gb987t 25.11.2024 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:39 Tego można tylko ładować. Podobno Volvo ex90 ma już prąd w dwu kierunkach, ale... 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.11.2024 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:42 Wiele jest modeli samochodów EV z możliwością V2L / V2H małej mocy. KIA EV6, EV3. HYUNDAI IONIQ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 26.11.2024 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 14:04 Ja mam autokonsumpcje na poziomie 20% w skali roku. Wg mnie autokonsumpcja o niczym nie swiadczy bo im bardziej przewymiarowana instalacja tym jest ona nizsza. Za to 38% energi zuzytej pochodzi bezposrednio z PV. Jak na razie mimo tych dziwnych zagrywek rzadu z cenami energi, limitami i pseudo cenami RCE to zwrot jest na zakladanym poziomie. Teraz po zwrotach 20% z poprzedniego roku wychodzi ze w tym roku zaplacilem za energie 260zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.11.2024 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 16:38 Konsumpcja latem jest czymś zupełnie innym niż wiosną i jesienią i zupełnie innym niż zimą. Uśrednianie całoroczne ma właściwie zerowy sens, tak jak założenie komuś foliowego worka na głowę na 20 minut i powiedzenie, że średnio w roku jego ilość oddechów się nie zmieniła, tyle, że gość się właśnie udusił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 26.11.2024 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 18:13 Dopóki za prąd (energie, przesył i inne składniki rach. zależne od kWh) płacimy tyle samo w lecie co i w zimie, to wskaźnik typu 38% energii pochodzi z PV ma jak najbardziej sens, zwłaszcza jak mamy rozliczenie roczne. Porównanie z oddychaniem i workiem może ewentualnie dotyczyć offgrid. Jak jesteś ongrid przebijasz worek rurką i dobierasz powietrza tyle ile trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 26.11.2024 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 18:27 4 godziny temu, Patatay napisał: Wg mnie autokonsumpcja o niczym nie swiadczy bo im bardziej przewymiarowana instalacja tym jest ona nizsza.[...]Teraz po zwrotach 20% z poprzedniego roku wychodzi ze w tym roku zaplacilem za energie 260zl. Co do autokonsumpcji to racja. Trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy wysoką autokonsumpcją a przewymiarowaniem instalacji. Coś mi jednak mówi, że w obliczu cen skupu energii, które mimo przelicznika 1,23 nie zapowiadają się w przyszłym roku na wysokie (instalacji przybędzie, co jeszcze bardziej wpłynie na RCE w godzinach produkcji) to ta część produkcji trafiająca do sieci będzie ciągła całość równania w dół. Zauważ, że te zwroty masz za rok ubiegły, w którym ceny skupu energii były w porównaniu z dzisiejszymi co najmniej przyzwoite. Depozyt gromadzony od połowy maja 2023 wykorzystywałem jeszcze w styczniu 2024, a obecnie (mimo pracy od początku roku) depozyt wyzerował mi się już w październiku. W listopadzie zasiliłem go o 3 grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 27.11.2024 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 08:23 Temu warto mocno przewymiarować. Obecnie mam przewymiarowany o 80%, ale na wiosnę podnosę o 140% przewymiarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 27.11.2024 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 08:32 Wszystko będzie zależało od cen skupu, jeśli będą bliżej 10 groszy z kWh to ile można tych paneli ładować, żeby uzyskać kilka dodatkowych złotówek. Nie każdy ma zresztą miejsce na działce. No i wzrasta ryzyko przekroczenia napięcia 253 v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 27.11.2024 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 08:44 14 godzin temu, robbas napisał: Co do autokonsumpcji to racja. Trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy wysoką autokonsumpcją a przewymiarowaniem instalacji. Coś mi jednak mówi, że w obliczu cen skupu energii, które mimo przelicznika 1,23 nie zapowiadają się w przyszłym roku na wysokie (instalacji przybędzie, co jeszcze bardziej wpłynie na RCE w godzinach produkcji) to ta część produkcji trafiająca do sieci będzie ciągła całość równania w dół. Zauważ, że te zwroty masz za rok ubiegły, w którym ceny skupu energii były w porównaniu z dzisiejszymi co najmniej przyzwoite. Depozyt gromadzony od połowy maja 2023 wykorzystywałem jeszcze w styczniu 2024, a obecnie (mimo pracy od początku roku) depozyt wyzerował mi się już w październiku. W listopadzie zasiliłem go o 3 grosze Dlatego te 38% ma wieksze znaczenie i o tyle zmniejszam ilosc kupowanej energii wraz z przesylem. Depozyt powinien starczyc mi do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 27.11.2024 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 09:05 30 minut temu, robbas napisał: Wszystko będzie zależało od cen skupu, jeśli będą bliżej 10 groszy z kWh to ile można tych paneli ładować, żeby uzyskać kilka dodatkowych złotówek. Nie każdy ma zresztą miejsce na działce. No i wzrasta ryzyko przekroczenia napięcia 253 v. Jak będzie po 10 groszy to Chiński falownik hybrydowy i odłączamy się od sieci ,nie dać niech się marnuje a ktoś pęknie to pewne bo puki za prawie friko mają prąd to nie ma na co liczyć a łaszczyć się na 10 groszy to frajerstwo , niech basen ma 35 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 27.11.2024 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 09:08 43 minuty temu, qwerty1986 napisał: Temu warto mocno przewymiarować. Obecnie mam przewymiarowany o 80%, ale na wiosnę podnosę o 140% przewymiarowanie. Też tak robię ale chyba tylko po to aby mieć jakiś prąd zimą jesienią wiosną bo na lato najnormalniej odłaczam to od sieci i uja dostaną ,za 10 groszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 27.11.2024 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 10:12 Godzinę temu, Patatay napisał: Dlatego te 38% ma wieksze znaczenie i o tyle zmniejszam ilosc kupowanej energii wraz z przesylem. Depozyt powinien starczyc mi do wiosny. Jeśli patrzeć tak, to u mnie bezpośrednio z fotowoltaiki pochodziło na razie 48% prądu, a uwzględniając wartość depozytu, który pokryłby jakąś część opłat (licząc średnio złotówkę za kWh, nie tylko za energię czynną) to dałoby 60% pokrycia całkowitego zużycia. Ale to do dnia dzisiejszego, do końca grudnia to trochę gorzej wyjdzie, bo FV daje tylko jakieś ochłapy a zużycie będzie największe. Szacuję jednak (zakładając grudniowe zużycie większe niż w listopadzie bo ogrzewam się w dużej części prądem), że pokrycie fotowoltaiką rocznego zużycia będzie na poziomie delikatnie przekraczającym 50%. A nie uwzględniając depozytu będzie to ponad 40% - i ta wartość stanowi jakiś pewnik, bo jest niezależna od ceny skupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 28.11.2024 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 11:45 Co to faktura vat do tego wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.11.2024 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 12:06 20 minut temu, qwerty1986 napisał: Co to faktura vat do tego wątku? czepiasz się FV = PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 28.11.2024 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 12:50 FV = PW 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.11.2024 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 13:03 10 minut temu, robbas napisał: FV = PW 😀 PhotoVoltaica = FotoWolaika Nie wiem co to jest PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 28.11.2024 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 13:11 (edytowane) Photo Woltaika oczywiście Foto Voltaica = Photo Woltaika czyli tak jak pisałem wcześniej: FV = PW i podważ prawidłowość tego równania Edytowane Czwartek o 13:13 przez robbas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.11.2024 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 13:27 14 minut temu, robbas napisał: Photo Woltaika oczywiście Foto Voltaica = Photo Woltaika czyli tak jak pisałem wcześniej: FV = PW i podważ prawidłowość tego równania Zdecyduj się czy piszesz po angielsku czy po polsku. Wtedy będziesz miał odpowiedź. Ja niczego nie muszę podważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 28.11.2024 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 14:00 Daj spokój, co się tak literówki czepiasz. Te ostatnie równanie dałem na rozluźnienie, obie strony strony są tak samo niepoprawne czyli równanie jest poprawne. Emotka miała podkreślić luźną formę wypowiedzi. Ja się Twojej literówki z poprzedniego postu nie czepiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.11.2024 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 14:14 13 minut temu, robbas napisał: Daj spokój, co się tak literówki czepiasz. Te ostatnie równanie dałem na rozluźnienie, obie strony strony są tak samo niepoprawne czyli równanie jest poprawne. Emotka miała podkreślić luźną formę wypowiedzi. Ja się Twojej literówki z poprzedniego postu nie czepiam. OK, you win. Happy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts