Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Na stronie Taurona jest kalkulator

Wbiłem sobie takie dane

Roczne zużycie 4000 kWh ( Szacunkowa moc Twojej instalacji to: 3.66 kWp )

autokonsumpcja 800 kWh 20%

Średnia cena zakupu energii G11 0,67 *

Średnia cena sprzedaży energii 0,50

* Średnie zużycie energii elektrycznej w gospodarstwie domowym wynosi 4500 kWh / rok

Ceny stosowane w rozliczeniu z Klientem Tauron Sprzedaż (Taryfa)

● do limitu 2MWh/2,6MWh/3MWh: G11 = 0,5101 zł/kWh

● powyżej limitu G11 = 0,8585 zł/kWh

dla założonego przykładu zużycia 4500 kWh / rok i 20% autokonsumpcji można przyjąć w kalkulatorze uśrednioną cenę zakupu energii w wysokości 0,6655 zł/kWh (cena energii elektrycznej nie zawiera uśrednionego kosztu dystrybucji)

Wynik :

Roczny koszt energii z instalacją fotowoltaiczną:

544.00 zł

Roczny koszt energii bez instalacji fotowoltaicznej:

2680.00 zł

OSZCZĘDZASZ:

2136.00 zł

Ten sam kalkulator przy ustawieni wchód - zachód podaje takie same wyniki ale dobiera inną moc PV

Roczne zapotrzebowanie 4001 kWh (rachunki 200 zł miesięcznie przy cenie 0,71 zł/kWh)

Szacunkowa moc instalacji PV (wchód - zachód) 4,41 kWp

Koszt Energii bez fotowoltaiki = 2680,67 zł

Roczny bilans z fotowoltaiki = 544,14 zł

Możliwe roczne oszczędności = 2136,53 zł

Autokonsumpcja 20%

Zmian autokonsumpcji na 30% daje

Roczny bilans z fotowoltaiki = 476,12 zł

Możliwe roczne oszczędności = 2204,55 zł

czyli roczne zyski prawie takie same.

Szkoda, że nie można samemu ustawić mocy instalacji PV.

Edytowane przez d7d

Teraz pytanie, jeśli będziemy brali PV to jak to rozkminić ? Też myślę nad instalacją 3 do 4 kW i konsumować jak najwięcej na bieżąco, resztę w zimie dokupić

To jest plan ! Czyli będziecie zużywać prąd tylko od kwietnia do października od 8 do 16tej? No bo w innych godzinach panele już nie produkują.

No i w miesiące zimowe gdy słonce jest jakieś 5% czasu na horyzoncie też nie ma co liczyć na prąd z PV.

Jak grzejecie prądem - nieważne czy klima czy PC to minimalna instalacja to powinno być coś miedzy 6.5 a 8KW a nie 3 do 4....

Ten kalkulator Taurona nie liczy przypadkiem tylko kosztów sprzedaży prądu a zupelnie pomija koszty dystrybucji które w tym roku drastycznie skoczyly a w netbilingu trzeba je płacić w 100 procentach ?

Edytowane przez Toty

uśrednione ceny energii brutto ze wszystkimi składnikami dla G11 0,85 zł

Daj namiary na sprzedawcę, co ma takie ceny. Zmienię swojego na niego.

3700x,08x0,5 zł (cena netto sprzedaży)

Skąd ta cena netto? RCEm jeszcze nigdy nie była tak niska - a w sierpniu, gdy odsprzedaż duża, była ponad 1zł/kWh.

Daj namiary na sprzedawcę, co ma takie ceny. Zmienię swojego na niego.

Skąd ta cena netto? RCEm jeszcze nigdy nie była tak niska - a w sierpniu, gdy odsprzedaż duża, była ponad 1zł/kWh.

1. ENEA

2. RCEm 596,56 zł/MWh styczeń 2023 a będzie jeszcze niższa

Doucz się :)

kalkulator Tauron zakłada cenę 0,5 zł przy sprzedaży i jak sądzę będzie realna w tym roku latem, bo energia na TGE ma tendencję spadkową.

Co RCEm ma wspólnego z TGE? I co to za argument, co domyślnie podstawia jakiś kalkulatorek napisany rok temu?

Cena 0,85 zł jest do limitu 2 MWh, 1,28 zł powyżej.

Czyli jak wyglądają "uśrednione ceny energii brutto ze wszystkimi składnikami" "Przy zużyciu rocznym 4500 kWh"?

Pewnie, że można sobie podstawić co kto zechce. Tylko po co mieszać przedstyaweiając nierealne dane?

Tak wyglądają 0,85 zł /kWh x 2000 kWh + 1,28 zł/kWh x 2500 kWh= 1700+3200=4900 zł.

I gdzie tu ta uśredniona cena?

Chłopie, gdzie sie nie pojawisz to dyskusja zjechana.

Co znaczy "zjechana"? Jakoś piszę w tym wątku od #7 - a nie miałeś oporów się dołączyć.

Pozwolę sobie już nie odpowiadać na pana zaczepki, zresztą jest pan u mnie od tej pory na liście ignorowanych. Sądzę, że nie tylko u mnie :)

Trzymam za słowo. Ja będę prostował Twoje błędne wpisy. Niech inni widzą, jeżeli gdzieś mijają się z realiami.

A co z tym TGE? Przecież zniesiono obligo giełdowe i ceny nie mają nic wspólnego z RCEm podawanym przez PSE.

To jest plan ! Czyli będziecie zużywać prąd tylko od kwietnia do października od 8 do 16tej? No bo w innych godzinach panele już nie produkują.

No i w miesiące zimowe gdy słonce jest jakieś 5% czasu na horyzoncie też nie ma co liczyć na prąd z PV.

Jak grzejecie prądem - nieważne czy klima czy PC to minimalna instalacja to powinno być coś miedzy 6.5 a 8KW a nie 3 do 4....

Ten kalkulator Taurona nie liczy przypadkiem tylko kosztów sprzedaży prądu a zupelnie pomija koszty dystrybucji które w tym roku drastycznie skoczyly a w netbilingu trzeba je płacić w 100 procentach ?

Wróć do mojego posta , przeczytaj go jeszcze raz , najlepiej ze zrozumieniem :yes:

Przy zużyciu rocznym 4500 kWh, za energię bez PV zapłacimy licząc uśrednione ceny energii brutto ze wszystkimi składnikami dla G11 0,85 zł /kWh x 2000 kWh + 1,28 zł/kWh x 2500 kWh= 1700+3200=4900 zł. Przy instalacji produkującej rocznie około 3700 kWh autokonsumpcja 20% czyli 900 kWh i energia oddana do sieci obniży rachunek w następujący sposób. 4900 zł x 0,8 - (3700-900)x0,5 zł (cena netto sprzedaży)=3920 - 1400=2580 zł. Można wstawić wyższą cenę sprzedaży, wtedy rachunek końcowy się zmniejszy.

Oszczędność 4900 zł - 2580 zł = 2320 zł w skali roku. Przy ogrzewaniu prądem takie obliczenia jak wspomniał kolega Toty są nierealne. Sam prąd bytowy (zakładam, ze nie ma innych źródeł typu gaz czy kominek) to prawie 4 MWh, a gdzie ogrzewanie.

Po czym wnosisz że bytowy to 4000 kWh ? Nasz dom to takie trochę większe mieszkanie, bez bajerów

Pisałem wyraźnie, chce obniżyć rachunki, a to co bede potrzebował do grzania w zimie się dokupi w drugiej taryfie

Mieszkałem w bloku i za 47 metrów z mediami płaciłem ~1000 miesięcznie, czynsz, woda, śmieci, prąd, gaz.

W domu nie mam gazu, wodę mam swoją, nie płacę za ścieki. Jedynym medium do płacenia jest prąd i śmieci. Nie mam parcia żeby zejść do zera jak w netmeteingu.... Myślisz ze będzie więcej niż było wszystko razem w mieszkaniu ?

W 2 miesiące razem z grzaniem klimą zejdzie nam jakieś ~800 kWh. Potem na bank zejdziemy poniżej 400-500 kWh co dwa miesiące

Edytowane przez sito

Tak jak większość nie otrzymywałem rachunków za prąd od października.

Jakże zaskoczyły mnie rachunki, gdy okazało się, że za październik i listopad nie zapłaciłem nawet złotóweczki.

Powtórzę.

Rachunek za X i XI = 0 PLN.

Za grudzień przyszło 250 PLN, ale to dlatego, że wyczerpałem depozyt.

Taryfa G12W

Jedyny wniosek, to taki, że Energa zaczęła pokrywać z depozytu również koszty przesyłu itp.

Mogę prosić o potwierdzenie lub zaprzeczenie temuco u mnie się wydarzyło?