak wykusz, balkony czy ogrzewany garaż. Ale do kosztów się nie przywiązuj. Nie tylko dlatego, że już w momencie obliczania są nieaktualne a budować zaczniesz za pół roku najwcześniej i średnio zapłacisz ceny które będą gdzieś za 1,5 roku, ale też metodologia jest taka, że instalacje to 15-20% kosztów - a to w nowoczesnym domu dalekie od rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
globaldom 01.10.2022 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 70 to prawie 100? Trzecia łazienka to ponad 20K na samo wykończenie i wyposażenie w taniej wersji. Do tego wszystko pozostałe większe o 15% to i 15% drożej - i wszystko się zgadza. Generalnie to drogie domy o skomplikowanej bryle, dachy z drogimi i energochłonnymi wodotryskami jak wykusz, balkony czy ogrzewany garaż. Ale do kosztów się nie przywiązuj. Nie tylko dlatego, że już w momencie obliczania są nieaktualne a budować zaczniesz za pół roku najwcześniej i średnio zapłacisz ceny które będą gdzieś za 1,5 roku, ale też metodologia jest taka, że instalacje to 15-20% kosztów - a to w nowoczesnym domu dalekie od rzeczywistości. Oczywiście masz rację, natomiast planując dom, 3 duże pokoje wystarczą z jedną wspólną łazienka na piętrze, a jeden pokój zagospodarować na wspólną garderobę. Tak jak wspominałem z instalacjami tj. prąd i sanitarne dam sobie rade gorzej z podłogówką (podobno prosta do ułożenia). Tylny balkon tez do usunięcia i pozostałby tylko jeden boczny. Przeglądając już nawet nie wiem ile tych projektów to de facto ten wpisuje się idealnie w nasze zapotrzebowanie - mógłby być nieco mniejszy, ale tragedii nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.10.2022 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Tak jak wspominałem z instalacjami tj. prąd i sanitarne dam sobie rade To nie zmienia tego, że koszty są źle wyceniane. Taka WG zawiera się w SSZ - a rekuperacja pewnie za rok nie da się zmieścić w 20K zł na same materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 01.10.2022 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Jestem dzisiaj po rozmowie jednym z budowlańców, któremu prezentowałem swoje pomysły na budowę domu i z listy, którą zaprezentowałem okazuje się, że najlepszą opinię dostałem na projekt: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-tamaryszkach-2-n-ver-2-ma8b1f70590e62 Jakie jest Wasze zdanie i skąd taka różnica pomiędzy większym projektem (prawie 100k) https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-tamaryszkach-2-g2n-mb402108cc4cb1 Bo porównujesz kosztu budowy 195 m2 do 235 m2. Na stronie biura podane jest, że koszt instalacji obliczany jest jako % całych kosztów (12%) i obejmuje prąd, ogrzewanie i wod-kan. Dla taniego, klasycznego domu (zapomnij o smart, rekuperacji etc.) wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.10.2022 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 (edytowane) Chyba dość mocno ostudziliście mój entuzjazm co do możliwości budowy domu. Nie spodziewałem się, że mając powiedzmy 700k można wybudować jedynie niewielki dom - zaczynam się zatem zastanawiać skąd ludzie mają takie kwoty nawet przy założeniu spały przez 30 lat. Dom najczęściej buduje się raz, stąd pomijam bardzo proste domy np. podany Aros bo dom ma się również mi podobać niekiedy kosztem dodatkowych nakładów. . Druga propozycja jest Ok natomiast ze względu na koszty proponuję rozważyć Opałek N II G https://www.dominanta.pl/projekty-domow/opalek-ii-n-2g https://www.extradom.pl/projekt-domu-opalek-ii-n-BSB1077?source-perfo=sem&utm_source=google&utm_medium=cpc&device=c&matchtype=&adposition=&campaignid=1409221180&gclid=Cj0KCQjwyt-ZBhCNARIsAKH1177LjLaL0m8InkWmcZ_xvYTBg4rtjqN45NZxH_D8FiwJfRm4OR8SFkwaAlcsEALw_wcB Edytowane 1 Października 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
globaldom 01.10.2022 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Druga propozycja jest Ok natomiast ze względu na koszty proponuję rozważyć Opałek N II G https://www.dominanta.pl/projekty-domow/opalek-ii-n-2g https://www.extradom.pl/projekt-domu-opalek-ii-n-BSB1077?source-perfo=sem&utm_source=google&utm_medium=cpc&device=c&matchtype=&adposition=&campaignid=1409221180&gclid=Cj0KCQjwyt-ZBhCNARIsAKH1177LjLaL0m8InkWmcZ_xvYTBg4rtjqN45NZxH_D8FiwJfRm4OR8SFkwaAlcsEALw_wcB Bazując na informacjach z tego posta to ten dom będzie bardzo drogi w budowie, poza tym Opałek ma dość niską ściankę kolankową oraz duży skos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 02.10.2022 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Bazując na informacjach z tego posta to ten dom będzie bardzo drogi w budowie, poza tym Opałek ma dość niską ściankę kolankową oraz duży skos Dlaczego uważasz, że dużo droższe? Przedstawione przez Ciebie projekty tanie nie będą w budowie. Śmiem szacować, że najdroższe z trzech tu przedstawionych projektów (178 m2 vs 195 m2 lub 235 m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts