Rupicapra 28.11.2023 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 No potaniały jak byk bo tydzień temu kupiłem jinko 400 atowe po 420 zł sztuka a teraz za 290 nawet można kupić ,chyba kolejne 10 sobie kupię bo 21 już mam:D Podzielisz się gdzie tak tanio? Poluję co prawda na 550w, ale.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2023 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Ciekawy wywiad o tym, co czeka nasze portfele w kontekście rachunków za energię elektryczną:https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30491908,pierwszy-klopot-tuska-kilkadziesiat-procent-rachunku-to-koszt.html#s=BoxMMtImg3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 12.12.2023 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Ciekawy wywiad o tym, co czeka nasze portfele w kontekście rachunków za energię elektryczną: Czyli odliczanie do polexitu czas zacząć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 12.12.2023 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Żadnego polexitu nie będzie. Trzymajcie się za kieszenie. Nie tylko energia elektryczna będzie droga. Tusk potrafi tylko podnosić podatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 12.12.2023 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Żadnego polexitu nie będzie. Skąd ta pewność? Obywatele nie uiszczą podatków, nie będzie z czego zrobić opłat dla Unii, to sami nas wywalą BTW. Zauważyliście ostatni miesiąc liczbę artykułów w sieci nt. niskich cen paneli z Chin? Coś mi trzewia podpowiadają, że to lokalny dołek cenowy, a od czerwca firmy rzucą się na zakupy paneli i zdejmą nadwyżki z magazynów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 12.12.2023 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Polska to pierdoła przy zapotrzebowaniu światowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.12.2023 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 BTW. Zauważyliście ostatni miesiąc liczbę artykułów w sieci nt. niskich cen paneli z Chin? Coś mi trzewia podpowiadają, że to lokalny dołek cenowy, a od czerwca firmy rzucą się na zakupy paneli i zdejmą nadwyżki z magazynów... Jeśli nie zmieni sie sytuacja prawna prosumentów, to PV będą brać głównie firmy i/lub operatorzy energetyczni do wielkich farm. Prosumenci coraz częściej czują się nabici w fotowoltaikę i pompę ciepła i taka fama się rozprzestrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 12.12.2023 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Jacy nabici w pompy ciepła? Kalkulatora nie potrafią obsługiwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.12.2023 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Jacy nabici w pompy ciepła? Kalkulatora nie potrafią obsługiwać? Kalkulator wykaże, że energię z PV latem można było sprzedawać drożej niż zimą? Masz link do tego kalkulatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 12.12.2023 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Ja pierdzielę. Potrafisz myśleć? Ludzie sądzą, że mają darmową energię i używają bez przerwy energii elektrycznej. Nawet jakby liczyć cenę "skupu" po 1 zł to i tak płacą za przesył. Policz sobie ogrzewanie zimą. Przyjmij 800 kWh na ogrzewanie. 800*3*0,42. To 1000 zł za sam przesył... Żeby to wiedzieć trzeba mieć IQ większe od marchewki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.12.2023 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Ja pierdzielę. Potrafisz myśleć? Ludzie sądzą, że mają darmową energię i używają bez przerwy energii elektrycznej. Nawet jakby liczyć cenę "skupu" po 1 zł to i tak płacą za przesył. Policz sobie ogrzewanie zimą. Przyjmij 800 kWh na ogrzewanie. 800*3*0,42. To 1000 zł za sam przesył... Żeby to wiedzieć trzeba mieć IQ większe od marchewki... Gniewny człowieku, przeczytaj jeszcze raz co napisałem, a najlepiej sam zobacz co się dzieje z cenami skupu energii z PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 12.12.2023 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 No co się dzieje? Ceny można przewidzieć. Sam się pomyliłem o 2 grosze (za listopad). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.12.2023 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Tu się zgodzę: faktycznie, to co zrobiono prosumentom w netbillingu było do przewidzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 12.12.2023 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Tu się zgodzę: faktycznie, to co zrobiono prosumentom w netbillingu było do przewidzenia. Nie przypominam sobie żeby coś się zmieniło w zasadach działania netbilingu od momentu jego wprowadzenia. Nie rozumiem więc co masz na myśli pisząć "zrobiono prosumentom w netbilingu". Co im "zrobiono"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 12.12.2023 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Nie przypominam sobie żeby coś się zmieniło w zasadach działania netbilingu od momentu jego wprowadzenia. Nie rozumiem więc co masz na myśli pisząć "zrobiono prosumentom w netbilingu". Co im "zrobiono"? Zmuszono do rozbudowy instalacji, ot tyle... Teraz każdemu będzie się opłącało kupić tanie panele, obłożyć dach, elewację, podjazd, garaż PV, tak by mieć minimalną produkcję zimą na potrzeby ogrzewania, a latem.. cóż. Można zużyć na jakieś zabawne fanaberie, podgrzewać wodę w stawie, ładować auto sąsiadowi, nadawać sygnały radiowe w kosmos, laserem świecić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 12.12.2023 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Zmuszono do rozbudowy instalacji, ot tyle... Teraz każdemu będzie się opłącało kupić tanie panele, obłożyć dach, elewację, podjazd, garaż PV, tak by mieć minimalną produkcję zimą na potrzeby ogrzewania, a latem.. cóż. Można zużyć na jakieś zabawne fanaberie, podgrzewać wodę w stawie, ładować auto sąsiadowi, nadawać sygnały radiowe w kosmos, laserem świecić... Ale to było wiadomo od samego początku. Nic więc nikomu nie "zrobiono" po wejściu w netbiling. Pisałem o tym na samym początku, że aby wyjść w miarę dobrze na tym netbilingu trzeba będzie robić 5-6 razy większe instalacje niż w netmeteingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 12.12.2023 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Teraz każdemu będzie się opłącało kupić tanie panele, obłożyć dach, elewację, podjazd, garaż PV, tak by mieć minimalną produkcję zimą na potrzeby ogrzewania, a latem.. cóż. W net-billingu i przy grzaniu PC, ze względu na śnieg (zalegający na dachach) obstawiam że panele w pionie byłyby lepsze (i tylko takie, byle śnieg nie przywierał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 12.12.2023 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Zmuszono do rozbudowy instalacji, ot tyle... Teraz każdemu będzie się opłącało kupić tanie panele, obłożyć dach, elewację, podjazd, garaż PV, tak by mieć minimalną produkcję zimą na potrzeby ogrzewania, a latem.. cóż. Można zużyć na jakieś zabawne fanaberie, podgrzewać wodę w stawie, ładować auto sąsiadowi, nadawać sygnały radiowe w kosmos, laserem świecić... Lub ciąć drewno robić brykiety na zimę ba można bumber destylować i go spalać ot najtańszy i najlepszy magazyn energi na zimę byle nie to idiotyczne baterie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 12.12.2023 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Jak odmrożą ceny energii to boom wróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 13.12.2023 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 można bumber destylować i go spalać ot najtańszy i najlepszy magazyn energi na zimę. Bardzo dobry pomysł, dodatkowo można stosować do rozgrzewania wewnętrznego. Pocieszające jest to, że w listopadzie wyprodukowałem 65 kWh (bo mnie cień od lasu pokrył, niezależnie od pochmurnych dni), z czego prawie całość zautokonsumowałem, więc niska cena skupu energii mnie nie martwi . I to jest moja porada dla nowych prosumentów netbillingowców - im mniej wyprodukujesz tym mniej stracisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts