Kaizen 21.04.2023 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Tak na wyczucie, myślicie że warto się wogóle tym interesować (7k za PV i 10k lub 13k za PCPW), czy jest to jednoznacznie niekorzystne? Jak nie brałeś wcześniej dopłaty, to do rozważenia przez PC. Zwróć też uwagę, że dopłata do PC może być 19400 o ile PC "Pompy ciepła muszą spełniać, w odniesieniu do ogrzewania pomieszczeń, wymagania klasy efektywności energetycznej minimum A++" przy 55* zasilania. Z samym PV bym się wstrzymał przez odlecianą, nierynkową cenę prądu po limicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 21.04.2023 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) ...do rozważenia przez PC. Zwróć też uwagę, że dopłata do PC może być 19400 o ile... Nie można brać tylko dla PC (na to po cichu liczyłem), musi być z PV i przejściem na net-billing. I nie więcej niż 50%, a PC+montaż kosztowały 21k (+inne "drobizagi" pare tys, ale tego nie mam tak "udokumentowanego"). Zważywszy na górkę PV dla pompy ciepła, latem gros idzie na magazyn Taurona (lub bym sprzedawał przy n-b). Zużycie mam jak pisałem (CO:CWU 3:1), praca w domu więc zużycie "domowe" od rana do nocy dość równe. Net-billing jest przynajmniej przewidywalny, jeśli mi braknie kWh to nie więcej jak 500-1000kWh (+opłaty stałe). @Rupicapra, ciężko dołożyć więcej, dach zapełniony (2 stringi), falownik 8kW. Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 21.04.2023 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) praca w domu więc zużycie "domowe" od rana do nocy dość równe. No to może rozbudujesz PV na wschód + zachód i będziesz z tego miał na autokonsumpcję podczas pracy? Możesz na placu postawić instalację, czy niezbyt? Wiatraka Ci nie będę polecał, no chyba, że mieszkasz na szczycie górki Tudzież nie chcesz na razie szpecić ogrodu i czekasz na 'Muj pront 69" Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 21.04.2023 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) No to może rozbudujesz PV na wschód + zachód i będziesz z tego miał na autokonsumpcję podczas pracy? Możesz na placu postawić instalację, czy niezbyt? Wiatraka Ci nie będę polecał, no chyba, że mieszkasz na szczycie górki No chyba, że nie chcesz na razie szpecić ogrodu i czekasz na 'Muj pront 69" Ciężko (drzewa, miejsce), a z autokonsumpcją jest OK, dom (gdy nie śpi) średnio ~600-700W pobór (nie licząc CWU, które też grzeję w dzień, z produkcji jak świeci), wczoraj 7-19 była większa produkcja PV. Latem dużo więcej nie ugram, zimą mało co oddam (wszystko pożre PC, automatyka). Już mi się nie chce więcej kombinować (jeszcze tylko docieplę zasobnik) Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.04.2023 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Nie można brać tylko dla PC Wiem. Tylko przejście w tym momencie z net-meteringu na net-billing jest nieopłacalne. Przy PC można się zastanowić (choć dużo zależy od przyszłej ceny RCEm). Ciekawe też, po jakie cenie przeliczą zawartość magazynu. Czy może to, co odłożyłeś w net-meteringu do wyczerpania będzie rozliczone na tych zasadach, a dopiero to, co od zmiany sposobu rozliczania wprowadzisz do sieci przeliczane na złotówki? Przy tej ostatniej opcji wstrzymałbym się ze zmianami do jesieni (chyba, że wcześniej RCEm wystrzelą, ale bardzo w to wątpię). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 21.04.2023 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Moc mikroinstalacji fotowoltaicznej powinna być dostosowana do rocznego zapotrzebowania na energię elektryczną. Mikroinstalacja fotowoltaiczna powinna być tak dobrana, aby całkowita ilość energii elektrycznej wyprodukowanej i odprowadzonej do sieci energetycznej przez mikroinstalację objętą dofinansowaniem w rocznym okresie rozliczeniowym nie przekroczyła 120% całkowitej ilości energii elektrycznej pobranej z sieci energetycznej przez Grantobiorcę (Wnioskodawcę) w tym samym okresie rozliczeniowym, Jak to rozumieć? Przyjmijmy, że w zeszłym roku zużyłem 1800 kWh. To montuję 1800*1,2=2,16 kWp czy jak 20% to autokonsumcja to 1800*0,8*1,2=1728 kWp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.04.2023 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Jak to rozumieć? To zapis z czasów net-meteringu pewnie. Przy net-billingu nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 21.04.2023 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Sens czy nie, mają 5 lat na kontrolę. Jak będzie brakować kasy w budżecie to wszystko zrobią, aby odzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.04.2023 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Sens czy nie, mają 5 lat na kontrolę. Jak będzie brakować kasy w budżecie to wszystko zrobią, aby odzyskać. Czego w kontroli się obawiasz? Wziąłeś już raz dopłatę z MP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 21.04.2023 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Nie. Chcę montować w przyszłym tygodniu, ale nie uśmiecha mi się zwracać 6 tys zł... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 21.04.2023 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Dlaczego miałbyś zwracać. Jeżeli instalacja będzie przez 5 lat od dnia otrzymania środków i będziesz mieć tabliczkę informującą o MP to na jakiej podstawie miałbyś coś zwracać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.04.2023 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2023 Jak to rozumieć? Przyjmijmy, że w zeszłym roku zużyłem 1800 kWh. To montuję 1800*1,2=2,16 kWp czy jak 20% to autokonsumcja to 1800*0,8*1,2=1728 kWp? 1800 x 0,8 x 1,25 = 1800 kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesiasps 23.04.2023 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/swieci-za-mocno-tak-duzej-redukcji-mocy-z-oze-jeszcze-nie-bylo/g7cfw5f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 23.04.2023 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Zabiora dotacje jak przewymiarujesz 2 lub 3 razy instalacje wzgledem zuzycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.04.2023 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Zabiora dotacje jak przewymiarujesz 2 lub 3 razy instalacje wzgledem zuzycia? Może nie ale mogą rozwiązać mowę prosumencką i po zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 23.04.2023 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Zabiora dotacje jak przewymiarujesz 2 lub 3 razy instalacje wzgledem zuzycia? Dlaczego mieliby zabrać? Przecież cala ta nadmiarowa energia zostanie po roku przejęta bezpłatnie przez ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 23.04.2023 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Może nie ale mogą rozwiązać mowę prosumencką i po zawodach. Chyba żartujesz. Kto się pozbywa kury znoszącej złote jaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 24.04.2023 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Rozmawiałem na infolinii MP. Otóż jak przewymiarujesz to dofinansowanie nic nie ma (kasy nie zabiorą). Powiedziała, że to ZE ogranicza moc i jeżeli będziemy więcej produkować, niż zużywać to odłączy instalację. Też uważam jak @stos, że nikt normalny takiej instalacji nie wyłączy (dla ZE to darmowa kasa). Jeszcze twierdziła, że przy net-biliingu ZE nie zwraca 20% kasy z niewykorzystanej energii umieszczonej w "skarbonce"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 24.04.2023 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Rozmawiałem na infolinii MP. Otóż jak przewymiarujesz to dofinansowanie nic nie ma (kasy nie zabiorą). Powiedziała, że to ZE ogranicza moc i jeżeli będziemy więcej produkować, niż zużywać to odłączy instalację. Też uważam jak @stos, że nikt normalny takiej instalacji nie wyłączy (dla ZE to darmowa kasa). Jeszcze twierdziła, że przy net-biliingu ZE nie zwraca 20% kasy z niewykorzystanej energii umieszczonej w "skarbonce"... To ostatnie Twoje zdanie dowodzi że ta osoba z infolinii MP jest z jakiejś łapanki bo nie ma zielonego pojęcia o czym mówi. Przed tym zajęciem chyba pilnowała czy wszyscy płacą za skorzystanie z publicznej łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 24.04.2023 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Też takie miałem wrażenie. Więc na 95 % będę montował ~3,4 kWp przy zapotrzebowaniu <2000 kWp (za rok, 2 lata będzie montowana pompa ciepła, więc idealnie pod rozbudowę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts