Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od przyszłego roku prąd powyżej zużycia 2000kWh po 2zł

klaudiusz_x

Recommended Posts

Jak ktoś sobie posadzi wierzbę energetyczną właśnie na drzewo opałowe to też mu zabronisz jego ścięcia i spalenia?

Jeżeli chcesz żeby jego drzewo Tobie służyło to przygotuj się na opłatę za tą usługę.

Zamiast wierzby lepiej topole. Sam posadziłem ok 4 lata temu 20szt. Hybryda 275 i chyba topola balsamiczne. Ładnie rosną z 2 lata i będę połowę wycinał

https://lawendaizerska.com/2016/11/22/topola/

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przecież jest mowa o kWh a nie ich cenie.

Pierwsze 2000kWh będzie po niższej cenie a reszta po wyższej.

Wszystko się zgadza, ale jak policzyć tą resztę. W przypadku G11 nie ma problemu, bo całość jest po tej samej cenie. Pierwsze 2 czy 3 MWh w starej cienie a reszta w nowej. Schody raczej zaczynają się w taryfach G12 i G13, gdzie każda strefa ma inna cenę. Większość liczników nie jest online i mamy rozliczenia 1, 2, (chyba) 3 i 6 miesięczne.

I teraz jak ktoś ma zużycie w swoim okresie rozliczeniowym np. dla G13 (wartości bardzo przykładowe):

1 strefa - 1000 kWh

2 strefa - 500 kWh

3 strefa - 5000 kWh

Które 2000 kWh są po cenie z 2022 roku, a które z 2023?

Straszenie Bratem lub Wielkim Bratem i już czujesz się lepiej.

Jest na kogo zwalić winę.

Medialne zamydlenie oczu jest tak wielkie że większość nie zdaje sobie z tego sprawy.

Drzewo rośnie 20, 50 i 100 lat a Ty je spalisz w 30 dni.

Nie wiem czy to rozumiesz.

Z pewnością nie obchodzi Ciebie to że spalasz coś co jest nam potrzebne przez wiele wiele lat.

Nie wiem czy wiesz co to gospodarka leśna ? (nie myl tego ze złodziejstwem)

Tak jak w cenionym przez Ciebie parlamencie europejskim (zwolennik unii) jest sztab ludzi który odpowiada za polskie interesy, tak również w lasach państwowych zarządzają ludzie.

Dbają o nasze interesy :)

Wszystko się zgadza, ale jak policzyć tą resztę. W przypadku G11 nie ma problemu, bo całość jest po tej samej cenie. Pierwsze 2 czy 3 MWh w starej cienie a reszta w nowej. Schody raczej zaczynają się w taryfach G12 i G13, gdzie każda strefa ma inna cenę. Większość liczników nie jest online i mamy rozliczenia 1, 2, (chyba) 3 i 6 miesięczne.

I teraz jak ktoś ma zużycie w swoim okresie rozliczeniowym np. dla G13 (wartości bardzo przykładowe):

1 strefa - 1000 kWh

2 strefa - 500 kWh

3 strefa - 5000 kWh

Które 2000 kWh są po cenie z 2022 roku, a które z 2023?

To będzie nie do ogarnięcia dla 99.9 % społeczeństwa. Ale przecież ludzie mają się cieszyć że mają energię elektryczna, a nie rozkminiać faktury.

Jak ktoś sobie posadzi wierzbę energetyczną właśnie na drzewo opałowe to też mu zabronisz jego ścięcia i spalenia?

Jeżeli chcesz żeby jego drzewo Tobie służyło to przygotuj się na opłatę za tą usługę.

Jeżeli ktoś sadzi wierzbę energetyczna to jest ok.

Pisałem o bezsensownym wycinaniu drzew które pierwotnie nie miały być materiałem do spalania.

Spalanie odpadów poprodukcyjnych może być.

Drzewa nie służą tylko mnie. Tobie też służą. Tym co jest spalają też służą (nie tylko jako materiał do spalania).

Jeżeli ktoś sadzi wierzbę energetyczna to jest ok.

Pisałem o bezsensownym wycinaniu drzew które pierwotnie nie miały być materiałem do spalania.

Spalanie odpadów poprodukcyjnych może być.

Drzewa nie służą tylko mnie. Tobie też służą. Tym co jest spalają też służą (nie tylko jako materiał do spalania).

Ale wiesz że do pewnego rozmiaru pnia na wysokości 5cm od ziemi drzewo można wyciąć bez żadnego pozwolenia.

Palenie drewna jest ekologicznym, odnawialnym sposobem ogrzewania.

Wolę spalanie drewna z drzewa sezonowanego niż spalanie starych palet czy mebli pełnych trującej chemii.

Nie wiem czy wiesz że drewno próchniejące wydziela tyle CO2 co przyswoiło w trakcie swojego wzrostu?

Palenie drewna jest ekologicznym, odnawialnym sposobem ogrzewania.

Takie było jak było nas na świecie kilkadziesiąt-kilkaset milionów a nie teraz jak ludzi jest kilka miliardów. Jakbyśmy teraz chcieli wszyscy zacząć się ogrzewać drewnem to za parę lat nie byłoby lasów. Owszem, w jednostkowym ogrzewaniu się drewnem czy odpaleniu raz na jakiś czas kominka nie ma nic złego. Wręcz nawet jest to wskazane, bo jakoś trzeba zagospodarować drewno z lasów a nie każde nadaje się na meble czy konstrukcje. Ale promowanie ogrzewania drewnem jest kompletnie bez sensu bo to nie ta skala uzysku energii.

Nie wiem czy wiesz że drewno próchniejące wydziela tyle CO2 co przyswoiło w trakcie swojego wzrostu?

Żadna nowość. Żeby pozbyć się dwutlenku węgla który ono zaabsorbowało musielibyśmy je wsadzić pod ziemię i czekać miliony lat aż się zamieni w węgiel. Inaczej CO2 wróci do atmosfery w ten czy inny sposób. Dlatego gadki o drzewach pochłaniających CO2 trzeba traktować z przymrużeniem oka.

Straszenie Bratem lub Wielkim Bratem i już czujesz się lepiej.

Jest na kogo zwalić winę.

Drzewo rośnie 20, 50 i 100 lat a Ty je spalisz w 30 dni.

Nie wiem czy to rozumiesz.

Z pewnością nie obchodzi Ciebie to że spalasz coś co jest nam potrzebne przez wiele wiele lat.

To powiedz to rządzącym a nie szaraczkowi który kilka klocków spali , byłeś kiedyś w lesie ? widzisz co tam się wyrabia ? to o pomstę do nieba woła co tam się dzieje i jak długo żyję to takiego rabunku jeszcze nie widziałem a ty małymu żuczkowi chcesz zabronić się grzać ?

Tylko ten proces trwa kilkanaście lat, w tym czasie w tym miejscu rośnie nowe drzewo przyswaja to co2

poza tym - próchniejące drewno jest miejscem bytowania/żerowania wielu stworzeń, mających swoje miejsce w łąńcuchu pokarmowym

Jakbyśmy teraz chcieli wszyscy zacząć się ogrzewać drewnem to za parę lat nie byłoby lasów.

Byłem dzisiaj na spacerze w lesie. Masa drzew leży przewróconych. Część w zaawansowanym stanie rozkładu. Marnują się. Nie spalenie ich jest nieekologiczne, bo gnijąc uwalniają CO2 i gazy cieplarniane - a zamiast nich człowiek spala paliwa kopalne.

W moim lesie leśniczy zalecił wycięcie części drzew. Części, bo chore, a części, bo za gęsto rosną i na zmarnowanie pójdzie kilka drzew z grupy, albo jedno wyrośnie zdrowe i silne jak resztę wytnę.

Byłem dzisiaj na spacerze w lesie. Masa drzew leży przewróconych. Część w zaawansowanym stanie rozkładu. Marnują się. Nie spalenie ich jest nieekologiczne, bo gnijąc uwalniają CO2 i gazy cieplarniane - a zamiast nich człowiek spala paliwa kopalne.

.

A jak się je spali w domowych warunkach, to uwolnią jeszcze PMy i benzopireny i to bezpośrednio pomiędzy zabudowaniami.

Poza tym, zapytaj tego leśnika, czy drzewa "marnują" się butwiejąc w naturalnych warunkach.

Nasza działalność proekologiczna wyraźnie przyśpieszyła w ostatnim czasie:

https://www.money.pl/gospodarka/polskie-lasy-znikaja-w-oczach-nie-wiadomo-co-dzieje-sie-z-drewnem-a-ceny-szaleja-6766271778044736a.html

:)

Edytowane przez fotohobby

zobaczcie to

Szkoda czasu. Taryfy w przyszłym roku nie będą uwolnione - dalej URE je zatwierdza. (poza E.on i PGE GZE).

Mowa o taryfie g nie zero, a "o" (taka literka). I jest dla wspólnot mieszkaniowych. Dla cywili e.on ma też uwolnioną (od dawna nie zatwierdza jej URE). I jakoś ma inne stawki.

Co będzie w przyszłym roku dowiemy się, jak sprzedawcy złożą wnioski i URE je zatwierdzi. Na tych, co nie mają zatwierdzanych taryf też to wpłynie, bo sprzedawcę można zmienić więc klienci im uciekną jak za bardzo będą cenami odsatwali.

Edytowane przez Kaizen

Szkoda czasu. Taryfy w przyszłym roku nie będą uwolnione - dalej URE je zatwierdza. (poza E.on i PGE GZE).

Mowa o taryfie g nie zero, a "o" (taka literka). I jest dla wspólnot mieszkaniowych. Dla cywili e.on ma też uwolnioną (od dawna nie zatwierdza jej URE). I jakoś ma inne stawki.

Co będzie w przyszłym roku dowiemy się, jak sprzedawcy złożą wnioski i URE je zatwierdzi. Na tych, co nie mają zatwierdzanych taryf też to wpłynie, bo sprzedawcę można zmienić więc klienci im uciekną jak za bardzo będą cenami odsatwali.

Obyś miał racje. Bo jak stawki będą ok 3.5 zł za kwh to będzie tragedia dla wielu ludzi.