Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

14 godzin temu, Kristoforokrk napisał:

Hehe rozbraja mnie to jak mozna cos ustalac wstecz?

Wiele jest sytuacji, gdy prawo jednak działa wstecz.

Ale akurat taryfy nie działają wstecz - do czasu wejścia w życie nowej obowiązuje poprzednia.

Decyzje URE o zatwierdzeniu taryfy masz tutaj:

https://bip.ure.gov.pl/bip/taryfy-i-inne-decyzje-b/energia-elektryczna

Jak jesteś w dawnym Vattenfallu - to URE nie zatwierdza im taryf i zmieniają jak i kiedy chcą.

4 godziny temu, Patatay napisał:

Opłata handlowa obejmuje w szczególności wystawienie i przesyłanie faktur, rozliczanie, utrzymanie baz danych i zasobów informatycznych związanych z rozliczeniami.

W PGE robią to samo ale żadnej opłaty handlowej nie pobierają.

Jesteś pewien że te wyliczone przez Ciebie powody są zgodne z prawem?

Jak idziesz do sklepu i prosisz o fakturę to nie płacisz za nią extra.

Porównanie do faktury ze sklepu nie jest do końca właściwe. Sprzedawca w sklepie swoją opłatę "handlową" zawiera w swojej marży. Sprzedawca też by tak mógł zrobić ale pewnie nie opłaca mu się to. 

Zawsze można podpisać umowę z firmą która nie nalicza opłaty handlowej w odpowiednie taryfie. Jeżeli takie firmy są... a są jakie. :)

Mam umowy z ENEA i nie płacę "opłaty handlowej". Czyli można tylko trzeba chcieć i wiedzieć jaką umowę, za co i na co się podpisuje. :D

W sumie to przy mojej instalacji 6,4 kWp i ponad 50% autokonsumpcji i aktualnych cenach odkupu, to ta opłata handlowa  zeżarłaby całkowicie to co zostałoby zwiększone tym przelicznikiem 1,23.

Cytat

Podjęcie decyzji o rezygnacji z opłaty handlowej w firmie ENERGA może być motywowane różnymi czynnikami. Dla niektórych klientów kluczowym aspektem jest zmniejszenie miesięcznych kosztów za energię elektryczną. Rezygnacja może przynieść wymierne korzyści finansowe, szczególnie gdy znajdziemy ofertę z niższą stawką za energię. Z drugiej strony, warto zauważyć, że opłata handlowa często pokrywa dodatkowe usługi, takie jak obsługa klienta czy doradztwo energetyczne, co może być postrzegane jako wartość dodana.

Ja pierd... .Co to za firma, że za obsługę klienta trzeba płacić osobno.

Edytowane przez robbas