d7d 11.06.2023 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 RCEm za maj 2023 wynosi 381,44 zł za 1 MWh Z 23% VAT = 470 zł/MWh Na ostatnie fakturze widzę 414,20 zł/MWh netto czyli 510 zł/MWh brutto. Dobrze że mamy RZĄDOWĄ TARCZĘ SOLIDARNOŚCIOWĄ która zapewnia Polakom bezpieczeństwo i ochronę przed negatywnymi skutkami wzrostu cen prądu w 2023 roku. (info z 3 strony faktury) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 11.06.2023 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) A to ciekawa kto Ci ten vat dołożył ? Ja mam od rachunku odjęte tyle ile podaje RCEm czyli za 272 kwh wprowadzone w kwietniu odjęto mi z majowego rachunku 137, 80 zł co zgadza się dokładnie z RCEm za kwiecień które wyniosło 506,60 Z kolei za samą energię pobraną w ilości 380 kwh brutto do zapłacenia jest 326zł i 24 grosze co daje cenę za 1Mwh 857 zł - plus 240 zł brutto za dystrybucję plus opłaty dodatkowe i lądujemy powyżej wspomnianej przeze mnie ceny 1,10 zł/kwhAle zgadza się informacja o BŁOGOSŁAWIONEJ tarczy . Gdyby nie ta tarcza to prąd faktycznie mógłby kosztować 50 groszy z przesyłem. Tak miałem zanim wymyślono tarcze. Edytowane 11 Czerwca 2023 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.06.2023 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Podałem co widzę na zwykłej fakturze VAT dla osoby fizycznej nie będącej prosumentem. Czyli dla większości gospodarstw domowych. PytanieSprzedajesz w cenie netto a kupujesz w cenie brutto ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 11.06.2023 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 tak, sprzedaje sie w cenie netto a kupuje w brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 11.06.2023 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Podałem co widzę na zwykłej fakturze VAT dla osoby fizycznej nie będącej prosumentem. Aha -tak sie domyśliłem po jakimś czasie. Nie wiem skąd ta cena możliwe że jeszcze w limicie a i tak pewnie bez dystrybucji.Dla mnie fakty są takie że żeby korzystać z prądu muszę zapłacić co najmniej 1,10 za każdą kilowatogodzinę a to i tak mniej niż posiadacze G11 po wyczerpaniu limitu oczywiście. Choć w limicie widziałem rachunek gdzie średnia ze wszystkimi opłatami wyszła 90 groszy i nie była to umowa z usługami ani z gwarancją ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 11.06.2023 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 381,44 zł za 1 MWh to już mniej niż G11 i sporo mniej niż tarcza gwarantuje, ktoś jeszcze się będzie upierał że netbiling jest opłacalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.06.2023 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Podałem co widzę na zwykłej fakturze VAT dla osoby fizycznej nie będącej prosumentem. Aha -tak sie domyśliłem po jakimś czasie. Nie wiem skąd ta cena możliwe że jeszcze w limicie a i tak pewnie bez dystrybucji.Dla mnie fakty są takie że żeby korzystać z prądu muszę zapłacić co najmniej 1,10 za każdą kilowatogodzinę a to i tak mniej niż posiadacze G11 po wyczerpaniu limitu oczywiście. Choć w limicie widziałem rachunek gdzie średnia ze wszystkimi opłatami wyszła 90 groszy i nie była to umowa z usługami ani z gwarancją ceny. Tak, cena jest w limicie 2 MWh i bez kosztów dystrybucji i stałych opłat. Taka zwykła faktura dla małego gospodarstwa domowego. RCEm jest netto więc dodałem VAT tak jak to płaci każda osoba fizyczna. Są to porównywalne ceny z tym samym VAT'em. Umowa z usługami lub z gwarantowaną ceną to jest oszustwo na dużą skalę. Tym powinien zająć się UOiK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 11.06.2023 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Jak by nie patrzeć rachunki jednak mniejsze - mój za maj o 137 zł a za czerwiec o około 300 będzie nawet jak po 30 groszy zapłacą złodzieje- .Korzyści są mniejsze niż w net meteringu ale istnieją -sama autokonsumpcja też jest nie do pogardzenia - dodatkowo bilansowanie godzinowe odjęło mi około 100kwh z maja a to kolejne 100 zł mniej. A że Taurony i rząd traktują nas jak macocha podrzutki to był czas przywyknąć przez te 8 lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 11.06.2023 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Niebawem będziesz płacił tym, którzy odbierają pośrednio twą energię W niedzielę w Polsce po raz pierwszy ujemne ceny energii elektrycznej Ale mnie te ceny mało interesują, gdyż mam umowę o bilansowanie 1:1 A ubezpieczenie sobie odpuściłem, w razie 'W' będę sam naprawiać/wymieniać PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.06.2023 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) A ubezpieczenie sobie odpuściłem, w razie 'W' będę sam naprawiać/wymieniać PV Moduły pv są wkalkulowane w ubezpieczenie domu. Jeśli są na stałe połączone z domem. Tak mi to przedstawiono przy ubezpieczeniu domu. A moje są przewodem. Jeśli jest inaczej, to mnie poprawcie. Tylko kwota ubezpieczenia się liczy na taki "obiekt". Edytowane 11 Czerwca 2023 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.06.2023 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) A ubezpieczenie sobie odpuściłem, w razie 'W' będę sam naprawiać/wymieniać PV Naprawa samej instalacji to pikuś - zresztą pewnie masz na nią gwarancję. Gorzej, jak nie będzie czego naprawiać. Tak mi to przedstawiono przy ubezpieczeniu domu. A moje są przewodem. Jeśli jest inaczej, to mnie poprawcie. Trzeba czytać warunki umowy i OWU. Uważnie i ze zrozumieniem. Dla przykładu ja mam PV w OWU ubezpieczeniu domu (najbogatszy wariant "Od wszystkich ryzyk" z kilkoma opcjonalnymi ryzkami dodatkowo opłaconymi). Jest jednak kilka "ale". 7. Za opłatą dodatkowej składki ubezpieczeniowej zakres ubezpieczenia można rozszerzyć o szkody, które powstały w następstwie: 1) kradzieży z włamaniem stałych elementów – w ubezpieczeniu mieszkania lub domu jednorodzinnego; 2) kradzieży z włamaniem elementów zewnętrznych – w ubezpieczeniu mieszkania, domu jednorodzinnego lub budynku niemieszkalnego; A PV jest elementem zewnętrznym. Więc jak ktoś zajuma falownik i/lub rozdzielnice i/lub panele - nie obowiązuje jak nie wykupisz opcji. § 49 1. W ubezpieczeniu przedmiotów od stłuczenia można ubezpieczyć: [...] 2. Wraz z ubezpieczeniem przedmiotów wskazanych w ust. 1 ubezpieczone są również: 1) szklane balustrady; 2) szklane lub wykonane z tworzyw sztucznych zabudowy balkonów, tarasów oraz 3) panele fotowoltaiczne o łącznej mocy do 20 kW wchodzące w skład instalacji fotowoltaicznej i kolektory słoneczne, – które znajdują się na zewnątrz mieszkania, domu lub budynku, o którym mowa w ust. 1, i są trwale do nich przymocowane Wytłuszczenie oryginalne - tak jest w OWU. Czyli nie tylko kradzieży ale też stłuczenia standardowo ubezpieczenie nie obejmuje - są to opcje dodatkowo płatne. Dla jasności w wyłączeniach stoi: 9. W wariancie Od Wszystkich Ryzyk, PZU nie odpowiada również za: 1) szkody, które powstały w następstwie: a) stłuczenia (rozbicia) lub pęknięcia: [...] – płyty indukcyjnej, kolektora słonecznego, panelu fotowoltaicznego, Edytowane 11 Czerwca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 11.06.2023 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) Edytowane 11 Czerwca 2023 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 12.06.2023 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 381,44 zł za 1 MWh to już mniej niż G11 i sporo mniej niż tarcza gwarantuje, ktoś jeszcze się będzie upierał że netbiling jest opłacalny? W czym widzisz problem bo nie mogę zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 12.06.2023 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Naprawa samej instalacji to pikuś - zresztą pewnie masz na nią gwarancję. Gorzej, jak nie będzie czego naprawiać. Trzeba czytać warunki umowy i OWU. Uważnie i ze zrozumieniem. Dla przykładu ja mam PV w OWU ubezpieczeniu domu (najbogatszy wariant "Od wszystkich ryzyk" z kilkoma opcjonalnymi ryzkami dodatkowo opłaconymi). Jest jednak kilka "ale". 7. Za opłatą dodatkowej składki ubezpieczeniowej zakres ubezpieczenia można rozszerzyć o szkody, które powstały w następstwie: 1) kradzieży z włamaniem stałych elementów – w ubezpieczeniu mieszkania lub domu jednorodzinnego; 2) kradzieży z włamaniem elementów zewnętrznych – w ubezpieczeniu mieszkania, domu jednorodzinnego lub budynku niemieszkalnego; A PV jest elementem zewnętrznym. Więc jak ktoś zajuma falownik i/lub rozdzielnice i/lub panele - nie obowiązuje jak nie wykupisz opcji. § 49 1. W ubezpieczeniu przedmiotów od stłuczenia można ubezpieczyć: [...] 2. Wraz z ubezpieczeniem przedmiotów wskazanych w ust. 1 ubezpieczone są również: 1) szklane balustrady; 2) szklane lub wykonane z tworzyw sztucznych zabudowy balkonów, tarasów oraz 3) panele fotowoltaiczne o łącznej mocy do 20 kW wchodzące w skład instalacji fotowoltaicznej i kolektory słoneczne, – które znajdują się na zewnątrz mieszkania, domu lub budynku, o którym mowa w ust. 1, i są trwale do nich przymocowane Wytłuszczenie oryginalne - tak jest w OWU. Czyli nie tylko kradzieży ale też stłuczenia standardowo ubezpieczenie nie obejmuje - są to opcje dodatkowo płatne. Dla jasności w wyłączeniach stoi: 9. W wariancie Od Wszystkich Ryzyk, PZU nie odpowiada również za: 1) szkody, które powstały w następstwie: a) stłuczenia (rozbicia) lub pęknięcia: [...] – płyty indukcyjnej, kolektora słonecznego, panelu fotowoltaicznego, Posiadam ubezpieczenie w PZU i mam również od stłuczenia na niewielka kwotę 2500zł. Uszczerbiła mi się płyta indukcyjna- zgłosiłem, otrzymałem 800zł (tylko 800 bo okazało się, że nie trzeba wymieniac całej, ale jedynie samo szkło- koszt 650zł. Nie potrzebowali nawet zdjęć. Spawa załatwiona przez "Moje PZU" w ciągu godziny. pieniążki na koncie po trzech godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 12.06.2023 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Paradoksalnie im niższa cena energi tym bardziej trzeba przewymiarowywać instalacje PV. Im bardziej przewymiarowana tym system bardziej rozregulowany. Chciwość rządzących przynosi odwrotny skutek. W przyszłe lato okaże się, że mamy za dużo energii ale nie warto jej używac gdyż cena wg umowy będzie bardzo wysoka.. Mocno sprawę by rozwiązały ceny godzinowe za pobór energii. Jednak rząd chce zjeść ciatko i mieć ciastko. Korzysta z wysokich cen wg umowy i dowala niekorzystnymi zapisami producentów energii typu PV.Jak wprowadzą stawki godzinowe i będzie sytuacja jak z wczoraj to właściciele PV zaczną wyłączac swoje instalacje na czas ujemnych godzin. No i mamy niedobór energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 12.06.2023 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 (...)Jak wprowadzą stawki godzinowe i będzie sytuacja jak z wczoraj to właściciele PV zaczną wyłączac swoje instalacje na czas ujemnych godzin. No i mamy niedobór energii. Trochę to nie logiczne co piszesz. Jeśli ceny są ujemne to znaczy że jest za dużo energii i wyłączanie PV przez prosumentów tylko problem nadmiaru poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.06.2023 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Jeżeli prosumenci wyłączą PV to to będzie mniejsza produkcja i nadprodukcja co doprowadzi do wzrostu ceny prądu.Ale pewnie nikt z prosumentów, jeżeli nie będzie płacił za wysyłanie prądu do sieci, nie będzie wyłączał produkcji swojej PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 12.06.2023 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Jeżeli odkupywanie EE od prosumentów będzie po cenach godzinowych, to sprzedaż EE klientom indywidualnym również powinna być po cenach godzinowych. Uwolnijmy w końcu te ceny i prąd będzie tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2023 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Jeżeli odkupywanie EE od prosumentów będzie po cenach godzinowych, to sprzedaż EE klientom indywidualnym również powinna być po cenach godzinowych. Uwolnijmy w końcu te ceny i prąd będzie tańszy. To byłoby niekorzystne dla odbiorcy. Nie dość, że drogo w zimie płacisz, drogo po południu przez cały rok, to jeszcze nie możesz przewidzieć, kiedy powieje wiatr i będzie taniej i tak ustawić prądożerne urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.06.2023 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 (edytowane) To byłoby niekorzystne dla odbiorcy. Nie dość, że drogo w zimie płacisz, drogo po południu przez cały rok, to jeszcze nie możesz przewidzieć, kiedy powieje wiatr i będzie taniej i tak ustawić prądożerne urządzenia. Podaj jakie były ceny w grudniu 2020 i 2021. Grudzień nie jest do dobrym przykładem bo rządzący łupią jak się da zwalając winę na putina. Vide - stwierdzenie Morawieckiego "putininflacja". Faktycznie latem będzie taniej a jesienią, zimą i wiosną będzie drożej. https://www.ure.gov.pl/pl/urzad/informacje-ogolne/aktualnosci/9371,W-2020-roku-srednia-cena-sprzedazy-energii-elektrycznej-na-rynku-konkurencyjnym-.html Edytowane 12 Czerwca 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts