chcialbympompe 03.06.2023 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Jak to robicie że autokonsumpcja 53 czy też 59% i to teraz gdy z 1 kW modułów otrzymujemy 150-180kWh To jest średnie z pięciu miesięcy. Za maj mam już tylko 29%. U mnie na takie statystyki wpływa pompa ciepła i używanie w ciągu dnia pralki, suszarki, zmywarki, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 03.06.2023 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Jeżeli zdrowym rozsądkiem nazywasz swój portfel i nie widzisz nic więcej poza swoim podwórkiem to tak No nie widzę bo średnio płaciłem od 200-300 zł miesięcznie a odkąd założyłem instalację 4kw (falownik 8Kw ) to nie dostałem żadnego rachunku a płaciłem regularnie co miesiąc po podaniu odczytu a teraz czego mogę się spodziewać ? że za pół roku ktoś mi wyśle fakturę na 4 tysiące czy ileś tam ? burdel burdel i jeszcze raz burdel .teraz nie wiem czy dokładać te 4 kw czy czekać i potem wszystko rozbierać bo wolę płacić co miesiąc te powiedzmy 300 zł niż nie wiadomo być może 2 tys być może 10 000 kto to wie , dom wariatów za swoje pieniądze i mam prawo mówić co chcę bo narazie nie widzę większego pożytku wydając nie mało kasy , kupiłbym 2 tony ekogroszku i miałbym spokój bez śledzenia i kalkulowania ,przeciez po 5 latach takich cyrków człowiek do wariatkowa się dostanie licząc te ciulstwa na godziny tygodnie strefy zamrożenia dotacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 03.06.2023 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 No nie widzę bo średnio płaciłem od 200-300 zł miesięcznie a odkąd założyłem instalację 4kw (falownik 8Kw ) to nie dostałem żadnego rachunku a płaciłem regularnie co miesiąc po podaniu odczytu a teraz czego mogę się spodziewać ? że za pół roku ktoś mi wyśle fakturę na 4 tysiące czy ileś tam ? burdel burdel i jeszcze raz burdel .teraz nie wiem czy dokładać te 4 kw czy czekać i potem wszystko rozbierać bo wolę płacić co miesiąc te powiedzmy 300 zł niż nie wiadomo być może 2 tys być może 10 000 kto to wie , dom wariatów za swoje pieniądze i mam prawo mówić co chcę bo narazie nie widzę większego pożytku wydając nie mało kasy , kupiłbym 2 tony ekogroszku i miałbym spokój bez śledzenia i kalkulowania ,przeciez po 5 latach takich cyrków człowiek do wariatkowa się dostanie licząc te ciulstwa na godziny tygodnie strefy zamrożenia dotacje . Najwyraźniej masz problemy z szerszym spojrzeniem na wszystko co widać coraz częściej. Wolisz płacić co miesiąc 300 niż raz 3600 po roku? Wiesz, że ktoś wynalazł takie ustrojstwo jak lokata? Ciekawe jak z tych 2 ton ekogroszku wyprodukujesz prąd... No ale najlepiej krytykować wszystko, wszystkich i być wiecznie niezadowolonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 03.06.2023 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Dziękuję za rozliczenie Jak duża ta instalacja pv? Jak to robicie że autokonsumpcja 53 czy też 59% i to teraz gdy z 1 kW modułów otrzymujemy 150-180kWh falownik 5kW, panele 5,67kW Male sprostowanie z autokonsumpcja. Autokonsumpcje liczy sie jako iloraz energi zuzytej do wyprodukowanej. U mnie za kwiecien jest 23%. Im bardziej przewymiarowana instalacja tym wspolczynnik nizszy. To mnie malo interesuje bo nie mam magazynu energii a bez niego jest to malo miarodajne bo wtedy aby miec 100% musialbym miec malutka instalacje produkujaca tylko wtedy gdy zuzywam. Np. W styczniu autokonsumpcje mialem 66% ale co z tego jak tej energii tyle wyprodukowalem ze poszlo praktycznie od razu w gniazdka a rachunek byl 4 razy wyzszy niz w kwietniu z autokonsumpcja 23%. 53% to jest iloraz energii pobranej do calkowitej zuzytej. Przeliczam to w excelu. Czyli ze pobralem z sieci 143kW a zuzylem 303kW. Inaczej, polowe enrgii ktora zuzywam w domu pochodzi bezposrenio z PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.06.2023 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Wg jakiego kalendarza to obliczyles bo wg aktualnych stawek z tarcza lub stawek z lat wczesniejszych to wyjdzie ponizej 10 lat? Potem beda stawki godzinowe ale tez tarcza zniknie. Trudne do przewidzenia dlatego trzeba myslec zdroworozsadkowo. To jest dlugofalowa inwestycja i dla mnie duzym plusem jest to ze wczesniejsze obliczenia w zasadzie pokrywaja sie z tym co otrzymalem. Poza tym jak juz wczesniej pisalem lepiej miec 10% rocznie albo nawet 5% niz tracic 20%. Ja na to kredytu nie bralem bo pieniadze lezaly w skarpecie. W obliczeniach mialem o wiele mniejsza autokonsumpcje, ktora znacznie rozni sie, na plus dla mnie, od autokonsumpcji w stosunku do zuzycia energii, nie produkcji. To był sarkazm z tymi latami w netemringu najgorszą wadą jest płacenie za przesył za cały prąd to około 45% ceny każdego kWh. autokonsumpcja na nie wile się zda w całym bilansie. Szacuje się ze PV w netmeteringu obniży wysokość rocznego rachunku za prąd o 25%, przy obecnych cenach PV nie warto. Gdyby PV staniały co sie na pewno stanie to instalacja powiedzmy 30 kwp mogłaby mieć sens innym natomiast problemem jest możliwość podłączenia nowej instalacji oraz jej późniejsze niezakłócone funkcjonowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.06.2023 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 No nie widzę bo średnio płaciłem od 200-300 zł miesięcznie a odkąd założyłem instalację 4kw (falownik 8Kw ) to nie dostałem żadnego rachunku a płaciłem regularnie co miesiąc po podaniu odczytu a teraz czego mogę się spodziewać ? że za pół roku ktoś mi wyśle fakturę na 4 tysiące czy ileś tam ? burdel burdel i jeszcze raz burdel .teraz nie wiem czy dokładać te 4 kw czy czekać i potem wszystko rozbierać bo wolę płacić co miesiąc te powiedzmy 300 zł niż nie wiadomo być może 2 tys być może 10 000 kto to wie , dom wariatów za swoje pieniądze i mam prawo mówić co chcę bo narazie nie widzę większego pożytku wydając nie mało kasy , kupiłbym 2 tony ekogroszku i miałbym spokój bez śledzenia i kalkulowania ,przeciez po 5 latach takich cyrków człowiek do wariatkowa się dostanie licząc te ciulstwa na godziny tygodnie strefy zamrożenia dotacje . czego się buzujesz , jaki to problem zapłacić większy rachunek , normalnym jest posiadanie oszczędności a nie napier....anie konta do 0 i robienie sztucznych problemów z bieżących płatności. Jeżeli masz obawy o rachunek to można spisać licznik na początku okresu rozliczeniowego i ręcznie oszacować zużycie i produkcję. w moim są to odczyty 1.8.1. i 1.8.2 dla taryfy g12w dla zażycia oraz 2.8.1 i 2.8.2 dla energii wprowadzonej. Dla taryfy g11 będzie to 1.8.0 i 2.8.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 03.06.2023 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 To był sarkazm z tymi latami w netemringu najgorszą wadą jest płacenie za przesył za cały prąd to około 45% ceny każdego kWh. autokonsumpcja na nie wile się zda w całym bilansie. Szacuje się ze PV w netmeteringu obniży wysokość rocznego rachunku za prąd o 25%, przy obecnych cenach PV nie warto. Gdyby PV staniały co sie na pewno stanie to instalacja powiedzmy 30 kwp mogłaby mieć sens innym natomiast problemem jest możliwość podłączenia nowej instalacji oraz jej późniejsze niezakłócone funkcjonowanie. Nie bylem pewien czy to sarkazm czy blad. Jednak nie rozumiem dlaczego twierdzisz, ze przy obecnych cenach nie warto albo ze obnizy wysokosc rocznego rachunku tylko o 25%? Liczylem to dokladnie i jesli mowimy o aktualnych cenach, tak jak wspomniales, to wysokosc rachunku obliczone mialem na 4200zl a z PV 1200zl, wiec oszczednosc znacznie wyzsza, 3kzl rocznie i zwrot w 7 lat. Tyle ze to ceny aktualne i beda zmiany: brak tarczy i stawki godzinowe. Wtedy faktycznie moze okazac sie, ze czas zwrotu sie wydluzy, pozostanie bez zmian lub skroci. Ale nie o tym pisales tylko o aktualnych stawkach. Poza tym, rachunek za kwiecen niecale 60zl a dodatkowo w banku zlotowkowym w Energii pozostalo duzo zlotowek na rachunki w zimie. Koszty stale i przesyl w najgorszym miesiacu czyli zimie beda gdzies w oklicach 80-90zl. Czyli przy dzisiejszych cenach PV w netbillingu sie oplaca wg mnie i to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.06.2023 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Nie bylem pewien czy to sarkazm czy blad. Jednak nie rozumiem dlaczego twierdzisz, ze przy obecnych cenach nie warto albo ze obnizy wysokosc rocznego rachunku tylko o 25%? Liczylem to dokladnie i jesli mowimy o aktualnych cenach, tak jak wspomniales, to wysokosc rachunku obliczone mialem na 4200zl a z PV 1200zl, wiec oszczednosc znacznie wyzsza, 3kzl rocznie i zwrot w 7 lat. Tyle ze to ceny aktualne i beda zmiany: brak tarczy i stawki godzinowe. Wtedy faktycznie moze okazac sie, ze czas zwrotu sie wydluzy, pozostanie bez zmian lub skroci. Ale nie o tym pisales tylko o aktualnych stawkach. Poza tym, rachunek za kwiecen niecale 60zl a dodatkowo w banku zlotowkowym w Energii pozostalo duzo zlotowek na rachunki w zimie. Koszty stale i przesyl w najgorszym miesiacu czyli zimie beda gdzies w oklicach 80-90zl. Czyli przy dzisiejszych cenach PV w netbillingu sie oplaca wg mnie i to bardzo. Przeszył jest liczony od każdej kWh to obecnie w ramach limitu 2000 kWh około 40 gr za 1 kwh czyi 400 zł za kazde 1000 kwh. Kiedy zakładałeś PV ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 03.06.2023 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 czego się buzujesz , jaki to problem zapłacić większy rachunek , normalnym jest posiadanie oszczędności a nie napier....anie konta do 0 i robienie sztucznych problemów z bieżących płatności. Spora część naszego społeczeństwa jest tylko do krzyczenia i narzekania . Tak jak piszesz , przeciętny Kowalski drenuje wypłatę do zera a jak mu zostanie nadwyżka to zostaje ona na bieżąco przejedzona ( przedupcona ).... Znam przypadki rodzin , gdzie przy zwrocie podatku za dzieci nie kupowało się węgla na zimę tylko były wycieczki do galerii, a węglem będziemy sie martwili w zimie. Posiadając dom i mając rachunek na poziomie 300zł miesięcznie to jakiś żart żeby się tym przejmować. A ja i moja pani do milionerów raczej sie nie zaliczamy.... Jakoś w te przepowiednie o cenie 3zł za kWh nie chce mi sie wierzyć. Przecież to zaora całe gospodarki a emeryci będą zmuszeni do rezygnacji z posiadania licznika w mieszkaniach / domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 03.06.2023 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Przeszył jest liczony od każdej kWh to obecnie w ramach limitu 2000 kWh około 40 gr za 1 kwh czyi 400 zł za kazde 1000 kwh. Kiedy zakładałeś PV ? Zakladalem pod koniec grudnia. Z rachunku ktory udostepnilem za kwiecien widac dokladnie oplaty. Tak jak wspomialem wczesniej ok. 50% energii w domu pochodzi bezposrednio z PV wiec oplaty za przesyl zmniejszyly mi sie w kwietniu o 50% w stosunku do analogicznego okresu zeszlego roku. Zuzycie mialem na poziomie 3,8kkWh a dzieki PV na rachunku z Energii za rok pokazywac mi bedzie ok. 2,2kkWh wg moich obliczen, przy tym samym zuzyciu. I za te 1,6kkWh nie place przesylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 03.06.2023 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 ... Posiadając dom i mając rachunek na poziomie 300zł miesięcznie to jakiś żart żeby się tym przejmować. A ja i moja pani do milionerów raczej sie nie zaliczamy.... Te 300zl to jest jedna z wielu oplat czy tez innych wydatkow ktore ponosimy miesiecznie. Lepiej placic 100zl niz 300zl. Dla ciebie to jest "nic" ale jak zsumujesz wszystkie "nic" przez dluzszy okres to okaze sie , ze jednak nie jest tego tak malo. A po co przeplacac jak mozna miec taniej bez wysilku? I myslisz sie jesli uwazasz ze milionerzy nie przejmuja sie takimi wydatkami, Jesli widza ze mozna w cos zainwestowac aby na tym zarobic albo mniej stracic to po prostu to robia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 03.06.2023 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Te 300zl to jest jedna z wielu oplat czy tez innych wydatkow ktore ponosimy miesiecznie. Lepiej placic 100zl niz 300zl. Dla ciebie to jest "nic" ale jak zsumujesz wszystkie "nic" przez dluzszy okres to okaze sie , ze jednak nie jest tego tak malo. A po co przeplacac jak mozna miec taniej bez wysilku? I myslisz sie jesli uwazasz ze milionerzy nie przejmuja sie takimi wydatkami, Jesli widza ze mozna w cos zainwestowac aby na tym zarobic albo mniej stracic to po prostu to robia. Budując lub kupując dom trzeba wszystko policzyć i przeanalizować Nasz dom kosztuje nas miesięcznie tyle co śmieci , prąd , podatek raz w roku i raz w roku wizyta wizyta firmy asenizacyjnej . Strzelam ( bo mieszkamy krótko ) że będzie to w okolicach 5000 rocznie . Tyle płaciliśmy za 2x mniejsze mieszkanie w pół roku Oczywiście wolałbym płacić za prąd 100zł zamiast 300. Ale jest coś takiego jak stopa zwrotu ( i tutaj akurat popieram Kaizena ) i nie widzę na razie sensu do małego nowego domku ładowania jakiejś "maszynowni" . Ludzie wydają na pompy, panele po kilkadziesiąt tysięcy twierdząc że teraz bedzie juz wszystko za darmo.... Niestety nie jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.06.2023 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Zakladalem pod koniec grudnia. Z rachunku ktory udostepnilem za kwiecien widac dokladnie oplaty. Tak jak wspomialem wczesniej ok. 50% energii w domu pochodzi bezposrednio z PV wiec oplaty za przesyl zmniejszyly mi sie w kwietniu o 50% w stosunku do analogicznego okresu zeszlego roku. Zuzycie mialem na poziomie 3,8kkWh a dzieki PV na rachunku z Energii za rok pokazywac mi bedzie ok. 2,2kkWh wg moich obliczen, przy tym samym zuzyciu. I za te 1,6kkWh nie place przesylu. Rozumiem jednak w tym sposobie rozliczania to wyszłoby że sprzedaż 2,2 po 50 gr to da 1100 złotych po czym kupisz prąd za 70 groszy do 2 MWh i powyzej 1,4 zł to wyjdzie 1680 - 1100 to do zapłąty za sam prad bez opłat miesziecznych wyszłoby 580 złotych z tym że za autonsumpcję ponoć też doliczają przesył i to wychodzi 1600 kwh x 40 gr =640 to razem 1220 to i tak bardzo dobry wynik . netbiling nie jest dobry inaczej nikt nie zabijał sie o netmetering Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 03.06.2023 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Rozumiem jednak w tym sposobie rozliczania to wyszłoby że sprzedaż 2,2 po 50 gr to da 1100 złotych po czym kupisz prąd za 70 groszy do 2 MWh i powyzej 1,4 zł to wyjdzie 1680 - 1100 to do zapłąty za sam prad bez opłat miesziecznych wyszłoby 580 złotych z tym że za autonsumpcję ponoć też doliczają przesył i to wychodzi 1600 kwh x 40 gr =640 to razem 1220 to i tak bardzo dobry wynik . netbiling nie jest dobry inaczej nikt nie zabijał sie o netmetering Za autokonsumpcję nikt nie dolicza kosztu przesyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 03.06.2023 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Rozumiem jednak w tym sposobie rozliczania to wyszłoby że sprzedaż 2,2 po 50 gr to da 1100 złotych po czym kupisz prąd za 70 groszy do 2 MWh i powyzej 1,4 zł to wyjdzie 1680 - 1100 to do zapłąty za sam prad bez opłat miesziecznych wyszłoby 580 złotych z tym że za autonsumpcję ponoć też doliczają przesył i to wychodzi 1600 kwh x 40 gr =640 to razem 1220 to i tak bardzo dobry wynik . netbiling nie jest dobry inaczej nikt nie zabijał sie o netmetering Jest to bardzo mocne zaokraglenie z wieloma bledami. Przy taryfie G12w tylko 20% energii mam w taryfie dziennej z oplatami gdzie sa wyzsze koszty 0,5038zl/kWh + 0,2823zl/kWh a 80% energii w taniej taryfie po 032zl/kWh netto + 0,0595zl/kWh netto przesyl. Jesli przekrocze "tarcze" to w minimalnym stopniu i PV pozwolily mi wlasnie na zredukowanie poboru energii z ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 03.06.2023 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 z tym że za autonsumpcję ponoć też doliczają przesył Jakby to mieli niby robić skoro to nie "przechodzi przez licznik"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.06.2023 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Jest to bardzo mocne zaokraglenie z wieloma bledami. Przy taryfie G12w tylko 20% energii mam w taryfie dziennej z oplatami gdzie sa wyzsze koszty 0,5038zl/kWh + 0,2823zl/kWh a 80% energii w taniej taryfie po 032zl/kWh netto + 0,0595zl/kWh netto przesyl. Jesli przekrocze "tarcze" to w minimalnym stopniu i PV pozwolily mi wlasnie na zredukowanie poboru energii z ZE. Po przekroczeniu 2000 taryfy g nie działają. Przyjdzie rachunek wszystko będzie jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 03.06.2023 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Jakby to mieli niby robić skoro to nie "przechodzi przez licznik"? Częściowo przechodzi w bilansowaniu godzinowym przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.06.2023 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Jakby to mieli niby robić skoro to nie "przechodzi przez licznik"? Nie przechodzi ale na rozliczeniu jest ilość autonsumpcji. Też się zastanawiałem jak to jest zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.06.2023 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Jest to bardzo mocne zaokraglenie z wieloma bledami. Przy taryfie G12w tylko 20% energii mam w taryfie dziennej z oplatami gdzie sa wyzsze koszty 0,5038zl/kWh + 0,2823zl/kWh a 80% energii w taniej taryfie po 032zl/kWh netto + 0,0595zl/kWh netto przesyl. Jesli przekrocze "tarcze" to w minimalnym stopniu i PV pozwolily mi wlasnie na zredukowanie poboru energii z ZE. liczyłem dla g11 u mnie w g12w dzienna jest po 94 gr nocna po 49 Podaje ceny brutto bo nie mam zwolnienia z Vat więc to idiotyzm podawanie takiej ceny i nikomu nie służy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts