pandzik 09.02.2023 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) Też mam zagwostkę bo kupiłem sobie 10 paneli po 400 Watt i teraz w sumie nie wiem czy warto kupować falownik drogi falownik i głosić to do taurona i za rok będą mi w szczycie płacić 2 grosze czy lepiej hybrydowy falownik ofgrid kupić za 1/3 ceny i ewentualnie jakiś akumulator z rozbitego elektryka hm I co wymyśliłeś? Mnie troche zastopował koszt inwertera hybrydowego 3 fazowego. Dlaczego 2grosze w szczycie mają płacić? Instalowanie PV na starych zasadach generalnie opłacało się i nadal się opłaca. Dotacje i ulgi tylko polepszały sytuację prosumenta.. A na nowych zasadach? Jakiś pomysł na inwerter hybrydowy 3 fazowy na kilka akumulatorów? Większośc instalacji wykonanych przez domorosłych instalatorów jest oparta o chinski inwerter 48v ale 1 fazowy... Zaś droższe urzadzenia jak Huawei czy Growatt są oparte na własnych bateriach za trylion złociszy. Edytowane 9 Lutego 2023 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.02.2023 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) I co wymyśliłeś? Mnie troche zastopował koszt inwertera hybrydowego 3 fazowego. Dlaczego 2grosze w szczycie mają płacić? A na nowych zasadach? Jakiś pomysł na inwerter hybrydowy 3 fazowy na kilka akumulatorów? Większośc instalacji wykonanych przez domorosłych instalatorów jest oparta o chinski inwerter 48v ale 1 fazowy... Zaś droższe urzadzenia jak Huawei czy Growatt są oparte na własnych bateriach za trylion złociszy. Do czego Ci jest potrzebny ten 3-fazowy hybrydowy falownik? Jeśli planujesz "kilka akumulatorów" to i moc tego falownika raczej całego zapotrzebowania domu nie pokryje. Pozostaje więc tylko zasilenie niezbędnych odbiorników, a te możesz podłączyć do jednej fazy i napędzić z 1-fazowego falownika. Edytowane 9 Lutego 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.02.2023 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Jakaś dziwna ta dyskusja. Naprawdę nikt nie pracuje w średniej lub większej firmie i nie widzi, jak się podchodzi do takich inwestycji? Przy szacowanym czasie zwrotu 6 lat i ogromnym ryzyku, że calościowy koszt poboru EE będzie wzrastał jest wręcz oczywiste że nalezy rozważyć montaż PV. Jest ogromne parcie na pompy ciepła ze strony KE. Węglowodory idą w zapomnienie. Nad czym się w ogóle zastanawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.02.2023 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Jakaś dziwna ta dyskusja. Naprawdę nikt nie pracuje w średniej lub większej firmie i nie widzi, jak się podchodzi do takich inwestycji? Przy szacowanym czasie zwrotu 6 lat i ogromnym ryzyku, że calościowy koszt poboru EE będzie wzrastał jest wręcz oczywiste że nalezy rozważyć montaż PV. Jest ogromne parcie na pompy ciepła ze strony KE. Węglowodory idą w zapomnienie. Nad czym się w ogóle zastanawiać? Oczywiście że nie ma się nad czym zastanawiać. Teraz jest tylko pytanie jaki sprzęt kupić. Moim zdanie trzeba kupić najlepszy a co za tym idzie drogi. "Biednego nie stać na rzeczy tanie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.02.2023 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Do czego Ci jest potrzebny ten 3-fazowy hybrydowy falownik? Jeśli planujesz "kilka akumulatorów" to i moc tego falownika raczej całego zapotrzebowania domu nie pokryje. Pozostaje więc tylko zasilenie niezbędnych odbiorników, a te możesz podłączyć do jednej fazy i napędzić z 1-fazowego falownika. 10kwh z 4 aku 200ah da rade zasilic wieczorami cały dom. Mam rozbudowaną instalacje, wlele sprzętów zdublowanych, nie ogarnę tego 1 faz inwerterem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.02.2023 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 10kwh z 4 aku 200ah da rade zasilic wieczorami cały dom. Mam rozbudowaną instalacje, wlele sprzętów zdublowanych, nie ogarnę tego 1 faz inwerterem. Czy masz w domu odbiorniki 3-faazowe czy tylko 1-fazowe rozdzielona na 3-fazy? Czy ten system akumulatorowy ma być tylko jako UPS na wypadek braku sieci, czy ma być zwiększaniem autokonsumpcji? Jakiego typu akumulatory masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.02.2023 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Oczywiście że nie ma się nad czym zastanawiać. Teraz jest tylko pytanie jaki sprzęt kupić. Moim zdanie trzeba kupić najlepszy a co za tym idzie drogi. "Biednego nie stać na rzeczy tanie". Akurat teraz to nie wiadomo co kupić, bo trzeba wybrac falownik, a wobec zapowiedzi zmian rozliczeń na godzinowe może się okazać, że potrzeba jakiś inny falownik, współpracujący np z zewnętrznymi serwerami cen. Może będzie opłacało instalowac magazyn EE a może nie, a jeśli tak, to nie wiadomo jak to wszystko pospinać ze sobą. Typowy polski pierdolnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.02.2023 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) Akurat teraz to nie wiadomo co kupić, bo trzeba wybrac falownik, a wobec zapowiedzi zmian rozliczeń na godzinowe może się okazać, że potrzeba jakiś inny falownik, współpracujący np z zewnętrznymi serwerami cen. Może będzie opłacało instalowac magazyn EE a może nie, a jeśli tak, to nie wiadomo jak to wszystko pospinać ze sobą. Typowy polski pierdolnik. Poczytaj o systemie Victrona. (to ten drogi) W nim można wszystko zaprogramować. Możesz zacząć od 1-fazowego a potem rozbudować do 3 faz. Magazyn musi być od początku ale można zacząć od czegoś małego na akumulatorach rozruchowych w systemie UPS. Kontroler (GX) jest w pełni programowalny. Edytowane 9 Lutego 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.02.2023 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Czy masz w domu odbiorniki 3-faazowe czy tylko 1-fazowe rozdzielona na 3-fazy? Czy ten system akumulatorowy ma być tylko jako UPS na wypadek braku sieci, czy ma być zwiększaniem autokonsumpcji? Jakiego typu akumulatory masz na myśli? 2 płyty grzejne i pompa ciepła jest podpieta chyba jednak na 3 fazy Aku mają chodzić na autokonsumpcję a aku to nawet mogą być zwykłe kwasówki, alebo te dużego rozładownia ale one podskoczyły ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.02.2023 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 2 płyty grzejne i pompa ciepła jest podpieta chyba jednak na 3 fazy Aku mają chodzić na autokonsumpcję a aku to nawet mogą być zwykłe kwasówki, alebo te dużego rozładownia ale one podskoczyły ostatnio. Jakie jest zapotrzebowanie domu na każdej fazie w momencie największego obciążenia? Na takie obciążenie (+ 20%) powinien być obliczony system jeśli chcesz zwiększyć autokonsumpcję. O zwykłych kwasówkach zapomnij jeśli to ma być praca cykliczna. W ostateczności nadają się na UPS dla domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.02.2023 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 A na nowych zasadach? Nadal się opłaca. Miesięczna rynkowa cena energii (cena sprzedaży w net-billingu) opublikowana w styczniu 2023 roku, dla energii wyprodukowanej w grudniu 2022 roku wynosi 716,80 zł/MWh. https://enerad.pl/aktualnosci/rynkowa-cena-energii-elektrycznej-a-net-billing-cena-sprzedazy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 09.02.2023 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 I co wymyśliłeś? Mnie troche zastopował koszt inwertera hybrydowego 3 fazowego. Dlaczego 2grosze w szczycie mają płacić? A na nowych zasadach? Jakiś pomysł na inwerter hybrydowy 3 fazowy na kilka akumulatorów? Większośc instalacji wykonanych przez domorosłych instalatorów jest oparta o chinski inwerter 48v ale 1 fazowy... Zaś droższe urzadzenia jak Huawei czy Growatt są oparte na własnych bateriach za trylion złociszy. No mnie też ta cena 3 fazowego falownika zbiła z tropu ,paneli mam 10 szt 400 watowych i chyba jeszcze nie wiem ale pójdę w mikroinwertery koszt 3 krotnie mniejszy a zawsze jest możliwość dookoptowania dodatkowych paneli i dołączenia mikroinwertera taki 3 fazowy na 6 paneli da się kupić za 1600 zł i to z atestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.02.2023 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Mikroinwerter ma funkcję współpracy z magazynem energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 09.02.2023 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Mikroinwerter ma funkcję współpracy z magazynem energii? O wpuszczanie do sieci chodzi nie magazyn coś w ten deseń https://allegro.pl/oferta/mikroinwerter-hoymiles-hmt-2250-6t-3f-11719203378 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.02.2023 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Taki są nadaje tylko będzie trochę obcinał w dniach maksymalnej produkcji.2250 W / 6 = 375 W Uwaga - Obowiązkowym elementem przyłączenia instalacji do sieci jest moduł monitoringu DTU PRO S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.02.2023 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Nadal się opłaca. Miesięczna rynkowa cena energii (cena sprzedaży w net-billingu) opublikowana w styczniu 2023 roku, dla energii wyprodukowanej w grudniu 2022 roku wynosi 716,80 zł/MWh. https://enerad.pl/aktualnosci/rynkowa-cena-energii-elektrycznej-a-net-billing-cena-sprzedazy/ To cena energii a nie zapominajmy o przesyle za który i tak musimy zapłacić. Opłaca się owszem ale okres zwrotu i tak się sporo wydłuża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aszymbeher 09.02.2023 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Też się zastanawiam czy nie zrobić w miarę samodzielnie na mikroinwerterze HMT-2250 6T 3f. Mam średnie zużycie ok 3500 kWh, dostałem wycene na 25 tys. za Foxess T5 3G i 5.6 kW 14 paneli Jinko. Trochę dużo moim zdaniem. Myślę nad 2 x HMT-2250 + DTU PRO-S i 10-12 paneli na max możliwości tego mikroinwertera. A wszystko po to bo jest możliwość dostania 9000 zł zwrotu z czystego powietrza. Nie chcę przewymiarowywać mocno, bo to może nic nie dać w przyszłości (ceny godzinowe) a skupić się na autokonsumpcji, a nie przepłacaniu za kolejne panele... Optymistycznie patrząc, można by się może zmieścić w 15-18 tys. a odliczając zwrot z CP chyba nawet by się to opłacało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.02.2023 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 To cena energii a nie zapominajmy o przesyle za który i tak musimy zapłacić. Opłaca się owszem ale okres zwrotu i tak się sporo wydłuża. To jest cena sprzedaży energii do sieci a nie kupna przez prosumenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 10.02.2023 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) Jakie jest zapotrzebowanie domu na każdej fazie w momencie największego obciążenia? Na takie obciążenie (+ 20%) powinien być obliczony system jeśli chcesz zwiększyć autokonsumpcję. O zwykłych kwasówkach zapomnij jeśli to ma być praca cykliczna. W ostateczności nadają się na UPS dla domu. Nie wiem jakie mam obciążenie na fazie...co to za system? T Myślę nad 2 x HMT-2250 + DTU PRO-S i 10-12 paneli na max możliwości tego mikroinwertera. Bez sensu. jak chcesz pchać do sieci to za 4 tysie mozna miec normalny falownik 3f przecież Edytowane 10 Lutego 2023 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.02.2023 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Nie wiem jakie mam obciążenie na fazie...co to za system? Pisałeś że nie interesuje Cię układ w którym tylko niektóre urządzenia są zasilane przy braku sieci. Zapewnił by to falownik hybrydowy 1-fazowy. Pisałeś że chcesz hybrydowy falownik 3-fazowy bo chcesz zasilać wszystkie urządzenia na 3 fazach. Dlatego musisz wiedzieć ile te urządzenia na każdej fazie pobierają. Największy pobór na jednej fazie mnożysz przez 3, dodajesz do tego ok 20% i masz potrzebną moc hybrydowego falownika 3-fazowego. Do jego mocy dobierasz odpowiedniej wielkości magazyn. Nie może być za mały bo go szybko "zajeździsz". "System" - to hybrydowy falownik 3-fazowy z magazynem i układem kontrolnym. To co chcesz nie będzie tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts