Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

No to zaoszczędziłeś względem "magazynowania w sieci":

Mogłeś oddać 3186 : 0,9 (straty 10% na magazynowaniu) 3540 kWh.

Za to "za darmo" mogłeś odebrać 80% czyli 2832 kWh.

Pobrałeś z magazynu 3186 a "z sieci" za darmo mogłeś 2832 czyli mniej o 354 kWh. I tylko to jest rzeczywistym "zyskiem" czy raczej oszczędnością.

Jak z tego wycisnąłeś 4047PLN????

Ale to twoja wola/wina i stąd kreatywna księgowość.

Gdybym dołożył panele z OFF-gridu do ON-gridu traciłbym 30% a nie 20%.

Poza tym już te 9.9kWp ON-gridu wyłączają się codziennie z powodu za wysokiego napięcia w sieci i częstego braku sieci, tak więc do sieci bym tego nie oddał i by się zmarnowało bez zmagazynowania.

Z dzisiejszego ON-gridu starcza tylko na zimowe miesiące plus jakieś 1500kWh nadmiaru produkcji nad poborem rocznie na różnice między latami.

Gdybym dołożył panele z OFF-gridu do ON-gridu traciłbym 30% a nie 20%.

Poza tym już te 9.9kWp ON-gridu wyłączają się codziennie z powodu za wysokiego napięcia w sieci i częstego braku sieci, tak więc do sieci bym tego nie oddał i by się zmarnowało bez zmagazynowania.

Z dzisiejszego ON-gridu starcza tylko na zimowe miesiące plus jakieś 1500kWh nadmiaru produkcji nad poborem rocznie na różnice między latami.

To teraz sam policz co się bardziej opłaca.

I dla jasności. Bardzo chciałbym uniezależnić się od dostawcy energii elektrycznej. Ale offgrid przy pompie ciepła jest nierealny a magazyn energii nawet przy net-billingu się nie spina w dzisiejszych realiach co udowodniłem matematycznie :(

Mam PC w jednym domu i grzanie COP=1 w drugim (mniejszym) i nie mam problemu z zasilanie z magazynu gdy brak sieci.

Przez 8 miesięcy w roku CWU jest grzane z PV i magazynu bez pobierania z sieci (w 90%).

Jak wzrosną opłaty stałe do takiego poziomu że będzie się opłaciło ładować magazyn z generatora to przejdę na całkowity OFF-grid.

Co udowodniane matematycznego że magazyn się nie opłaca, to najważniejsze że Tobie to wystarczy.

Z mojej strony chciałby zobaczyć coś konkretnego na temat tych 35 tysięcy a ni samą golą cyfrę.

Co mam policzyć?

Energia zgromadzona w magazynie byłaby stracona gdybym go nie miał. Dla mnie te 4k to czysty zysk.

Widząc "ataki" na twoje posty próbowałem spojrzeć na całość obiektywnie, nieco z boku. Jednak jak się okazuje, nie znałem wszystkich faktów :(

Niestety zamiast wybrać najlepszą drogę w twoim przypadku czyli dołożenie paneli do istniejącej instalacji ongrid zacząłeś cudować z instalacją offgrid i teraz na siłę udowadniasz, że to się opłaca. Kosztów samej instalacji offgrid w tym wcale nie uwzględniasz a tylko sam magazyn.

Też mogę przyjąć, że gdybym miał "maszynę do robienia ping" to bym zarobił 4000zł rocznie.

Dla mnie EOT.

Widząc "ataki" na twoje posty próbowałem spojrzeć na całość obiektywnie, nieco z boku. Jednak jak się okazuje, nie znałem wszystkich faktów :(

Niestety zamiast wybrać najlepszą drogę w twoim przypadku czyli dołożenie paneli do istniejącej instalacji ongrid zacząłeś cudować z instalacją offgrid i teraz na siłę udowadniasz, że to się opłaca. Kosztów samej instalacji offgrid w tym wcale nie uwzględniasz a tylko sam magazyn.

Też mogę przyjąć, że gdybym miał "maszynę do robienia ping" to bym zarobił 4000zł rocznie.

Dla mnie EOT.

Ty też "cudujesz".

W swoich obliczeniach opłacalności magazynu, minimalizujesz potencjalne oszczędności i maksymalizujesz koszty magazynu żeby on wyszedł nieopłacalny.

Twoja decyzja. Nic mi do tego. Ale inni to czytają i mogą wyciągnąć fałszywe wnioski.

Podałem całkowity koszt obu instalacji PV i magazynu i czas zwrotu tej inwestycji, przy dzisiejszych cenach EE wyszedł 6-7 lat.

Dla mnie też EOT.

Ty też "cudujesz".

W swoich obliczeniach opłacalności magazynu, minimalizujesz potencjalne oszczędności i maksymalizujesz koszty magazynu żeby on wyszedł nieopłacalny.

Twoja decyzja. Nic mi do tego. Ale inni to czytają i mogą wyciągnąć fałszywe wnioski.

Podałem całkowity koszt obu instalacji PV i magazynu i czas zwrotu tej inwestycji, przy dzisiejszych cenach EE wyszedł 6-7 lat.

Dla mnie też EOT.

Ok. Zainstalujesz mi magazyn, który zamortyzuje się w 6 lat? Podpisujemy umowę. Ja płacę. Ty montujesz.

Jak się nie sprawdzi (załóżmy margines 20% czyli zaokrąglając 8 lat) to oddajesz kasę.

Pasuje?

@stos

Ile trzeba mieć pojemności magazynu, żeby odebrać energię z produkcji dziennej z PV? W najbardziej słoneczny dzień, bez autokonsumpcji itd.

jaka pojemnosć? Spojrz na swoje zuzycie jakie pobierasz z ZE. Wybierz dzień słoneczny. I magazyn +35%.

to pierwsze kryterium

drugie to:

Pojemność magazynu nie powinna być mniejsza niż 1 krotność maksymalnej produkcji. 8 czy 10kW masz falownik to powinna być ładowana prądem 1c maksymalnie.

3cie... to prądy rozładowywania. też nie powinny przekraczać 1 krotności 1c.

jaka pojemnosć? Spojrz na swoje zuzycie jakie pobierasz z ZE. Wybierz dzień słoneczny. I magazyn +35%.

to pierwsze kryterium

drugie to:

Pojemność magazynu nie powinna być mniejsza niż 1 krotność maksymalnej produkcji. 8 czy 10kW masz falownik to powinna być ładowana prądem 1c maksymalnie.

3cie... to prądy rozładowywania. też nie powinny przekraczać 1 krotności 1c.

Nie bardzo się rozumiemy.

Mam PV o mocy x kWp, skierowaną na południe pod kątem, powiedzmy 30 stopni. Ile te x kWp mi wyprodukuje w najlepszy dzień w roku? Bo raczej więcej niż x kWh.

Czyli co, pojemność magazynu to dzienna maksymalna produkcja z PV x3? Tak można liczyć?

Dla instalacji PV o mocy 5 kWp maksymalna dzienna produkcja to może być np. 40 kWh.

Magazyn energii ma mieć pojemność 3 x 40 kWh = 120 kWh ? Chyba jednak tak nie można liczyć.

Może dla 5 kWp magazyn 15 kWh ?

@stos

Ile trzeba mieć pojemności magazynu, żeby odebrać energię z produkcji dziennej z PV? W najbardziej słoneczny dzień, bez autokonsumpcji itd.

Jeśli produkcja PV jest X to w takim układzie magazyn też ma być X.

To jest jednak zupełnie bez sensu gdyż do niczego nie prowadzi bo zadziała tylko raz. Następnego dnia magazyn pozostanie naładowany i już niczego nie przyjmie.

Magazynu się nie dobiera tylko do produkcji z PV czy innego źródła EE.

Magazyn się dobiera do dziennego zużycia domu.

Zużycie domu rośnie to i magazyn rośnie.

Minimalnie magazyn powinien mieć pojemność która zapewni ok 200% zużycia domu bez produkcji z PV. Czyli powinien wytrzymać średnie zużycie 2 nocy. Wtedy masz szansę aby przez 8 miesięcy w roku w znacznej większości zasilać dom z własnego źródła EE i magazynu.

Do takiego magazynu PV dobiera się tak aby jej letnia nadprodukcja wystarczyła na zimowe miesiące zapotrzebowania domu.

Inaczej się to dobierało dla net-meteringu a inaczej dzisiaj dla net-bilingu.

Stary system był łatwy do ustalenia a nowy jest prawie niemożliwy do ustalenia bo nie wiemy ile zapłacą za naszą energię i nie wiemy ile zapłacimy za pobraną z sieci.. :)

Edytowane przez stos

Dla instalacji PV o mocy 5 kWp maksymalna dzienna produkcja to może być np. 40 kWh.

Magazyn energii ma mieć pojemność 3 x 40 kWh = 120 kWh ? Chyba jednak tak nie można liczyć.

Może dla 5 kWp magazyn 15 kWh ?

Naprawdę z 5 kWp można uzyskać dziennie 40 kWh? U nas, w Polsce?

Pisałem/pytałem, czy pojemność magazynu ma być 1:1 czy 1:2 czy jeszcze inaczej, jeśli ma zmagazynować wszystko co wyprodukuje PV w najlepszy dzień w roku. Jak przewiduję spożytkować tę energię, to chyba muszę wiedzieć taką rzecz.

Jeśli produkcja PV jest X to w takim układzie magazyn też ma być X.

To jest jednak zupełnie bez sensu gdyż do niczego nie prowadzi bo zadziała tylko raz. Następnego dnia magazyn pozostanie naładowany i już niczego nie przyjmie.

Magazynu się nie dobiera tylko do produkcji z PV czy innego źródła EE.

Magazyn się dobiera do dziennego zużycia domu.

Zużycie domu rośnie to i magazyn rośnie.

Minimalnie magazyn powinien mieć pojemność która zapewni ok 200% zużycia domu bez produkcji z PV. Czyli powinien wytrzymać średnie zużycie 2 nocy. Wtedy masz szansę aby przez 8 miesięcy w roku w znacznej większości zasilać dom z własnego źródła EE i magazynu.

Do takiego magazynu PV dobiera się tak aby jej letnia nadprodukcja wystarczyła na zimowe miesiące zapotrzebowania domu.

Inaczej się to dobierało dla net-meteringu a inaczej dzisiaj dla net-bilingu.

Stary system był łatwy do ustalenia a nowy jest prawie niemożliwy do ustalenia bo nie wiemy ile zapłacą za naszą energię i nie wiemy ile zapłacimy za pobraną z sieci.. :)

Bierzesz pod uwagę zupełnie inne wytyczne niż ja. Ja planuję energię sprzedawać, a nie konsumować. Już kilka razy pisałem, że zwiększanie autokonsumpcji czy zaniedbanie oszczędzania to patologia, którą promują obecne systemy prosumenckie. Jak obecnie zużywam np 6kWh dziennie, a PV produkuje (no właśnie, ile?) ileś tam energii z mojego dachu, to przecież nie będę zwiększał zużycia. Właściwie nikt nie dobiera magazynu do zużycia, bo to zużycie się magicznie powiększa. To droga błędna.