Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Mam ubezpieczenie w PZU, jest to "od wszystkich ryzyk" i magazyn czy nawet całe PV nie jest wyłączone i żadnych przeglądów nie wymagają.

§ 11

1. PZU nie odpowiada za szkody powstałe w następstwie:

[...]

  3)    niewykonania określonych przepisami prawa przeglądów 

[...]

§ 13

[...]

2.    W wariancie Od Wszystkich Ryzyk, niezależnie od wyłączeń, o których mowa w § 11, PZU nie odpowiada także za szkody:

[...]

2)    polegające na stłuczeniu (rozbiciu) lub pęknięciu:

a)    przedmiotu ubezpieczenia lub jego elementu wykonanego ze szkła, kryształu, ceramiki, kamienia, konglomeratu, tworzyw sztucznych,

b)    płyty indukcyjnej, kolektora słonecznego (solar), panelu fotowoltaicznego,

Moja idealnie nie jest. I tak. Zdecydowanie więcej. Mója nawieksza produkcja w tym roku to 70,1kWh

A nie mam idealnego położenia. I falownik 8,2. Wiec uciął co nie co.

Ty w Gdyni bedziesz mial lepiej. Na wykresie widac zakresy produkcji.

kWh/kWp = max 8, tyle przyjmuję. W Gdyni może i będzie lepiej, ale ja nie mam idealnych warunków na działce.

.

Masz coś jeszcze do napisania na temat magazynu?

Dyskusja do której się wtrącasz dotyczyła ubezpieczenia magazynu.

Nie interesują mnie twoje teorie, więc trzymaj mnie dalej na liście ignorowanych i nie wtrącaj się do moich dyskusji.

BTW.

W mojej umowie ubezpieczenia z PZU wybrana jest opcja która zapewnia ubezpieczenie od "stłuczenia"

Również instalacja PV jest wymieniona jako ubezpieczona.

Edytowane przez stos

Moja idealnie nie jest. I tak. Zdecydowanie więcej. Mója nawieksza produkcja w tym roku to 70,1kWh

A nie mam idealnego położenia. I falownik 8,2. Wiec uciął co nie co.

Ty w Gdyni bedziesz mial lepiej. Na wykresie widac zakresy produkcji.

U mnie dość podobnie, PV 9,5kWp, falownik 8 (FoxEss, obcina), w dobre dni osiągam max 70kWh. PS. Bez trackera, na dachu.

U mnie (G12, 10kWp, 10kWh):

Ostatnie 30 dni:

- koszt prądu zużytego wg g11: 2123zl

- oddałem do sieci: 96zl

- Pobrałem z sieci: 604zl

- zysk: 1615zl

- autokonsumpcja: 81%

Nie wiem czy dobrze to rozumiem. Gdyby nie PV to byś zapłacił za prąd przez 30 dni latem 2123zł? To chyba nie jest instalacja domowa?

Naprawdę z 5 kWp można uzyskać dziennie 40 kWh? U nas, w Polsce?

Pisałem/pytałem, czy pojemność magazynu ma być 1:1 czy 1:2 czy jeszcze inaczej, jeśli ma zmagazynować wszystko co wyprodukuje PV w najlepszy dzień w roku. Jak przewiduję spożytkować tę energię, to chyba muszę wiedzieć taką rzecz.

Dzienna produkcja 40 kWh z instalacji 5 kWp jest możliwa.

Konieczne jest optymalne ustawienie pochylenia i azymutu i brak zacienienia no i wydajne moduły (panele PV) i dobry falownik.

Na gruncie będzie miał trochę lepszą produkcje niż na dachu.

Na gruncie możesz też zastosować moduły bifacial.

Jeszcze lepsze wyniku uzyskasz przy trakerach jedno lub dwu osiowych.

Nie słuchaj Kaizena bo nie zna się na PV.

• Like 1

Dzienna produkcja 40 kWh z instalacji 5 kWp jest możliwa.

Konieczne jest optymalne ustawienie pochylenia i azymutu i brak zacienienia no i wydajne moduły (panele PV) i dobry falownik.

Na gruncie będzie miał trochę lepszą produkcje niż na dachu.

Na gruncie możesz też zastosować moduły bifacial.

Jeszcze lepsze wyniku uzyskasz przy trakerach jedno lub dwu osiowych.

Nie słuchaj Kaizena bo nie zna się na PV.

i do tego instalacja na gruncie i wentylator chłodzący panele

i do tego instalacja na gruncie i wentylator chłodzący panele

Na trakerze to i bez chłodzenie żadna sztuka.

Kaizen podał 12.2 kWh z 1 kWp więc Jego zapytaj czy musi mieć chłodzenie.

Nie zaglądasz na PV monitor, że pytasz?

attachment.php?attachmentid=465689

.

Ja podałem to co można uzyskać w optymalnych warunkach.

100l/d CWU to raptem 166kWh/mies. Jak latem zużywasz ponad 800kWh/mies to rocznie już z tego wychodziłoby 9600kWh/r (bez CO a jeszcze trzeba uwzględnić, że latem krócej działa oświetlenie a i w domu zazwyczaj mniej czasu spędzasz korzystając z różnych urządzeń elektrycznych).

Wysyłam bilans całkowity. Pod "klimat" masz uwzględnione ogrzewanie piecem COP1 i klimatyzator dla grzania/chłodzenia i grzejniki łazienkowe COP1 które dogrzewają nawet latem łazienki do żądanych temperatur.

Co do oświetlenia... to jakiś margines zużycia.

I rzeczywiście dom rocznie pochłania około 10MWh na wszystko... Dosłownie wszystko co może być mam na prąd. W dodatku u mnie w 95% przypadkach zawsze ktoś w domu jest i coś robi.

Kuszą mnie bardziej szczegółowe pod liczniki... ale one też w sumie swoje 2W każdy, ciągną... :D

Masz schozofrenię? Przecież podałem dowody popierające Twoją teorię którą zakwestionował Ratpaw:

Chcesz teraz sam sobie udowadniać, że się myliłeś? W walce z walką o walkę gubisz się.

Czy może nazywasz teorią to?

Wracaj do ignorowanych. Szkoda czasu.

Specjalnie piszesz niejasno.

Jasno podaj co kwestionujesz?

Poniżej masz swoje fałszywe teorie

Fałsz 1

Kwestionujesz osiągnięcie 8 kWh z 1 kWp czy coś innego?

Sam bezmyślnie podałeś przykład szafa87 - 12.2 kWh z 1 kWp

Fałsz 2

Może kwestionujesz moje stwierdzenie że podałeś fałszywą teorię o wartości spadku wydajności / produkcji / sprawności paneli ze wzrostem temperatury?

Ty podałeś spadek na poziomie 1% podczas gdy uznani producenci podają współczynnik temperaturowy Pmax na poziomie -0,350%/C .

Ty "badałeś" jedną próbkę w warunkach domowych ale oskarżasz producentów o fałszywe informacji

Fałsz 3

Wyciągasz fałszywe wnioski na podstawie danych z internetu z pvmonitor.pl.

Poniżej masz trzy wykresy mocy instalacji szafa87 z tego dwa w dniach wybranych przez Ciebie

Podałem trzeci wykres mocy z 2013-06-16

Poanalizuj ze zrozumieniem te wykresy.

Zwróć uwagę na maksymalną moc instalacji w trzech dniach. Widzisz spadek o 25% ? Widzisz też dzienną produkcję 34.355 kWh > od "wzorcowej produkcji" = 32.296 kWh z 30 kwietnia 2023 ?

Jak to jest możliwe, że w "gorącym" czerwcu może być większa produkcja niż "zimnym" kwietniu ? :D

Fałsz 4

Jak to jest możliwe, że podane przez Ciebie wzorcowa instalacja szafa87 osiąga takie wyniki typu 12.2 kWh z 1 kWp ?

Instalacja szafa87 to

Typ urządzenia: Power-One Aurora PVI-2000

10 modułów x 250Wp podłączonych do inwertera Power-One, całość zamontowana na dachu o nachyleniu ok. 10 stopni skierowanych na południe.

Max. moc wyjściowa to 2.000 W a wykresy pokazują chwilową moc na poziomie 4.000 W.

Myślisz troszkę jak kopiujesz i wklejasz takie absurdy ?

Fałsz 5

Jak to jest możliwe aby instalacja 2.5 kWp produkowała rocznie

- 2019 rok - 4.656.kWh co daje 1.860 kWh/kWp

- 2020 rok - 4.891 kWh co daje 1.956 kWh/kWp

- 2021 rok - 4.417 kWh co daje 1.767 kWh/kWp

- 2022 rok - 4.705 kWh co daje 1.882 kWh/kwp

Rewelacja

Pozdrawiam z killfile

:D

Załączniki

szafa87 2023-04-30 1241 Moc chwilowa 4080 W , dzienna produkcja energii 32.296 kWh.jpg

szafa87 2023-07-15 1228 Moc chwilowa 3660 W . dzienna produkcja energii 30.553 kWh.jpg

szafa87 2021-06-16 1237 Moc chwilowa 3960 W . dzienna produkcja energii 34.335 kWh.jpg

Edytowane przez d7d
załączniki wykresy szafa87

96-604≠1615, to nawet nie jest wynik dodatni :yes:

A co to jest 96-604?

Porównuje sytuację gdybym nie miał PV do sytuacji, gdy mam.

Więc mój zysk, to jest to co byłbym zapłacił do PGE, gdybym nie miał PV, minus to co zapłacę plus to co oddałem do sieci.

Czyli: 2123-604+96 = 1615zł za 30 dni

Ostatnie 30 dni:

- oddałem do sieci: 96zl (bilansowanie godzinowe)

- Pobrałem z sieci: 604zl (bilansowanie godzinowe)

Chcieliście rzeczywiste dane opłacalności Net-billingu, to podałem.

Edytowane przez gb987t

A co to jest 96-604?

Porównuje sytuację gdybym nie miał PV do sytuacji, gdy mam.

Więc mój zysk, to jest to co byłbym zapłacił do PGE, gdybym nie miał PV, minus to co zapłacę plus to co oddałem do sieci.

Czyli: 2123-604+96 = 1615zł za 30 dni

Ostatnie 30 dni:

- oddałem do sieci: 96zl (bilansowanie godzinowe)

- Pobrałem z sieci: 604zl (bilansowanie godzinowe)

Chcieliście rzeczywiste dane opłacalności Net-billingu, to podałem.

Odpowiesz na:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379386-Net-billinng-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87&p=8196474&viewfull=1#post8196474

Ostatnie 30 dni:

- oddałem do sieci: 96zl

- Pobrałem z sieci: 604zl

81% autokonsupcji w lipcu ? Co ty produkujesz? To nie jest dom tylko jakiś zakład produkcyjny.

Obecnie pracuję i przebywam w dzień w domu a autokonsupcja w sloneczny dzien to ponizej 15% mimo że wszystkie timery w sprzetach domowych typu zmywarki pralki i suszarki nastawione na godziny sloneczne.

Magazyn 10kwh poprawiłby ten wynik o jakies 10-20% bo nie jestem w stanie zuzyc w nocy (wieczorem) wiecej niz 2-4kwh

co do produkcji - to ja mam 6.6kw i moj max to 50,2kwh w dzien, zresztą wiele razy do tych 50ciu dobijałem a panele nie są idealnie ustawione bo pod kątem 17stopni.

Edytowane przez dwiecegly

... Klimatyzacja, podgrzewanie basenu, pralka, suszarka, komputery, lodówka, piecyk...

Dane z ostatnich 30 dni

- produkcja PV: 1285kWh

- prąd zużyty: 1482kWh = 2138zl

- oddałem do sieci: 488kWh = 238zl

- Pobrałem z sieci: 778kWh = 528zl

- Zysk: 1628zl

- autokonsumpcja: 81,45%

- rachunek / zużycia: 28%

Mam dobry system (Victron) i dobry program do zarządzania nim (gbbvictronweb.gbbsoft.pl)

Wczoraj Autokonsumpcja 92% (wycinałem otwory w drzwiach do szafek na przeszklenie :-) )

Ps. Ja mam 18 stopni panele

Ps. Uwzględniono bilansowanie godzinowe

Edytowane przez gb987t

Załączam szczegółowe dane z 30 dni:

Zrzut ekranu 2023-07-17 084451.jpg

Magazyn 10kwh poprawiłby ten wynik o jakieś 10-20% bo nie jestem w stanie zużyć w nocy (wieczorem) więcej niż 2-4kwh

Szczególnie przyjrzy się temu obrazowi - dane z wczoraj, gdzie widać SOC na każdą godzinę:

Zrzut ekranu 2023-07-17 084548.jpg

PS. Do 27 czerwca maiłem 15kWh baterii, teraz mam (chwilowo) 10kWh.

PS. Na temat doboru wielkości PV i baterii to można by pracę doktorska napisać... :-)

Edytowane przez gb987t

... Klimatyzacja, podgrzewanie basenu, pralka, suszarka, komputery, lodówka, piecyk...

Nie no daj spokoj... po co ustawiac pralke/suszarkę/zmywarkę na noc skoro w dzien swieci slonce?

Tez mam pralkę/suszarke/zmywarkę a moje miesieczne zuzycie jest 4 razy niższe od ciebie.

Laptop to bierze 20-30W wiec to żaden odbiornik.

Nie wiem jakiego piecyka uzywasz w lipcu ale ok.....

Edytowane przez cactus

Klima u nas w nocy nie chodzi.

Basen: 32stC

Komputery u mnie to jakie 800W (+routery, wifi, nagrywarka kamer).

Mam co mam. Do tego co masz dobierasz PV i baterie. Ważne, aby maksymalnie nie płacić na prąd, mieć jak najwięcej w bateriach na wypadek braku prądu (lub przekroczenia 253V) i aby inwestycja po 8-10 latach się zwróciła.

Komputery u mnie to jakie 800W (+routery, wifi, nagrywarka kamer).

jestes pewny tego zuzycia? czy moze bitcoiny klepiesz? nawet mocno wypasiony stacjonarny komp ma zasilacz 400-500W ktore zwykle chodzi na 10-15% mocy. Monitor to 20-40W.

Nawet jak grasz w GRY przez 8h dziennie to pozostaly czas komp jest wylączony lub uspiony i nie wycisniesz wiekszego zuzycia dziennie niż 1-1.5kwh na dzien a to i tak bardzo mocno w gorę naciągniete zuzycie.. Chyba że masz 3 takie kompy i wszystkie dzieci grają w GRY po 8h....

Ile ci ta nagrywarka bierze prądu?