Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Tak na wyczucie, myślicie że warto się wogóle tym interesować (7k za PV i 10k lub 13k za PCPW), czy jest to jednoznacznie niekorzystne?

Jak nie brałeś wcześniej dopłaty, to do rozważenia przez PC. Zwróć też uwagę, że dopłata do PC może być 19400 o ile PC "Pompy ciepła muszą spełniać, w odniesieniu do ogrzewania pomieszczeń, wymagania klasy efektywności energetycznej minimum A++" przy 55* zasilania.

Z samym PV bym się wstrzymał przez odlecianą, nierynkową cenę prądu po limicie.

...do rozważenia przez PC. Zwróć też uwagę, że dopłata do PC może być 19400 o ile...

Nie można brać tylko dla PC (na to po cichu liczyłem), musi być z PV i przejściem na net-billing. I nie więcej niż 50%, a PC+montaż kosztowały 21k (+inne "drobizagi" pare tys, ale tego nie mam tak "udokumentowanego"). Zważywszy na górkę PV dla pompy ciepła, latem gros idzie na magazyn Taurona (lub bym sprzedawał przy n-b). Zużycie mam jak pisałem (CO:CWU 3:1), praca w domu więc zużycie "domowe" od rana do nocy dość równe.

Net-billing jest przynajmniej przewidywalny, jeśli mi braknie kWh to nie więcej jak 500-1000kWh (+opłaty stałe).

@Rupicapra, ciężko dołożyć więcej, dach zapełniony (2 stringi), falownik 8kW.

Edytowane przez grzeniu666

praca w domu więc zużycie "domowe" od rana do nocy dość równe.

No to może rozbudujesz PV na wschód + zachód i będziesz z tego miał na autokonsumpcję podczas pracy?

Możesz na placu postawić instalację, czy niezbyt?

Wiatraka Ci nie będę polecał, no chyba, że mieszkasz na szczycie górki ;)

Tudzież nie chcesz na razie szpecić ogrodu i czekasz na 'Muj pront 69"

Edytowane przez Rupicapra

No to może rozbudujesz PV na wschód + zachód i będziesz z tego miał na autokonsumpcję podczas pracy?

Możesz na placu postawić instalację, czy niezbyt?

Wiatraka Ci nie będę polecał, no chyba, że mieszkasz na szczycie górki ;)

No chyba, że nie chcesz na razie szpecić ogrodu i czekasz na 'Muj pront 69"

Ciężko (drzewa, miejsce), a z autokonsumpcją jest OK, dom (gdy nie śpi) średnio ~600-700W pobór (nie licząc CWU, które też grzeję w dzień, z produkcji jak świeci), wczoraj 7-19 była większa produkcja PV. Latem dużo więcej nie ugram, zimą mało co oddam (wszystko pożre PC, automatyka). Już mi się nie chce więcej kombinować (jeszcze tylko docieplę zasobnik) ;)

image_2023-04-21_104920523.jpg

Edytowane przez grzeniu666

Nie można brać tylko dla PC

Wiem. Tylko przejście w tym momencie z net-meteringu na net-billing jest nieopłacalne. Przy PC można się zastanowić (choć dużo zależy od przyszłej ceny RCEm).

Ciekawe też, po jakie cenie przeliczą zawartość magazynu. Czy może to, co odłożyłeś w net-meteringu do wyczerpania będzie rozliczone na tych zasadach, a dopiero to, co od zmiany sposobu rozliczania wprowadzisz do sieci przeliczane na złotówki? Przy tej ostatniej opcji wstrzymałbym się ze zmianami do jesieni (chyba, że wcześniej RCEm wystrzelą, ale bardzo w to wątpię).

Moc mikroinstalacji fotowoltaicznej powinna być dostosowana do rocznego zapotrzebowania na energię elektryczną. Mikroinstalacja fotowoltaiczna powinna być tak dobrana, aby całkowita ilość energii elektrycznej wyprodukowanej i odprowadzonej do sieci energetycznej przez mikroinstalację objętą dofinansowaniem w rocznym okresie rozliczeniowym nie przekroczyła 120% całkowitej ilości energii elektrycznej pobranej z sieci energetycznej przez Grantobiorcę (Wnioskodawcę) w tym samym okresie rozliczeniowym,

Jak to rozumieć? Przyjmijmy, że w zeszłym roku zużyłem 1800 kWh. To montuję 1800*1,2=2,16 kWp

czy jak 20% to autokonsumcja to 1800*0,8*1,2=1728 kWp?

Rozmawiałem na infolinii MP. Otóż jak przewymiarujesz to dofinansowanie nic nie ma (kasy nie zabiorą). Powiedziała, że to ZE ogranicza moc i jeżeli będziemy więcej produkować, niż zużywać to odłączy instalację. Też uważam jak @stos, że nikt normalny takiej instalacji nie wyłączy (dla ZE to darmowa kasa). Jeszcze twierdziła, że przy net-biliingu ZE nie zwraca 20% kasy z niewykorzystanej energii umieszczonej w "skarbonce"...

Rozmawiałem na infolinii MP. Otóż jak przewymiarujesz to dofinansowanie nic nie ma (kasy nie zabiorą). Powiedziała, że to ZE ogranicza moc i jeżeli będziemy więcej produkować, niż zużywać to odłączy instalację. Też uważam jak @stos, że nikt normalny takiej instalacji nie wyłączy (dla ZE to darmowa kasa). Jeszcze twierdziła, że przy net-biliingu ZE nie zwraca 20% kasy z niewykorzystanej energii umieszczonej w "skarbonce"...

To ostatnie Twoje zdanie dowodzi że ta osoba z infolinii MP jest z jakiejś łapanki bo nie ma zielonego pojęcia o czym mówi. Przed tym zajęciem chyba pilnowała czy wszyscy płacą za skorzystanie z publicznej łazienki. :)