Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

magazyn dziala, ale warunkiem jest inwerter off grid. Dzięki niemu falownik on grid może działać pomimo odłączenia się od sieci ZE

U siebie mam hybrydę i magazyn 7,5kWh. Pod backup mam podpięte prawie całe oświetlenie, większość gniazd ogólnych, pompy obiegowe, lodówki etc. Wyłączone z backapu są kuchenka, pralka, zmywarka, gniazda siłowe w garażu. Ograniczeniem jest moc falownika na trzech fazach. Przy zaniku zasilania z sieci system przełącza się niezauważalnie, nie zdążą się zresetować zegary w radiu czy sterownik domu.

A swoje spółeczki sponsorują darczyńców z wiejskiej przed wyborami i przez obsadzanie rodzin w zarządach i tak się kręci a ja mam im dziękować ze jest 0,83 a nie 1,9 - za to że 40 lat kupują działkę pod atomową elektrownie - im to się po prostu opłaca taki stan i mają nas za durnych roboli

U siebie mam hybrydę i magazyn 7,5kWh. Pod backup mam podpięte prawie całe oświetlenie, większość gniazd ogólnych, pompy obiegowe, lodówki etc. Wyłączone z backapu są kuchenka, pralka, zmywarka, gniazda siłowe w garażu. Ograniczeniem jest moc falownika na trzech fazach. Przy zaniku zasilania z sieci system przełącza się niezauważalnie, nie zdążą się zresetować zegary w radiu czy sterownik domu.

Czy możesz napisać coś więcej o komponentach swojego systemu?

Może masz jakiś schemacik?

Napisał stos:

Moim zdaniem te 10% powinno być bezpłatnie rozdysponowane pomiędzy sąsiadów wiatraka, proporcjonalnie do odległości od niego, do odległości 10H.

To kolejny powód do dzielenia ludzi na lepszych i gorszych. A dlaczego nie wykupić udziałów w produkcji takiego wiatraka? Wiatrak o mocy 2 MW produkuje rocznie ok. 4 GWh energii el. Udział mógłby wykupić każdy, mieszkaniec bloku, rolnik, właściciel domu, przedsiębiorca. Wszyscy byliby współwłaścicielami tej turbiny wiatrowej, płaciliby tylko za przesył zależny od odległości od źródła. Koszt turbiny wiatrowej o mocy

2 MW to od 15 do 20 milionów zł. Zarabia dzierżawca terenu, producent, wykonawca usługi, odbiorca i w podatkach od nich państwo. Kupimy 100% bez łaski ze strony państwa, że coś nam odpalą a może zadotują. To się bilansuje bezpośrednio tylko żeby się dokonało trzeba pogonić ludzi typu Suski i spółka. Czy ktoś z szanownych forumowiczów kiwnął chociaż palcem w bucie w tej sprawie?

2130x1122 to za mało?

Teraz OK. Dzięki.

A co to za przewody oznaczone pomarańczową linią przerywaną? Jakieś przewody komunikacyjne, np. skrętka?

Pytam, bo chciałbym sobie zawczasu przygotować odpowiednie okablowanie w pobliżu tablicy rozdzielczej.

I jeszcze jedno.

Czy "smart meter" to licznik instalowany w tablicy rozdzielczej czy niekoniecznie? Czy może być np. na ścianie przy inwerterze w garażu?

Edytowane przez Robinson74

To za mało podatków płacimy żeby wiatraki finansować? Nieroby z Ministerstwa są od tego żeby prąd był czysty, tani i dostępny - jak tego nie potrafią to dymisja i może ktoś kompetentny to ogarnie? Jak będzie drogie mleko to mam sobie krowę kupować? A może kupić krowę, paść na własnej łące i jeszcze 20% mleka oddawać do mleczarni za darmo bo krowa stąpa po Krajowej ziemi a nie mojej łące.... absurd

Linie przerywane to komunikacja, dostarcza instalator.

U mnie smart meter jest w rozdzielni ale nie mam problemu żeby był np w skrzyneczce gdziekolwiek obok.

Tak czy inaczej jak nie ma się rozdzielni odpowiednio przygotowanej to i tak potrzebna jest niezła rewolucja w obwodach żeby rozdzielić to co idzie na zasilanie podstawowe od tego co na rezerwę. Ja miałem prosto bo w rozdzielniach obwody wchodzą na złączkach piętrowych i wystarczyło odpowiednio przekrosować.

Napisał stos:

To kolejny powód do dzielenia ludzi na lepszych i gorszych. A dlaczego nie wykupić udziałów w produkcji takiego wiatraka? Wiatrak o mocy 2 MW produkuje rocznie ok. 4 GWh energii el. Udział mógłby wykupić każdy, mieszkaniec bloku, rolnik, właściciel domu, przedsiębiorca. Wszyscy byliby współwłaścicielami tej turbiny wiatrowej, płaciliby tylko za przesył zależny od odległości od źródła. Koszt turbiny wiatrowej o mocy

2 MW to od 15 do 20 milionów zł. Zarabia dzierżawca terenu, producent, wykonawca usługi, odbiorca i w podatkach od nich państwo. Kupimy 100% bez łaski ze strony państwa, że coś nam odpalą a może zadotują. To się bilansuje bezpośrednio tylko żeby się dokonało trzeba pogonić ludzi typu Suski i spółka. Czy ktoś z szanownych forumowiczów kiwnął chociaż palcem w bucie w tej sprawie?

Jakie dzielenie tu widzisz?

Jak inwestor chce postawić wiatrak to musi przekonać okolicznych mieszkańców żeby się na niego zgodzili.

Ci którzy są dalej niż 10h od wiatraka i tak nie mają nic do powiedzenia w tej sprawie.

Nikt im jednak nie broni wejść w kontakt z inwestorem wiatraka i zaproponowaniu mu spółki.

Możesz też zebrać grupę zainteresowanych i samemu założyć spółkę która taki wiatrak postawi.

Do dzieła.

Ja zapytam bardzo podobnie jak kolega powyżej, tj. takze g11 tylko dla innej wartości. Tj. Roczne zuzycie na poziomie 10 000 kwh.

Przy takim poborze... to na pewno się opłaci. Sama autokonsumpcja będzie redukować koszty. A kiedy się zwróci... tego się nie policzy łatwo. Trzeba by wróżyć.

Przyszłość rozliczeń jest niepewna... ale na pewno nie będzie ujemna.