Ratpaw 21.06.2023 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Niestety nie. Na PC też nie wystarczy. Może wystarczy na PC do c.w.u. "Niesprawiedliwe" jest to że mam budynek który nie jest dostosowany do instalacji PV. Pozostaje traker na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.06.2023 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 taryfa ma cene usredniona, a nie godzinowa i o tym pisze Niby która taryfa ma cenę uśrednioną? I w której strefie? Taryfy nie mają nic wspólnego z RCE. Gdzie tak twierdze? Prosze wskaz mi gdzie twierdze ze lepiej wyjde na kupnie po stawkach godzinowych. Net-billing powinien dzialac w dwie strony jesli chodzi o rozliczanie godzinowe.. Czy może miałeś na myśli, że powinien działać w dwie strony, żeby prosument drożej płacił (czyli działasz w interesie ZE)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 21.06.2023 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Co mialem na mysli jest jasno napisane. Prosciej sie nie da.Co do taryf to juz mi sie nie chce pisac bo po prostu masz problemy ze zrozumieniem. Dowiedz sie kad sie biora ceny w taryfach i jak sa obliczane to bedziesz wiedziec wiecej. To co masz na rachunku to efekt koncowy wyliczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.06.2023 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Pozostaje traker na działce Niestety liczne drzewa własne i sąsiadów zasłaniają. Może dołożę coś na północno-zachodniej stronie. Teoretycznie mógłby być tracker na dachu garażu ale ten jest przyklejony do granicy działki więc może były by dodatkowe problemy formalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.06.2023 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Niczego takiego nie napisałem, naprawdę. Magazyn masz i planujesz kolejny dla maksymalizacji zysków, ale nawet bez tego nie musisz się przejmować swoimi rachunkami za energię, bo masz już magazyn w sieci. Net-billingowcy muszą się nimi przejmować i z każdym kolejnym rokiem, na który są planowane jakieś zmiany w opłatach/systemie rozliczeń będą musieli się przejmować coraz bardziej. No owszem, niewątpliwie szczęśliwe jest bycie łebskim, obrotnym człowiekiem, a nie leniwym głupolem (mówię o sobie, żeby nie było). Nie będę cytował już Twojej wypowiedzi aby nie rozpocząć kolejnej dyskusji o tym co kto napisał. Wszystko zależy co chcesz osiągnąć przez inwestowanie w PV. Jeśli chcesz płacić tylko opłaty stałe to trzeba się było zdecydować na PV przed kwietniem 2022 roku. Jeżeli tylko obniżenie rachunków to poza samą PV nic więcej Ci dzisiaj nie potrzeba. Jeśli chcesz mieć opcję reagowania na dynamicznie zmieniające się ceny, to magazyn i zarządzanie energią będzie konieczne. Jeśli Twoim końcowym celem jest uniezależnienie się od dostawcy EE to niezależnie czy jesteś dzisiaj w net-M czy net-B potrzebujesz duży magazyn i generator spalinowy. Mój plan jest być niezależnym za 10 lat albo wcześniej jeśli opłaty stałe przekroczą cenę paliwa do generatora na zimę. BTW. Ten "mój" magazyn w sieci nie dość że ma tylko 80% sprawności to jeszcze ma tylko 10 lat żywotności. Później już go nie ma. Rzeczywisty magazyn na LFP ma sprawność 96% a po 6000 cykli czyli po ok 15 latach nadal ma 80% pojemności przy tej samej sprawności. BTW#2 Nie podałem tej opcji bo jest ekonomicznie nieuzasadniona ale podam ją aby był komplet. Jeśli jesteś w net-B i chcesz płacić tylko opłaty stałe, zainstaluj tak ok. 5-6 razy większą instalację PV od Twojego zapotrzebowania. 20% nieskonsumowanej sumy za wysłaną energię zostanie Ci zwrócona w gotówce i ta suma pokryje opłaty za dystrybucję a może nawet i część opłat stałych. Teraz możesz podjąć świadomą decyzję. Edytowane 21 Czerwca 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.06.2023 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Rzeczywisty magazyn na LFP ma sprawność 96% a po 6000 cykli czyli po ok 15 latach nadal ma 80% pojemności przy tej samej sprawności. Piszesz o budowie magazynu 95kWh. Na czym to stawiasz i jakie koszty przewidujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.06.2023 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 ale zadowolony jestem że nie brałem od komuchów dofinansowania . Już raz pisałem zdaje się, że to są twoje pieniądze (podatki), które możesz po prostu odzyskać i jest głupotą ich nie brać (a nie powodem do dumy). No chyba, że jesteś typowym "januszem" krętaczem, który działa w szarej strefi i podatków nie płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 21.06.2023 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Jeśli jesteś w net-B i chcesz płacić tylko opłaty stałe, zainstaluj tak ok. 5-6 razy większą instalację PV od Twojego zapotrzebowania. 20% nieskonsumowanej sumy za wysłaną energię zostanie Ci zwrócona w gotówce i ta suma pokryje opłaty za dystrybucję a może nawet i część opłat stałych. Teraz możesz podjąć świadomą decyzję. Jak to obliczyłeś, że potrzeba przewymiarować 5-6 razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.06.2023 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Piszesz o budowie magazynu 95kWh. Na czym to stawiasz i jakie koszty przewidujesz? Nowy magazyn (95kWh) jest zbudowany z cel Li-ion a ich żywotność jest określana na 2000-3000 cykli. Ten magazyn, z racji swojej wielkości, będzie używany bardzo płytko aby starczył na dłużej. Miałem okazję kupić 336 cel LG-78 po 250zł/1kWh. Dzisiaj to już co najmniej 500zł/1kWh. To było około 71zł za 1 celę. Te cele będą obciążane bardzo lekko bo maksymalnie tylko 8A na celę. Tak wyglądaly te cele pod koniec testowania. To co pisałem odnośnie sprawności dotyczy mojego aktualnie, od pond roku, intensywnie używanego magazynu (20kWh) na celach LFP firmy Winston kupionych w Pradze czeskiej u dystrybutora. (GWL) Edytowane 21 Czerwca 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.06.2023 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Jak to obliczyłeś, że potrzeba przewymiarować 5-6 razy? Załóżmy taką sytuację. Dom zużywa 2000kWh rocznie. Instalacja PV produkuje 1000-1100kWh z każdego 1kWp paneli. Aby wyprodukować energię wystarczającą dla tego domu, potrzebujesz instalację o wielkości 2000Wp. Nie analizuję cen tylko ilość energii. W nowej ustawie, prosument dostaje w gotówce 20% wartości energii której nie wykorzystał w ciągu roku od wyprodukowania. Jeśli założymy że cena energii jest równa cenie dystrybucji tej energii, 20% niezużytej energii ma pokryć drugie tyle co wyprodukowana energia a więc trzeba mieć instalację o wielkości 10-12kWp a więc 5-6 razy więcej niż wystarczy na potrzeby domu. Może to być więcej jeśli będziemy liczyć cenę energii sprzedanej i kupionej. Do niedawna cena sprzedaży była wyższa od kupna ale to długo nie potrwa. Wiem, dużo tu założeń z kapelusza ale chodziło mi ideę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.06.2023 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Miałem okazję kupić 336 cel LG-78 po 250zł/1kWh. A czym to będzie ładowane/rozładowywane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.06.2023 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) A czym to będzie ładowane/rozładowywane? 3 x Victron Multiplus-II 48/5000 + MPPT 250/70 + MPPT 150/35 + 6kWp w panelach. OFF-grid + 9.9 kWp w panelach ON-grid na Fronius Symo 10kW. Edytowane 21 Czerwca 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.06.2023 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 3 x Victron Multiplus-II 48/5000 + MPPT 250/70 + MPPT 150/35 + 6kWp w panelach. OFF-grid + 9.9 kWp w panelach ON-grid na Fronius Symo 10kW. To z tymi "drobnymi dodatkami" (bez paneli) to ile będzie kosztował ten magazyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 21.06.2023 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Załóżmy taką sytuację. Dom zużywa 2000kWh rocznie. Instalacja PV produkuje 1000-1100kWh z każdego 1kWp paneli. Aby wyprodukować energię wystarczającą dla tego domu, potrzebujesz instalację o wielkości 2000Wp. Nie analizuję cen tylko ilość energii. W nowej ustawie, prosument dostaje w gotówce 20% wartości energii której nie wykorzystał w ciągu roku od wyprodukowania. Jeśli założymy że cena energii jest równa cenie dystrybucji tej energii, 20% niezużytej energii ma pokryć drugie tyle co wyprodukowana energia a więc trzeba mieć instalację o wielkości 10-12kWp a więc 5-6 razy więcej niż wystarczy na potrzeby domu. Może to być więcej jeśli będziemy liczyć cenę energii sprzedanej i kupionej. Do niedawna cena sprzedaży była wyższa od kupna ale to długo nie potrwa. Wiem, dużo tu założeń z kapelusza ale chodziło mi ideę. No widzisz ty wziąłeś założenia z kapelusza a ja zrobiłem szczegółową analizę na przykładzie mojego domu. Analzę tę porównuję z bieżącymi rachunkami oraz z cenami godzinowymi jak to będzie rozliczane za rok. Mam przewymiarowane o 50% (z czystego przypadku bo planowałem mniej przewymiarować) i jak na razie wychodzi, ze roczne koszty będą na poziomie 1200zł przy zużyciu 3800kWh. Dla pokrycia tych 1200zł musiało by mi pozostawać miesięcznie na koncie średnio 500zł. Takie przewymiarowywanie nie ma sensu ekonomicznego bo co z tego, ze rachunki będą zerowe jak i tak nie będę mieć niezależności energetycznej. Te 1200zł rocznie zwróciło by mi się po ponad 30 latach gdyby wszystko działało jak pierwszego dnia. Dlatego takiego czegoś po prostu się nie robi. Celem netbilingiu jak to napisano powyżej jest zminimalizowanie kosztów rachunku a nie zlikwidowanie czy też niezależność energetyczną dlatego twoje wyliczenia są z założenia błędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.06.2023 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (...)Takie przewymiarowywanie nie ma sensu ekonomicznego(...) Dziękuje że zacytowałeś moją konkluzję, tylko wypadało by przyznać że cytujesz. BTW#2 Nie podałem tej opcji bo jest ekonomicznie nieuzasadniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.06.2023 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) To z tymi "drobnymi dodatkami" (bez paneli) to ile będzie kosztował ten magazyn? Napiszę ile będzie to mnie kosztowalo bo chyba o to pytasz. Victrony będą mnie kosztowały ok 15 tysięcy. (4 x MP-II 48/5000 + MPPT 250/70 + Cerbo GX kosztowały mnie 18.5 tysiąca a MPPT 150/35 kupiłem używane na Alledrogo za 900 zł.). Nie zdziw się jak takiej ceny nie znajdziesz u żadnego dystrybutora Victrona. Bateria ok 24 tysiące. Aha, Froniusa już mam więc nie jest to koszt tego magazynu. Edytowane 21 Czerwca 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.06.2023 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Co do taryf to juz mi sie nie chce pisac bo po prostu masz problemy ze zrozumieniem. Dowiedz sie kad sie biora ceny w taryfach i jak sa obliczane to bedziesz wiedziec wiecej. To co masz na rachunku to efekt koncowy wyliczen. Sam się dowiedz, jak są liczone. Tu masz informacje: https://www.ure.gov.pl/download/9/13362/InformacjaPrezesaUREwsprawiekalkulacjitaryfOSDna2023r.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.06.2023 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Mam przewymiarowane o 50% (z czystego przypadku bo planowałem mniej przewymiarować) i jak na razie wychodzi, ze roczne koszty będą na poziomie 1200zł przy zużyciu 3800kWh. Dla pokrycia tych 1200zł musiało by mi pozostawać miesięcznie na koncie średnio 500zł. Takie przewymiarowywanie nie ma sensu ekonomicznego bo co z tego, ze rachunki będą zerowe jak i tak nie będę mieć niezależności energetycznej. Te 1200zł rocznie zwróciło by mi się po ponad 30 latach gdyby wszystko działało jak pierwszego dnia. Dlatego takiego czegoś po prostu się nie robi. Celem netbilingiu jak to napisano powyżej jest zminimalizowanie kosztów rachunku a nie zlikwidowanie czy też niezależność energetyczną dlatego twoje wyliczenia są z założenia błędne. Możesz przybliżyć te kalkulacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.06.2023 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Średnia cena energii na rynku SPOT w kwietniu w UE spadła o8,4 proc. w stosunku m/m i wyniosła 96,81 EUR/MWh, W Polsce średnia cena energii SPOT w kwietniuwzrosła o niecałe 2,5 proc. m/m, kosztowała 124,15 EUR/MWh, Średnia cena energii w UE dla kontraktu terminowego (BASE Y-23) wzrosław kwietniu m/m o 6,2 proc. i wyniosła 141,48 EUR/MWh, W Polsce średnia cena energii (BASE Y-23) w kwietniu wyniosła 165,95 EUR/MWh i była o ponad 5 proc. wyższa od tej w marcu;https://www.ppr.pl/wiadomosci/mapa-srednich-cen-energii-w-kwietniu-2023-r-analiza-energy-solution a w kalkulacji OSD na 2023 jest 1.090 zł/MWh czyli jakieś 250 EURO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 21.06.2023 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Możesz przybliżyć te kalkulacje? Mam kalkulacje na kilku excelach niestety i kończą się na ok 1200zł rocznych kosztów. Jeśli chodzi o te pogrubienia to akurat nie trzeba większych kalkulacji. Z 500zł po roku zostanie 100zł a trochę poniżej tego mam kosztów miesięcznych. Miesięcy 12 więc pokrywa to 1200zł. 1200zł x 30 lat to 36000zł a za to można zwiększyć instalację o 10-12kW (przy jednym falowniku razem z wcześniejszymu 5kW) aby te dodatkowe 500zł miesięcznie zostawało. Jednak czy taka duża instalacja jest dopuszczalna w netbillingu, nie wiem bo to jest tylko wyliczenie przybliżonych kosztów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts