seler2 24.01.2023 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 magazyn dziala, ale warunkiem jest inwerter off grid. Dzięki niemu falownik on grid może działać pomimo odłączenia się od sieci ZE U siebie mam hybrydę i magazyn 7,5kWh. Pod backup mam podpięte prawie całe oświetlenie, większość gniazd ogólnych, pompy obiegowe, lodówki etc. Wyłączone z backapu są kuchenka, pralka, zmywarka, gniazda siłowe w garażu. Ograniczeniem jest moc falownika na trzech fazach. Przy zaniku zasilania z sieci system przełącza się niezauważalnie, nie zdążą się zresetować zegary w radiu czy sterownik domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesiasps 24.01.2023 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 https://www.gkpge.pl/dla-domu/oszczedzasz-2000 Skąd oni wzięli te oszczędność 2000 przy zużyciu 2MWh ? Cena 1,9 pln za kWh - może to pokazuje jak będzie za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.01.2023 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Bo cena została ustalona na prawie 2zł/kWh.A rząd drenując podatnika swoimi spółkami, daje cenę ustawą, pozwalając swoim firmom trzepać kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesiasps 24.01.2023 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 A swoje spółeczki sponsorują darczyńców z wiejskiej przed wyborami i przez obsadzanie rodzin w zarządach i tak się kręci a ja mam im dziękować ze jest 0,83 a nie 1,9 - za to że 40 lat kupują działkę pod atomową elektrownie - im to się po prostu opłaca taki stan i mają nas za durnych roboli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.01.2023 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 U siebie mam hybrydę i magazyn 7,5kWh. Pod backup mam podpięte prawie całe oświetlenie, większość gniazd ogólnych, pompy obiegowe, lodówki etc. Wyłączone z backapu są kuchenka, pralka, zmywarka, gniazda siłowe w garażu. Ograniczeniem jest moc falownika na trzech fazach. Przy zaniku zasilania z sieci system przełącza się niezauważalnie, nie zdążą się zresetować zegary w radiu czy sterownik domu. Czy możesz napisać coś więcej o komponentach swojego systemu? Może masz jakiś schemacik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seler2 01.02.2023 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 U mnie pracuje Goodwe ET i Pylontech H2, schematu nie mam ale to łatwo w necie znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.02.2023 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.02.2023 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Jest może gdzieś ten rysunek w większej rozdzielczości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.02.2023 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) 2130x1122 to za mało? albo post #269 - wejdź na zdjęcie o "otwórz obraz w nowej karcie" . Edytowane 1 Lutego 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rec 02.02.2023 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Napisał stos: Moim zdaniem te 10% powinno być bezpłatnie rozdysponowane pomiędzy sąsiadów wiatraka, proporcjonalnie do odległości od niego, do odległości 10H. To kolejny powód do dzielenia ludzi na lepszych i gorszych. A dlaczego nie wykupić udziałów w produkcji takiego wiatraka? Wiatrak o mocy 2 MW produkuje rocznie ok. 4 GWh energii el. Udział mógłby wykupić każdy, mieszkaniec bloku, rolnik, właściciel domu, przedsiębiorca. Wszyscy byliby współwłaścicielami tej turbiny wiatrowej, płaciliby tylko za przesył zależny od odległości od źródła. Koszt turbiny wiatrowej o mocy 2 MW to od 15 do 20 milionów zł. Zarabia dzierżawca terenu, producent, wykonawca usługi, odbiorca i w podatkach od nich państwo. Kupimy 100% bez łaski ze strony państwa, że coś nam odpalą a może zadotują. To się bilansuje bezpośrednio tylko żeby się dokonało trzeba pogonić ludzi typu Suski i spółka. Czy ktoś z szanownych forumowiczów kiwnął chociaż palcem w bucie w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.02.2023 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Czy ktoś z szanownych forumowiczów kiwnął chociaż palcem w bucie w tej sprawie? Tzn co np proponujesz żeby zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.02.2023 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) 2130x1122 to za mało? Teraz OK. Dzięki. A co to za przewody oznaczone pomarańczową linią przerywaną? Jakieś przewody komunikacyjne, np. skrętka? Pytam, bo chciałbym sobie zawczasu przygotować odpowiednie okablowanie w pobliżu tablicy rozdzielczej. I jeszcze jedno. Czy "smart meter" to licznik instalowany w tablicy rozdzielczej czy niekoniecznie? Czy może być np. na ścianie przy inwerterze w garażu? Edytowane 2 Lutego 2023 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesiasps 02.02.2023 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 To za mało podatków płacimy żeby wiatraki finansować? Nieroby z Ministerstwa są od tego żeby prąd był czysty, tani i dostępny - jak tego nie potrafią to dymisja i może ktoś kompetentny to ogarnie? Jak będzie drogie mleko to mam sobie krowę kupować? A może kupić krowę, paść na własnej łące i jeszcze 20% mleka oddawać do mleczarni za darmo bo krowa stąpa po Krajowej ziemi a nie mojej łące.... absurd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seler2 02.02.2023 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Linie przerywane to komunikacja, dostarcza instalator.U mnie smart meter jest w rozdzielni ale nie mam problemu żeby był np w skrzyneczce gdziekolwiek obok.Tak czy inaczej jak nie ma się rozdzielni odpowiednio przygotowanej to i tak potrzebna jest niezła rewolucja w obwodach żeby rozdzielić to co idzie na zasilanie podstawowe od tego co na rezerwę. Ja miałem prosto bo w rozdzielniach obwody wchodzą na złączkach piętrowych i wystarczyło odpowiednio przekrosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.02.2023 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Napisał stos: To kolejny powód do dzielenia ludzi na lepszych i gorszych. A dlaczego nie wykupić udziałów w produkcji takiego wiatraka? Wiatrak o mocy 2 MW produkuje rocznie ok. 4 GWh energii el. Udział mógłby wykupić każdy, mieszkaniec bloku, rolnik, właściciel domu, przedsiębiorca. Wszyscy byliby współwłaścicielami tej turbiny wiatrowej, płaciliby tylko za przesył zależny od odległości od źródła. Koszt turbiny wiatrowej o mocy 2 MW to od 15 do 20 milionów zł. Zarabia dzierżawca terenu, producent, wykonawca usługi, odbiorca i w podatkach od nich państwo. Kupimy 100% bez łaski ze strony państwa, że coś nam odpalą a może zadotują. To się bilansuje bezpośrednio tylko żeby się dokonało trzeba pogonić ludzi typu Suski i spółka. Czy ktoś z szanownych forumowiczów kiwnął chociaż palcem w bucie w tej sprawie? Jakie dzielenie tu widzisz? Jak inwestor chce postawić wiatrak to musi przekonać okolicznych mieszkańców żeby się na niego zgodzili. Ci którzy są dalej niż 10h od wiatraka i tak nie mają nic do powiedzenia w tej sprawie. Nikt im jednak nie broni wejść w kontakt z inwestorem wiatraka i zaproponowaniu mu spółki. Możesz też zebrać grupę zainteresowanych i samemu założyć spółkę która taki wiatrak postawi. Do dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.02.2023 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Linie przerywane to komunikacja, dostarcza instalator. OK, ale czy to są jakieś kable specjalne czy np. zwykła skrętka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.02.2023 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 2130x1122 to za mało? albo post #269 - wejdź na zdjęcie o "otwórz obraz w nowej karcie" . Czy dobrze rozumiem, że elementy w żółtej obramówce znajdują się w tablicy rozdzielczej? Różowe już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.02.2023 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 W wielkim skrócie, czy net billing przy taryfie G-11 i zużyciu około 2500 kWh/rok ma jakiś sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 06.02.2023 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Ja zapytam bardzo podobnie jak kolega powyżej, tj. takze g11 tylko dla innej wartości. Tj. Roczne zuzycie na poziomie 10 000 kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 06.02.2023 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Ja zapytam bardzo podobnie jak kolega powyżej, tj. takze g11 tylko dla innej wartości. Tj. Roczne zuzycie na poziomie 10 000 kwh. Przy takim poborze... to na pewno się opłaci. Sama autokonsumpcja będzie redukować koszty. A kiedy się zwróci... tego się nie policzy łatwo. Trzeba by wróżyć. Przyszłość rozliczeń jest niepewna... ale na pewno nie będzie ujemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts