Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Żadnego polexitu nie będzie.

Skąd ta pewność?

Obywatele nie uiszczą podatków, nie będzie z czego zrobić opłat dla Unii, to sami nas wywalą ;)

BTW. Zauważyliście ostatni miesiąc liczbę artykułów w sieci nt. niskich cen paneli z Chin?

Coś mi trzewia podpowiadają, że to lokalny dołek cenowy, a od czerwca firmy rzucą się na zakupy paneli i zdejmą nadwyżki z magazynów...

BTW. Zauważyliście ostatni miesiąc liczbę artykułów w sieci nt. niskich cen paneli z Chin?

Coś mi trzewia podpowiadają, że to lokalny dołek cenowy, a od czerwca firmy rzucą się na zakupy paneli i zdejmą nadwyżki z magazynów...

Jeśli nie zmieni sie sytuacja prawna prosumentów, to PV będą brać głównie firmy i/lub operatorzy energetyczni do wielkich farm. Prosumenci coraz częściej czują się nabici w fotowoltaikę i pompę ciepła i taka fama się rozprzestrzenia.

Ja pierdzielę. Potrafisz myśleć? Ludzie sądzą, że mają darmową energię i używają bez przerwy energii elektrycznej. Nawet jakby liczyć cenę "skupu" po 1 zł to i tak płacą za przesył. Policz sobie ogrzewanie zimą. Przyjmij 800 kWh na ogrzewanie. 800*3*0,42. To 1000 zł za sam przesył... Żeby to wiedzieć trzeba mieć IQ większe od marchewki...

Ja pierdzielę. Potrafisz myśleć? Ludzie sądzą, że mają darmową energię i używają bez przerwy energii elektrycznej. Nawet jakby liczyć cenę "skupu" po 1 zł to i tak płacą za przesył. Policz sobie ogrzewanie zimą. Przyjmij 800 kWh na ogrzewanie. 800*3*0,42. To 1000 zł za sam przesył... Żeby to wiedzieć trzeba mieć IQ większe od marchewki...

Gniewny człowieku, przeczytaj jeszcze raz co napisałem, a najlepiej sam zobacz co się dzieje z cenami skupu energii z PV.

Tu się zgodzę: faktycznie, to co zrobiono prosumentom w netbillingu było do przewidzenia.

Nie przypominam sobie żeby coś się zmieniło w zasadach działania netbilingu od momentu jego wprowadzenia.

Nie rozumiem więc co masz na myśli pisząć "zrobiono prosumentom w netbilingu". Co im "zrobiono"?

Nie przypominam sobie żeby coś się zmieniło w zasadach działania netbilingu od momentu jego wprowadzenia.

Nie rozumiem więc co masz na myśli pisząć "zrobiono prosumentom w netbilingu". Co im "zrobiono"?

Zmuszono do rozbudowy instalacji, ot tyle...

Teraz każdemu będzie się opłącało kupić tanie panele, obłożyć dach, elewację, podjazd, garaż PV, tak by mieć minimalną produkcję zimą na potrzeby ogrzewania, a latem.. cóż. Można zużyć na jakieś zabawne fanaberie, podgrzewać wodę w stawie, ładować auto sąsiadowi, nadawać sygnały radiowe w kosmos, laserem świecić...

Teraz każdemu będzie się opłącało kupić tanie panele, obłożyć dach, elewację, podjazd, garaż PV, tak by mieć minimalną produkcję zimą na potrzeby ogrzewania, a latem.. cóż. Można zużyć na jakieś zabawne fanaberie, podgrzewać wodę w stawie, ładować auto sąsiadowi, nadawać sygnały radiowe w kosmos, laserem świecić...

Ale to było wiadomo od samego początku.

Nic więc nikomu nie "zrobiono" po wejściu w netbiling.

Pisałem o tym na samym początku, że aby wyjść w miarę dobrze na tym netbilingu trzeba będzie robić 5-6 razy większe instalacje niż w netmeteingu.

Teraz każdemu będzie się opłącało kupić tanie panele, obłożyć dach, elewację, podjazd, garaż PV, tak by mieć minimalną produkcję zimą na potrzeby ogrzewania, a latem.. cóż.

W net-billingu i przy grzaniu PC, ze względu na śnieg (zalegający na dachach) obstawiam że panele w pionie byłyby lepsze (i tylko takie, byle śnieg nie przywierał).

Lub ciąć drewno robić brykiety na zimę ba można bumber destylować i go spalać ot najtańszy i najlepszy magazyn energi na zimę byle nie to idiotyczne baterie.

można bumber destylować i go spalać ot najtańszy i najlepszy magazyn energi na zimę.

Bardzo dobry pomysł, dodatkowo można stosować do rozgrzewania wewnętrznego. Pocieszające jest to, że w listopadzie wyprodukowałem 65 kWh (bo mnie cień od lasu pokrył, niezależnie od pochmurnych dni), z czego prawie całość zautokonsumowałem, więc niska cena skupu energii mnie nie martwi ;). I to jest moja porada dla nowych prosumentów netbillingowców - im mniej wyprodukujesz tym mniej stracisz.