Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

dostalem dzis pierwszą fv od czasu montazu paneli (tauron). Faktura to jakiś żart. Mimo że mam taryfę g12w to nie ma rozbicia na t1 i na t2.

Nie ma prawdziwej ilosci zuzytych kwh od czasu montazu tylko prognozowane (zawyżone o jakieś 50% w stosunku do rzeczywistosci). kwh liczą po okolo 1.1zł brutto mimo że przeciez jest tarcza i do 2MWh powinna byc stawka dwa razy mniejsza. Do tego jest elicznik i mogą dokladnie policzyc ile zuzylem i ile mam zapłacić. W eLiczniku mam zuzycie od 24 lutego 1300kwh a na rachunku 1994kwh (prognoza do 10 lipca wiec dojdzie jeszcze dwa tygodnie).

Depozyt nie jest pokazany w kwh a jedynie w PLN.

Ile co i dlaczego? nic takiego nie da sie tam znaleźć. Chyba konsument ma prawo do podstawowych informacji za co placi ?

Za to przewidują rachunki na kolejne 5 miesiecy do przodu w miesiące letnie, tak jakby byl srodek zimy i zuzycie 3 razy wieksze....

Czy ja im mam ciagle ręcznie na stronie wklepywać stan licznika mimo że sami mają dostep do rzeczywistych wartosci we wlasnym systemie?

Napisalem im dlugie pismo z pytaniami. Zobaczymy co odpiszą.

https://zapodaj.net/plik-m3LWZjq1U2

Edytowane przez Toty

Dzień dobry, w Energii mamy dostęp do codziennego bilansu dla każdej godziny. Licznikowe A+ i A-. Po wprowadzeniu tego do excela (wystarczy skopiować z raportów z aplikacji) otrzymujemy bilans dla każdej godziny.

Faktury jeszcze nie mam bo fv zamontowałem w maju, ale rozliczam sobie na bieżąco

Nie wiem tylko, czy za maj przyjmować Rcem majowe tj. 0,38 zł czy kwietniowe 0,51. W necie sprzeczne informacje, jakoby wprowadzona energia była rozliczana po cenie ogłoszonej za miesiąc poprzedni.

Jak to w końcu jest?

Według moich szacunków za czerwiec będzie, na dzień dzisiejszy jakiś 0,42 zł (na podstawie pse)

Za maj majowe, czyli 0,38.

Cena oglaszana jest zawsze 10 czy 11 dnia nastepnego miesiaca. Energa rozlicza na biezaco. To co wyprodukowales za maj po cenie 0,38 odejmowane od rachunku majowego.

Co do Tauronu. To jest jakas masakra z tymi prognozami i brakiem dokladnego rozliczenia. Wiele osob sie na to skarzy bo nie idzie nic policzyc. Z tego co wiem mozna nie zgodzic sie na prognozowanie i zadac rozliczanie na biezaco.

Dzień dobry, w Energii mamy dostęp do codziennego bilansu dla każdej godziny. Licznikowe A+ i A-. Po wprowadzeniu tego do excela (wystarczy skopiować z raportów z aplikacji) otrzymujemy bilans dla każdej godziny.

Faktury jeszcze nie mam bo fv zamontowałem w maju, ale rozliczam sobie na bieżąco

Nie wiem tylko, czy za maj przyjmować Rcem majowe tj. 0,38 zł czy kwietniowe 0,51. W necie sprzeczne informacje, jakoby wprowadzona energia była rozliczana po cenie ogłoszonej za miesiąc poprzedni.

Jak to w końcu jest?

Według moich szacunków za czerwiec będzie, na dzień dzisiejszy jakiś 0,42 zł (na podstawie pse)

Mam już fakturę za maj i wyliczyli po 0,38144 PLN za kWh.

Sprzedanych 1485 kWh, a depozyt z tego 566,44

• Like 1

Za to przewidują rachunki na kolejne 5 miesiecy do przodu w miesiące letnie, tak jakby byl srodek zimy i zuzycie 3 razy wieksze

Musisz zmienić sposób rozliczania - to da się zrobić chyba nawet online. Ja otrzymuję rachunki co miesiąc z rzeczywistym zuzyciem. Troche trudno dojść co jest co ale powoli ograniam. Płacą w czerwcu za energię wprowadzoną w maju po cenie RCEm dla maja. Ilość kilowatogodzin jaka przepłynęła przez licznik jest do zauważenia jako ilość kwh za jaką pobrano akcyzę. Ilość kilowatogodzin za jakie masz płacić jest pomniejszona o to co się zbilansowało czyli jeśli jednocześnie wprowadzałeś i pobierałeś energię. Jest aktywny czat na stronie obsługi Taurona i po podaniu nr klienta i innych danych można popytać konsultanta bezpośrednio. Miałem co prawda ostatnio wrażenie że rozmawiam z botem ale informacje były rzetelne.

czyli 15%, dla jednych nieoplacalna dla innych oplacalna

co bedzie w przyszlym roku z cenami nie wiadomo, zakladasz same czarne scenariusze: srednia cena 0,38zl/kWh, gdzie wczesniej byla za 0,6 i 0,5. Poza tym te 2500kWh powinienes policzyc po cenie spoza tarczy.

Policzyłem, nawet zawyżyłem, bo mam G12W, a wstawiłem cenę 1,27PLN, zaś w G12W w dziennej jest 1,35 PLN zaś w tańszej 0,97 PLN. (cena energii + przesyły)

Mam już fakturę za maj i wyliczyli po 0,38144 PLN za kWh.

Sprzedanych 1485 kWh, a depozyt z tego 566,44

Ok. Dzięki. Przy takim wyliczeniu, to gdyby dzisiaj obowiązywało już rozliczenie godzinowe, to nawet byłoby korzystniejsze. Podstawiłem godzinowe ceny skupu energii pod moją energię oddaną do sieci w bilansowaniu godzinowym. Liczę od 15 maja. Za czerwiec przyjmuje 0,43. Ale to o niczym nie świadczy,bo jeszcze tydzień temu to porównanie dawało wynik odwrotny, tj lepiej wychodziło rozliczenie po miesięcznym RCem.

Czyli na obecną chwilę 3x inwerter + 3xAKU to jakieś 35kzł. Chyba na tą chwilę opłacalność wątpliwa :(

Teraz latem pobieram z sieci jakieś 3,5kWh dziennie. Reszta jest z autokonsumpcji.

Czyli dziennie zaoszczędzę 3,5 x (1,21PLN* - 0,3PLN**) = 3,18PLN

Dla uproszczenia przyjmijmy, że przez pół roku jest jak powyżej a przez pół roku magazyn 15kWh jest codziennie naładowany i rozładowany:

Czyli zimą dziennie zaoszczędzę 15 x (1,21PLN - 0,3PLN) = 13,65PLN

182x3,18 + 183x13,65 = 3076 PLN.

W praktyce ten wynik jest raczej nie do uzyskania. Więc amortyzacja ponad 10 lat a wtedy akumulatory i inwertery już mogą niedomagać.

A już jak zobaczyłem cenę tych aku z ali to się ucieszyłem :(

*cena zakupu prądu z dystrybucją

**szacowana cena odsprzedaży nadwyżek z PV

Jeśli z sieci pobierasz 3.5kWh dziennie to magazyn 10kWh w zupełności Ci wystarczy.

W zimie produkcja z PV może nie wystarczyć na codzienne naładowanie magazynu. Jeśli masz taryfę G12 to możesz go ładować z sieci w tańszej taryfie.

Cena nadwyżki sprzedanej do sieci może być niestabilna z racji tego że wszystkie instalacje PV pracują w tym samym słonecznym momencie co powoduje spadek ceny EE. Wprowadzenie stawek godzinowych spowoduje dużą różnicę ceny skupu i sprzedaży EE.

Akumulatory mają 6000 cykli do momentu spadku ich pojemności do 80%. To jest około 20 lat bo w zimie są one raczej cały czas naładowane i cykle nie rosną.

Są tańsze magazyny ale te wymagają trochę własnej pracy.

Pomagałem znajomemu zbudować system na trzech MP-II 48/5000 i 100kWh w magazynie. Zapłacił za wszytko ok 65 tyś.

Inwertery Victrona mają 5 lat gwarancji ale to nie samochód który się wymienia jak gwarancja się skończy. Ten sprzęt, jak jest dobrze zainstalowany i skonfigurowany, po prosu działa.

Opcje Victrona które podałem są dla systemu 3 fazowego.

Możesz założyć jedno-fazowy na fazie na której masz najczęściej włączane odbiory.

Ja zastosowałem system 3 fazowy bo moja sieć jest bardzo niestabilna i nie tylko auto-konsumpcja była powodem jego zastosowania.

Jeszcze jedno mnie zastanawia, czy te nieszczęsne limity, powyżej których wskakujemy na wyższą stawkę za kwh, są liczone dla energii pobranej z sieci przed godzinowym bilansowaniem czy po? Bo to spora różnica.

Pytałem na infolinii ale pytanie okazało się za trudne ;)

Infolinia powinna wiedzieć ale nie wie :)

Może AI już wie?

Przykładowe informacje za maj 2023

- 168 kWh - energia pobrana przed bilansowaniem

- 112 kWh - energia pobrana po bilansowaniu

Różnica tylko 56 kWh albo aż 50% licząc 168/112 lub 33% licząc 112/168.

Panowie co tu liczyć grzanie chałupy węglem/gazem/prądem ma być w tej samej cenie, właśnie dlatego pompy ciepła wykluczyli z dofinansowania macie hajs na PC i PV to płacicie. Bogaci jesteśmy stać nas na to jajka będą jak uwolnią ceny energii. Szkoda że ci de*ile u władzy nie wiedzą, że ludzie pójdą na skróty ominięcie licznika albo jeszcze więcej PV niż mają a granica 10kWp jest bardzo łatwa do ominięcia.

Jak pisałem wg. ZE mam 3kWp już nawet nie 3,3 ale 3! Więc z 7,3kWp mogę jeszcze do 14kWp dołożyć.

Edytowane przez marcinbbb

Przykładowe informacje za maj 2023

- 168 kWh - energia pobrana przed bilansowaniem

- 112 kWh - energia pobrana po bilansowaniu

Różnica tylko 56 kWh albo aż 50% licząc 168/112 lub 33% licząc 112/168.

Ja mam za 1,5 miesiąca 313 kWh / 118 kWh.

Czyli różnica kluczowa. Na dodatek sporo kombinuje że zdalnym odpalaniem sprzętu, żeby bilans godzinowy wyszedł dobrze. Np dziś jest pochmurnie i fv pracuje z mocą zawrotnych 0.5 kW, odpalam więc bojler (grzałka 1,5 k) co godzinę na 20 minut. Zmywarkę czy pralkę odpalam w takich sytuacjach po kolei.

Koledzy netmeteringowcy patrzą na mnie jak na kosmitę, jak o tym mówię.

Niestety z netbilingiem trzeba trochę kombinować.

A wracając do liczenia limitu, to wydaje mi się, że akurat łatwiej energetyce byłoby wyliczyć przed bilansowaniem- różnica stanu licznika po prostu. Ale byłoby to mało sprawiedliwie bo wliczaliby do limitów autokonsumpcję (wg ustawy).

Tu też koledzy netmeteringowcy się zastanawiają o czym mówię. Trochę ciężko im zrizumieć, że podczas gdy oni sobie odbierają prąd, ja go kupuję.

To tak apropos często powtarzanej na stronach sprzedawców pv frazy "system netbilling jest równie prosty jak net metering"