Patatay 13.11.2024 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 06:41 Jedna wielka parodia naszym kosztem. Niedlugo minie im rok czasu na zmiane, ktora byla w programie kolalicji rzadzacej. Nie dosc, ze przywrocenia korzystnych zasad nie bedzie to jeszcze tak drobna korekta zajmuje im tyle czasu. I pomyslec ze my tych minsistrow utrzymujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 13.11.2024 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 07:47 Teraz, Patatay napisał: I pomyslec ze my tych minsistrow utrzymujemy. Polecam zmienić rezydencję podatkową - jakoś to uspokaja człowieka, gdy się na to patrzy stojąc 'obok' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 13.11.2024 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 08:44 56 minut temu, Rupicapra napisał: Polecam zmienić rezydencję podatkową - jakoś to uspokaja człowieka, gdy się na to patrzy stojąc 'obok' Ja bym to nazwał ale znów mi wypowiedzą że uprawiam politykę tak jak by to nie było związane z polityką , wybrali to mają (my) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2024 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 09:23 14 godzin temu, Kristoforokrk napisał: Hehe rozbraja mnie to jak mozna cos ustalac wstecz? Wiele jest sytuacji, gdy prawo jednak działa wstecz. Ale akurat taryfy nie działają wstecz - do czasu wejścia w życie nowej obowiązuje poprzednia. Decyzje URE o zatwierdzeniu taryfy masz tutaj: https://bip.ure.gov.pl/bip/taryfy-i-inne-decyzje-b/energia-elektryczna Jak jesteś w dawnym Vattenfallu - to URE nie zatwierdza im taryf i zmieniają jak i kiedy chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 15.11.2024 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 08:42 Dzisiaj przyszly nastepne korekty faktur.... powod korekty: upust premia 12%. Naliczyli mi upust i kazali za niego zaplacic :). Cos im sie totalnie system rozwalil. Czekam na nastepne korekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 15.11.2024 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 09:37 a od przyszlego roku cyk oplata handlowa 20zl co miesiac w Enerdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiu15918 15.11.2024 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 09:39 Energa ma już niezłe opóźnienie. Jeśli dalej tak to będzie szło to faktury za prąd od lipca pewnie dostaniemy po nowym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 15.11.2024 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 10:15 a bedzie wiekszy balagan skoro pokazuje w systemie ze mam zaplacic mimo iz na fakturze jest 0 do zaplaty a w wyliczeniach zwrot iles tamp zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 15.11.2024 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 12:06 2 godziny temu, Patatay napisał: a od przyszlego roku cyk oplata handlowa 20zl co miesiac w Enerdze. Za co ta opłata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 15.11.2024 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 12:37 Opłata handlowa obejmuje w szczególności wystawienie i przesyłanie faktur, rozliczanie, utrzymanie baz danych i zasobów informatycznych związanych z rozliczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 15.11.2024 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 godzin temu 4 godziny temu, Patatay napisał: Opłata handlowa obejmuje w szczególności wystawienie i przesyłanie faktur, rozliczanie, utrzymanie baz danych i zasobów informatycznych związanych z rozliczeniami. W PGE robią to samo ale żadnej opłaty handlowej nie pobierają. Jesteś pewien że te wyliczone przez Ciebie powody są zgodne z prawem? Jak idziesz do sklepu i prosisz o fakturę to nie płacisz za nią extra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 15.11.2024 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 godzin temu Tak jest napisane w nowym cenniku. Wcześniej tego nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.11.2024 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 godzin temu Porównanie do faktury ze sklepu nie jest do końca właściwe. Sprzedawca w sklepie swoją opłatę "handlową" zawiera w swojej marży. Sprzedawca też by tak mógł zrobić ale pewnie nie opłaca mu się to. Zawsze można podpisać umowę z firmą która nie nalicza opłaty handlowej w odpowiednie taryfie. Jeżeli takie firmy są... a są jakie. Mam umowy z ENEA i nie płacę "opłaty handlowej". Czyli można tylko trzeba chcieć i wiedzieć jaką umowę, za co i na co się podpisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.11.2024 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 godzin temu 7 godzin temu, Patatay napisał: a od przyszlego roku cyk oplata handlowa 20zl co miesiac w Enerdze. Co dostajesz za opłatę handlową? Jaka masz taryfę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 15.11.2024 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 godzin temu Na razie tej opłaty handlowej w Enerdze też nie ma. A zapis o niej to był już dwa lata temu. Pamiętam bo się trochę wk.wiałem, że mi dowalą dodatkową kasę za opłatę handlową jak zakładałem fotowoltaikę. Mam nadzieje, że się @Patatay mylisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.11.2024 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 godzin temu Przeczytaj https://ozeprojekt.pl/blog/energa-oplata-handlowa-jak-zrezygnowac/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 15.11.2024 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowane) W sumie to przy mojej instalacji 6,4 kWp i ponad 50% autokonsumpcji i aktualnych cenach odkupu, to ta opłata handlowa zeżarłaby całkowicie to co zostałoby zwiększone tym przelicznikiem 1,23. Cytat Podjęcie decyzji o rezygnacji z opłaty handlowej w firmie ENERGA może być motywowane różnymi czynnikami. Dla niektórych klientów kluczowym aspektem jest zmniejszenie miesięcznych kosztów za energię elektryczną. Rezygnacja może przynieść wymierne korzyści finansowe, szczególnie gdy znajdziemy ofertę z niższą stawką za energię. Z drugiej strony, warto zauważyć, że opłata handlowa często pokrywa dodatkowe usługi, takie jak obsługa klienta czy doradztwo energetyczne, co może być postrzegane jako wartość dodana. Ja pierd... .Co to za firma, że za obsługę klienta trzeba płacić osobno. Edytowane 18 godzin temu przez robbas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.11.2024 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 godzin temu To jest sposób na dodatkowe skubanie klienta. Coś mu obiecamy ale za to coś musi dodatkowo zapłacić. Może np. dają "gwarancję" ceny ale za to musisz zapłacić tak dużo że to oni na tym zarabiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.11.2024 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 godzin temu Urzędowa taryfa nie może zawierać opłaty handlowej. Jak ktoś dał się "skusić" na inną (czy to wybierając innego sprzedawcę, czy u swojego wybierając taryfę z hydraulikiem, ubezpieczeniem, gwarancją ceny czy innym bajerem) - to jego wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 15.11.2024 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 godzin temu @robbas też mi się wydaje, że coś podobnego było chociaż się nie płaciło, nie wiem czemu. W załączeniu udostępniam cennik, który mi przysłali. Mam taryfę standardową. cennik.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts